2/28/2013

Šokolāde - sirds un asinsvadu slimību profilaksei


Melnajai šokolādei būtu jākļūst par katra cilvēka ikdienas ēdienkartes sastāvdaļu, to jāuztver kā profilaktisku līdzekli sirds un asinsvadu slimību novēršanai. Rūgtā šokolāde ir bagāta ar skābi, kas spēj attīrīt asinsvadus. Bet tanīni, kas ietilpst šokolādes sastāvā, pilda antibakteriālas funkcijas un novērš zobakmens veidošanos.

Tur klāt, rūgtā šokolāde ir bagāta ar kaļķi, fosforu, fluoru. Kalcijs atbild par kaulaudu formēšanos, fosfors nepieciešams smadzenēm, bet fluors nostiprina zobus. Kofeīns šokolādē ir tikai minimālā apmērā, tāpēc tas nevar kļūt par iemeslu straujam arteriālā spiediena pieaugumam. Arī hipertoniķiem 2-3 gabaliņi tumšās šokolādes nāks tikai par labu. 

Salīdzinoši nesen zinātnieki atklājuši, ka melnā šokolāde īpaši veselīga tieši vīriešiem. Tās galvenā pozitīvā iezīme - palīdz novērst sirds un asinsvadu slimības.

Regulāra, neliela deva melnās šokolādes spēj pasargāt no vairākām ar sirds un asinsvadu slimībām saistītām problēmām.

Tumšā šokolāde spēj novērst trombocītu veidošanos, bet tas savukārt samazina infarktu un insultu risku. Zināms, ka stiprā dzimuma pārstāvjiem tas notiek daudz aktīvāk.

Portugāļu zinātnieki savos eksperimentos pierādījuši, ka vīriešu organisms daudz labāk pārstrādā šokolādi un tāpēc tā ir ievērojami veselīgāka vīriešiem nekā sievietēm.

Savukārt Japānas zinātnieki uzskata, ka 50 grami melnās šokolādes ikdienā aizkavēs čūlu slimības un vēža attīstību.



Šokolāde palīdz samazināt svaru un pazemināt asinsspiedienu.

Beidzot zinātne pierādījusi, ka laba šokolāde satur daudz kaloriju, bet nepalielina baudītāja ķermeņa svaru.

Žurnāls Archives of Internal Medicine pierāda, ka regulāri (mazās dozās) ēdot šokolādi var pat nokristies svarā. Šo neparasto atklājumu konstatējuši Kalifornijas universitātes pētnieki ASV.

Noskaidrojies, ka regulāra šokolādes nobaudīšana, nelielos daudzumus, palielina antioksidanta katehīna (catechin) saturu organismā, kas, piemēram, eksperimentos ar pelēm, ir panācis būtisku šo dzīvnieku ķermeņa svara samazināšanos.

Viena no atklājuma autorēm Beatrice Golomba BBC News Health atzinusies, ka šis pētījums nepierāda šokolādes kā notievēšanas līdzekļa ambīcijas. Tas norādot, ka ķermeņa svaru būtiski maina nevis apēsto kaloriju daudzums, bet gan to ”kompozīcija” (buķete), kurā melnās šokolādes katehīnam reizēm var būt izšķiroša nozīme.

Linčepingas universitātes pētnieki Zviedrijā konstatējuši, ka tumšā šokolāde palīdz pret paaugstinātu asinsspiedienu un aisnsvadu apkaļķošanos. 

Regulāras asins analīzes (20 pacientiem, kas cieš no paaugstināta asins spiediena) pēc 72% tumšās šokolādes apēšanas, demonstrēja spiediena krišanos.

Efektu izraisa kakao iedarbība un enzīmiem.Protams, ka šokolādi šie slimnieki nevar tagad sākt lietot zāļu vietā. Taču efekts ir pozitīvs, un tas ir lieliski.

Nav izslēgts, ka kakao pupiņas turpmāk tiks izmantotas zāļu pagatavošanā.


Nav komentāru: