3/20/2013

Idejas: Ko tu teiktu par vakariņām tumsā?


Iepriecini savu otro pusīti ar vakariņām tumsā!

Vakariņojot tumsā, sasprindzinās garšas un smaržas receptori, ēdiens pieņem jaunas sajūtas un atklājumus!

Lai arī „otra pusīte” ir jāmīl katru dienu, dažreiz būtu lietderīgi sarosīties un censties izrādīt jūtas, kas ikdienas steigā ir noslāpējušās. Zinot, ka vīrietim mīlestība iet caur vēderu, es ieteiktu nobaudīt vakariņas..., bet 100% tumsā. Cilvēks tumsā vairāk pakļaujas uz garšu, jo redze vairs nav dominējošā izjūta. Tumsā pastiprināta uzmanība tiek pievērsta garšai un smaržai. Varbūt jūs no jauna atklāsiet kā garšo kartupelis, gaļa vai kāposts?

Pasaulē šī prakse veiksmīgi tiek praktizēta tādās valstīs kā ASV, Anglija, Francija, Vācija, Austrālija, Lietuva u.c. idejas autors ir Džordžs Spilmens, kurš būdams neredzīgs 1999.gadā Cīrihē atvēra restorānu, kurā strādāja cilvēki ar redzes traucējumiem, un apmeklētājiem piedāvāja nobaudīt ēdienu ar aizsietām acīm, izslēdzot cilvēka galveno maņu redzi, tādējādi pastiprinot atlikušās maņas - dzirdi, tausti, smaržu un garšu.

Redze ir vērtīga maņa, tā sniedz informāciju par priekšmetu formu, lielumu, krāsu. Tā atsauc atmiņā agrāk izjusto, balstoties uz agrāk vizuāli piedzīvoto. Piemēram, tu ieraugi ābolu. Tu zini, ka tas ir salds, sulīgs, kraukšķīgs. Zemapziņā sev ieprogrammējam, ka „man ir jāsajūt salds, sulīgs”. Te nostrādā mūsu prāts, redzes viedoklis, pirms iedziļināmies detaļās. Bet, ja neredzi - tu nezini, kā tas garšo, kā rezultātā sāc izjust citas garšas nianses.

Kas mani sagaida vakariņojot tumsā?
Vakariņu baudītājiem tiek lūgts izslēgt mobilos telefonus, lai netraucētā atmosfērā varētu mierīgi ļauties pabūt kopā ar sev mīļu un tuvu cilvēku, izjust otra pieskārienus daudz jutekliskāk. Ieklausīties apkārtējās skaņās, izbaudīt vidi un gardu ēdienu. 

Rūpes, par tevi gatavs uzņemties viesmīlis, kuram ir īpašas nakts redzamības brilles. Tāpēc viņš palīdzēs nokļūt līdz galdiņam, palīdzēs atrast galda piederumus un gatavs asistēt jebkurā brīdī, kad vien palūgsi.

Tumsā viss ir savādāk, tu esi bezspēcīgs, ir jāmācās uzticēties otram. Cilvēki kļūst atvērtāki, jo ir noņemtas maskas, tu esi tāds kāds esi. Svešinieki ātri savā starpā sadraudzējas, vienkāršs puisis vai slavenība - visi ir vienādi.

Kā tas notiek?
Jūs tiksiet ievesti aiz bieziem, jo bieziem dubultajiem aizkariem pilnīgi tumšā telpā, kur viesīlis aizvedīs līdz sēdvietai. Kad būsiet apraduši ar tumsu un aptaustījuši galdu, galdautu, sataustījuši nazi un dakšiņu, jums tiks atnests pamatēdiens.

Te nu sākas pats interesantākais. Pirmais mutē nonāk tas, ko izdodas uzdurt uz dakšiņas. Daļa ēdiena sastāvdaļu ir pazīstamas pēc savas smaržas, daļa tiek apēsta, kas patīk garšas kārpiņām, bet kas tas bija, pagaidām paliek noslēpums. Ēdiens tiek baudīts lēnām un uzmanīgi. Ir noteikti daļa cilvēku, kas dakšiņu un nazi liks malā un ēdienu baudīs ar pirkstiem, jo viņi taču ir tumsā un visiem pieņemtās pieklājības normas var atmest malā.

Pēc pamatēdiena seko arī saldais ēdiens. Šķīvis ir liels, bet apēdamais - neliels. Tu vari baudīt ēdienu lēnām, maziem kumosiem, izjūtot katru garšu. Paveras cita pasaule - sajūtu pasaule, ko ikdienā noslāpē mūsu redze. Apkārt notiek liela rosība, sarunas, smiešanās. Visi jūtas ļoti atvērti, vienlīdzīgi, bez aizspriedumiem.

Lai top gaisma!
Tiek iedegta pirmā svecīte - burvības plīvurs krīt. Ieraugi telpu, galdiņu, pārējos vakariņotājus. Tad tiek iedegtas vēl citas sveces, acis pierod.

Viesmīlis izstāsta, ko piedāvāja pamatēdienā, kas bija saldajā. Te nu var sevi pārbaudīt, vai netika atklātas jaunas garšas buķetes un visas ēdiena sastāvdaļas atpazītas?

Ja vēl neesat izdomājušas, kā pārsteigt savu mīļoto, iesaku izbaudīt ko nebijušu, jaunu un visnotaļ romantisku. Otra pusīte to noteikti novērtēs.


Nav komentāru: