3/21/2013

Idejas Lieldienu galdam!


Krāsojam olas:
Skaistu brūngandzeltenu toni vari iegūt, olas krāsojot ar kurkumu (attēlā ar kresēm), kurkumu liec diezgan daudz attiecībā pret ūdeni un vāri vismaz 30 minūtes.

 Krāsojot baltās olas, iegūtais tonis, protams, būs intensīvāks, bet, tā kā mūsdienās baltās olas ir retums, tad noteikti to vari darīt arī ar brūnajām olām.Dzeltenīgu toni var iegūt, vārot olas burkānu sulā un mizās.

Savukārt sarkanīgas olas var iegūt, vārot tās biešu sulā, kas atšķaidīta ar ūdeni proporcijā 1/3.Ja gribi, lai olas ir tumši brūnas, tad vāri tās sīpolu mizās vai melnajā tējā. Ja olu krāsošanai izmanto pirms tam sagatavotu sīpolu mizu uzlējumu, tad olas iegūst viendabīgāku krāsu.Alkšņu mizas dod brūni iesarkanu krāsu. 

Zaļgani dzeltenas kļūs ar kumelīšu ziedu novārījumu.

Zilpelēku olu iegūšanai izmanto melleņu un upeņu ogas, bet zilu olu toni var panākt, vārot tās sarkanajos kāpostos.

Zaļā krāsā olas ir iespējams nokrāsot ar pelašķu vai piparmētru tējas novārījumu.

Violetas savukārt – ar sarkano sīpolu mizām.

Kā olas pasniegt 

*Ļoti klasisks, vienkāršs un ekonomisks veids, kā skaisti pasniegt olu, ir ievietot to kādā mazā trauciņā un iesēdināt to starp paša izdiedzētām kresēm.

*Vēl kāds skaists veids – olas liec olu trauciņos un uzvelc tām ziedu cepurītes, pirmās pavasara vēstneses – tulpes vai narcises. Kad izdekorētā ola paņemta, lai apēstu, ziediņus liec mazā vāzītē vai lielākā traukā, kur tie var peldēt, – arī tas būs galda dekors.

*Ja mājās nav speciālu olu trauciņu, olas var pasniegt arī mazās stikla glāzītēs, uzsēdinot tās uz diedzētiem graudiem, ko izmanto ēšanai kopā ar olām.

Galda klāšana un noformējums

Centies, lai visi rotājumi ir priecīgās krāsās, jo Lieldienas ir prieka vēstītājas, kad saule uzvarējusi tumsu, un īpaši valstīs, kur saule gada garumā ir retāks draugs nekā mākoņi, sniegs un lietus, tas ir jo īpaši svarīgi. 
Daži padomi, kā izdekorēt galdu, ienesot mājās vairāk gaismas un krāsu:
Uzklāj vienkrāsainu vai puķainu galdautu. Vislabāk porcelāna piena krūzē vai vāzē, ja tāda ir, saliec svaigus ziedus, pūpolus, izplaucētus bērzu, plūmju vai ķiršu zarus. Lieldienu laikā tulpju pušķis nopērkams par salīdzinoši zemu cenu gan tirgū, gan kādā no ziedu bāzēm, kurās drīkst iepirkties arī privātpersonas (piem., “Ziedu nams”). 

Ja tev no vecmāmiņām ir palikuši mantojumā sudraba mērču trauki, tos lieliski var izmantot arī par vāzēm, kur sakārtot baltas sniegpulkstenītes. Dziļākā šķīvī iesēj kreses, zāli, labību, kas nedēļas laikā izaugs par skaistu zelmeni.

Klājot galdu brokastīm vai pusdienām un katra viesa vietu sagatavojot  ar auduma (var arī papīra) salveti, uz tās vari uzlikt lavandas, rudzupuķu, pelašķu vai liepziedu buntītes, respektīvi, to, kas tev palicis no vasarā savāktajām tējām vai sausajiem ziediem. Puķu, trauku un salvešu krāsas centies saskaņot.


Lavandu un citus augus šobrīd ir iespējams iegādāties Stendera ziepju fabrikas veikalos. Vari izmantot arī svaiga timiāna, lauru lapu buntes; piparmētru, lai arī tā ļoti labi smaržo, tomēr neieteiktu, tā ātri vīst un gaidītais efekts var sagādāt vilšanos.
Ja tavs galdauts nav tik liels, lai ar to pārklātu visu galdu, izkaltētās puķītes ir nevis ar kātiņiem, bet gan sadrupušas un ir pieejamas atsevišķas auduma salvetes, tad uzliec katram šādu salveti, pa virsu – šķīvi un apkārt tam vari kārtot arī tos pašus kaltētos ziedus. Uz dzeltena auduma salvetes ļoti labi izskatās lavandas vai rudzupuķu ziedi, bet der arī bildē redzamie pelašķi. Arī centies saskaņot visu kompozīciju.


Salocītu salveti, kas novietota uz šķīvja, vari apsiet ar organzas auduma lenti, tās par vislabākajām cenām var iegādāties auduma veikalos.

Uz auduma salvetēm, ko paredzēts katram viesim nolikt priekšā uz galdauta vai šķīvja, novieto narcises ziedu ar visu sīpolu, turklāt šo rotājumu vari pasniegt kā dāvanu, ko katrs viesis varēs paņemt līdzi uz mājām un iestādīt savā puķu podiņā. Lai narcises maltītes laikā nesavīstu un nedzīvotu bez ūdens, tām uz galda paredzi skaistu vāzi vai lielāku bļodu, kurā visi varēs salikt savas narcises.

Greznākam salvešu noformējumam vari pagatavot zelta, sudraba vai bronzas olu, kurā iekšā paslēpts tulpes zieds. Šis darbs jādara vairākas dienas iepriekš, lai līmes un lakas aromāts paspēj nožūt. Lai visu paveiktu, nāksies nedaudz padarboties, bet tici, viesi novērtēs un uzslavēs. 

Jēlai olai ar adatas vai smalka skrūvgrieža palīdzību katrā galā izdur caurumu, izpūt olu tukšu, izmazgā to ar vieglu etiķūdeni un uzliec uz radiatoriem, lai kārtīgi izžūst. Tad olas galā čaumalu palauz nost tik daudz, lai, izverot caur to ziedu, tas skaisti iegultu un to varētu redzēt, bet ne pilnībā. 

Tālāk ņem speciāli šādiem darbiem paredzētu līmi un noklāj visu olu vai pa daļām, pārklāj ar zelta folijas lapām, ļauj kārtīgi nožūt. 

Tālāk ņem virskārtas laku un visu pārklāto foliju nolako, kārtīgi nožāvē un pārlako arī otro kārtu, atkal ļauj kārtīgi nožūt. Caur apzeltīto olas čaumalu izver piemērotas krāsas tulpi ar kātu, bet bez lapām. 

Ap zieda kātu apsien piemeklētas krāsas organzas auduma lentīti, un uz gada šādu dekoru vari likt uz katra salvetes vai šķīvja vai ar tām dekorēt galdu.Ziedus, kas iegādāti podos, vari noformēt, podus aptinot ar kādu skaistu papīru, bet vislabāk – ar krāsainu un pavasarīgu virtuves dvielīti. 

Dvielīti sakārto tā, lai daļa brīvi atrastos uz galda, un starp dvieļa krokām vari ieslēpt gan maizīti, gan olas. Tikai atceries – pirms podiņu tīsi iekšā, paliec apakšā mazu šķīvīti, lai laistot ir kur notecēt ūdenim.Ļoti skaistu ideju aizguvu no kāda vācu valodā iznākoša žurnāla “Living at home”. Tur gan netika izmantotas kūkas formas, bet mums kā lieliem kūku cepējiem šī izvēle likās ļoti saistoša. 

Kūkas formā ielej ūdeni, kā to parasti dari ziedu vāzēs. Sagriez pūpolu zarus tik garus, lai tie mazliet pārsniegtu kūkas formas diametru, un sakārto tos uz kūkas formas virspusē restē. 

Izveidojušajos atsevišķajos kvadrātos ieliec dažus ziedus, kādi tev vislabāk patīk, es šoreiz izvēlējos maigi rozā krāsas tulpes. Ja dzīvo mājā, nevis dzīvoklī, un nepieciešams izdekorēt lielāku platību, labi izskatīsies, ja kūkas formas vietā izvēlēsies cinkota skārda spaini.

Vēl vairāk interesanta uzzini >>>>>>

Nav komentāru: