Kapera augs |
Kaperu (Capparis spinosa L.) dzimtene ir Āzija. Labākās
šķirnes ir no Spānijas, Itālijas, Francijas, Alžīrijas un Balkānu pussalas
valstīm.
Šos augus rūpīgi vāc, lai tie vēlāk noderētu veselības uzlabošanai un imunitātes stiprināšanai. Eksperimentālos pētījumos konstatēts, ka sakņu tinktūra un
novārījums uzlabo asinsreci un diurēzi.
Tautas medicīnā Kaperes drogas izmanto ļoti dažādu
slimību gadījumā.
- Sakņu novārījumu lieto pret dzelteno kaiti un vēdera mīkstināšanai.
- Sakņu mizu izmanto pret saaukstēšanos, reimatismu, aknu un liesas slimībām, nierakmeņiem, neirozi, hipohondriju, paralīzi, ascītu, dismenoreju, brucelozi, sifilisu;
- Lakstus, kas saberzti kopā ar ķiplokiem, izmanto dermatomikozes, bet augļus — kašķa ārstēšanai.
- Izmantoti apetītes uzlabošanai, gremošanas veicināšanai un gāzu izvadīšanai no zarnām;
- Izmanto kā pretsāpju (kaperu sūkāšana palīdz pret zobu sāpēm) un diurētisku līdzekli;
- Lieto reimatisma un dažādu iekaisuma procesu ārstēšanā;
- Kaperi pazemina asinsspiedienu, stiprina asinsvadus (var tikt izmantoti varikozo vēnu ārstēšanā);
- Pazemina holesterīna līmeni;
- Izmanto aknu funkciju uzlabošanai iekaisumu un citu aknu slimību gadījumā, kā arī liesas slimību, nierakmeņu gadījumā;
- Izmanto kā audus savelkošs līdzeklis (kaperu sakņu tinktūra un novārījums uzlabo asinsreci un diurēzi; var tikt izmantoti podagras, hemoroīdu ārstēšanā; pulvera veidā ārīgi var tikt izmantoti strutojošu, ilgi nedzīstošu brūču, čūlu un furunkulu ārstēšanai);
- Kaperi labvēlīgi iedarbojas dažādu ādas saslimšanu gadījumā (saberztus lakstus kopā ar ķiplokiem izmanto dermatomikozes gadījumā, bet augļus – kašķa ārstēšanai);
- Kaperu lietošana uzturā veicina seksuālās spējas.
Kas ir kaperi?
Kaperi ir Capperis spinosa ziedu pumpuri.
Tas ir neliels krūmveidīgs augs, augstumā ~1 m.
Sicīlijā kaperu raža vienas sezonas laikā tiek novākta apmēram 9 – 12 reizes (ik pēc 8 – 10 dienām) un tas irsmags roku darbs, kuru nav iespējams mehanizēt (viena persona dienas laikā var novākt vidēji 15 kg kaperu). Ražas novākšana tiek sākta ļoti agri no rīta. Pēc tam novāktie ziedpumpuri tiek vītināti, izvietojot tos uz džutas auduma kādā vēsā vietā, lai izvairītos no ziedpumpuru atvēršanās.
Ziedu pumpurus novāc aprīlī –
maijā, tad tos šķiro, ēnā vītina un liek uz 3 mēnešiem sālī vai sāls un augu
eļļas maisījumā. Pēc tādas apstrādes tie iegūst tumši zaļu nokrāsu un samazinās
līdz zirnīša izmēriem. Šādi sagatavoti kaperi ir tumšzaļi, zirņa lielumā, ar
skābi sāļu, nedaudz vircoti rūgtenu garšu. Lieto sālītus vai konservētus etiķī
vai eļļā.
Kaperu uzturvērtība (100 g): 23 Kcal, 2 g
olbaltumvielu, 0,9 g tauku, 5 g ogļhidrātu.
Dienas ieteicamā deva: ne vairāk kā 15 – 20 g kaperu
pumpuru.
Kaperu labvēlīgā ietekme uz veselību:
- Kaperi satur daudz vitamīnu - A, B, C, E, K u.c.;
- Kaperi ir lielisks dzelzs, kalcija, mangāna, cinka, selēna avots;
- Kaperi ir lielisks antioksidants;
Tā ir viena no senākajām garšvielām pasaulē, kuru pazina jau
senajā Ēģiptē. Kopumā pastāv vairāk kā 350 kaperu šķirnes!
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru