3/17/2013

Kā cilvēku veselību ietekmē ķīmija, ko ēdam?


Lai saglabātu labu veselību, vajadzētu lietot pēc iespējas dabiskāku pārtiku, elpot maksimāli tīru gaisu un izvairīties no sadzīves ķīmijas nepārdomātas lietošanas, raksta portāls tvnet.lv.


Ir dažāda veida kaitīgums – vielas, kas ir ļoti alerģiskas vai kancerogēnas (veicina audzēju veidošanos). Ir arī vielas, kas var izraisīt paaugstinātu nervu sistēmas aktivitāti, īpaši bērniem. Ir vielas, kas darbojas kā mākslīgi sievišķie hormoni – ksenoestrogēni.

Hiperaktivītāti var radīt šādas pārtikas krāsvielas:
  • saulrieta dzeltenais (E110), 
  • kvinolīna dzeltenais (E104), 
  • karmozīns (E122), 
  • alūrsarkanais (E129), 
  • tartrazīns (E102), 
  • ponceau 4R (magoņu sarkanais) (E 124). 

Mēs nepadomājam, ka gaļas produktos un piena produktos var būt antibiotikas. Gaļā ir arī daudz nitrātu. Mākslīgajiem saldinātājiem, kā aspartāmam, saharīnam un nātrija ciklamātam var būt kancerogēna iedarbība. Ir jau ilgstoša diskusija par mononātrija glutamāta ietekmi uz cilvēka centrālo nervu sistēmu. Šo vielu pievieno produktiem, lai uzlabotu to smaržu un garšu, tā iedarbojas uz tā saucamajiem umami garšas receptoriem. Ja šī viela ir pievienota lielā daudzumā produktiem, tad gribas tos ēst un ēst. Diemžēl, lietojot dažu veidu plastmasas taru pārtikas produktu glabāšanai, arī var notikt pārtikas produktu piesārņošanās ar ftalātiem un bisfenolu A.

Kāpēc vajadzētu izvairīties no pārtikas, kas satur E-vielas?
E-vielas var būt dažādas. Arī sāls un C vitamins ir E-vielas. Ir vērts iepazīties un saprast, no kurām E-vielām vajadzētu izvairīties.

Vai vispār ir reāli, ka mūsdienu cilvēki lieto tikai dabiskus produktus?
Tas ir diezgan sarežģīti, īpaši dzīvojot mūsu platuma grādos, bet var censties to darīt. Ir vērts padomāt, cik daudz eksotisko produktu ziemā vajag lietot. Ļoti bieži alerģiskas reakcijas bērniem un pieaugušajiem rodas nevis augļu dēļ, bet gan saistībā ar vielām, ar kurām tie apstrādāti, lai varētu tos atgādāt līdz Latvijai.

Kas būtu tie trīs pārtikas produkti, ko mūsdienu Latvijas iedzīvotājam noteikti nevajadzētu ēst? Kāpēc?
Nedomāju, ka tā vienkārši var atbildēt uz šiem jautājumiem. Dažādiem cilvēkiem tie var būt dažādi produkti. Pasaulē arvien vairāk cilvēku atsakās no ģenētiski modificētas pārtikas.
Būtu jāizvairās arī no pārtikas produktiem, kuru audzēšanā, pagatavošanā un uzglabāšanas nodrošināšanā ir izmantotas daudzas ķīmiskas vielas. Latvijā pēdējos gados ir pieejama gan gaļa, gan piena produkti, gan dārzeņi un augļi, kuru audzēšanai neizmanto ķīmiskas vielas. Bet par bioloģisko lauksaimniecību un tās iespējamību Latvijas apstākļos var runāt gari un plaši.

Atgādinot šīs visiem zināmās patiesības, ģimenes ārste Ilze Aizsilniece intervijā portālam TVNET aicina atturēties arī no veļas mīkstinātāju izmantošanas.

Ar sadzīves ķīmiju jābūt ļoti uzmanīgiem, jo tā var radīt pašiem lietotājiem un mājiniekiem nepatīkamas alerģiskas reakcijas. Visbēdīgākais ir tas, ka visi šie pulveri, pastas, mazgājamie līdzekļi un citas vielas, ko izmatojam telpu uzkopšanai, vannas un tualetes tīrīšanai vai veļas un trauku mazgāšanai, nonāk upēs, jūrās un okeānos. Šīs vielas nevar pilnībā attīrīt no kanalizācijas ūdeņiem. Mēs ļoti būtiski ar šo savu darbību ietekmējam sevi, jo pēc tam šādā piesārņotā ūdenī nevaram peldēties, arvien grūtāk ir iegūt tīru dzeramo ūdeni, jo sadzīves ķīmija, ko izmantojam, piesārņo arī gruntsūdeņus. Jāpiebilst, ka pieaug arī alerģisko saslimšanu, piemēram, bronhiālās astmas slimnieku skaits.

Varbūt varat pastāstīt par saistību starp veļas mīkstinātājiem un vīriešu auglību?

Veļas mīkstinātāji sastāv no daudzām ķīmiskām vielām, kuras, apģērbam saskaroties ar ķermeni, var uzsūkties caur ādu, pacients var arī ieelpot šīs vielas. Tām var būt kairinošs un pat kancerogēns raksturs. Dažas vielas, kuras ir veļas mīkstinātāju sastāvā, pēc savas iedarbības ir mākslīgi estrogēni, kas, nokļūstot vīrieša organismā, var ietekmēt auglību un citas funkcijas.

Avots: ģimenes ārste Ilze Aizsilniece intervijā portālam TVNET

Nav komentāru: