Iemācieties izmantot dārzā augošos augus arī savai veselībai. Pīlādzis (Sorbus aucuparia L.), tiek dēvēts arī par Cermūkslis, Čermaukslis, Cārmyušku, Pīlēģis, Pīleņģis, Piliņģis, Pucens, Pūcene, Sērmoglis, Sermokslis, Sērmūkslis, Saldoksni, Sermukšs, Sorbus acuparia, European mountainash, Quick beam, Fogelbeerbaum, Gemeine Ebershe, рябина.
Pīlādzis viens no ievērojamākajiem kokaugiem – gan kā dekoratīvs koks, gan izsenis piedēvētu mistisku spēju dēļ, turklāt pīlādži parūpēsies arī par tavas veselības uzlabošanu.
Augļu ķīmiskais sastāvs ir ļoti bagātīgs, jo satur pusi no Mendeļejeva ķīmiskās tabulas elementiem.
Pīlādžu ogas satur C un P vitamīnu, karotīnu (vairāk nekā
burkānos), fruktozi, saharozi, daudzas organiskās skābes, rūgtvielas, 16 aminoskābes, minerālvielas, miecvielas, ēteriskās eļļas.
Lapās ir daudz C vitamīna. No organiskām skābēm pīlādžos ir ābolskābe,
dzintarskābe, citronskābe, sorbīnskābe, kā arī dažādas aminoskābes. Cukuru ogās
nav daudz, bet ir vairāki to veidi – glikoze, fruktoze, saharoze. Iegūstot
sulu, organiskās skābes pievienoto biešu cukura saharozi pārvērš augļu cukurā –
fruktozē.
Parastā pīlādža ogas ievāc, sākot no augusta beigām
līdz pat oktobrim. Lapas un ziedus vāc ziedēšanas laikā. Pīlādžus vislabāk ievākt pēc pirmajām salnām, tad nav jūtams
ogu rūgtums. Aukstums ne tikai uzlabo garšas īpašības, bet arī labvēlīgi
ietekmē pīlādžu ogu ķīmisko sastāvu.
Tautas medicīnā pīlādžogas lieto reimatisma, nierakmeņu un urīnpūšļa akmeņu ārstēšanai, minerālvielu maiņas traucējumu novēršanai un menstruāciju regulēšanai. Veselības uzlabošanai pīlādžus izmanto mazasinības, aknu, nieru, diabēta, asinsvadu, hemoroīdu, locītavu sāpju, kuņģa un zarnu trakta slimību ārstēšanā.
Pīlādzis- organisma attīrītājs.
Pīlādžogas satur karotinoīdus, flavonoīdus, C vitamīnu,
spirtu, sorbītu, cukurus, pektīnvielas, organiskās skābes, miecvielas, ēterisko
eļļu un dažādus mikroelementus, tāpēc šīs vērtīgās savvaļas ogas lieto gan kā
profilaktisku, gan arī kā ārstniecības līdzekli vitamīnu tēju pagatavošanai. Ogas ir vitamīnu
preparātu izejvielas un daudzu vitamīnu zāļu tēju sastāvdaļa.
Karotinoidi un pektīnvielas palīdz attīrīt organismu no radikāliem un dažādiem sārņiem.
Pīlādžu ogas medū- labs līdzeklis pret saaukstēšanos un veicina urīna izdalīšanos.
Recepte: Cepeškrāsnī uz pannas pīlādžu ogas apcep, tad pieliek medu attiecībā 1:1 un vāra īsu brīdi.
Recepte: Cepeškrāsnī uz pannas pīlādžu ogas apcep, tad pieliek medu attiecībā 1:1 un vāra īsu brīdi.
Pīlādžu ogas lieto:
- Pīlādžu ogas iesaka aterosklerozes aizkavēšanai, asinsspiediena samazināšanai,un kā lielisku vitamīnu avotu.
- Pīlādžogas satur A, P un C vitamīnus, rūgtvielas un ēteriskās eļļas, kā arī organiskās skābes – ābolskābi, citronskābi, tāpēc pīlādži ir efektīvs līdzeklis cīņā ar nierakmeņiem, klepu un aizsmakumu.
- Pīlādžu sastāvā ir vielas, kas spēj cīnīties ar zelta stafilakoku un salmonelozi. Katru dienu ēdot 3–4 pīlādžogas, uzlabosiet imūnsistēmu, kā arī ārējo izskatu un pārvarēsiet nogurumu, depresiju.
- Pīlādžu ogas vajadzētu ēst pirms ļoti atbildīgiem brīžiem, notikumiem, tad kad nepieciešamas koncentrēšanās spējas.
- Pīlādža ogas uzlabo atmiņu, dezinficē un tonizē žults un urīna ceļus.
- Tautas medicīnā pīlādža ogas lieto nierakmeņu slimības gadījumā, kā vitamīnu avotu, bez tam arī caurejas un dizentērijas ārstēšanai. Recepte: Ņem l ēdamkaroti pīlādža ogu, aplej ar 2 glāzēm, ūdens, vāra 10 minūtes, atdzesē. Lieto pa pusglāzei trīsreiz dienā.
Pīlādžu lapas lieto:
- Lapas lieto ikdienas vitamīnu tējām.
- Svaigās lapās ir paraaskorbīnskābe, kas nomāc dažādu patagonisko sēņu un baktēriju attīstību.
- Pīlādzi lieto arī kā asinis apturošu līdzekli.
- avitaminozēm,
- kā diurētisku un vieglu caurejas līdzekli,
- gremošanas veicināšanai,
- elpošanas ceļu iekaisuma saaukstēšanās gadījumā,
- kā asinis tīrošu līdzekli profilaktiski, lai novērstu trombu veidošanos, kad ir paplašinātas vēnas.
- dizentērijas, cingas (kopā ar medu),
- hipertonijas,
- aterosklerozes ārstēšanai,
- kā vieglu caurejas līdzekli bērniem. Pīlādžogu sula veicina organisma atūdeņošanos.
- Svaigu sulu ārīgi izmanto acu iekaisumiem, asarošanas novēršanai, plakstiņu iekaisumiem
Pīlādžu ziedus lieto:Ziedu tēju dzer, ja ir aizsmakums un klepus, un tas noder arī kā diurētisks līdzeklis.
Pīlādžu mizas lieto:Svaigas saberztas mizas
liek uz sāpošām vietām. Mizu novārījumu lieto pret caureju.
Žāvētas pīlādžu ogas
Žāvētas pīlādžu ogas |
Ir dažādi veidi, kā pašiem
pagatavot pīlādžus ziemai. Tos iespējams žāvēt. Lai to izdarītu, savāktās ogas
ieteicams nomazgāt un žāvēt apmēram 70 – 80 grādu karstā cepeškrāsnī līdz tās saspiežot nelīp
kopā, un uzglabā slēgtos stikla traukos. Izkaltētiem
augļiem jābūt oranžā krāsā, spīdīgiem.
Žāvēti pīlādži ir sens ārstniecības līdzeklis, ko plaši izmanto cīņā ar aterosklerozi un kas normalizē holesterīna daudzumu asinīs.
Žāvētas pīlādžu ogas ir arī lieliska zāļu tējas sastāvdaļa - pīlādžogu tēja noder pret saaukstēšanos un imunitātes stiprināšanai.
Pīlādžu novārījums: No pīlādža ogām, ziediem, lapām, pumpuriem un mizām pagatavota tēja, novārījums pastiprina arī nieru darbību, stiprina asinsvadu sieniņas; tās ir īpaši ieteicamas vecākiem cilvēkiem, kam ir asinsvadu skleroze, osteohondroze, zarnu kūtrums, nierakmeņi, gļēva žultspūšļa darbība.
Žāvētu pīlādžu ogu novārījumu lieto:
- mutes skalošanai tā baktericīdo īpašību dēļ.
- labs līdzeklis pret caureju un pūšļa kaitēm.
- palīdz cīņā ar aterosklerozi,
- normalizē holesterīna līmeni,
- palīdz pret aknu, nieru,
- locītavu,
- kuņģa un zarnu trakta slimībām,
- diabētu un mazasinību.
- pret smaguma sajūtu kuņģī.
- tēja veicina organisma attīrīšanos.
Kaltēti pīlādži īpaši ieteicami gremošanas veicināšanai, ja ēsts pārāk daudz un
sātīgi. Ogas paaugstina kuņģa skābes sekrēciju, līdz ar to, apēdot 10-15
kaltētas pīlādžogas, efekts būs tāds pats kā tabletēm, kas veicina gremošanu.
Pret galvassāpēm, imunitātei
- Recepte: 3 ēdamkarotes ogu aplej ar 3 glāzēm vāroša ūdens, tur termosā 4-6 stundas Dzer pa glāzei 3 reizes dienā 15-20 minūtes pirms ēšanas. Pastāvīgi lietojot tādu tēju, uzlabojas garastāvoklis, pāriet galvassāpes, nostiprinās organisma pretestība slimībām.
Pīlādžu ogas aromterapijā
- Lai iesmaržinātu māju ar pīlādžu aromātu dari tā: ņem lēzenu trauku, saber tajā svaigas pīlādžogas, tad saliec uz tām svecītes metāla trauciņos. Degot svecītes sakarsēs metāla trauciņus un sasildīs pīlādžogas, līdz ar to telpā izplatīsies ēterisko eļļu aromāti.
- Var savērt svaigas pīlādžogas uz diega kā krelles un izmantot kā dekoru - vai nu pie aizkariem, vai kur citur. Laika gaitā ogas sakaltīs un kamēr tas notiks, gaisā virmos rūgtens aromāts.
Pīlādžu ogas skaistumkopšanā
- Pīlādžogas plaši tiek lietotas skaistumkopšanā - matu, zobu un smaganu stiprināšanai. Pīlādžu ogām piemīt baktericīda un pretiekaisuma iedarbība, tāpēc tās lieliski der zobu un smaganu stiprināšanai, kā arī elpas atsvaidzināšanai - ik pa laikam pakošļā pa kādai svaigai ogai.
- Saspaidītas pīlādža ogas palīdz, ja ir ādas iekaisumi. Tikai jāņem vērā, ka īpaši jutīgai sejas ādai pīlādžogu aktīvās vielas var izraisīt apsārtumu.
- Ja jums ir sausas lūpas, biežāk lietojiet krēmu, kas pagatavots no medus, augu eļļas un pīlādžu sulas.
- Vienu tāfelīti melnās šokolādes izkausē ūdens peldē, pievieno saberztus pīlādžus, rūpīgi samaisi.
- Iegūto masu vēl siltu (bet ne karstu!) iemasē ādā- dekoltē zonā, uz krūtīm, uz rokām, vēdera, kājām un citām ķermeņa daļām. Masējot ievēro principu: no kāju un roku pirkstu galiņiem virzienā uz sirdi.
- Pēc 15 minūtēm jānoskalojas siltā dušā.
Šāda maska būs bauda ādai, ožai un katrai organisma šūniņai.
Losjons taukainas ādas kopšanai
Losjonu taukainas ādas kopšanai pagatavo no 2 ēdamkarotēm sasmalcinātu pīlādžogu, kam pievienota ēdamkarote medus, tējkarote ābolu etiķa un glāze tīra ūdens. Maisījumu uz kādu pusstundu noliek nostāvēties un pēc tam pievieno mazliet degvīna.
Pīlādžu ogas kulinārijā
No pīlādžu ogām var gatavot sulas, ievārījumus, želejas,
džemus, tējas, uzlējumus, liķierus un vīnus tā kā tās satur līdz pat 9% cukura.
Pīlādžu ogas ēd svaigas, žāvētas, tās var marinēt un svaigas pievienot salātiem. Pīlādžu
želejas vai ievārījuma vārīšana ir vienkārša un lēta lieta.
Veselības dzēriens
Veselības dzēriens |
Nepieciešams:
- 2 ēdk. kaltētu pīlādžu ogu,
- 1,5 ēdk. kaltētu mežrožu paauglīšu,
- 1 litrs ūdens.
Pagatavošana:
- Mežrozīšu paauglīšus sasmalcina, samaisa ar pīlādžogām, pārlej ar verdošu ūdeni un liek uz uguns, vāra 10 minūtes.
- Pēc tam ļauj 4—5 stundas ievilkties.
- Izkāš, katrs pieber cukuru pēc garšas.
Vairāk
lasiet rakstā „Pīlādži kulinārijā”>>>>
Pīlādzis mitoloģijā
Pīlādzis |
Mājas sargs, mošķu padzinējs, zibens spēriena novērsējs –
tāds pīlādzis ir mitoloģijā. Mūsu senči ir uzskatījuši pīlādzi par maģisku
koku, kas atvaira ļaunos garus un pasargā māju no sliktas auras. Ienes arī
savās mājās pīlādžus, lai visas likstas un negācijas paliek aiz durvīm!
Senāk pīlādzi stādīja mājas pagalmā, tā zarus kāra pie
ieejas namā un izmantoja dažādos rituālos, pielietoja laika vērošanā,
prognozēšanā, lauksaimniecības darbu plānošanā. Cieņā pīlādzis ir arī
mūsdienās, jo bieži tam tiek atvēlēta vieta mājas tuvumā.
Pīlādzis ir neatņemama sastāvdaļa telpu dekorēšanai Zāļu
dienā un Līgo vakarā. Koks ar maigu, bet spēcīgu, nemierīgu enerģiju. Tā
enerģētiskās rezerves ir tikai nedaudz mazākas kā ozolam.
Pīlādzis- ģimenes
miera un laimes simbols.
Viens no mūsu tautas maģiskajiem kokiem, kas spējīgs
atvairīt ļaunuma iedarbību. Atbrīvo no negatīvām enerģijām, nodrošina enerģētisko
aizsardzību, tāpēc pīlādža slota tiek izmantota gadījumos, kad nepieciešams
cilvēku enerģētiski sakārtot.
Pīlādža iedarbība ir arī līdzīga ābelei. Tas spēj pamodināt
sievietē snaudošo seksualitāti, ļaut viņai realizēt dzīvi apslēptākos sapņus. Nedaudz pēc īpašībām pīlādzis atgādina akāciju, runājot par
dzimtas turpināšanu. Izmantojam ne tikai parastās pīlādžu slotas, bet arī
masāžas slotas. Tās var gatavot arī tad, kad ogas sāk sārtoties. Strauji
žāvējot, tās nenobirst un perot patīkami masē ķermeni.
Pīlādžu ogas ir iecienītas rudenīgās floristikas kompozīcijās.
Latvijas kokaudzētavas piedāvā ēdamo pīlādžu šķirnes:
- ‘Alaja Krupnaja’ – ogas lielas, tumši ķiršsarkanas, sulīgas, saldskābas ar vieglu rūgtenumu, koks var izaugt līdz 7m augsts, šķirnei augsta ziemcietība, bagātīga raža, augļi ienākas septembra beigās;
- ‘Burka’- ogas ir divas reizes lielākas kā parastajam pīlādzim, brūni sarkanas, saldskābas ar vieglu rūgtumu, kokam līdz 2m augsts, kompakts, skrajš vainags, sāk ražot 2 – 3 gadā pēc stādīšanas, ražo katru gadu, necieš atkušņus;
- ‘Conzentra’ – ogas pasīkas, oranžsarkanas, ar biezu mizu, saldeni skābas bez rūgtuma, vainags 3-4m augsts un 1-1,5m plats. Ziemcietība laba, ogas garšīgas uzlējumos, gatavas jau augustā;
Nianse, kas jāievēro, ja vēlaties, lai ēdamais pīlādzis
ražotu – ir jāstāda vismaz divi (var nebūt vienas šķirnes) un attālumam starp
tiem nevajadzētu būt lielākam kā 3m.
Lasīt tālāk Galantus dārzu māksla >>>
Avots: interneta materiālu apkopojums
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru