7/25/2013

Šokolāde - sirds veselībai

Viens no šogad Eiropas Kardiologu asociācijas kongresā prezentētajiem pētījumiem kārtējo reizi apliecina, ka šokolādes ēšanai ir labvēlīga ietekme uz sirds veselību.

Izrādās, šokolādes ēšana pat par aptuveni trešo daļu var samazināt kardiovaskulāro slimību risku. Divi pētījumi, kas bija gan eksperimentāli, gan uz novērojumiem balstīti, uzsver, ka šokolādes ēšana pozitīvi ietekmē cilvēku veselību. Tai ir antioksidējoša iedarbība, tā var iedarboties pret asinsspiedienu paaugstināšanos, kā arī šokolādei ir pretiekaisuma efekts.

Kembridžas universitātes zinātnieki, analizējot septiņu pētījumu datus, kuros bija iesaistīti aptuveni 100 000 cilvēku, secināja, ka liels šokolādes patēriņš par 37% mazina kardiovaskulāro slimību risku un par 29% mazina insulta risku. Tai pat laikā netika novērota sirds mazspējas un šokolādes ēšanas sakarība.

Turklāt, ja līdz šim dažādos pētījumos tika uzsvērta tikai melnās šokolādes labvēlīgā ietekme uz sirds veselību, tad šoreiz pētījuma autori nav tik strikti un norāda, ka jebkurš var izvēlēties pēc saviem ieskatiem un garšu izjūtas – ēst tumšo vai arī izvēlēties piena šokolādi. Tāpat tradicionālās šokolādes vietā sirds veselībai var izmantot pat šokolādes dzērienus, cepumus, konfektes, šokolādes tāfelītes ar dažādiem pildījumiem un pat šokolādes desertus.


Tai pat laikā pētnieki aicina pievērst uzmanību tam, ka šokolādē mēdz būt daudz kaloriju. Papildu kalorijas veicina aptaukošanos un lieko svaru, bet liekais svars var veicināt diabēta risku, kā arī sirds slimību risku. Tas nozīmē, ka mērenība tomēr ir nepieciešama, ja nevēlamies tikai palīdzēt sirdij, bet negatīvi neietekmēt citus savas veselības aspektus.

Autore: Ilze Mežniece
Avots: medicine.lv

Nav komentāru: