5/12/2015

"Lai ēdiens ir kā zāles un zāles ir kā ēdiens"

 Agrākajos laikos, cilvēkiem saslimstot, tika meklēta palīdzība klosteros. Garīdznieku dārzos starp dažādiem ārstniecības augiem varēja atrast īstus medicīnas brīnumlīdzekļus, ko pielietoja visdažādāko veselības problēmu novēršanā. Mazāk zināms ir fakts, ka tolaik klosteros dažādu slimību profilaksei un ārstēšanai pielietoja īpašu pārtikas produktu izvēli.

"Lai ēdiens ir kā zāles un zāles ir kā ēdiens," jau antīkajā pasaulē pieprasījis Hipokrāts. 


Fenhelis
Fenhelis – garšaugs ilgam mūžam!

Fenhelis jau sen ir pazīstams kā garšaugs un ārstniecības augs. Parastajam fenhelim (Foeniculum vulgare L.) ir 2 varietātes: var. vulgare – rūgtais fenhelis un var. dulce – saldais fenhelis. Plašāk lieto rūgto fenheli. Fennel (angl.val.)

Parastais fenhelis ir interesants augs, kas nedaudz atgādina dilli, bet nav dille, smaržo pēc anīsa, bet nav anīss; tā viena daļa izskatās pēc jocīga sīpola, bet nav īsts sīpols. Fenhelim ir balta, sīpolam līdzīga sakne un selerijai līdzīgs kāts, bet lapas – kā dillēm. 

Īpašu labvēlību Fenhelis izpelnījies, pateicoties Kārlim Lielajam, kurš bijis labos draugos ar tālaika Bagdādes kalifu kas savukārt iemācījis Kārlim novērtēt šo vērtīgo dabas dāvanu. 

Fenhelis iekļauts to augu sarakstā, kuri obligāti jāaudzē klosteru dārzos un jāizmanto tautas veselības stiprināšanai. 

Fenhelī, kas iegādājams par visnotaļ pieejamu cenu gan vasarā, gan ziemā, ir divreiz vairāk C vitamīna nekā apelsīnos un daudz beta karotīna; abas šīs vielas stimulē cilvēka imūnsistēmu. 

Fenhelī ir lieli daudzumi folskābes, dzelzs, kas veicina asinsradi, kalcijs kaulu stabilitātei un magnijs, kas pasargā no muskuļu krampjiem. Augļiem piemīt spazmolītiskā, pretiekaisuma, laktāciju stimulējošā, atkrēpošanu veicinošā, nomierinošā, žultsdzenošā, estrogēnā un pretmikrobu darbība. 


Fenheļa auglis satur ēteriskās eļļas, ogļhidrātus, minerālvielas–kāliju, kalciju, dzelzi, fosforu, C un E vitamīnus, karotīnu. Galvenais aktīvais komponents – ēteriskā eļļa, kuras sastāvviela ir, galvenokārt, anetols. Satur arī flavonoīdus, furanokumarīnus, sterolus. 


Fenheļa tēja/Dr.Pakalns
Fenhelis tautas medicīnā

Fen­he­lis ir lie­lisks gre­mo­ša­nas trau­cē­ju­miem, un to pa­ras­ti iz­man­to kā da­bis­ku an­ta­cī­du, lai pa­lī­dzē­tu sa­ma­zi­nāt skā­bu­mu un ie­kai­su­mu gre­mo­ša­nas trak­tā un lai vei­ci­nā­tu pie­nā­cī­gu uz­tur­vie­lu uz­sūk­ša­nos un asi­mi­lā­ci­ju.

Fenhelis tika uzskatīts par īstu brīnumlīdzekli pret dažādām kaitēm, kas nomierina raudošus mazuļus, atdod acu gaismu veciem cilvēkiem, nomierina nervozos un uzmundrina bailīgos. Ar fenheli ārstēja vēdera kaites, klepu saaukstēšanos un daudz citu vainu, kādas vien var iedomāties. 




Fenheļa tēja

Daudziem jau no bērnības būs pazīstama fenheļa garša, jo mamma vai vecmāmiņa būs likusi dzert fenheļa tēju pret klepu. No fenheļa augļiem var pagatavot tēju, uzlējumu un pulveri.
  • Fenheļa tēja ir rekomendējama gripas un saaukstēšanās gadījumā, ko pavada klepus; 
  •  Fenheļa tēju vai kombinācijas ar citām drogām iesaka augšējo elpceļu iekaisumu un bronhītu gadījumos, lai nodrošinātu krēpu sašķidrināšanos un veicinātu atkrēpošanu. 
  • Fenhelis ārstē auss iekaisumus. 
  • pa­lī­dz sa­ma­zi­nāt skā­bu­mu un ie­kai­su­mu gre­mo­ša­nas trak­tā,
  • Fenheļa tēju izmanto laktācijas veicināšanai ar krūti barojošām māmiņām, veicina piena dziedzeru sekrēciju,
  • Tautas medicīnā fenheļa augļus lieto arī žultsakmeņu un nierakmeņu slimību ārstēšanai.
  •  Fenhelis novērš ar gremošanu saistīto diskomfortu, aizsargā pret izsalkuma spazmām, palīdz pret atraugām, mazina pilnuma sajūtu, gāzu uzkrāšanos zarnās. 
  • Piemīt pretvemšanas darbība, samazina slikto dūšu, šķebināšanu. 
  • Fenheļa tēja ir plaši pazīstams dzēriens, kas palīdz samazināt apetīti; samazināt ķermeņa svaru, samazina nesātīgo ēšanas kāri,  
  •  Pediatrijā lieto bērniem elpceļu saslimšanas, žults diskinēzijas, zarnu disbakteriozes 
  • Fenhelis ir spazmolītisks un gāzu novadītājs līdzeklis zīdaiņiem un maziem bērniem. Fenheļa tēja likvidē spazmas, novērš vēdera pūšanos, 

Fenhelis kombinācijās ar kumelītes ziediem, pētersīļa saknēm novērš bulīmijas simptomus – nogurumu, muskuļu vājumu, siekalu dziedzeru pietūkumu, 

Īpaši iedarbīga ir fenheļa tēja. Indijā fenheli mēdz pasniegt pēc asas maltītes, lai nomierinātu garšas kārpiņas un atjaunotu gremošanas sistēmu.


Fenheļa tējas pagatavošana:

Neiesaka lietot grūtniecības laikā!
Lai pagatavotu fenheļa tēju, būs nepieciešams: 

  • fenheļa augļi 50 g; 
  • verdošs ūdens (200 ml)

Pagatavošana:
 1 ēdamkaroti kaltētu fenheļa augļu apliet ar verdošu ūdeni (200 ml), nosegt, ļaut ievilkties 15- 20 minūtes. 


Augļu tēju, arī kombinācijas ar citām drogām, iesaka augšējo elpceļu iekaisumu un bronhīta gadījumos, lai nodrošinātu krēpu sašķidrināšanos un veicinātu atkrēpošanu. 

Kombinācijās ar kumelītes ziediem un pētersīļa saknēm tā novērš bulīmijas simptomus – nogurumu, muskuļu vājumu, siekalu dziedzeru pietūkumu, samazina ēšanas kāri.

Drogai izmanto fenheļa augli, kā arī lapas un sēklas. Drogu var uzglabāt līdz pat 3 gadiem, katru gadu pārbaudot tās kvalitāti.


Fenkelis sēklas
Fen­he­ļa sēk­las
Fen­he­ļa sēk­las ir dau­dzu mi­ne­rāl­vie­lu un vi­ta­mī­nu, pie­mē­ram, C vi­ta­mī­na, vi­ta­mī­na B3, man­gā­na, šķied­ras, kā­li­ja, kal­ci­ja, mag­ni­ja, dzelzs avots utt.

Lie­to: 
  •  pret vē­de­ra uz­pū­ša­nos, 
  •  kai­ri­nā­tu zar­nu sin­dro­mu (KZS),
  •  gre­mo­ša­nas trau­cē­ju­miem, 
  •  hi­per­ten­zi­ju, 
  • pirm­smens­tru­ālo sin­dro­mu (PMS), 
  • ie­sa­ka jaun­ajām mā­mi­ņām ar ze­mu pie­na dau­dzu­mu,
  • ze­mu li­bi­do,
  • pret hor­mo­nā­liem trau­cē­ju­miem, 
  • sa­si­tu­miem, 
  • zī­dai­ņu ko­li­kām, 
  • hro­nis­ku kle­pu. 

Indijā apceptas fenheļa sēklas bieži vien lieto mutes dobuma atsvaidzināšanai pēc ēšanas. Tās ne tikai novērš nepatīkamo aromātu, bet arī uzlabo gremošanas procesus.

 Fenheļa sēklas labi uzlabo gremošanu un novērš nepatīkamu smaku mutē – pietiek pirms ēšanas sakošļāt piecas fenheļa sēkliņas, lai varētu aizmirst par vēdergraizēm un sastrēgumiem gremošanas traktā!



Kardamona un fehneļa tēja

Sastāvdaļas
  • 4 tasītes ūdens
  • 5 melnas kardamona pākstis (var iegādāties aziātu veikaliņos vai aizvietot ar 10 zaļām kardamona pākstīm)
  • 1 ēdamkarote fenheļa sēklu

Pagatavošana: 15 min.
Uzlieciet vāku un vāriet visas sastāvdaļas 20- 30 minūtes, līdz ūdens kļūst brūns. Ja nepieciešams, pielejiet vēl ūdeni. Beigās pievienojiet nedaudz piena un medus. Iznākums: 2, 5- 3 tasītes.




Aromaterapija
Fenheļa ēteriskā eļļa ( 100% tīra un dabīga)

Fenheļa ēteriskā eļļa Foeniculum Vulgare


Ieguve: no sēklām ūdens tvaika destilācijā. No 50kg sēklu iegūst 1l eļļas.
Smarža: salda, silta, nedaudz atgādina zemes smaržu, medus smarža, līdzīga anīsam.Tai ir zemes un piparu aromāts.
Aromāts: vidēja nots


Senos laikos fenheļa aromātu izmantoja lai atvairītu ļaunos garus. 
  • Fenheļa ēteriskā eļļa nodrošina antioksidantu, spazmolītisku, nomierinošu, urīndzenošu un maigu caurejas iedarbību. 
  • Veicina sāļu izvadīšanu, palīdz koliku, aizcietējumu, meteorisma, nelabuma, gremošanas traucējumu gadījumos.
  • Iedarbība:tonizē nervu sistēmu, mazina stresu un nervu spriedzi, atvieglo neiroloģiskas izcelsmes muskuļu spazmas, atvieglo reimatisma un artrīta gadīgumā, palīdz ārstēt bronhītu, garo klepu.
  • Psiho-emocionālā iedarbība: palīdz veikt garīgu darbu, atbrīvo no bailēm par neveiksmi, veicina jaunradi un radošo domāšanu. 
  • Ar savām attīrošajām īpašībām fenhelis atvaira arī negatīvo enerģiju.
  • Attīra organismu, izvada toksīnus. 


Maisījumos sader ar:   ģerānija, lavanda, sandalkoks, anīss, baziliks, citrons, piparmētra, rozmarīns, benzoe, neroli, roze, sandals, muskatsalvija.

Brīdinājuni: Nelietot grūtniecības laikā un ja slimojat ar epilepsiju!
Piesardzība: var kairināt ādu, nelietot bērniem līdz 5 gadu vecumam, individuāla nepanesamība.



Aromalampā kā atkrēpošanas līdzeklis, stimulējošs, sildošs. Palīdz pret krampjiem, vēdera pūšanos, aizcietējumiem, žagām, sliktas dūšas, vemšanu, palīdz pie menopauzes, podagras.


Fenhelis Kosmetoloģijā
  • Saldā fenheļa ēteriskai eļļa ir spēcīgas reģenerējošas un limfoatteces īpašības. Ir ļoti labi noderīga kuperozai, ļenganai un raupjai ādai ar noslieci uz tūsku.
  • Šī eļļa ir būtiska sastāvdaļa liftinga maisījumos, ko izmanto sejas masāžai . Tā atjauno un uzlabo ādas elastību sevišķi pēc strauja svara samazināšanās .
  •  Sejas krēmos fenhelis palīdz izlīdzināt grumbas, 
  • noņem tūsku, 
  • atjauno un uzlabo  ādas  epidermu un piešķir tai vienmērīgu krāsu. 
  • Ir lielisks līdzeklis pret pinnēm. 
  • Labs līdzeklis pret celulītu. 
  • Fenheļa ēteriskai eļļu pielieto sausas ādas kopšanai, 
  • līdzeklis pret ādas novecošanos, 
  • pie ādas elastības zuduma, 
  • Fenhelis ir līdzeklis pret sēnīšu infekcijām.

Fenhelis sadzīvē
  • Fenheļa, tāpat kā anīsa un ķimeņu, tēja palīdz arī pārvarēt sliktu garastāvokli un aizkaitināmību, mazina vēdersāpes un tieksmi pēc uzkodām starp ēdienreizēm. 
  • Fenheli dažādos veidos lietoja arī glīta auguma veidošanai, ilga mūža nodrošināšanai, laimes sajūtas un sirdsmiera iegūšanai. Bēdīgiem cilvēkiem dziednieki allaž esot ieteikuši fenheļa novārījuma kūres vai arī fenheļa buntītes zem spilvena. 
  • Senāk vasaras saulgriežos cilvēki pie durvīm un logiem kāra fenheļa pušķīšus, lai iekšā netiktu ļaunie gari. 
  • Jaunlaulātajiem kaisīja ceļā fenheļa sēklas un sakapātus lakstus, lai tie nestu laimi. 
  • Savukārt dziednieki un gaišreģi fenheli lika lietā, lai izdziedinātu noburtus cilvēkus. 
  • Tikko dzemdējušām sievietēm fenheli dāvināja, lai spēcīgā smarža atvairītu mušas no mazuļa un lai varētu pagatavot piena sekrēciju veicinošu tēju. 
  • Vīrieši fenheļa novārījumu uzskatīja par ļoti iedarbīgu līdzekli seksuālās potences veicināšanai. 



Fenhelis kulinārijā
  • Kulinārijā var izmantot visas fenheļa daļas. Fenheli var ēst zaļu, pievienot sakņu sacepumiem, sautējumiem, salātiem, zupām, gaļas un zivju ēdieniem. Baltais bumbulis ir ēdams: pirms tam tas tikai jānoloba. 

  • Jaunās lapiņas izmanto gurķu, tomātu, lapu salātiem, pievieno biezpienam, zivju un vistas buljonam, biešu un skābu kāpostu ēdieniem.
  • Fenheļa sēklas pievieno augļu konserviem, marinādēm, cepumiem, izmanto atspirdzinošu dzērienu un tējas aromatizēšanai.
  • Kā garšaugu fenheli, tā sēklas, kaltētas vai svaigas lapas lieto pie zupām, mērcēm, salātiem.

Svaigu fenheli ledusskapī var uzglabāt 3–4 dienas, bet labāk izlietot uzreiz pēc iegādes. Žāvētas fenheļa sēklas jāuzglabā hermētiskā iepakojumā vēsā un sausā vietā.


Fenhelis kulinārijā: Receptes ar Fenheli >>>>>>>





Nav komentāru: