Viens no šogad Eiropas Kardiologu asociācijas kongresā
prezentētajiem pētījumiem kārtējo reizi apliecina, ka šokolādes ēšanai ir
labvēlīga ietekme uz sirds veselību.
Izrādās, šokolādes ēšana pat par aptuveni trešo daļu var
samazināt kardiovaskulāro slimību risku. Divi pētījumi, kas bija gan
eksperimentāli, gan uz novērojumiem balstīti, uzsver, ka šokolādes ēšana
pozitīvi ietekmē cilvēku veselību. Tai ir antioksidējoša iedarbība, tā var
iedarboties pret asinsspiedienu paaugstināšanos, kā arī šokolādei ir
pretiekaisuma efekts.
Kembridžas universitātes zinātnieki, analizējot septiņu
pētījumu datus, kuros bija iesaistīti aptuveni 100 000 cilvēku, secināja, ka
liels šokolādes patēriņš par 37% mazina kardiovaskulāro slimību risku un par
29% mazina insulta risku. Tai pat laikā netika novērota sirds mazspējas un
šokolādes ēšanas sakarība.
Turklāt, ja līdz šim dažādos pētījumos tika uzsvērta tikai
melnās šokolādes labvēlīgā ietekme uz sirds veselību, tad šoreiz pētījuma
autori nav tik strikti un norāda, ka jebkurš var izvēlēties pēc saviem
ieskatiem un garšu izjūtas – ēst tumšo vai arī izvēlēties piena šokolādi. Tāpat
tradicionālās šokolādes vietā sirds veselībai var izmantot pat šokolādes
dzērienus, cepumus, konfektes, šokolādes tāfelītes ar dažādiem pildījumiem un
pat šokolādes desertus.
Tai pat laikā pētnieki aicina pievērst uzmanību tam, ka
šokolādē mēdz būt daudz kaloriju. Papildu kalorijas veicina aptaukošanos un
lieko svaru, bet liekais svars var veicināt diabēta risku, kā arī sirds slimību
risku. Tas nozīmē, ka mērenība tomēr ir nepieciešama, ja nevēlamies tikai
palīdzēt sirdij, bet negatīvi neietekmēt citus savas veselības aspektus.
Autore: Ilze Mežniece
Avots: medicine.lv
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru