11/04/2013

Svaigēšana (Raw food) dzīvesveids

Svaigēdāju Suši
Svaigēšana (raw food) ir jauns koncepts, bet kā bieži vien tas būtībā ir labi aizmirsts vecais. Kā varam iedomātie mūsu ļoti tāli senči uzturā lietoja ļoti daudz produktu, kas nav termiski apstrādāti. Mūsdienu lielākā problēma nav termiskā aptstrāde, bet “pārapstrāde” – bieži vien nav pat iespējams pateikt no kā gala produkts ir pagatavots, kāds vērtīgās uzturvielas ir atdalītas un kas papildus pievienots (sākot no garšas, krāsas, aromatizēšanas piedevāmun beidzot ar konservantiem ilgākai glabāšanai). 

Hipokrāts (460-370 pirms Kristus) teicis slaveno teicieni „lai ēdiens ir jūsu zāles un zāles jūsu ēdiens”.

Veselība ir organisma dabisks stāvoklis un mūsu ķermenī ir patiešām apbrīnojamas pašregulācijas sistēmas, kas ļauj tam šajā normālajā dabiskajā stāvoklī atgriezties. No cilvēka ir prasīts pa visam maz – nejaukt šo balansu ar organismam kaitīgu uzturu, nodrošināt organismu ar tam nepieciešamajām uzturvielām un dot pietiekamu laiku atpūtai, atjaunināšanās procesam. Jo vieglāks un uzturvielām bagātāks ēdiens, jo šim atpūtas laikam vajadzētu būt īsākam. 

Svaigēšana ir viena no diētām, kas aicina mūs atgūt ķermeņa dabisko līdzsvaru, attīrot to no sārņiem un tādējādi arī normalizējot ķermeņa svaru. Svaigēšana, iespējams, ir viena no ekstremālākajām diētām, kas šobrīd pasaulē gūst arvien lielāku popularitāti. To izmanto kā attīrīšanās programmu ķermeņa svara noregulēšanai, veselības nostiprināšanai un sakopšanai un vienkārši kā veselīga un dabiska dzīvesveida sastāvdaļu. Tās popularitāte aug kopā ar interesi un rūpēm par ekoloģiski tīru vidi un tai atbilstošu dzīvesveidu.




Dzīvais ēdiens – tas ir ēdiens, kas pagatavots no augļiem, ogām, lapām, dārzeņiem un riekstiem, tos termiski neapstrādājot vai izmantojot kaltēšanu, kur temperatūra nepārsniedz 45° C, tādējādi saglabājot ēdienā visus produktos esošos enzīmus jeb fermentus, vitamīnus, olbaltumvielas un minerālvielas, kas tik ļoti nepieciešamas cilvēka organismam. Tāpat dzīvajā ēdienā, kā to jau norāda pats nosaukums, saglabājas pilnā mērā arī dzīvības enerģija.

Diemžēl temperatūrā, kas augstāka par 40–50 grādiem, iet bojā liela daļa no vitamīniem mūsu ēdienā. Vitamīni D, E un K iet bojā pilnībā, vitamīnu C un B daudzums stipri samazinās.

Termiski apstrādājot produktus, mēs pilnībā zaudējam tādu svarīgu lietu kā enzīmi jeb fermenti, kuri mūsu organismā ir ierobežotā krājumā, un, lietojot produktus, kuri nesatur fermentus, mums jātērē savi krājumi, lai šos produktus sagremotu. Fermenti piedalās visos ķīmiskajos procesos, kas noris mūsu iekšienē. Kad to krājumi sāk izsīkt, mūsu ķermenis sāk strauji novecot. Termiskā apstrādē tiek ļoti bojātas arī šķiedrvielas, kas ir mūsu dabiskie palīgi ēdiena sagremošanā un visa liekā izvadīšanā no organisma. Tāpat termiskas apstrādes procesā tiek bojātas olbaltumvielas. 

 Svaigos produktos ir viss nepieciešamais dzīvībai un veselībai:
  • dzīvie fermenti ir pamats bioķīmiskajiem un imūnajiem procesiem organismā;
  • dzīvajiem hlorofiliem ir tāda pati molekulārā struktūra kā hemoglobīnam cilvēka organismā. Hlorofili spēj pasargāt cilvēka šūnas no bojājumiem, aktīvi iesaistās asinsrades procesos, kā arī uzlabo imūnsistēmu;
  • dzīvie vitamīni stimulē vielmaiņas procesus un uzlabo imunitāti;
  •  svaigie produkti ir dabīgs organisma attīrītājs;
  • atšķirībā no apstrādātiem pārtikas produktiem satur bio-enerģiju.
Svaigēšanas ietekme uz veselību. 
Kā saka paši svaigēdāji – veselības stāvoklis mainās par 180 grādiem, sākot ar to, ka pazūd liekais svars, un beidzot ar dažādu hronisku slimību remisiju. Ir gadījumi, kad izdevies izārstēt cukura diabētu, metabolo sindromu un pat vēzi. 

Pārejot uz svaigu pārtiku, palielinās enerģija, mazāk laika nepieciešams miegam, uzlabojas ādas izskats, prāts kļūst skaidrāks, uzlabojas atmiņa. Izmaiņas jūtamas arī imūnsistēmas darbībā, kas kļūst acīm redzami spēcīgāka, vīrusi vairs nelīp. Daudzām sievietēm ir uzlabojusies auglība un izdevies tikt pie pēcnācējiem. 

Svaigēšana ir dzīvesveids, nevis diēta, ar ko samazināt svaru, tomēr lielākā daļa svaigēdāju atzīst, ka, pievēršoties dzīvam ēdienam, svars samazinās pats no sevis. 

To var skaidrot dažādi. 
Pirmkārt, uzturvielām bagātīgo produktu lietošana, kas piegādā organismam visu nepieciešamo, nodrošina optimālu vielmaiņas darbību. 

Otrkārt, svaigēdājiem ir grūtāk pārēsties. Svaiga ēdiena sakošļāšana prasa ilgāku laiku nekā bulciņas apēšana, līdz ar to sāta sajūta parādās jau ēdot. 

Treškārt, šķiedrvielu saturs šajā diētā ir ļoti augsts, un tas rūpējas par veselu zarnu traktu, biežu vēdera izeju un ilgāku sāta sajūtu. Turklāt daudzi svaigēdāji neaizraujas ar sāls lietošanu uzturā, un tas nozīmē, ka šķidruma aizture organismā ir mazāka un daļa svara samazinās jau uz ūdens zuduma rēķina. 

Svaigēdāju uzturā ietilpst dārzeņi, augļi, ogas, sēnes, pākšaugi, rieksti un sēklas, graudaugi, dažādi diedzējumi, dīgsti un jūras aļģes. Uzturā tiek iekļauti arī tā sauktie superfood, kas ir dabas produkti ar ļoti koncentrētu uzturvērtību, piemēram, spirulīna (zilganzaļā aļģe), čia sēklas un citi. 

Ļoti veselīgas ir monomaltītes – tādas ēdienreizes, kas sastāv tikai no viena veida augļiem vai dārzeņiem. Tad, ēdot tik, cik lien un garšo, jūs apēdīsiet tieši tik, cik nepieciešams. Ieteicams sākt dienu un katru dienas maltīti ar augļiem. Lietojot riekstus, sēklas un kaltētos augļus un ogas tos ieteicams iepriekš izmērcēt, tad tajos atjaunosies zaudētais ūdens daudzums un mūsu organismam tos būs vieglāk pārstrādāt, un tie arī mazāk bojās mūsu zobus. 

Lietojot tikai dzīvos augu valsts produktus, tikpat kā nav nepieciešamības dzert papildus ūdeni, jo visi tie satur pietiekamu ūdens daudzumu.


Kā pagatavot veselīgu, garšīgu un enerģisku zaļo kokteili no dārzeņiem, zaļumiem un augļiem, stāsta un rāda Latvijas pirmā svaigēdāju restorāna "Raw Garden" vadītājs Mārtiņš Vētra.




Svaigie ēdieni mūsdienās ir pilni izdomas un izskatās lieliski. Tie nav tikai salāti vai uz šķīvja sagriezti dārzeņi, tos pat pasniedz augstas klases restorānos. Ir iespējams pagatavot raw lazanju (no cukini, riekstu mērcēm un citiem dārzeņiem), picu, siera kūku (tiek izmantota riekstu masa), suši (rīsu vietā izmanto sablendētu ziedkāpostu), dažādus sendvičus (piemēram, ar dehidrētu tomātu maizi) un vēl daudz ko citu, kas atgādina ikdienā iecienītus ēdienus, tikai to pagatavošanā netiek izmantoti milti un dzīvnieku produkti.  Iesācējam visvieglāk noteikti pagatavot kokteiļus, svaigi spiestas sulas, salātus un dažādas riekstu mērces.



Zaļais kokteilis


Zaļais kokteilis
Nepieciešams:
- Augļi un/vai ogas (ziemā var lietot arī saldētas vai kaltētas un izmērcētas)
- zaļas lapas var būt vairāku zaļumu kombinācija * (ziemā vai ceļojot var lietot kaltētus zaļumus)
- ūdens, bērzu sulas vai svaiga apelsīnu sula, lai panāktu vēlamo konsistenci
- var pievienot medu vai dateles, vai vīģes un nedaudz citronu sulas, ja lietojat skābus augļus vai ogas vai jūtama lapu rūgtenā garša
- var pievienot banānus vai ķirbi
- var pievienot kanēli, kardamonu, krustnagliņas, kurkumu, vaniļas pāksts gabaliņu, ingvera saknes gabaliņu pēc garšas

Pagatavošana:
Visu saputo blenderī. Nogaršo, ja garša pārāk “lapaina”, pievieno vairāk augļu. Ja nav pietiekami salds, pievieno medu, dateles, vīģes vai banānus. Ja esat saaukstējies vai vēlaties pikantāku garšu, varat kokteilim pievienot gabaliņu svaigas ingvera saknes. 

Var lietot jebkuras ēdamās zaļās lapas, piemēram: salātu lapas, dekoratīvo kāpostu (tumši zaļās lapas), spinātus, pētersīļus, selerijas, virzu, nātres, gārsenes (nedaudz), pieneņu lapas un ziedlapiņas (nedaudz), balandas, jaunās liepu un bērzu lapas, biešu lapas, burkānu lakstus, redīsu lapas, vībotnes utt. 

Lapas ieteicams mainīt un nelietot vienas un tās pašas visu laiku, jo visās zaļajās lapās ļoti nelielā daudzumā ir vielas, kuru pārmērīga koncentrācija organismā nav ieteicama. Ja jūs lietosiet dažādus zaļumus, šāda situācija neradīsies. 

Ja kokteilis satur sarkanās ogas, tad tas būs skaistāks ar biešu lapām vai sarkanlapu salātu lapām, vai sarkanā lapu kāposta lapām. Ārstnieciskos un profilaktiskos nolūkos var pievienot alvejas lapas gabaliņu vai veselu nelielu lapu. Ēdamās lapas var atrast, izmantojot ārstniecības augu grāmatas. Specifiskos augus labāk izmantot nelielā daudzumā. Nelietot indīgos augus! 

Svaigēdāju augļu kūka

Svaigēdāju virtuvē atradīsiet arī diezgan daudz saldumu, kuru pagatavošanā liela loma ir kokosriekstu eļļai, kakao pulverim un agaves sīrupam vai medum. Iecienīti ir arī dažādi riekstu un sēklu našķi, kas saldināti ar datelēm vai citiem žāvētiem augļiem un ogām. Parasto cukuru saldumu pagatavošanā neizmanto, un tas padara šos našķus veselīgākus. 

 Svaigēšanas dzīvesveida plusi 
  •  Nav jāpavada ilgs laiks sutinot, cepot vai vārot. 
  • Uzlabojas dzīves kvalitāte, vērojams enerģijas pieplūdums. 
  • Imunitāte kļūst spēcīgāka, slimības piemeklē retāk. 
  • Uzlabojas ādas stāvoklis, normalizējas svars. 
  • Iespējams atrisināt tādas veselības problēmas, ko tradicionālā medicīna nespēj. 
Iespējamie mīnusi 
  • Sākumā ir palielināta gāzu veidošanās un citi kairināta zarnu trakta simptomi. 
  • Papildus jālieto uztura bagātinātāji, jo vismaz vitamīns B12 ir atrodams tikai dzīvnieku valsts produktos. 
  • Var rasties arī omega 6 taukskābju pārsvars, tāpēc nepieciešams papildus uzņemt omega 3 taukskābes. 
  • Ziemā samazināts var būt arī D vitamīna līmenis. 
  • Zīdaiņiem un maziem bērniem šāds dzīvesveids netiek rekomendēts. 
(Avots: Kasjauns.lv)

Ja ir vēlme nobaudīt īstus mākslas darbus, kas vienlaikus gan izskatās, gan garšo fantastiski, jādodas uz kādu no svaigēšanas restorāniem. Vislabākā vieta, kur to sākt protams ir svaigēšanas restorāns Raw Garden.Rīgā tāds ir Skolas ielā 12.



Iespējams jau esat gatavi izmēģināt kādas svaigēšanas receptes mājās. Ja vēlaties redzēt kā gatavojam Raw Garden, kādas ir svaigēšanas galvenās gatavošanas metodes Jums ir iespēja apmeklēt Raw Garden svaigēšanas pavārkursus, kur iemācīsieties gan kokrētas svaigēšanas ēdienu receptes, gan iegūsiet nepieciešamo pārliecību, ka tas patiesi ir viegli un garšīgi.

Svaigēšanas restorāns http://www.RawGarden.lv ir veselīgākās ēšanas vieta.

Restorāna ēdienkarti veido dzīvs, minimāli apstrādāts, zema tauku satura ēdiens, kas bagāts ar vitamīniem, minerālvielām un antioksidantiem. 

Raw Garden ir nevien restorāns, bet arī veselīgo pusdienu vieta un veselīgo produktu veikals. Veikalā varat iegādāties svaigēšanas virtuves tehniku (blenderi, dehidrātoru, sulu spiedes) un veselīgos produktus bio žāvētos augļus, riekstus, sēklas, kakao, kakao sviestu, godžī ogas, čhia sēklas, spirulīnu...Dodieties uz Raw Garden, ja vēlaties nomēģināt svaigi spiestas sulas, zaļos kokteiļus vai kviešu zelmeņa sulu, kas satur 92 dažādas minerālvielas, ir bagātīgs vitamīnu A un C avots. 

Avots: rawgarden.lv



Grāmatu apskats par svaigēšanu


Dženifera Kornblīta “Svaigēšana, tas ir tik vienkārši”

Grāmatas autore Dženifera Kornbīla, Amerikā populāra kulinārijas pasniedzēja, iepazīstina ar svaigēdāju receptēm, kas lutina garšas kārpiņas, un pierāda, ka nebūt nav pārmērīgi jānopūlas virtuvē, lai baudītu sātīgu un garšīgu ēdienu.



Lasiet un *izvēlieties kādu no 100 vienkāršām receptēm līdz ar uzkodu un
pusdienu ēdienkartes paraugiem,
*gūstiet prieku, gatavojot ēdienus no vienkāršām sastāvdaļām un ar
elementāru virtuves aprīkojumu,
*iemācieties izvairīties no neveselīgiem produktiem, piemēram, baltā
cukura, miltiem un piesātinātajiem taukiem,
*pārveidojiet populārākās tradicionālās receptes gardā baudījumā, kas
pagatavots tikai no dabiskiem produktiem

Grāmatu izdevis apgāds “Zvaigzne ABC”.
Cena 8,18 €

Svaigēšana. Pamatreceptes no Latvijā pieejamiem produktiem



Sergejs Jaramišjans ir talantīgs mūziķis, grupas Tribes of the City dalībnieks, un arī kulinārs. Viņam patīk eksperimenti gan ar mūziku, gan ar ēdienu – liekot kopā dažādus stilus vai garšas, viņš rada vienotu veselumu. Svaigēšana Sergejam ir jauns izaicinājums un darbības lauks viņa radošajai izpausmei. Svaigēšana nav tikai iespēja dažādot savu ēdienkarti, tā ir arī izdevība bez jebkādām fiziskām nodarbībām un treniņiem paaugstināt dzīves tonusu, aktivizēt un uzlabot radošo potenciālu. Tā ir iespēja atgūt to veselības stāvokli, kāds jums bija 14 gadu vecumā. Grāmatā ietvertajās receptēs izmantojami Latvijā pieejami produkti. No krievu valodas tulkojusi Daina Pužule.

Grāmatu var iegādāties Jāņa Rozes grāmatnīcā
Cena 10,77 €


Svaigēšana. 100 receptes veselīgam mirdzumam

Sarma Melngailis ir Amerikas latviete, kura dzimusi un augusi Bostonā. Viņai šobrīd pieder restorāns, divi populāri sulu un svaigu uzkodu takeaway veikali Ņujorkā un arī interneta veikals One Lucky Duck, kur var iegādāties Sarmas un citu uzņēmumu ražoto ekoprodukciju un dabisko kosmētiku. Sarma daudz raksta par svaigēšanu, pārtikas industriju un politiku savā emuārā Raw Blog. Sarmas sniegums svaigēšanas, vegānisma un dzīvnieku tiesību veicināšanā ir augsti novērtēts arī Latvijā. 


Sarma ir mans guru, piecu zvaigžņu meistare svaigēšanā. Ja vispār kaut kur ir dzīvu un dabisku ēdienu receptes, tad tās jūs atradīsiet šajā Sarmas grāmatā. Pēc šo ēdienu un dzērienu baudīšanas, starosiet gan jūs, gan jūsu ķermenis. Jo Sarma pati staro. Turklāt kopā ar Sarmu virtuvē nekad nebūs par karstu, stāsta Mārtiņš Rītiņš, restorāna “Vincents” šefpavārs, Slow Food Riga prezidents

Grāmatu izdevis apgāds “Zvaigzne ABC”.
Cena 28,44 €


Viktorija Butenko. Zaļo kokteiļu revolūcija

Daudzi sūdzas par bezspēku, apātiju, nogurumu, aizcietējumiem, bezmiegu un citām veselības problēmām. Taču ne visi apzinās, ka šie simptomi var būt cieši saistīti ar pārtiku. Nepilnvērtīgs uzturs nespēj sniegt to, kas nepieciešams optimālai organisma darbībai. Risinājums? Mazāk produktu, kas gatavoti no apstrādātām, rafinētām sastāvdaļām, un vairāk termiski neapstrādātu augļu, dārzeņu un zaļumu!


Visiem – arī tiem, kuri nevēlas pilnībā pāriet uz svaigu uzturu, – zaļie kokteiļi ir lieliska iespēja bagātināt ēdienkarti, novērst daudzas hroniskas slimības, vairot enerģiju un dzīvesprieku. Viktorijas Butenko ilggadīgie pētījumi apliecina, ka tieši zaļajos augos ir visvairāk dzīvības enerģijas – hlorofila, kas palīdz izvadīt toksīnus, normalizēt asinsspiedienu, uzlabot vispārējo pašsajūtu un atbrīvoties no liekajiem kilogramiem.

Zaļumi nav tikai dilles un loki – to daudzveidība ir bezgalīga! Viktorija mudina izmēģināt burkānu un biešu lakstus, dažādus salātus, kviešu zelmeni, spinātus, baziliku, nātri, balandu, alveju, piparmētras un vēl daudz citu augu. Šajā grāmatā viņa stāsta par savu pētniecisko un eksperimentālo darbu un sniedz ieteikumus ēdienkartes papildināšanai, kā arī piedāvā 200 lielisku un veselīgu zaļo kokteiļu receptes. Pievienojieties zaļo kokteiļu revolucionāriem!

Grāmatu izdevis apgāds “Zvaigzne ABC”.
Cena 6,33 €

Nav komentāru: