8/23/2014

Interjera māksla

Mūsu sajūtas veidojas apkārt esošās vides ietekmē. Jums var būt visskaistākais interjera dizains pasaulē, bet ja tas netiek pienācīgi apgaismots, tad tas var palikt nepamanīts. Savukārt uzmanīga apgaismojuma plānošana var uzlabot pat visnecilākā interjera dizaina izskatu. 

Apgaismojums telpā. Kā izvēlēties gaismas ķermeņus?
Viesistaba
Plānojot apgaismojumu viesistabai jāņem vērā aktivitātes, kas ir paredzētas tajā. Vispārējais jeb centrālais apgaismojums nepieciešams, piemēram, lai skatītos televizoru, darba apgaismojums lasīšanai vai rokdarbiem un akcentējošais apgaismojums mākslas darbiem, augiem un interesantām arhitektūras detaļām. Reostata slēdzis (gaišāk - tumšāk) ir īpaši piemērots viesistabai, jo tas ļauj piemērot apgaismojumu noskaņojumam un aktivitātēm. 

Centrālais apgaismojums
Centrālais jeb vispārējais apgaismojums nodrošinās pietiekoši daudz gaismas, tomēr tas neatrisina problēmu, ka, darbojoties virtuvē, var nākties atrasties savā ēnā. Šīm zonām nepieciešams papildu darba apgaismojums. Piemēram, divas trošu sistēmas lampas virs izlietnes dos pietiekošu gaismu, kas nepieciešama trauku mazgāšanai.

Trošu sistēmas lampas 

Lasīšanai ir nepieciešama darba gaisma, kas krīt no lasītāja pleca aizmugures. To var panākt, novietojot grīdas lampu klubkrēsla sānā. Lai izvairītos no atspīduma, ēnas apakšējai daļai jābūt acu līmenī. Gleznas var izgaismot ar zemas voltāžas gleznu lampām, bet augus var akcentēt ar gaismu virs tiem, radot interesantus siluetus uz sienām.

Lasīšanai piemērota darba gaisma
Televizoram un datoram piemērots ir zemas intensitātes vispārējais apgaismojums, kas ļauj saredzēt ekrāna attēlu un nerada atspulgu acīs.

Datoram piemērots apgaismojums

Virtuve
Virtuve ir lielākoties darba zona, bet tā ir arī ģimenes un draugu pulcēšanās vieta. Līdz ar to virtuvē ir nepieciešama gaisma, kas ir gan omulīga, gan funkcionāla.


Ēdamgaldu var izgaismot ar viena kupola nokarenu griestu lapu tieši virs tā. Vēlams izvēlēties šādu lampu ar dimmera kontroli, kas ļaus ieslēgt spožāku gaismu, lai veiktu dažādus mājas darbus, bet blāvāku, ja paredzētas, piemēram, vakariņas.

Apgaismojums iebūvēts skapīšos
Apgaismojums zem skapīšiem ir ideāls risinājums darba virsmas izgaismošanai. Centieties šo apgaismojumu iebūvēt skapīšos pēc iespējas tuvāk uz to ārmalu, lai izvairītos no atspīduma. Vēlams izvēlēties lampas, kas noklāj vismaz divas trešdaļas no virtuves skapīšu garuma.

Apgaismojums zem skapīšiem

Vannas istaba
Vannas istabā ir nepieciešama vienmērīga un neēnaina gaisma, lai varētu bez jebkādām problēmām, piemēram, noskūties un uzlikt grimu. Mazās vannas istabās pilnīgi var pietikt tikai ar spoguļu lampām, jo tās izgaismos visu telpu, bet lielākās ir nepieciešams papildu griestu apgaismojums. 

Spoguļa lampas

Vislabākais risinājums vannas istabā ir griestos iebūvējamās halogēnlampiņas ar speciālu izolāciju pret mitrumu. Šīs lampiņas atkarībā no to dizaina varbūt ar gaismas atstarojošiem matētiem stikliem, kas veido klusinātu apgaismojumu, kā arī ar caurspīdīgiem stiliem spožākai gaismai.

Griestos iebūvētas halogēna lampas

Priekštelpa
Priekštelpas gaitenī lampas būtu jānovieto ik pēc 2-3 metriem. Gaitenī gaismu var nodrošināt gan ar griestu lampām, gan sienas lampām, gan trošu sistēmu lampām. Lielisks risinājums ir kustināmas trošu sistēmu lampas, kas dos vispārējo apgaismojumu, bet tajā pašā laikā ļaus izgaismot gleznas vai ģimenes fotogrāfijas.

Priekštelpa -sienas lampas

Guļamistabas interjera veidošana

Kā izgaismot guļamistabu?

Pareiza un atbilstoša apgaismojuma izvēle guļamistabai allaž ir diezgan sarežģīta, jo ir ne tikai jārada "miegaina" un relaksējoša atmosfēra, bet arī jāņem vērā citi aspekti. Piemēram, vai gaisma ir pietiekama, lai pirms miega varētu lasīt grāmatu, pārģērbtos vai uzpostos pie spoguļa u.t.t.

Daži padomi veiksmīgākam apgaismojuma risinājumam guļamistabā
Plānojot apgaismes ierīces, jāņem vērā guļamistabas iemītnieka dzīves veids, vecums un gaume. Domās sadaliet guļamistabu vairākās daļās un mēģiniet izvēlēties apgaismojumu katrai no šīm zonām. Telpa miegam, lasīšanai, garderobe, darba vieta...

Sienas lampas var kalpot gan kā galvenais gaismas avots telpā, gan kā fona un noskaņas radītājs. Lampas var būt vienkārši funkcionālas vai kā galvenais toņa noteicējs telpas interjerā.

Ērts risinājums ir lampiņas, kas iebūvētas griestos virs gultas. Pareizi ierīkojot, katru gaismas avotu var kontrolēt un ieslēgt atsevišķi.


Apgaismojums guļamistabā

Sienas lampa
Apgaismojums guļamistabā var radīt būtisku ietekmi uz miega kvalitāti, tādēļ ir svarīgi rūpīgi izplānot apgaismojumu. 

Viena no visizplatītākajām kļūdām ir izvietot tiešas lejup krītošas gaismas lampas virs gultas. Tas rada lielu atspīdumu un padara, piemēram, lasīšanu diezgan nekomfortablu. 

 Ja Jums patīk lasīt gultā, tad labs risinājums būs galda lampa uz nakts skapīša, kas novietota nedaudz aiz galvas, tuvāk sienai. Ideāls risinājums ir regulējamie apgaismes ķermeņi, kurus var it kā pielocīt klāt. Tāpat arī sienas lampa, kas novietota līdzīgā pozīcijā, var lieliski noderēt lasīšanai.

Ja vēlaties radīt īpašu noskaņu guļamistabā, tad var izmantot grīdas lampas vai lampas, kuras gaismas stari krīt caur augiem. Tomēr jāatceras, ka šādam apgaismojumam jābūt sekundāram, t.i., tam jābūt kā papildu risinājumam centrālajai lampai.




Izmantojiet krāsu efektu - tam noderēs krāsainas lampas, abažūri, matēta stikla spuldzes un pat neona apgaismojums. 


Zelta likums - mērenību it visā! Dažādos pētījumos pierādīts, ka sarkanā krāsa rada jutekliski romantisku atmosfēru, zaļie toņi palīdz atslābināties, savukārt zilā krāsa - mazina trauksmes sajūtu un nomierina nervus.


Pētot krāsu ietekmi uz ikdienas paradumiem, noskaidrots, ka naktsmieru veicinošākā krāsa, kas izmantota guļamistabas interjerā, ir zila, un tās ietekmē cilvēks ne tikai ciešāk guļ, bet arī mostas laimīgāks un ar pozitīvāku noskaņojumu, vēstī izdevums "Daily Mail".


Pētījuma rezultāti: kādēļ zilā krāsa saistībā ar miega ilgumu vērtējama vispozitīvāk.

"Cilvēka acs tīklenē atrodas īpašas ganglija šūnas, kas darbojas kā receptori, visjūtīgāk uztverot tieši zilo krāsu.  Pēc krāsas uztveršanas receptori informāciju nosūta smadzenēm, tā ietekmējot organisma bioritmus, un šai sakarā īpaši svarīga ir interakcija starp gaismu, miegu un pamošanos," sacījis Edinburgas Miega centra galvenais eksperts Kriss Idžikovskis.
Tāpat guļamistabas interjera krāsa korelē ar citām aktivitātēm. Piemēram, pāri, kas guļ karameļu toņa istabā, ar seksu nodarbojas vidēji trīs reizes nedēļā, savukārt sarkano guļamistabu īpašnieki - vien reizi nedēļā.

Cilvēki, kuru guļamistaba iekārtota pelēkos toņos, atrodoties gultā, laiku lielākoties pavada iepērkoties internetā, savukārt cilvēki, kuru guļamistabas interjerā dominē sudrabaina krāsa, atzinuši, ka tā viņus motivē nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm.

Turpinājumā krāsu korelācija ar vidējo miega ilgumu, kas noskaidrots pētījumā:
Zila krāsa - 7h 52min
Dzeltena krāsa - 7h 40min
Zaļa krāsa - 7h 36min
Sudraba krāsa - 7h 33min
Oranža krāsa - 7h 28min
Sarkana krāsa - 6h 58min
Zelta krāsa - 6h 43min
Pelēka krāsa 6h 12min
Brūna krāsa - 6h 5min
Lillā krāsa - 5h 56min

Guļamistabas interjera veidošanai ieteicamas krāsas ir arī zaļa un dzeltena, savukārt izvairīties vēlams no lillā krāsas, kurai piemīt garīgo darbību stimulējošs raksturs, tā neļaujot organismam pārslēgties uz atpūtas režīmu un ievērojami samazinot miegā pavadīto laiku.

Zaļa krāsa nomierina
Lillā krāsa veicina spilgtu sapņu vai pat murgu veidošanos, rezultātā mostoties ar noguruma sajūtu. Arī pelēkie un brūnie toņi ir iekļauti guļamistabai nevēlamo krāsu sarakstā, dēvējot tos par garlaicīgiem un drūmiem.



Zilās un brūnās krāsas kombinācijas interjerā 
Zilā krāsa asociējas ar bezgalību, svaigumu un vieglumu, savukārt ierastā un konservatīvā brūnā krāsa telpu šķietami piezemē un rada asociācijas par mājīgumu un labklājību. 

Brūnā krāsa rada asociācijas par mājīgumu 
Šokolādes brūno krāsu veiksmīgi papildina un atsvaidzina tirkīzzilas detaļas. 

Lieliska kombinācija - tumši brūnas mēbeles uz gaiši zilu sienu fona vai koši zilas mīkstās mēbeles, tumši brūnas korpusa mēbeles, kam fonā ir smilškrāsas vai gaiši brūnas sienas. Zilās un brūnās krāsas tandēms iederēsies gan guļamistabā, gan dzīvojamā istabā, gan ēdamzonā. 

Klasiskā interjerā labāk izvēlēties mierīgus pasteļtoņus, savukārt jauniešiem patiks spilgti zilie toņi, piemēram, tirkīzzilais vai zilganzaļais.


Moderna guļamistaba jauniešiem


Apgaismojuma krāsu ābece
Atpūta tradicionāli ir saistīta ar vakara stundām un ugunskuru. Visjaukāk jūtamies, kad deg iedzeltena lampa, bet maigi zaļgana gaisma guļamistabā atgādina nakšņošanu zem atklātām debesīm, spīdot mēnesim, kā pirms vairākiem tūkstošiem gadu. 

Degot zaļai naktslampiņai, miegs ir pats saldākais.

Zilā krāsa asociējas ar mieru, taču šādā gaismā sejas izskatās neizteiksmīgas.



 Nelietojiet zilu krāsu vannas istabas apgaismošanai. Vannas istabas spoguli vislabāk apgaismot ar baltu, izkliedētu gaismu.


Zaļa krāsa nomierina un noskaņo komunikācijai. Hrestomātiskā "zaļā lampa" lieliski der gan viesistabā, gan darba kabinetā.



 Degot zaļai naktslampiņai, miegs ir pats saldākais. Zaļa gaisma der arī bērnu istabā.

Gaiši sarkana krāsa paceļ noskaņojumu un mobilizē. Tomēr ļoti svarīgi to nepārspīlēt, jo spilgta un tumši sarkana krāsa asociējas ar briesmām un rada telpā saspringtu atmosfēru. 


Tumši sarkana krāsa rada telpā saspringtu atmosfēru. 

Maigi sārts apgaismojums der viesistabā, priekštelpā vai biroja uzgaidāmajā telpā.


Maigi sārts apgaismojums


Violeta krāsa – jaunrades krāsa. To izvēlas netradicionāli domājoši cilvēki.


Violeta krāsa – jaunrades krāsa
Vecākiem cilvēkiem labāk patīk tradicionāli dzeltena un gaiši dzeltenīga krāsa.





LED tehnoloģijas


LED tehnoloģijas (Light-emitting diode – gaismas diodes) aizvien straujāk ienāk ikdienas dzīvē. Vēl pavisam nesen LED iegāde bija apgrūtinoša, taču šobrīd AS Spectrum Jums piedāvā visplašāko gaismas diožu spuldžu sortimentu. Ar ko LED tā piesaista patērētājus?
Spuldzes, kas ražotas pēc LED tehnoloģijas
Galvenās priekšrocības spuldzēm, kuras ražotas pēc LED tehnoloģijas:
  • Elektroenerģijas ekonomija – LED tehnoloģija ir tiesīga pelnīti tikt dēvēta par līderi šajā jomā, jo elektrības izlietojuma samazināšanās sasniedz 75%.
  • Ilgs kalpošanas laiks – gaismas diožu kalpošanas laiks vairākus desmitus reižu pārsniedz tradicionālās kvēlspuldzes kalpošanas laiku.
  • Izturīgums – LED ir izturīgas pret triecieniem un vibrācijām.
  • Nav ultravioletā starojuma – gaismas diožu spuldzes ir nekaitīgas redzei.
  • LED gaismas avotu atmaksāšanās – 1,5 gads, garantija – 50 000 degšanas stundas, vizuālais efekts nav salīdzināms ar kvēlspuldzēm. 
LED gaismas lenta

RGB-LED gaismas lenta ar pulti

LED tehnoloģijas attīstība pasaulē >>>>>>>>

Avots: Interneta materiali, Delfi.lv u.c.

Nav komentāru: