Lecitīns |
Lecitīns ir fosfolipīdu maisījums, kura sastāvā ir divi galvenie savienojumi – inozitols un fosfatidilholīns, kas piedalās arī nervu impulsu pārnesē nervu šūnās un nervu sistēmas regulācijā. Lecitīns ir viens no fosforskābes avotiem. Tas ir mielīna pamatsastāvdaļa. 30% CNS mielīna sastāv no lecitīna. Galvas un mugurkaula smadzenēs, ka arī nervu izolējošo un aizsargaudu sastāvā ir 66% lecitīna. Izkaisītās sklerozes slimniekiem ir samazināts lecitīna daudzums mielīna apvalkos.
Lai gan lecitīns ir tauki, tas netiek izmantots kā enerģijas avots, bet gan vitāli svarīgu uzdevumu veikšanai šūnu membrānā, it īpaši nervu audos.
Lecitīns nostiprina atmiņu, uzmanību, paaugstina bērnu uztveres spējas, īpaši grūti audzināmajiem. Lecitīna lietošana nervu audu atjaunošanai atšķirībā no citiem preparātiem nerada blakusefektus.
Lecitīns granulās |
Lecitīnu lieto:
- Aknu veselībai, CNS,
- intelektuālai darbībai, atmiņai,
- Gados vecākiem cilvēkiem,
- Holesterīna/cukura līmeņa pazemināšanai,
- Sirds-asinsvadu sistēmai,
- Lecitīns veicina atmiņas un intelektuālo darba spēju uzlabošanos.
- Lecitīns ir profilaktisks līdzeklis nervu sistēmas slimību gadījumā.
- Labvēlīgi ietekmē prāta spējas, nostiprina atmiņu.
Lecitīnam piemīt lipotrops efekts, tas pazemina holesterīna līmeni, paaugstina organisma pretestību pret toksiskām vielām, stimulē žults izdali, veicina taukskābju uzsūkšanos zarnu traktā, stimulē eritrocītu un hemoglobīna veidošanos. Lecitīns ir nervu šūnu un šķiedru mielīna apvalku sastāvdaļa.
Lecitīns aizkavē holesterīna un citu tauku akumulāciju uz
artēriju sieniņām, piedalās tauku metabolisma procesā. Lecitīns pazemina holesterīna līmeni asinīs.
Rezultāti redzami dažas nedēļas pēc tā lietošanas. Zināms, ka augu izcelsmes lecitīns (no sojas pupām) ir efektīvāks nekā dzīvnieku izcelmes (no olām).
Lecitīns arī palīdz aizsargāt aknas.
Aptiekās ir pieejama
ļoti veiksmīga kombinācija Zivju eļļa ar lecitīnu, ko ražo Latvijas vitamīnu
preparātu ražotājs Aptiekas Produkcija. Varat iepazīties šeit.
Lecitīns ir ļoti būtisks aktīvai aknu funkcionēšanai un
žultskābju apmaiņai - tas pārvērš taukus apmaiņai piemērotā formā, pie tam tas
ir svarīgs šūnu strūktūras komponents, kas pasargā aknu šūnas no toksīnu
iedarbības.
Sievietēm
grūtniecības periodā lecitīns ir ļoti nepieciešams, jo nepietiekams lecitīna
daudzums bērna organismā var būt par iemeslu tā garīgo un fizisko spēju
nepietiekošai attīstībai.
Cilvēka organisms pats spēj ražot lecitīnu vai iegūt to no uzņemtās pārtikas. Lecitīns ne tikai sekmē atmiņu un koncentrēšanās spējas, bet tas arī stiprina nervus, pozitīvi ietekmē holesterīna līmeni un kavē žultsakmeņu veidošanos.
Lecitīns pārtikas produktos:
- Olas dzeltenums satur lielu daudzumu lecitīna – bioloģiski ļoti vērtīga viela, kura ir nepieciešama katrai organisma šūnai. Jo svarīgāks ir orgāns, jo vairāk lecitīna tas satur.
- Smadzenes, kaulu smadzenes, aknas un sirds ir īpaši bagātas ar lecitīnu.
- Lecitīnu satur daudzi pārtikas produkti - sojas pupas, graudaugi, alus raugs, zivs, olas dzeltenums u. c.
- Lecitīns ir sievietes piena sastāvā, nodrošina augļa nervu sistēmas attīstību. Govs piens nesatur lecitīnu.
Lecitīna deva ir atkarīga no slodzes lieluma un
organisma vispārējā stāvokļa. Fiziska
slodze palielina lecitīna daudzumu muskuļos, tas veicina izturību. Ar gadiem
lecitīna daudzums samazinās. Tā trūkums rada mielīna apvalku izdilšanu, nervu
sistēmas darbības traucējumus, parādās sapīkums, hroniska noguruma sindroms,
smadzeņu darbības izsīkums.
Lecitīna
nozīmi dzīvības funkciju uzturēšanai raksturo piemērs. Badošanās gadījumā, kad
organisms izmanto enerģijas ieguvei tauku un olbaltumvielu krājumus, lecitīns
ir pēdējā izejviela.
Lecitīna nozīme:
- Lecitīns veicina taukos šķīstošo vitamīnu A, D, E, K uzsūkšanos (līdz 100%).
- Lecitīnu izmanto tauku vielumaiņas traucējumu izraisītu ādas slimību (psoriāzes) ārstēšanā.
- Lecitīna trūkums žultī rada tauku vielumaiņas traucējumus, žultsakmeņu veidošanos. Tā lietošana veicina organisma atbrīvošanos no tiem.
- Lecitīns pasargā aknas no konsevantu, insekticīdu, toksīnu, farmakoloģisku preparātu un alkohola iedarbības.
- Lecitīns nodrošina normālu dzimumdziedzeru darbību.
Kulinārijā:
Kulinārijā lecitīns ir nepieciešams kā bioloģisks
emulgators. Tas saista tādas
sastāvdaļas kā, piemēram, ūdens un eļļa, kas citādāk nebūtu sajaucamas savā
starpā. Viendabīgu majonēzi, margarīnu, olu kokteili u.tml. nebūtu iespējams
pagatavot bez lecitīna palīdzības.
Kosmētikā:
Kosmētikā lecitīnu lieto izgatavojot ādas kopšanas
līdzekļus, gan kā emulgatoru, gan arī kā aktīvu piedevu ādas mīkstināšanai,
tonizēšanai un mitrināšanai. Lecitīns ir ļoti efektīvs kopā ar A, D, F, PP, B1,
un B6 vitamīniem. Tas aktivizē bioloģiski aktīvo vielu uzsūkšanos ādas
epidermā. Lecitīns novērš ādas iekaisuma procesus, stimulē šūnu atjaun
ošanos,uzlabo ādas struktūru un aizkavē grumbu veidošanos. Lecitīns ir antioksidants, kas aizsargā ērmeņa ādu.
ošanos,uzlabo ādas struktūru un aizkavē grumbu veidošanos. Lecitīns ir antioksidants, kas aizsargā ērmeņa ādu.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru