7/25/2013

Biešu sula veselībai

Lai sāktu uzturā lietot kādu produktu, ir svarīgi noskaidrot, kāda ir tā iedarbība uz organismu un kādu labumu tas var dot tev. Svaigi spiestās sulas ir bagātīgs vitamīnu avots un ārstniecības līdzeklis. Tās jāsāk lietot pakāpeniski, nelielos daudzumos. 

Dzer tikai tās sulas, kas garšo vai neizraisa nepatiku. Organisms zina, kas tam nepieciešams, un, ja dzeršana nesagādā baudu, nevajag lietot sulu tikai labo īpašību dēļ.

Dabīgās sulas stabilizē sārmu un skābju līdzsvaru asinīs, kas kļūst neregulārs, ja ir slimots ar infekciju slimībām. Tās satur visus ķīmiskos elementus, kuri būtiski nepieciešami mūsu organisma. Ar sulām mūs uzņemam daudz vērtīgu vielu vienkopus. Piemēram, lai izspiestu glāzi burkānu sulas, nepieciešami 4 – 6 burkāni. Vai tu dienā tīrā veidā apēstu 5 burkānus?
 
Svaigi spiestās sulas ir kalorijām bagātas, tāpēc mīti par iespējamo ātro notievēšanu, lielākoties patiešām ir mīti. Taču ir atsevišķas sulas, kas pēc ilgāka lietošanas perioda tiešām mazina problēmas ar lieko svaru. Svaigās sulas vairāk tiek klasificētas kā ēdiens, nekā dzēriens.  

Dārzeņu sulas papildina ķermeņa rezerves un atjauno spēkus. Tās ir bagātīgas ar minerālsāļiem. Piedalās šūnu veidošanā un to atjaunošanā.

Augļu sulām piemīt spēja veikt vispārējo organisma attīrīšanu, izvadīt toksīnus un veicināt vielmaiņu. Tās satur daudz cukuru un vitamīnus. Piemērotas cilvēkiem, kuri strādā fiziski smagu darbu. Ideālais variants ir apvienot abas grupas un veidot dārzeņu – augļu kokteiļus.

Sula jāizdzer tūlīt pēc pagatavošanas. Nav ieteicams to likt ledusskapī un termiski apstrādāt. Pretējā gadījumā tās strauji zaudē visas vērtīgās vielas. 

Izņēmums ir biešu sula, kura obligāti jānotur ledusskapī vismaz 3 stundas. 

Nevajag mest ārā visus izspiestos biezumus, jo arī tur ir vērtīgās vielas. Daļu no tiem vari iejaukt gatavajā sulā. 
Ja sula par stipru, atšķaidi ar minerālūdeni. Ieteicams dzert pus stundu pirms ēšanas vai pa vidu ēdienreizēm.

Sarkanās bietes ir labs folijskābes avots, kas veicina sarkano asinsķermenīšu-eritrocītu veidošanos. Biešu sula var paaugstināt darba spējas un uzlabot pašsajūtu. Sarkanās bietes ir labs šķiedrvielu avots, tāpēc tām ir atslābinoša iedarbība uz zarnu traktu. 

Bietēs esošās šķiedrvielas mazina toksisko vielu iedarbību, kas mazina risku saslimt ar resnās zarnas vēzi. 

Biešu ārstnieciskās īpašības nodrošina bietēs esošais purpursarkanās krāsas pigments betanīns. Tas palīdz aizkavēt sirds un asinsvadu slimības, jo sekmē “sliktā” holesterīna līmeņa samazināšanos un “labā” paaugstināšanos.

Ir pētījumi, kuri apliecina, ka sarkano biešu sula paplašina asinsvadus, uzlabo asinsriti, pastiprina skābekļa piegādi audiem un orgāniem, nodrošina to darbības uzlabošanos (rekomendē vecākiem cilvēkiem sirds un asinsvadu slimību gadījumos).

Biešu sula uzlabo aknu funkcijas un normalizē tauku vielmaiņu (rekomendē cilvēkiem ar lieko svaru, ar paaugstinātu holesterīna līmeni asinīs, ar aknu aptaukošanos(steatozi)).

Jāatceras, ka dzerot vienā reizē vairāk nekā glāzi tīru biešu sulu var rasties nevēlamas blakusparādības, tāpēc jāizmanto dārzeņu sulu maisījumus, piemēram, biešu-burkānu sulu maisījumu, pēdejo ņemot pārākumā.

Bietes no citiem sakņaugiem izceļas ar lielo cukura saturu ( 9%), tajās ir daudz nātrija sāļu, no vitamīniem – pārsvarā C vitamīns.

Biešu sula ir visvērtīgākā sula, kas ir noderīga sarkano asinsķermenīšu veidošanā un asins sastāva uzlabošanā vispār.

Ja biešu sulu dzer vienu pašu, tā var izraisīt attīrīšanās reakciju, proti, var nedaudz reibt galva vai rasties nelabums. Labāk ir sākumā dzert maisījumu, kurā pārsvarā ir burkānu sula, bet pēc tam pakāpeniski palielināt biešu sulas daudzumu.

Biešu sula labi noder menstruālo traucējumu novēršanai. Šī sula ir neaizvietojama mazasinības ārstēšanā, uzlabo pašsajūtu.

Biešu sulu vislabāk dažas stundas paturēt ledusskapī, noņemt putas un tad lietot kopā ar burkānu sulu attiecībā 1:4.

Biešu sulu ieteicams dzert vakarā pirms gulētiešanas. Ja to lieto dienas laikā, biešu sulu ieteicams dzert tikai pirms ēšanas, jo ieņemta pēc ēšanas tā var pastiprināt rūgšanas procesus kuņģa – zarnu traktā. Biešu sulu var atšķaidīt ar ūdeni - tad tā nebūs tik stipra.

Veselības deva profilakses nolūkos - 1 glāze biešu/burkānu sula dienā!

Svaigu biešu sulu var atšķaidīt ar ūdeni vai ar citām sulām pēc garšas (ābolu, burkānu, vīnogu un tml.).

Ja ir paaugstināts asinsspiediens, svaigai biešu sulai var pievienot medu.

Menopauzes laikā svaiga biešu sula labi palīdz pret karstuma viļņiem un svīšanu. Iesaka sajaukt 0,25 glāzes svaigi spiestas biešu sulas ar 1 tējkaroti medus un šo maisījumu izdert maziem malciņiem visas dienas laikā.

Biešu sulu maisījumi
Enerģijas dzēriens
Pēcpusdienā -piemeklē spēku panīkums!
Ņem bieti un kāposta gabalu - spied sulu un samaisi pusi uz pusi, tad maziem malciņiem dzer un izbaudi, ka tevi atveras otra elpa. Var gatavot no rīta, ņemt līdzi uz darbu,tikai glabā vēsuma.

Miera eliksīrs
Ja naktis nevari gulēt un satraucies par lietam, kas parasti nerūpēja. Ņem vienāda daudzuma svaigu biešu un kartupeļu sulu, iemaisi tajā nedaudz medu. Stundu pirms gulētiešanas lēni apēd septiņas ēdamkarotes sīrupa. 

Imunitātei un pazeminātam hemoglobīnam
Biešu sula ar dzērvenēm 1:1

Hemoglobīna celšanai
Biešu sula, burkānu sula, medus 1:1:1. Turēt ledusskapī, lietot no rīta pirms ēšanas pa karotei.

Uzmanību!
Vairāki zinātniski pētījumi ir pierādījuši to, ka bietes satur daudz vērtīgu vielu, kam ir labvēlīga ietekme uz veselību.

Sarkano biešu sulai un bietēm ir pretvēža iedarbība, tāpat eksperimenti liecina, ka biešu sula var pazemināt asinsspiedienu un palielina fizisko izturību. Tai pat laikā tā satur daudz toksīnu, kas nozīmē, ka svaigu biešu sulu tīrā un nepārstrādātā veidā daudz dzert nevajadzētu.

Tā Latvijas pētnieki meklēja metodes, kā biešu sulu atbrīvot no toksīniem, lai saglabātu un izmantotu sulas labās īpašības.

Kā skaidro Inovatīvo biomedicīnas tehnoloģiju institūta valdes priekšsēdētājs Dmitrijs Babarikins, pētījumu rezultātā sadarbībā ar lauksaimniekiem radās biešu sulas produkts Betiron – sirds. Produktā tiek izmantotas biešu sulas labās īpašības. Tas ir dabīgs un veicina aktīvu dzelzs transportu, kā arī veicina asinsriti, paplašina asinsvadus. Tai pat laikā šim produktam ir 12 reizes mazāka toksicitāte nekā svaigai biešu sulai.

Tālākos pētījumos radies vēl viens produkts BetaHelp-Extra, kas mazina tauku sintēzi un uzlabo aknu funkciju.


Nav komentāru: