12/19/2012

Kad atmiekšķējas smadzenes


Katram, kas kaut reizi mūžā piedzīvojis paģiras, ir pazīstama apņemšanās, ka nekad vairs...

Cīņa pret alkoholismu Latvijā sākās jau pirms kādiem pāris gadiem. Vispārējām frāzēm pieslāņotā, valdības izveidotā antialkoholisma programma bija paredzēta nākamajiem četriem gadiem. Kas tajā galvenais? Pieaugušajiem pierādīt, ka jādzer mazāk, bet pusaudžus turēt no šņabja pa gabalu.

Bet, tā kā Latvijas rekordu pārdzeršanās sacensībās (vairāk nekā septiņas promiles) «pārsita» kāds bulgārs (ar vairāk nekā deviņām promilēm), varbūt mūsu situācija vēl nav tik bezcerīga? Varbūt kādu laiku vēl varam paciest acetaldehīdu uzbrukumu?... Veselības sistēmu Bērziņš no krīzes, šķiet, izveda, taču — kā ar to antialkohola programmu? Tā izskatās aizmirsta galīgi un neglābjami, vismaz neviens par to vairs nerunā.

Paģiras un personība
Alkoholā bēdas patiešām nevar noslīcināt - slikts noskaņojums alkohola ietekmē drīzāk kļūs vēl sliktāks. Cilvēkiem, kuri dzer, lai slīcinātu bēdas, biežāk vērojamas paģiras nekā citiem. Tas pats attiecas uz tiem, kam ir sliecība uz depresiju, vainas apziņu un baiļu stāvokļiem.
 Īpaši jāuzmanās tiem, kas iedzeršanas laikā labāk panes alkoholu, bet nākamajā dienā piedzīvos lielākas paģiras: tas var liecināt par alkohola atkarības risku.

Kāpēc tev vienmēr ir paģiras?
Bez alkohola nav interesanti, jautri, droši? Vairs nemaz nezini, kā tas ir – izklaidēties, ja rokās nav glāzes? Atceries, lai turpinātu priecāties par dzīvi arī nākamajā dienā, ir svarīgi nepārdzert mēru iepriekšējā vakarā. Ja tu dzer kompānijas pēc, apsver, vai tas tiešām ir nepieciešams. Tavus draugus ļoti interesē, vai tu dzer toniku ar džinu vai bez tā? 

Paģiras jeb alkohola abstinences sindroms ir organisma dabiska aizsargreakcija, kas brīdina par lielāka alkohola daudzuma patēriņa sekām"

Pims lieto alkoholu izlasi!
Alkohols, maita, ir paspējis noārdīt glikogēnu, kas nepieciešams, lai šūnas ražotu enerģiju, tāpēc jūs jūtaties vārgs un nevarīgs, nav spēka pat uzslieties kājās un aiziet uz virtuvi pēc citronūdens. Un jūs, izrādās, moka vainas apziņa? Tas nozīmē, ka miesa brēc arī pēc fosfātiem un magnija. Un ne tikai pēc tiem vien. Alkohola nomocītais ķermenis izjūt baisu disbalansu: skābes un sārmi savstarpēji karo, un neviens nezina, ar ko tas viss beigsies...

Aknas ir veidotas tā, lai spētu vienā stundā pārstrādāt 30 līdz 40 gramus četrdesmitgrādīga alkohola. No tā ķīmiskajā procesā rodas acetaldehīds, kas savukārt pārstrādājas etiķskābē. Un tā pārveidojas par ūdeni, ogļskābo gāzi un enerģiju. Bet, ja dzeram vairāk, akniņa vairs nejaudā «filtrēt» un ķīmiskais process «uzkaras»: organismā paliek toksiskais acetaldehīds. Un inde zināmā koncentrācijā var pat novest līdz letālam iznākumam...

Visjūtīgākās šajā indes uzbrukumā ir smadzeņu šūnas: daudzas vienkārši nomirst. Ne velti par dzerekļiem mēdz teikt, ka viņiem smadzenes atmiekšķējušās. Un tomēr nabaga organisms visvairāk cieš no tā, ka zaudē C vitamīnu. B vitamīna trūkuma gadījumā tas savukārt var reaģēt ar krampjiem un psihozi, kā arī bremzēt aknu pašattīrīšanos.

 Cilvēka miesu ilgstošas dzereklības gadījumā pamet arī minerāli, lielākoties kālijs. Tieši tā trūkums izsauc sirdsklauves. Ļautiņi sabijušies meklē dakterus, sūdzēdamies, ka sirds lēkā kā pustraka kaza. Un, ja lēkā, tad nāve laikam klāt kā likts. Bet tā gluži nav: kāds noteikti zinās, kas satur visvairāk kālija, un tā kompensācija atjaunos organisma balansu.

Alkohols aizskalo ūdeni
50 grami alkohola liek no organisma izvadīt no 600 līdz 1000 mililitriem ūdens. 50 grami alkohola ir vienā litrā alus, puslitrā vīna vai 125 mililitros degvīna. Alkohols traucē antidiurētiskā hormona rašanos organismā, tādējādi slāpes, reiboņi, sausa mute un miegainība liecina par ūdens trūkumu organismā.

Kāpēc streiko kuņģis?
Alkohols kairina kuņģa gļotādu un veicina sālsskābes rašanos kuņģī. Tas var radīt kuņģa gļotādas iekaisumu, alkoholisko gastrītu. Aizkuņģa dziedzera enzīmu sekrēcija un tievās zarnas darbība tiek veicināta, taču kuņģa iztukšošanās tiek aizkavēta. Īpaši jutīga kuņģa gļotāda ir pret stipro alkoholu.

Iesaku noskatīties video:
 „Paģiru tehnoloģija”




Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis stāsta, ka cilvēka organisms vidēji noārda 0,2 promiles alkohola stundā. Tas gan esot ļoti individuāli.

 Viņš atgādināja, ka ļoti laba slodze pēc Jaungada svinībām ir malkas skaldīšana, sniega tīrīšana un sekss: "Viena ražena stunda malkas skaldīšanas vai divas stundas čaklas mīlēšanās – un diezgan liela garantija, ka jūsu alkohols sadalīts ūdenī un ogļskābajā gāzē vai caur nierēm nonācis urīnā. Tiesa, tai malkas skaldīšanai tik un tā ir priekšrocības alkohola noārdē."

Pēc daktera teiktā, aktīva čurāšana būtu vēl viens virziens, kādā virzīt savu alkohola līmeņa mazināšanu: "Izdzeriet dažus litrus šķidruma, vislabāk persiku, plūmju, aprikožu sulas. Dzeriet vēl un vēl, čurājiet aktīvi, tādējādi jūsu alkohols asinīs var samazināties par 0,3, pat 0,4 promilēm stundā."

Īpašas zāles
Ārsts stāsta, ka ir arī medikamenti, kas palīdz sadalīties alkoholam un izvadīt to no organisma.Taču ar šīm metodēm jūs savam organismam neko labu nedarīsiet. "Šīs metodes visplašāk izmantoja padomju čekisti, kad viņiem ar iespējamajiem dzimtenes nodevējiem bija jādzer un jādzer, bet pašiem jāpaliek skaidrā."

Īsa pamācība, kā tapt skaidrākam
Ja cilvēks Vecgada naktī ir dzēris ne pārāk daudz, bet viņam otrā rītā pēc trim stundām jādodas ceļā ar automašīnu, Apinis iesaka: "Izdzeriet divus litrus šķidruma, noskrieniet stundu – kilometrus divpadsmit. Izdzeriet kafiju. Vai vēl joprojām sāp galva? Nesāp? Nu brauciet, lūdzu, uzmanīgi!" Pēc daktera teiktā, vairumam latviešu, kuri Jaungada naktī lietojuši alkoholu, otrā rītā asinīs ir vidēji 1,5-3 promiles alkohola.

Kas palīdz mazināt paģiru mokas?  (Pieredzējušu "Speciālistu" padomi!)

«Ja zinātu, kur kritīsi, varētu spilventiņu apakšā palikt.»

Tas pirmām kārtām nozīmē, ka šņabjveidīgos dzērienus vajag aizkost ar atbilstošiem ēdieniem. Nevis rīt kā lopiem, bet gan — smalki uzkost. Jo, kā zināms, ne tikai alkohols, bet arī ēdiens mūsu trauslajam organismam ir liels pārbaudījums.

Viena no lieliskākajām uzkodām (uzstrebekļiem) ir skābu kāpostu zupa. Kas var būt labāks par šo! Ja nu vienīgi latviskā izpildījuma sāls zupa (soļanka). 

Ja gādīgajai saimniecei ir slinkums vārīt zupu, skābus kāpostus var uzēst arī bez vārīšanas: tie nabaga dzereklim palīdzēs cīnīties ar slābanumu un depresiju. C vitamīns un kālijs, kas bagātīgi atrodams skābos kāpostos, veicinās attapšanos nākamajā rītā. Nav slikti, ja alkoholu dzer kopā ar kādu sulu, piemēram, tikko spiestu citrona nektāru. Vitamīni, kas atrodas sulā, palīdz veiksmīgi izvairīties no paģirām.

Ja dodaties dusēt pie pilna saprāta, nebūtu par ļaunu atcerēties, ka fantastiski labs paņēmiens, kā aizmirst par paģirām, ir divu aspirīna tablešu iedzeršana pirms aizmigšanas. Un nav par skādi likt aiz auss, ka kopā ar aspirīnu jāiedzer arī multivitamīnu deva. Nu, tāds daudzums, kas derētu arī zirgam.

Ja seja izskatās pēc uzpūtušās pankūkas ar caurumiņiem, kam vajadzētu būt acīm, izmēģiniet šādu kompresi: frotē dvielis, saslapināts karstā ūdenī, uz 30 sekundēm piespiests pie sejas, pēc tam tāda pati procedūra ar aukstā ūdenī samērcētu dvieli. Un tā trīs reizes.

Pieņemsim, ka nekas no labajiem padomiem uz jums vakar nav iedarbojies un jūs pamostaties ar domām par ātru un nesāpīgu nāvi. Tā kā šis pakalpojums jums nav pieejams, jādomā par ko citu. 

Uzstājīgi iesaku neķerties pie rīkles papagailīšiem, kuri drausmīgi skaļi ķērc, nemest ar gaļas cirvīti kaķim, kas, protams, stampā pa istabu kā zilonis, un nemēģināt ar stikla vati aizdrīvēt logus, pa kuriem ziemelis gaudo kā Jērikas bazūnes pirms vispasaules plūdiem. Situāciju maiņa nelīdzēs.

Daudz efektīvāk ir kas cits. Tā, piemēram, var piezvanīt draugam, kurš vakar ir bijis tik dāsns uz ieliešanu, un palūgt, lai viņš aši izkurina pirti. 

Ja jūtaties kā grūsna tele, ieteicams vispirms pasēdēt uz apakšējās lāvas. Kad no deguna nokritīs septītā pile, pirmais paģiru sviedriņš būs aizgājis pa skuju taku. Ziemā kā laimes dāvana būs iekrišana sniegā. Plikam un pēc sviedrēšanās, protams.

Ja nelīdz arī pirts, tad jāķeras pie burvestībām. Atcerēsimies raganu filmas, paņemsim čupu ar adatām un dusmīgi sāksim tās spraust nīstajā alkohola pudeles etiķetē, eksaltēti čukstot par «velna čuru» mūžīgu izzušanu no zemes virsas.

Ja nelīdz arī tas, tad vienīgās zāles būs 50 šņabja gramu iemānīšana dzīves pārbaudījumu izmocītajā ķermenī... Tikai nekad, nekad nelāpieties ar krāsainajiem dzērieniem — tajos ir daudz fūzeļu, kas tikai pasliktinās jūsu stāvokli. Arī ar alu — ne.

Avots: Interneta materiāli, pieredzes bagātu speciālistu padomi!

Padoms: Vislabākās zāles ir nelietot alkoholu, tad nekad nebūs paģiras! Alkohols ir velna dzēriens, un tā lietošana ir nāves grēks! (Bībele).

Andra Akmentiņa: Paģiras. Pārdzīvošanas rokasgrāmata
Šī rokasgrāmata palīdzēs tikt skaidrībā par to, kāpēc mums ir paģiras, kādi ir paģiru veidi, kā paģiras novērst, bet, ja nu tas nav iespējams, - kā ar tām sadzīvot.

Iegādāties vari šeit

Nav komentāru: