6/14/2015

Veselīga stratēģija gremošanas un detoksikācijas optimizēšanai

 Lietojiet uzturā rūgtus augus, lai stimulētu gremošanu un detoksifikāciju. Lielākā daļa cilvēku rietumu sabiedrībā ir izauguši nelietojot uzturā rūgtus augus. Tie nav paši garšīgākie, bet tiem ir neaizvietojama nozīme mūsu veselības stimulēšanai. Šie augi palīdz ražot gremošanas enzīmus un uzlabo aknu un žultspūšļa darbību kā nekas cits. Rūgtu augu regulāra lietošana uzturā ir ļoti laba un veselīga stratēģija gremošanas un detoksikācijas optimizēšanai. 

Kad mēle atpazīst rūgto garšu, tā rada reakciju neiroendokrīnajā sistēmā, kas tiek saukta par „rūgtuma refleksu”. Šī procesa starpnieks ir vēdera hormons gastrīns, kas stimulē sālsskābes ritēšanu.Tad šis reflekss tiek pārvadīts tālāk, un palīdz aknu un žultspūšļa žults izdalījumiem un aizkuņģa dziedzera enzīmu izdalījumiem. Eksperti tic, ka „rūgtuma reflekss” palīdz uzlabot gremošanas orgānu struktūru un funkcijas. „Rūgtums ir labs aknām” ir ļoti populārs teiciens, kas apraksta šo augu labvēlīgās īpašības. Tie ir ļoti efektīvi arī asins, gremošanas sistēmas aknu un urīntraktu attīrīšanai.

Rūgtie augi ir iedalīti divās kategorijās:
  •  kolagogie (cholagogue), kas palielina žults plūsmu, 
  •  hepatoprotektantie (hepatoprotectants), kas uzlabo un aizsargā aknas no toksīniem.
Kolagogu skaitā ietilpst : pienenes sakne, pētersīļi, dadža sakne, artišoks, ingvers un Kanādas dzeltenā sakne/zeltsakne.

Hepatoprotektantu skaitā ietilpst : tumeriks un piena dadzis. 


Iekļaujiet šos rūgtos augus savā ikdienas uzturā.


Pienene:
Tā ir bagātināta ar C vitamīnu un bioflavonoīdiem. Tajā ir arī augsts B2, B6 un folātu līmenis. Bagāta ar minerāliem, piemēram, kāliju, dzelzi un cinku, tā veicina liekā šķidruma izvadīšanu no ķermeņa, attīrot aknas uz nieri. Pienenes veicina gremošanu, samazina pietūkumu un iekaisumu, un cīnās pret dzelti, tūsku, podagru, ekzēmu un izsitumiem.

Pētersīļi:
Tie ir ļoti bagātināti ar hlorofilu un satur arī trīsreiz vairāk C vitamīnu kā apelsīni. C vitamīns ir ļoti svarīgs imūnsistēmai, kā arī jaunavīgai ādai un locītavu veselībai. Kā arī, pētersīļos ir daudz karotinoīdu antioksidantu luteīna un zeraksantīna, kas uzlabo redzi un palīdz ķermenim neitralizēt UV radiācijas kaitīgo ietekmi.

Koriandrs:
Tas ir spēcīgs palīgs ķermeņa attīrīšanā no smago metālu ietekmes. Tas ir pateicoties tā lielajam fitouzturvielu un hlorofila saturam. Tas ir īpaši labs priekš asins, aknu un nieru attīrīšanas. Izmantojiet koriandru kopā ar sulām, lai attīrītu ķermeni no alumīnija, dzīvsudraba un niķeļa.

Ingvers:
Tas tiek klasificēts kā karminatīvs (samazina gāzes zarnās) un zarnu spazmolītisks (atvieglo zarnu traktu) augs, kurš veicina kuņģa motoriku. Ingvers arī samazina ar drudzi saistītu nelabumu, jūras slimību un sliktu dūšu no rītiem. Kā arī, tas stimulē žults rašanos, tādēļ tas ir labs palīgs tauku sagremošanā. 

Tumeriks (kurkuma):
Oranžais Āzijas augs kurkums tika tradicionāli izmantots jau gadsimtiem Ājurvēdas un Ķīnas medicīnā. Kurkumīns ir visspēcīgākais, aktīvais pretiekaisuma līdzeklis kurkumā. Kurkumīns attīra aknas, un ir spēcīgs hroniska iekaisuma radītu slimību novērsējs. 

 
Piena dadzis
Piena dadzis:
To izmantoja 19. gadsimta beigās, lai ārstētu varikozas vēnas, kā arī aknas, nieres un kuņģa-zarnu trakta sistēmu. Daudzi ir novērojuši dramatiskas izmaiņas, izmantojot piena dadzi dažādu slimību, piemēram, psoriāzes, menstruālo problēmu, dzeltes un pasliktinātas asinsrites gadījumā.


Nav komentāru: