Melnajai šokolādei
būtu jākļūst par katra cilvēka ikdienas ēdienkartes sastāvdaļu, to jāuztver kā
profilaktisku līdzekli sirds un asinsvadu slimību novēršanai. Rūgtā šokolāde ir
bagāta ar skābi, kas spēj attīrīt asinsvadus. Bet tanīni, kas ietilpst
šokolādes sastāvā, pilda antibakteriālas funkcijas un novērš zobakmens
veidošanos.
Tur klāt, rūgtā
šokolāde ir bagāta ar kaļķi, fosforu, fluoru. Kalcijs atbild par kaulaudu
formēšanos, fosfors nepieciešams smadzenēm, bet fluors nostiprina zobus.
Kofeīns šokolādē ir tikai minimālā apmērā, tāpēc tas nevar kļūt par iemeslu
straujam arteriālā spiediena pieaugumam. Arī hipertoniķiem 2-3 gabaliņi tumšās
šokolādes nāks tikai par labu.
Salīdzinoši nesen
zinātnieki atklājuši, ka melnā šokolāde īpaši veselīga tieši vīriešiem. Tās galvenā
pozitīvā iezīme - palīdz novērst sirds un asinsvadu slimības.
Regulāra, neliela
deva melnās šokolādes spēj pasargāt no vairākām ar sirds un asinsvadu slimībām
saistītām problēmām.
Tumšā šokolāde spēj
novērst trombocītu veidošanos, bet tas savukārt samazina infarktu un insultu
risku. Zināms, ka stiprā dzimuma pārstāvjiem tas notiek daudz aktīvāk.
Portugāļu zinātnieki
savos eksperimentos pierādījuši, ka vīriešu organisms daudz labāk pārstrādā
šokolādi un tāpēc tā ir ievērojami veselīgāka vīriešiem nekā sievietēm.
Šokolāde palīdz samazināt svaru un pazemināt asinsspiedienu.
Beidzot zinātne pierādījusi, ka laba šokolāde satur
daudz kaloriju, bet nepalielina baudītāja ķermeņa svaru.
Žurnāls Archives of Internal Medicine pierāda, ka regulāri
(mazās dozās) ēdot šokolādi var pat nokristies svarā. Šo neparasto atklājumu
konstatējuši Kalifornijas universitātes pētnieki ASV.
Noskaidrojies, ka regulāra šokolādes nobaudīšana,
nelielos daudzumus, palielina antioksidanta katehīna (catechin) saturu
organismā, kas, piemēram, eksperimentos ar pelēm, ir panācis būtisku šo
dzīvnieku ķermeņa svara samazināšanos.
Viena no atklājuma autorēm Beatrice Golomba BBC News
Health atzinusies, ka šis pētījums nepierāda šokolādes kā notievēšanas
līdzekļa ambīcijas. Tas norādot, ka ķermeņa svaru būtiski maina nevis apēsto
kaloriju daudzums, bet gan to ”kompozīcija” (buķete), kurā melnās šokolādes
katehīnam reizēm var būt izšķiroša nozīme.
Linčepingas universitātes pētnieki Zviedrijā
konstatējuši, ka tumšā šokolāde palīdz pret paaugstinātu asinsspiedienu un
aisnsvadu apkaļķošanos.
Regulāras asins analīzes (20 pacientiem, kas cieš no
paaugstināta asins spiediena) pēc 72% tumšās šokolādes apēšanas, demonstrēja
spiediena krišanos.
Efektu izraisa kakao iedarbība un enzīmiem.Protams, ka
šokolādi šie slimnieki nevar tagad sākt lietot zāļu vietā. Taču efekts ir pozitīvs, un tas ir lieliski.
Nav izslēgts, ka kakao pupiņas turpmāk tiks izmantotas
zāļu pagatavošanā.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru