8/14/2013

Ko par tevi stāsta tavas smaržas

Aromāts, ko sieviete lieto visbiežāk, atklāj viņas personību, emocionālo stāvokli un raksturu. Reizēm aromāts var norādīt uz to, kāda sieviete vēlētos būt un kā gribētu sevi prezentēt citiem. Ar smaržu palīdzību iespējams arī sevi motivēt un iedrošināt.

Konsultē psiholoģe un aromātu speciāliste Zane Smika. 

Smaržu aromātu nozīme 

Ziedu aromāti 
Tie radīti balstoties uz tradicionālajiem pieņēmumiem par to, kas ir sievišķīgi. Ar savu kopto ārieni, graciozitāti un labajām manierēm viņas piesaista uzmanību un arī izbauda to. Visbiežāk šādai sievietei patīk klasika – klasiskas filmas un mūzika, klasiski skaists apģērbs un dabisks grims. Tajā pašā laikā ziedi ir saldi, un šos aromātus izvēlas arī sirsnīgas un mīļas sievietes, bieži vien – mātes, kas visu savu uzmanību veltī bērniem. Konkrēta cilvēka personību var atklāt, ņemot vērā nianses – kāda zieda ēteriskās eļļas tajā dominē. Ja rožu, tātad sievietei patīk visi notikumi, kas saistīti ar ziediem, – jubilejas, romantiskas tikšanās, kāzas, viņa ir romantiska un bieži vien pārāk sapņaina. Savukārt sieviete, kas priekšroku dod maijpuķīšu aromātam, ir pozitīva un grib sevī atmodināt jaunas emocijas. Ja patīk lavandas smarža, tātad meklē mieru un harmoniju, jo lavanda nomierina. 


Svaigie ūdens aromāti ar lietus un gaisa notīm 
Tos izvēlas sieviete, kas meklē brīvību. Viņa ir ļoti aktīva un vēlas, lai apkārt būtu daudz brīvās telpas, viņa necieš ierobežojumus un noteikumus. Visbiežāk šādu aromātu izvēlas radošas un sportiskas sievietes, arī tādas, kam burtiskā nozīmē patīk pavadīt laiku pie jūras un citiem ūdeņiem. Šie smaržu aromāti visbiežāk ir vēsi, nevis silti, līdz ar to sieviete, kas tos izvēlas, neielaižas ilgstošās attiecībās, viņai nepatīk runāt par savām jūtām. Viņa bieži vien ārēji izskatās nesatricināmāka un bezrūpīgāka, nekā ir patiesībā. Ūdens aromāti vienmēr uzmundrina. 

Austrumnieciskie aromāti 
Šie aromāti satur austrumniecisku garšvielu, safrāna, vaniļas, muskusa, kanēļa, dažādu piparu notis. Šādai sievietei piemīt savs noslēpums, viņa neatklāj sevi uzreiz. Tas nenozīmē, ka viņa ir kautrīga, gluži otrādi – pašpārliecināta. Austrumu kultūrā dominē arī seksualitāte, līdz ar to austrumnieciskas smaržas sievietei piešķir seksapīlu. Šos aromātus, kas savā būtībā ir savdabīgi, visbiežāk izvēlas temperamentīgas sievietes, kam tīk izcelt savu individualitāti. Viņas ir eksotiskas – gan izskatā, gan uzskatos, kā arī bieži vien inteliģentas – daudz lasa un interesējas par visu, kas notiek pasaulē, līdz ar to ir labas un interesantas sarunas biedres. Kaut stipras, nav apveltītas ar vīrišķu spēku – drīzāk ar viltīgu un sievišķīgu gudrību. 

Šipru aromāti - meža, sūnu, koksnes, zaļo zālīšu notis 
Tradicionāli šīs smaržu notis ietilpst vīriešu aromātu grupā, un, ja tādas patīk sievietei, viņa vai nu ir vīrišķīga, vai neapzināti tiecas gūt vīrišķu enerģiju un drosmi. Viņas sievišķā puse ir apzināti vai neapzināti slāpēta, viņa cenšas kļūt stiprāka vai vismaz atstāt iespaidu, ka ir tāda.Viņa neraud par katru sīkumu, grūtības viņu vēl vairāk motivē rīkoties un īstenot plānoto. Neatkarīga no citiem, vienmēr zina, ko vēlas, bet ir arī spītīga. Pie šipru aromātiem pieder arī smaržas, kurās dominē zaļo zālīšu notis, piemēram, papardes, eikalipta, zaļās tējas vai citu koku lapiņas, taču sievietes, kas izvēlas šos aromātus, atšķiras no tām, kas priekšroku dod koksnes aromātiem. Koksne ir siltums, zālītes – svaigums. Šādas sievietes vēlas ap sevi pastāvīgu komfortu un grib justies jaunas. Ārēji izskatās apskaužami mierīgas un nesaspringtas. Viņu dzīvesveids parasti ir veselīgs, viņas izvēlas dabiskus produktus, sporto un brīvo laiku parasti pavada pie dabas pastaigājoties vai skrienot. 

Augļu aromāti 
Tos visbiežāk izvēlas jaunas sievietes. Tā kā augļu aromātos dominē C vitamīns, izvēle liecina par sievieti, kas jūtas enerģijas pilna, ir pacilāta un dzīvespriecīga vai arī meklē optimismu savā dzīvē un vēlas sevi uzmundrināt. Augļu aromāti iedarbojas kā tonizējošs vitamīnu kokteilis. Sieviete, kas staigā augļu aromāta ietverta, parasti daudz smaida, ir apveltīta ar labu humora izjūtu un apbur citus ar savu enerģiju, būdama gatava katru dienu dzīvot ar pilnu atdevi. Citrusaugļu aromātus izvēlas sievietes, kas tiecas sasniegt to, ko vēlas, un ir aktīvas, reizēm arī nedaudz kaujinieciski noskaņotas. Savukārt saldo augļu aromāti patīk sievietei, kas necīnās par savām tiesībām, ir mīļa un sievišķīga, nebaidās atklāt savas vājības un ļauj, lai problēmas atrisina kāds cits. 


Teksts: žurnāls OK

Nav komentāru: