5/10/2015

Produkti, kas uzlabo vielmaiņu

Iekļauj savā ēdienkartē šos uztura speciālistu atzītos produktus, kas veicina uzņemto kaloriju sadedzināšanu un uzlabo vielmaiņu!

Selerijas
Lietojot uzturā selerijas, tavs organisms, tās sagremojot patērēs vairāk kaloriju nekā ir pašā garšaugā, turklāt selerijas satur lielu daudzumu ūdens. Tāpat selerijas satur virkni organismam vērtīgu vitamīnu un minerālvielu, kas uzlabos tavu veselību kopumā.
Selerijas

Zaļā tēja

Zaļā tēja ne tikai satur virkni vērtīgu vielu, kas nodrošina labāku veselību, pievilcīgāku ārieni un ilgāku mūžu, bet tā arī paātrina vielmaiņas darbību. Tā kā gardais dzēriens satur kofeīnu (turklāt tas ļauj mundrumu saglabāt krietni ilgāk nekā tase kafijas), atturies no tā baudīšanas vakaros. Savukārt no rītiem dzer to ierastās kafijas vietā un tā izdari pakalpojumu savam organismam! 

Zaļā tēja
Omega-3 taukskābes
Ir zinātniski pierādīts, ka Omega-3 taukskābēm bagāti produkti regulē vielmaiņu, uzlabojot tās darbību. Tāpat veselīgās taukskābes ir nepieciešamas normālai smadzeņu un sirds darbībai, kā arī tās satur vielas, kas paātrina tauku šūnu šķelšanu un izvadīšanu no organisma.

Omega 6 taukskābes ir nepieciešamas normālai smadzeņu darbībai, sirds un artēriju veselībai, vielmaiņai, reproduktīvai sistēmai un matu un nagu augšanai, tomēr lielākā daļa cilvēku uzturā iekļauj par daudz omega 6, tādējādi neveicinot normālu organisma darbību. Labs balanss starp omega 6 un omega 3 taukskābēm ir 2:1, bet palielināta omega 6 uzņemšana var novest pie iekaisuma reakcijām. Pētījumi rāda, ka mūsdienās šī attiecība vairumam cilvēku ir aptuveni 15:1!

Omega 6 avoti ir gaļa, zivis, rieksti un augu eļļas:
  • Visvairāk omega 6 taukskābes (vairāk kā 50%) ir vīnogu kauliņu eļļā, kukurūzas eļļā, kokvilnas sēklu eļļā, valriekstos un sojas eļļā. Viena tējkarote vīnogu kauliņu eļļas satur aptuveni 9.4 mg omega 6 taukskābju. 
  
        
 
  •  Tāpat daudz omega 6 taukskābju (10-50%) ir sezama eļļā, margarīnā, pekanriekstos, zemesriekstu sviestā, pistācijās, mandelēs, vistu taukos, linsēklu un rapšu eļļās, indijas riekstos un pīļu taukos. 

  • Vidēji omega 6 taukskābju avoti (2-10%) ir olīveļļa, zosu tauki, avokado, vista ar ādu, olīves, olas, popkorns, auzu pārslas, kukurūza, vistu aknas, saulespuķu eļļa, sviests, kakao sviests,  makadamijas riekstu eļļa.
  • Ļoti maz omega 6 taukskābes (mazāk kā 2%) satur kokosriekstu eļļa, pilnpiens, makadamijas rieksti, vistas fileja, siers, kokosriekstu piens, palmu kodolu eļļa, lasis, garneles, krabis, tuncis.
  • Čia sēklās un linsēklās omega 3 proporcionāli ir vairāk nekā omega 6 taukskābes
Čia sēklas

 Vienīgā augu eļļa, kas dabīgi satur omega tauksskābes ideālās proporcijās, ir kaņepju eļļa.
Kaņepju eļļa
Omega 3 taukskābes palīdz veidot elastīgas šūnu sieniņas, ir nepieciešamas labai acu veselībai un smadzeņu darbībai. Daudz pētījumu tiek veikti, lai noskaidrotu šo taukskābju labvēlīgo ietekmi uz organismu. Daži no atklājumiem ir: palielinās enerģijas daudzums, uzlabojas garstāvoklis, labāka smadzeņu darbība, tiek panākts hormonu līdzsvars, palīdz pie svara regulēšanas, samazinās muskuļu un locītavu sāpes, nostabilizējas cukura līmenis un tiek aizkavēta demence, insults un vēža attīstība. 

Linsēklas
Labi omega 3 taukskābju avoti ir :
  • zivis un zivju eļļa, 
  • maltas linsēklas, 
  • linsēklu eļļa, 
  • čia sēklas, 
  • valrieksti un valriekstu eļļa. 


Augu produkti satur alfalinolēnskābi, kas organismam ir jāpārveido par nepieciešamajām omega 3 taukskābēm (EPA un DHA), bet zivīs un zivju eļļā nepieciešamās taukskābes ir jau gatavā veidā.

Puse no mūsu smadzeņu audiem un liela daļa nervu ir veidoti no taukiem, tāpat arī visu šūnu sieniņas satur taukus. Tauki cilvēkam ir nepieciešami, tikai jāseko līdzi to veidam un daudzumam uzturā. 


Lai samazinātu sirds slimību risku, pietiks ar zivju iekļaušanu uzturā 2 reizes nedēļā. Tas nodrošinās organismu ar nepieciešamo omega 3 taukskābju daudzumu. 

Ja tiek lietoti uztura bagātinātāji, tad omega 3 devai būtu jābūt 800 -1000mg/dienā. Omega 3 taukskābju dienas deva ir 3 g. 

Ja uzņemat pārāk daudz omega 6 taukskābes, tad jāpalielina arī uzņemtais omega 3 taukskābju daudzums.


Kafija
Lai gan iepriekš ieteicām kafijas vietā baudīt zaļo tēju, arī šis aromātiskais dzēriens mērenās devās ir veselībai un tavai figūrai draudzīgs. Kofeīns stimulē asinsriti, kā arī skābekļa piegādi organisma šūnām, tā paātrinot kaloriju degšanu. Tiesa, atceries, ka kafiju ieteicams baudīt bez bagātīgas cukura un piena vai pat putukrējuma pievienošanas, ja vēlies iegūt slaidākas formas!


Avokado
Avokado satur nepiesātinātās taukskābes, kas paātrina vielmaiņas darbību un pasargā organisma šūnas no brīvo radikāļu nodarītā kaitējuma. Tāpat avokado mazina paaugstinātu holesterīna līmeni, samazina sirds slimību risku un uzlabo acu un matu veselību, kā arī pat paātrina brūču dzīšanu.



Asas garšvielas

Asas garšvielas padara ēdiena garšu izteiksmīgāku, saturot maz kaloriju un tā nekaitējot mūsu figūrai, bet gan tieši paātrinot liekā svara zudumu. 


Tāpat ir pierādīts, ka asi ēdieni rada ātrāku sāta sajūtu un likumsakarīgi pastiprina mūsu vēlmi pēc šķidruma, lai remdētu sāpes, kas, kā zināms, arī uzlabo fiziskās formas. 

Ingvera sakne
Kurkuma (Turmelic)

Kanēlis

Čia sēklas
Čia sēklas satur olbaltumvielas, šķiedrvielas un Omega-3 taukskābes, kas, kā jau minēts, paātrina vielmaiņu, mazina apetīti un veicina tauku šūnu un arī uzņemto kaloriju degšanu. Apēd pāris čia sēklu pirms maltītes ieturēšanas un pēc 15 minūtēm tās būs palielinājušās izmērā pat par 10 reizēm, tā radot sāta sajūtu un mazinot tavu tieksmi pārēsties.



Pilngraudu produkti

Pilngraudu produktos ir liels šķiedrvielu daudzums, kā rezultātā tie nodrošina sāta sajūtu ilgāk, kā arī šie ēdieni organismam liek patērēt vairāk enerģijas, lai tos sagremotu.
Turklāt pilngraudu produktos ir krietni vairāk vitamīnu un minerālvielu, kā arī organismam nepieciešamie saliktie ogļhidrāti, kas nodrošina vajadzīgo enerģiju, nekaitējot figūrai.

Lēcas (Dali)

Greipfrūti
Gardais citrusauglis paātrinās tavu vielmaiņu un ļaus sadedzināt vairāk kaloriju, kā arī nodrošinās ilgstošāku sāta sajūtu. Tāpat šķiedrvielām bagātais auglis stabilizēs cukura līmeni organismā un paātrinās tauku šūnu šķelšanu, tās efektīvāk izvadot no organisma


Greipfrūti


Nav komentāru: