4/19/2013

Diedzēti kviešu graudi

Diedzēti graudi


Ziemā, kad dabisko vitamīnu rezerves organismā pakāpeniski izzūd, graudu un sēklu diedzēšana un dīgstu lietošana uzturā ir ļoti labs veids, kā, pavasari gaidot, vairot enerģiju un stiprināt savu veselību.

Diedzēti asni un graudi ir maza, bet efektīga vitamīnu esence, ko saņem organisms. Tajos ir virkne dažādu vitamīnu, daudz bioloģiski aktīvu vielu, kam piemīt antioksidantu darbība. Diedzēti graudi un asni, pavasarim nākot, dod mundrumu, stiprina imūnsistēmu, aizsargā asinsvadus, uzlabo ādas, matu un nagu stāvokli. 

Lai saglabātu visus bioloģiski vērtīgos komponentus, ne diedzētus asnus, ne graudus nevajadzētu termiski apstrādāt, bet censties tos maksimāli daudzveidīgi izmantot uzturā svaigā veidā. Tā tu pilnveidosi un dažādosi gan savu uzturu, gan papildināsi organismu ar enerģijas rezervēm.

Asniņos un diedzētajos graudos vitamīnu un citu mūsu organismam nepieciešamu vielu šobrīd noteikti ir vairāk nekā pasteidzināti izaugušā gurķī vai importa ābolā. 

Pirmajos zaļumos ir visi B grupas, A, C, D un E vitamīni, minerālvielas: kālijs, dzelzs, mangāns, fosfors, cinks, magnijs un kalcijs, arī aminoskābes, fermenti, hlorofils un šķiedrvielas. Lietojot uzturā fizioloģiski aktīvām vielām bagātus zaļumus, rodas sāta sajūta, jo organismam nešķiet, ka kaut kā pietrūktu.

Diedzēt var:
  • redīsu, lucernas, 
  • sinepju, kressalātu, 
  • krešu, saulespuķu, 
  • sarkano biešu, sinepju, 
  • sarkano un zaļo kāpostu sēklas;
  • kviešu, miežu, rudzu, 
  • griķu un auzu graudus;
  • Ķīnas pupiņas,
  •  lielos pelēkos zirņus, 
  • lēcas.


Svarīgi atcerēties!
Graudi vai sēklas ar 1,5 – 2 milimetrus gariem asniem, kam vēl nav sadīgušas saknītes, ir visvērtīgākie!

Visvērtīgākie ir asni, kuriem vēl nav sadīgušas saknes. Diedzētus kviešu graudus uzturā vislabāk lietot līdz brīdim, kamēr nav parādījies īstais asns. Tad graudi kļūst saldeni. 

Uzturā lietojot diedzētus graudus un asnus, nav jābaidās no liekām kalorijām – vienā tasē svaigo zaļumu ir tikai 16 kalorijas! No visa diedzēto graudu klāsta kviešu graudi ir vienīgie, ko izmanto arī saldēdienu gatavošanā. 

Diedzētiem kviešu graudiem pievieno riekstus, rozīnes, svaigus augļus vai ogas, mazliet medus. Tīrkultūrā vai jogurtā iekaisi diedzētus graudus un kaltētas dzērvenes, ķiršus vai ievārījumu. Diedzētos zaļumus vari ēst tāpat, vari pievienot dažādiem ēdieniem: ar asniem bagātīgi apber rīta brokastu maizītes, pievieno salātiem, krēmzupām, kefīram, biezpienam, dārzeņu sulām. Diedzētus kviešu graudus pievieno gaļas, īpaši putnu gaļas ēdieniem.

Diedzēti graudi ir rupja barība. Lai izvairītos no vēdera uzpūšanās vai spiediena sajūtas pakrūtē, graudi rūpīgi jāsakošļā. Pirms ēšanas tos vari samalt vai sablenderēt. Samalti diedzēti graudi lieliski noder dažādām sejas maskām.


Kā pareizi diedzēt graudus?

Diedzēti graudi agrā pavasarī ir tieši tas, kas vajadzīgs organismam, lai papildinātu enerģijas un vitamīnu rezerves. Bet kā pareizi izdiedzēt graudus? Un kādus izvēlēties?

Graudu diedzēšana ir ļoti vienkārša un interesanta nodarbe. Diedzēt var jebkurus graudus, tikai obligāti jānoskaidro, vai tie nav ķīmiski apstrādāti.

Ēšanai paredzēto asnu iegūšanai der tikai ar bioloģiskām metodēm audzēti graudi vai sēklas no pašu dārza.

Diedzēšana ir pavisam vienkārša - jums būs nepieciešams audums vai marle, ūdens, sekls trauks (šķīvis vai jeb kas cits) un graudi. Audumu vajag samitrināt ūdenī, ieklāt šķīvī un tam uzbērt graudus plānā kārtiņā. Šķīvi vajag novietot siltā vietā uz palodzes un uzraudzīt, lai audums būtu patstāvīgi mitrs, bet ne slapjš.

Diedzēt var ne tikai graudus. Veikalos ir nopērkamas arī diedzējamās kreses, soja, pupas, sinepes, bietes, siera amoliņš, saulespuķes, sīpoli, lēcas, redīsi, brokoļi, fenhelis un daudzas citas garšīgas un vitamīniem bagātas lietas.

 Diedzētās sēklas un graudi ne tikai bagātina uzturu, bet arī spēcina veselību un palīdz cīnīties pret saslimšanu. Tie ir arī labs līdzeklis depresijas mazināšanai un īpaši noderīgi šajā tumšajā laikā, kad ir maz saules.


Diedzētu kviešu graudu receptes skatiet šeit>>>


Nav komentāru: