5/10/2015

Aptieciņa Austrumu gaumē

Ingvers. 
Saaukstēšanās vai pavasara nogurums? Tad jāsauc palīgā ingvera tēja ar citronu un medu. Var pievienot arī melnos piparus. Šāda tēja ir laba ne tikai saaukstēšanās slimību ārstēšanai, bet arī to profilaksei. Ja iesnām, paaugstinātai ķermeņa temperatūrai un nespēkam pievienojas arī klepus, tējā liec arī kanēli un krustnagliņas. 

Labi sader kopā ar kumelītēm, piparmētrām, fenheli, melno un zaļo tēju. Ja uz kuģa, lidmašīnā vai automašīnā tevi mēdz piemeklēt jūras slimība, tad jau pusstundu pirms braukšanas un arī ceļā, kad dūša metās šķērma, pietiek pakošļāt svaiga ingvera saknes šķēlīti vai lietot pustējkaroti ingvera pulvera tējā vai minerālūdenī. 

Var lietot arī ingvera sukāžu konfektītes. Arī grūtnieces, kas mokās ar nelabumu, var lietot vāju ingvera tēju. Bet māmiņām, kas baro mazo ar krūti, ingvera tēju pat noteikti vajadzētu dzert!

Ingvers.
Ja māmiņai traucēta vielmaiņa, slinkas aknas, kūtrs vēders - tas atsauksies arī uz mazuļa veselību un labsajūtu. Ja bērniņam ir diatēze, vēdera izejas traucējumi, kolikas, slikts miedziņš, mammai jālieto ingvers, mazulis to saņems ar krūts pienu un jutīsies labāk. Ingvers spēj pazemināt holesterīna līmeni asinīs, tātad palīdz izvairīties no sirds asinsvadu slimībām, saglabāt skaidru domāšanu un labu atmiņu, attīra asinsvadus. Tas arī attīra organismu, gremošanas traktu. tādējādi mazina netīkamu, smakojošu elpu.
Uzlabo gremošnu, palīdz pie gāzēm, pret kūtru vēdera izeju, artrītu. Ingvers vienlīdz labs gan svaigs, gan kaltēts un saberzts pulverī. Vājai tējai, ko lieto ikdienā, svaigu sakni smalki sagriež vai sarīvē un lieto pustējkaroti uz glāzi ūdens, ja pulveri - tad tik, cik uz tējkarotes gala. Medu, citronu pēc garšas. Tādu tēju dzer tik daudz un tik bieži cik gribas. Ingveru lielās devās nedrīkst lietot grūtnieces, ja ir čūlas slimība, asiņošana.

Kanēlis. 
Darbojas kā antiseptisks līdzeklis un palīdz, ja ir piena sēnīte - der gan sievietēm, gan maziem bērniem, kam šī sēnīte mēdz attīstīties mutes gļotādā. Arī tad, ja uzdarbojas urīnceļu infekciju izraisītājs zarnu nūjiņa un tevi moca cistīts. Ceturto daļu tējkarotes kanēļa savāri ar pusglāzi ūdens, lieto no rīta un vakarā desmit dienas.  

Kanēlis. 
Indijā sievietes pēc dzemdībām tradicionāli lieto kanēli, kas veicina dzemdes kontrakcijas un savilkšanos, simulē piena veidošanos. Kanēlis ir labs sirdij, tas veicina sirdsdarbību, gremošanu un sasilda organismu. Lielas kanēļa devas - aptuveni tējkaroti - nedrīkst lietot grūtnieces un tad, ja ir asiņošana, jo tas veicina asinsriti. 

Kurkuma. 
Koši dzeltenās krāsas viegli rūgtenais garšvielas pulveris reizēm tiek dēvēts par safrāna aizstājēju. Taču kurkumai pašai ir ļoti spēcīgas ārstnieciskas īpašības. Pirmkārt, tā ir ļoti spēcīgs antibakteriālais līdzeklis. Pirmā palīdzība iekaisušam, sāpošam kaklam, jo cīnās ar stafilokokiem, streptokokiem, kas izraisa iekaisumu. Ņem glāzi karsta ūsens, tējkaroti kurkumas, pustējkaroti sāls, labi, ja būtu gī sviests - ideāls kakla skalojamais līdzeklis. Kurkumu lieto arī tad, ja ir helikobaktērija. Pietiek, ja šo garšvielu pievieno ikdienas ēdienam - rīsiem, makaroniem, putrām, dārzeņiem. Var lietot arī kā tēju - apmēram pusi tējkarotes uz glāzi ūdens. 

Kurkuma 
Kurkuma palīdz uzturēt normālu mikrofloru resnajā zarnā, veicina zarnu darbību, novērš vēdera pūšanos un gāzu veidošanos. Kurkuma lieliski regulē arī cukura vielmaiņu. To iesaka arī cukura diabēta slimniekiem - profilaksei. Kurkuma ir garšvielu maisījuma karija pamatā. Ņem kurkumu, pievieno piparus, ingveru, citas garšvielas pēc vēlēšanās un garšas un lieto katru dienu. Karijs uzlabo gremošanu, vielu maiņu, sniedz bagātīgas garšas izjūtas un ātrāku sāta sajūtu, tādējādi ir lielisks līdzeklis pret ēdelību un negausību. 

Melnie un sarkanie čili pipari. 
Pipari mums jālieto biežāk, jo tie veicina gremošanas uguni. Cieni ne tikai garšai, bet vienmēr, ja ir gremošanas traucējumi, pazemināta kuņģa skābe, ja lieto smagu uzturu vai pārāk daudz ēdiena. 
Melnie pipari
Lietoti vieni paši vai, vēl labāk, kopā ar ingveru, tie veicina gremošanu, tālab organismā mazāk uzkrāsies vājas vielmaiņas starpprodukti. Tie mīl uzkrāties asinsvados, radot asinsvadu problēmas. 

Sarkanie čili pipari
Ja kājās, tad par to liecina kāju tirpšana, salšana, pat trofiskās čūlas, ja galvas smadzenēs - reiboņi, atmiņas pavājināšanās, sanēšana ausīs. Ja asinsvadi pavisam aizsērējuši, var rasties insults. Regulāri uzturā lietojot melnos un sarkanos piparus, simulējot vielu maiņu, šīs problēmas var mazināt vai pat novērst. Karsējošas garšvielas, īsti ieteicamas salīgiem cilvēkiem. Sarkanie čili pipari ir arī bagātīga C vitamīnu krātuve. Palīdz pret saaukstēšanos. 

Safrāns. 
Garšvielu pasaules karalis. Tā drīksnas ar rokām vāc no safrāna krokusa ziediem, tāpēc šī garšviela ir gandrīž vai zelta vērtē. Safrāns spēj pazemināt holesterīna līmeni asinīs. Tātad divus mēnešus jādzer šāds maisījums - divas trīs safrāna drīksnas (ja ņem pulveri, tad uz tējkarotes gala), desmit syltāna rozīnes, vienu žāvētu aprikozi uz pusglāzi avota ūdens. Ļauj pa nakti ievilkties un lieto no rīta tukšā dūšā. Rezultāti būs pārsteidzoši. 

Safrāns
Sievietēm safrāns palīdz pie nieru, urīnceļu infekcijām un dzimumproblēmām, paaugstina libido. Ja ir šādas kaites, tad divas trīs safrāna drīksnas iemērc un patur pusglāzē karsta piena, pievieno trīs saberztas mandeles bez miziņas un lieto vakaros. Sievietei, kura tūlīt, tūlīt kļūs par māmiņu, tieši pirms dzemdībām, lai tās būtu vieglākas, jāizdzer desmit līdz divpadsmit stīdziņas (pusi tējkarotes) safrāna ar pusglāzi karsta piena. 

 Safrāns ir spēcīga garšviela, tāpēc to nedrīkst lietot grūtnieces un mazi bērni. 

Šambala. Arī fenugrīks, grieķu sienāboliņš. 
Mazāk pazīstama garšviela pie mums, taču ļoti efektīvs pret saaukstēšanos un klepu. Divas tējkarotes sēklu 15 minūtes vāra glāzē ūdens, lieto ar medu un gī sviestu trīs reizes dienā. Ja klepus ir sauss, garšvielu vāra pienā. Ja sāp kakls, skalošanai divas ēdamkarotes sēklu pusstundu vāra vienā litrā ūdens, atdzesē līdz ķermeņa temperatūrai un skalo kaklu ik pēc pusstundas. Māmiņām, kas baro ar krūti, palīdz veidoties pienam. Iemaisi divas tējkarotes sēklu glāzē verdoša ūdens, vai vēl labāk - pienā, un dzer divas reizes dienā. 

Šambala
Vīriešiem šambala sēklas palīdz vairot vīrišķo spēku un stiprināt sēklu veselīgām nākamajām paaudzēm. Sievietēm - saglabāt sievišķību un seksuālo pievilcību. Šādam nolūkam ēdamkaroti šambalas sēklu sasmalcina un pievieno karstam šokolādes dzērienam. Izdzer pirms intīmās tikšanās. 

Sēklas palīdz arī pret nelāgu smaku no mutes. Ņem vienu tējkaroti sēklu uz glāzi verdoša ūdens, ļauj ievilkties 10 minūtes, tēju izdzer, sēklas apēd. Ārīgi šambalu lieto matu augšanas stimulēšanai. Uz nakti divas ēdamkarotes sēklu iemērc ūdenī, no rīta izmērcētās sēklas saberž putriņā un ieberzē galvas ādas matainajā daļā. Pēc stundas izmazgā ar ājurvēdisko šampūnu. 

Lai efektu pastiprinātu, papildus pa tējkarotei dienā veselu mēnesi ēd diedzētas šambalas sēklas. 

Šambalu nelieto grūtniecības laikā!!!




Nav komentāru: