12/06/2012

Kas ir māņticība?



Satriecošs fakts: attīstītajās zemēs ir ārkārtīgi daudz māņticīgu cilvēku. Piemēram, 59 procenti vāciešu tic mistikai. Varētu likties pārsteidzoši, ka attīstītā un izglītotā sabiedrībā tik aktuāla ir māņticība - šī pazīmju, nojautu un pareģojumu “krēslas zona”.

Māņticība attiecībā uz “nelaimīgo” skaitli 13 nav vienīgais iemesls, kas rosinājis Īrijas Automobīļu rūpniecības asociāciju vērsties pie valdības ar lūgumu izmainīt reģistrācijas numuru sistēmu.

Pat tad, ja negribas to atzīt, gandrīz ikviens ir nedaudz māņticīgs.

Ticība mistiskiem spēkiem radusies senās kultūrās, taču arī augsti attīstīto tehnoloģiju laikmetā nevienā pasaules lidmašīnā nav 13. sēdvietas, un gandrīz neviena viesnīca nepiedāvā istabu ar šo numuru.

Rituāli. Daži ieliek Vecgada vakarā naudas makā zivju zvīņas, lai visu gadu būtu nauda. Citi izvairās no lietām vai vietām, kas saistītas ar skaitli 13. Vēl citi uzskata, ka nejauši izberot sāli, tā jāpārmet pār kreiso plecu, citādi notiks kāda nelaime. Pie māņticības varētu pieskaitīt arī visiem zināmo jauko tradīciju svešā zemē iemest kādā ūdens baseinā sīknaudu, lai vēl kādreiz atgrieztos šai vietā.

No veciem laikiem saglabājusies paraša nekad negriezties atpakaļ, ja kaut ko aizmirsi mājās, jo citādi tā diena būs neveiksmīga. Pieminot kādu iespējamu neveiksmi, lai tā nepiepildītos, mēs drošības labad pieklauvējam pie kādas koka mēbeles vai durvju stenderes.

“Šodien varētu būt traka diena,” tu domā, skatoties uz kalendāru: piektdiena, trīspadsmitais datums! Un vēl pie tam no rīta pār ceļu pārskrien melns kaķis! Tie māņticīgiem ļaudīm jau būtu divi, tā dēvētie, nelaimes vēstneši.

Pazīstamais makšķernieku veiksmes novēlējums “Ne zivju, ne asaku!” vai mednieku variants “Ne pūku, ne spalvu!” ir zināms visiem un tiek bieži pielietots plašā sabiedrības daļā.

Saules aptumsuma kults, gadu tūkstošu mijas gaidīšana un populārā ticība Nostradamusa pareģojumiem runā paši par sevi. Tomēr – kas slēpjas aiz tā visa, kas mūs fascinē šajās šķietami tik maģiskajās norisēs?

Bet...vai tu zini, ka tāds Nostradamus ir izdomājums, patiesībā tāds cilvēks nekad nav dzīvojis! Viss ir bizness...pareģojumi, grāmatas utt.

Maģiskā aizsardzība
Ar talismanu, četrlapiņu āboliņu vai zirga pakavu – cilvēki vienmēr mēģinājuši laimi pieburt un noturēt ar attēlu, simbolu un rituālu palīdzību. “Māņticība ir mehānisms, ar kuru mēs mēģinām kontrolēt daļu no savas haotiskās pasaules. Mēs gribam novērst bailes un pasargāt sevi no nelaimes – dažreiz mēs novēršamies arī no saprāta balss” 

Pirms eksāmena vai randiņa vēl ātri pieklauvēt pie koka vai paņemt līdzi laimes lācīti – daudziem tas ir gluži normāli. Šīs darbības funkcija: nomierināt nervus, justies drošāk, līdzsvarotāk.

“Mums rodas sajūta, ka esam pilnībā sagatavojušies kāda svarīga uzdevuma veikšanai vai ietekmēšanai. Taču kāds talismaniņš vai iedrošinošs teiciens var mūs iekšēji stiprināt.” Tādējādi tas kalpo par psiholoģisku palīglīdzekli - cilvēks sakoncentrējas un pieiet kādai lietai brīvāk un mierīgāk.

Cerība
Māņticīgas darbības vienmēr ir cerības un enerģijas izpausme. Piemēram, zīlēšana ar kārtīm vai sava horoskopa sastādīšana, ir labs pamudinājums, lai vēlreiz pārdomātu savu dzīvi. Tās rosina tikt skaidrībā par saviem mērķiem un vēlmēm. Vienlaicīgi tās darbojas kā motors, kas liek izrādīt iniciatīvu un nepieļaut dzīvē nejaušības.

Kas ir māņticība?
Māņticība ir aizspriedumi, kuri veidojas tad, kad cilvēki novēro parādības, kurām nespēj rast cēloņus vai arī savu nezināšanu dēļ nespēj izskaidrot un tādēļ šīs parādības tiek uzskatītas par nākotnes vēstnešiem. Māņticīgi cilvēki arī mēdz nesāt sev līdzi dažādus talismanus, veikt dažādus it kā maģiskus žestus, kas pēc viņu domām nes veiksmi.

Ar māņticīgām darbībām nevajadzētu pārāk aizrauties. Nedrīkst sevi iespaidot ar vecām tautas gudrībām un maģiskām zīmēm. “Tam, kurš ikvienā banalitātē un sīkākajā norisē saskatīs norādi uz savu likteni, draud briesmas pārāk pievērsties sīkumiem” 

Tātad šķipsniņa maģijas ikdienā netraucēs – taču, lūdzu, pārstāj baidīties no melniem kaķiem, saplēstiem spoguļiem un pārējās kompānijas! Tikai viduslaikos, dzīvojot māņticības varā, cilvēki domāja, ka tur slēpjas nelabais. Labāk izmanto māņticības pozitīvās īpašības, jo veiksme nāk pie tā, kurš tai tic. Turēsim īkšķus!

Domām ir spēks, tāpēc domāju, ka šādas sakritības vairāk notiek tieši māņticīgiem cilvēkiem, kas katrā parādībā saskata zīmi.

Kā kļūt par latvieti- „Rūdis un māņticība”



Man 13. Datums ir vislaimīgākā diena, un visas svarīgākās lietas es daru tieši 13.datumā! te nu ir piemērs, kā sevi var pārprogrammēt, un ko nozīmē domas spēks. Man vislabāk patīk tieši melnie kaķi, un ja tāds man pāries ielu, tad tā diena būs veiksmīga!

Pie visām neveiksmēm mēs paši vien esam vainīgi, kā gan var vainot tādu mīļu radījumu kā kaķītis.

Izmainiet domāšanu- izmainīsies jūsu dzīve! Domas materializējas!

Lai vienmēr Jūsu domāšana ir pozitīva- tad arī katra diena būs veiksmīga!

Nav komentāru: