Diedzēti graudi |
Ziemā, kad dabisko vitamīnu rezerves organismā pakāpeniski
izzūd, graudu un sēklu diedzēšana un dīgstu lietošana uzturā ir ļoti labs
veids, kā, pavasari gaidot, vairot enerģiju un stiprināt savu veselību.
Diedzēti asni un graudi
ir maza, bet efektīga vitamīnu esence, ko saņem organisms. Tajos
ir virkne dažādu vitamīnu, daudz bioloģiski aktīvu vielu, kam piemīt
antioksidantu darbība. Diedzēti graudi un asni, pavasarim nākot, dod mundrumu,
stiprina imūnsistēmu, aizsargā asinsvadus, uzlabo ādas, matu un nagu stāvokli.
Lai
saglabātu visus bioloģiski vērtīgos komponentus, ne diedzētus asnus, ne graudus
nevajadzētu termiski apstrādāt, bet censties tos maksimāli daudzveidīgi
izmantot uzturā svaigā veidā. Tā tu pilnveidosi un dažādosi gan savu
uzturu, gan papildināsi organismu ar enerģijas rezervēm.
Asniņos un diedzētajos graudos vitamīnu un citu mūsu
organismam nepieciešamu vielu šobrīd noteikti ir vairāk nekā pasteidzināti
izaugušā gurķī vai importa ābolā.
Pirmajos zaļumos ir visi B grupas, A, C, D un
E vitamīni, minerālvielas: kālijs, dzelzs, mangāns, fosfors, cinks, magnijs un
kalcijs, arī aminoskābes, fermenti, hlorofils un šķiedrvielas. Lietojot uzturā
fizioloģiski aktīvām vielām bagātus zaļumus, rodas sāta sajūta, jo organismam
nešķiet, ka kaut kā pietrūktu.
Diedzēt var:
- redīsu, lucernas,
- sinepju, kressalātu,
- krešu, saulespuķu,
- sarkano biešu, sinepju,
- sarkano un zaļo kāpostu sēklas;
- kviešu, miežu, rudzu,
- griķu un auzu graudus;
- Ķīnas pupiņas,
- lielos pelēkos zirņus,
- lēcas.
Svarīgi atcerēties!
Graudi vai sēklas ar 1,5 – 2 milimetrus gariem asniem, kam
vēl nav sadīgušas saknītes, ir visvērtīgākie!
Visvērtīgākie ir asni, kuriem vēl nav sadīgušas saknes. Diedzētus
kviešu graudus uzturā vislabāk lietot līdz brīdim, kamēr nav parādījies īstais
asns. Tad graudi kļūst saldeni.
Uzturā lietojot diedzētus graudus un
asnus, nav jābaidās no liekām kalorijām – vienā tasē svaigo zaļumu ir tikai 16
kalorijas! No visa diedzēto graudu klāsta kviešu graudi ir vienīgie, ko izmanto
arī saldēdienu gatavošanā.
Diedzētiem kviešu graudiem pievieno riekstus,
rozīnes, svaigus augļus vai ogas, mazliet medus. Tīrkultūrā vai jogurtā iekaisi
diedzētus graudus un kaltētas dzērvenes, ķiršus vai ievārījumu. Diedzētos
zaļumus vari ēst tāpat, vari pievienot dažādiem ēdieniem: ar asniem bagātīgi
apber rīta brokastu maizītes, pievieno salātiem, krēmzupām, kefīram,
biezpienam, dārzeņu sulām. Diedzētus kviešu graudus pievieno gaļas, īpaši putnu
gaļas ēdieniem.
Diedzēti graudi ir rupja barība. Lai izvairītos no vēdera
uzpūšanās vai spiediena sajūtas pakrūtē, graudi rūpīgi jāsakošļā. Pirms
ēšanas tos vari samalt vai sablenderēt. Samalti diedzēti graudi lieliski noder
dažādām sejas maskām.
Kā pareizi
diedzēt graudus?
Diedzēti graudi agrā pavasarī ir tieši tas, kas vajadzīgs
organismam, lai papildinātu enerģijas un vitamīnu rezerves. Bet kā pareizi
izdiedzēt graudus? Un kādus izvēlēties?
Graudu diedzēšana ir ļoti vienkārša un interesanta nodarbe.
Diedzēt var jebkurus graudus, tikai obligāti jānoskaidro, vai tie nav ķīmiski
apstrādāti.
Ēšanai paredzēto asnu iegūšanai der tikai ar
bioloģiskām metodēm audzēti graudi vai sēklas no pašu dārza.
Diedzēšana ir pavisam vienkārša - jums būs nepieciešams
audums vai marle, ūdens, sekls trauks (šķīvis vai jeb kas cits) un graudi. Audumu
vajag samitrināt ūdenī, ieklāt šķīvī un tam uzbērt graudus plānā kārtiņā. Šķīvi
vajag novietot siltā vietā uz palodzes un uzraudzīt, lai audums būtu patstāvīgi
mitrs, bet ne slapjš.
Diedzēt var ne tikai
graudus. Veikalos ir nopērkamas arī diedzējamās kreses, soja, pupas,
sinepes, bietes, siera amoliņš, saulespuķes, sīpoli, lēcas, redīsi, brokoļi,
fenhelis un daudzas citas garšīgas un vitamīniem bagātas lietas.
Diedzētās sēklas
un graudi ne tikai bagātina uzturu, bet arī spēcina veselību un palīdz
cīnīties pret saslimšanu. Tie ir arī labs līdzeklis depresijas mazināšanai
un īpaši noderīgi šajā tumšajā laikā, kad ir maz saules.
Diedzētu kviešu graudu receptes skatiet šeit>>>
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru