Stress nav tikai psiholoģiska problēma, stresa kaitējuma neredzamā ‘aisberga’ daļa, kas negatīvi ietekmē sievietes veselību, labklājību un svaru, tā ir fizioloģiska problēma.
Stresa reakcijas
rezultātā virsnieres pastiprināti izdala stresa hormonus adrenalīnu un
kortzolu, kas ir atbildīgi par reakcijas laikā organismā notiekošajām izmaiņām.
Ilgtermiņā, stresam turpinoties un uzkrājoties, stress novedarī pie
noteiktu uzturvielu nepietiekamības.
Uzturvielu nepietiekamība izraisa virkni hronisku saslimšanu un priekšlaicīgu novecošanos.
Uzturvielu nepietiekamība izraisa virkni hronisku saslimšanu un priekšlaicīgu novecošanos.
Stress
ir līdzsvara trūkums starp:
- Mūsu vajadzībām un iespējām.
- Prasībām un cerībām, kuras mēs uzstādām sev pašas sev, kuras mums izvirza citi vai mēs izvirzām citiem, līdz tās kļūst tik lielas, ka ar tām vairs nevar tikt galā.
- Ideālo dzīvi un reālo.
Citiem vārdiem – stress ir jebkas, kas tevi izsit no līdzsvara. Tas ir ne tikai psiholoģiski nepatīkams stāvoklis, kas tev liek būt aizkaitinātai, aizmāršīgai, rada zemu pašapziņu un pašvērtību. Stress arī rada virkni nopietnu fizioloģisku izmaiņu.
Stresa
izraisīta emocionāla ēšana nozīmē:
- ka Tu ēd, atbildot uz savām nepatīkamajām sajūtām un emocijām, jo īpaši, ja neesi izsalkusi,
- ka Tavas emocijas – nevis Tava ķermeņa dabiskā iedzimtā gudrība - nosaka kad un cik daudz ēst.
21.gadsimtā, stress aizņemtām sievietēm virs 40 ir kļuvis par dzīves sinonīmu.
Pastāvīgs, ilgtermiņa ( ikdienas stress, kas lēnām uzkrājas) hronisks
stress izraisa pastāvīgi paaugstinātu stresa hormona kortizola līmeni un kortizola
pārprodukcija izraisa emocionālo ēšanu un svara pieaugumu:
- kāri pēc noteiktiem ēdieniem -- ogļhidrātiem bagātas pārtikas, tādiem kā šokolāde un saldumi;
- veicina neapzinātu”autopilota”ēšanu – tu bieži pat neapzinies, ka kaut ko košļā;
- izraisa liekā svara uzkrāšanos;
- liekais svars uzkrājas noteiktā vietā uz vēdera – radot ‘tauku riepas’ efektu;
- grutības zaudēt svaru – diētas ir neefektīvas;
- samazina muskuļu masu, tādējādi vēl vairāk apgrūtinot notievēsanu;
- rada pilnīgu haosu arī citu sievietei svarīgu hormonu darbībā.
Stress ir biežs pārēšanās izraisītājs – mēs jūtamies vientuļas,
nesaprastas, dusmīgas, nogarlaikojušās, uztrauktas – ēdiens ir vieglākais veids
kā mierināt sevi un radīt ilūziju, ka līdzsvars tiek (kaut īslaicīgi)
atgūts.
Sekas mēs visas labi zinam – liekais svars, zema
pašapziņa, sevis un sava izskata nepieņemšana, un slikta veselība-- augsts
asinsspiediens, sirds slimības, diabēts, vēzis, grūta menopauze un
priekšlaicīga novecošana.
Pētījumi parāda, ka 82% sieviešu reaģē uz stresu ar stresa vai emocionālo
ēšanu.
Vai tas varētu būt iemesls kāpēc Tu cīnies ar ēdienu un
lieko svaru?
Lai situāciju vēl vairāk pasliktinātu vecumā pēc 40
sievietes organisms mainās, tas ne tikai ir gadiem uzkrātā hroniskā stresa
nomocīts, bet hormonālo svārstību un samazinātās muskuļu masas rezultātā mēs
dedzinam ievērojami mazāk kaloriju nekā agrāk un zaudēt lieko svaru kļūst
bezgala grūti.
Vai:
Tad kad Tu pārleci 40 gadu atzīmei, Tavs viduklis
sāka kļūt pilnīgāks, parādijās liekais svars uz vēdera un zaudēt svaru ir
kļuvis bezgala grūti. Pat tad, ja Tu „neko tādu nēed” liekais svars
nāk klāt un prom neiet?Tu esi izmēģinājusi diētas, lai saprastu, ka sievietei
pēc 40 tās vairs nedarbojas. Skatoties spogulī Tev nepatīk tas ko Tu redzi.
Kādas uzturvielas tiek pastiprināti zaudētas stresa laikā:
- B grupas vitamīnus – ļoti svarīgi labai nervu sistēmas darbībai.
- Antioksidantus – A, C, un E vitamīni. Stress veicina brīvo radikāļu formēšanos, tādējādi ārkārtīgipāatrinot priekšlaicīgu novecošanos. Antioksidanti ir nozīmīgi cīņai ar brīvajiem radikāļiem.
Kādi produkti jālieto pastiprināti hroniska stresa
situācijās, lai mazinātu stresa izraisītas uzturvielu nepietiekamības.
C vitamīns
- Upenes
- Citrusa augļi
- Brokoļi
- Spināti
- Briseles kāposti
- Puķu kāposti
- Cukīnī
- Tomāti
- Pētersīļi
- Paprika
Lielisks B12 vitamīna avots ir:
- Aknas
- Olas
- Lasis
- Liellopu gaļa
- Piens
- Tofu
- Pākšaugi
- Zaļo lapu dārzeņi
- Kartupeļi
- Pienā
- Olās
- Sēnēs
- Jogurtā
- Brokoļos
- Zaļo lapu dārzeņos
- Saules puķu sēklās
- Artišokos
- Spinātos
- Mandelēs
- Olīvas
- Brokoļos
- Kivi
- Pienā
- Olās
- Saldajos kartupeļos
- Burkānos
- Spinātos
Centies iekļaut šos produktus savā anti-stresa ēšanas plānā, lai novērstu
iespējamās saslimšanas. Atceries, ka tavam organismam spējas izturēt ļoti
lielus pārinodarījumus, tā kā sliktās sekas var uzreiz neparādīties.
Labākais veids kā nodrošināt nepieciešamo uzturvielu un
antioksidantu daudzumu ir no augļiem un dārzeņiem. Tos centies pirkt ķīmiski
neapstrādātus un vislabāk ekoloģiskus.
Fantastisks
veids kā reāli apturēt
novecošanu ir sākt pamazām veidot paradumu ieklaut ēdienkartē zaļos
kokteiļus jeb zaļos smūtijus.
Pamēģini
vienu no ikdienas brokastu zaļajiem kokteiļiem:
- Sablenderē 1 ābolu
- Nelielu gurķi
- 2 seleriju kātus
- Sauju izmērcētu mandeļu
- ¼ tējkarotes spirulinas pulvera
- ¼ tējkarotes kurkumas pulvera
Ja tikko uzsāc lietot zaļos kokteiļus seleriju kātu
vietā izmanto salātu lapas vai spinātus. Kokteilis būs ar maigāku (ar ne
tik zaļu :) garšu, bet tikpat vērtīgs.
Tu esi
atbildīga par savu veselību un labsajūtu!
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru