1/15/2013

Kā samazināt holesterīna līmeni?



Holesterīna līmeni asinīs var samazināt. Jums jācenšas mainīt savu dzīvesveidu.

Padomi:
  1. Sekojiet ķermeņa svaram. Jo Jūs esiet korpulentāks, jo vairāk holesterīna izstrādā Jūsu organisms. Katrs ķermeņa svara pieaugums par 0.5 kg palielina holesterīnu par 2 vienībām.
  2. Samaziniet taukus – piesātinātie tauki palielina holesterīna līmeni asinīs. Izvēlieties produktus, kas satur polipiesātinātās taukskābes, kas samazina holesterīna līmeni asinīs.
  3. Pārejiet uz olīveļļu. Olīveļļa un vēl daži produkti, tādi kā rieksti, avokado, rapšu eļļa labvēlīgi ietekmē holesterīna līmeni.
  4. Neēdiet daudz olu. Ja Jums gribas apēst olu, labāk izvairīties no riska, samaziniet to lietojumu līdz 3 olām nedēļā. Holesterīns ir tikai olu dzeltenumos, tad baltumus variet ēst droši, piemēram, kad kaut ko cepiet, aizstājiet vienu olu dzeltenumu ar 2 baltumiem.
  5. Ēdiet daudz pākšaugu. Barojošas un lētas, pupas un citi pākšaugi satur ūdenī šķīstošas šķiedrvielas – pektīnu, kas aptver holesterīnu un izvada to no organisma. Nevajag uztraukties, ka pupas Jums apniks, jo eksistē vairāku veidu pupas – jūras, nierveida, sojas, melnās utt. Spēja samazināt holesterīnu piemīt visiem pākšaugiem.
  6. Ēdiet vairāk augļu. Augļiem arī piemīt spēja samazināt holesterīnu, jo tie satur daudz pektīna.
  7. Pievienojiet auzu izstrādājumus. Auzu klijas samazina holesterīnu, jo ir bagātas ar pektīnam līdzīgu serumu.
  8. Ieteicams lietot kukurūzu. Kukurūzas klijas tikpat efektīvi samazina holesterīna līmeni kā auzu klijas un pupas.
  9. Arī burkāni samazina holesterīnu, jo satur pektīnu.
  10. Ēdiet ķiplokus. Pētnieki ir pierādījuši, ka svaigs ķiploks var samazināt sliktos taukus asinīs.
  11. Vingrojiet! Viens no vienkāršākajiem paņēmieniem kā palielināt aizsargājošo augsta blīvuma lipoproteīnu līmeni ir intensīvi fiziski treniņi, kas var nedaudz samazināt nevēlamo zema blīvuma lipoproteīnu (ABL) līmeni.
  12. Nesmēķējiet! Smēķētājiem ir zems labo ABL līmenis.
  13. Relaksējieties! Nogurums, stress nelabvēlīgi ietekmē sirds - asinsvadu sistēmu.


Ar rūpīgu šādas diētas ievērošanu var panākt holesterīna samazināšanos par 10-12%.

 Kādi līdzekļi veicina holesterīna pazemināšanu?

Daudz var palīdzēt vienkārša diēta. Ja cilvēks labi kontrolē uzņemto tauku daudzumu, tad holesterīna pazemināšana padodas ar diētas palīdzību.

 Paralēli diētai var lietot dabiskus līdzekļus, kas cīnās ar holesterīnu un palīdz to mazināt:

Zivju eļļa – zivju eļļas nepiesātinātajām taukskābēm piemīt holesterīnu pazeminošs efekts. Tas ir labs līdzeklis, ar ko var sākt, lai veicinātu holesterīna līmeņa pazemināšanu, kad holesterīna līmenis nav pārāk liels. Savukārt, cilvēkiem, kas jau lieto holesterīnu pazeminošos preparātus, zivju eļļa palīdz efektīvāk pazemināt lipīdu līmeni. Omega-3 nepiesātināto taukskābju pievienošana holesterīnu pazeminošajam preparātam veicina arī ”labā” holesterīna (augsta blīvuma lipoproteīdi) paaugstināšanos. Cilvēkiem, kas lieto holesterīnu pazeminošos preparātus, svarīgi ir tas, ka zivju eļļai piemīt protektīva (aizsargājoša) darbība uz aknām, jo ilgstoša šo zāļu lietošana noslogo aknas un tādējādi var apgrūtināt aknu darbību. Galvenais sekojiet zivju eļļas devai, tai jābūt vienā kapsulā vismaz 1000 mg.

Lecitīns – lipotropais savienojums (spēj uztvērt un izšķīdināt taukus), kas arī veicina liekā holesterīna izvadīšanu no aknām un asinsvadiem. Lecitīns ir fosfolipīdu maisījums, kura sastāvā ir divi galvenie savienojumi – inozitols un fosfatidilholīns, kas piedalās arī nervu impulsu pārnesē nervu šūnās un nervu sistēmas regulācijā. Lecitīns arī palīdz aizsargāt aknas. Aptiekās ir pieejama ļoti veiksmīga kombinācija Zivju eļļa ar lecitīnu, ko ražo Latvijas vitamīnu preparātu ražotājs Aptiekas Produkcija. Varat iepazīties šeit.

Ķiploku preparāti – ķiploku ekstraktam galvenokārt piemīt holesterīnu pazeminošs efekts, tas mazina triglicerīdu līmeni, mazina aterosklerozes attīstību, veicina aterosklerotisko pangu (nogulsnētais holesterīns uz asinsvadu sieniņām) samazināšanu un kavē arī trombocītu agregāciju, padarot asinis šķidrākas. Ilgstoši lietojot, uzlabojas arī asinsvadu elastība, palielinās asinsplūsma un uzlabojas orgānu apgāde ar skābekli. Ķiploku ekstrakts veicina arī asinsspiediena pazemināšanu. Mēs uzskatām, ka ķiploku preparātam ir jābūt katra sirds slimnieka mājas aptieciņā.  Kā vienu no Latvijā ražotajiem labajiem ķiploku preparātiem var minētGrinvitals Cereloba plus, ko ražo Grindex. Grinvitals Cereloba plus satur ķiploku ekstraktu, kā arī Ginkgo biloba ekstraktu, kas ļauj uzlabot asinsteci asinsvados, kas ļoti nepieciešams aterosklerozes gadījumos. 

Šķiedrvielas – dārzeņi un augļi. Ēdiet tos jo vairāk, jo labāk. Tiem, kas nevar un negrib daudz apēst, var lietot šķiedrvielu produktu Ecocolon vai Lepicol. Tie satur šķiedrvielas gan šķīstošas, gan nešķīstošas. Tās spēj absorbēt (uzsūkt sevī, līdzīgi aktivētajai oglei) un izvadīt ārā no organisma holesterīnu, darbojoties zarnu traktā, saistot žultskābes un holesterīnu, neļaujot tiem uzsūkties atpakaļ asinīs. Šādi šķiedrvielas spēj pazemināt holesterīna līmeni. Pēdējā laikā šķiedrvielu nozīme kļūst arvien lielāka kardioloģijā. Veiktie pētījumi parādīja, ka papildinot racionu ar 10g šķiedrvielu, infarkta iespējamības risks mazinās par 20%. Šķiedrvielas spēj pazemināt arī cukura līmeni organismā, kas ir ļoti svarīgi diabēta pacientiem. Papildus tās mazina apetīti un ļauj kontrolēt un mazināt ķermeņa lieko svaru, kas ir īpaši aktuāli 2. tipa diabēta pacientu grupai. Tāpēc šķiedrvielu nozīme ir ļoti liela, to ietekme uz organismu ir ļoti plaša, ne tikai holesterīna kontrolē. Vairāk var palasīt šeit.

Jogurts – pēdējā laikā ir ļoti plaši reklamēts jogurts Danacol, kas pazemina holesterīna līmeni. Šim produktam ir pievienoti dabīgie augu sterīni, kam piemīt spēja pazemināt holesterīna līmeni. Dabīgie sterīni jeb fitosterīni ir atrodami augļos, dārzeņos, riekstos, sēkliņās, augu eļļās, bet to daudzums ir ļoti mazs, lai pietiekoši samazināt holesterīnu. Tāpēc ir izveidots speciāls jogurta dzēriens Danacol, kam ir pievienoti fitosterīni pietiekamā daudzumā, lai varētu mazināt holesterīna līmeni. Šis dzēriens ļoti labi der grūtniecēm un zīdītājām, kam nekādā gadījumā nedrīkst lietot pretholesterīna medikamentus. Der arī cilvēkiem, kam nepatīk lietot zivju eļļu vai citus preparātus pret holesterīnu.

Dabiskie līdzekļi ir ļoti labi ar to, ka drīkst lietot visi – gan grūtnieces, gan bērni, gan vecāki cilvēki, kas jau lieto citas zāles. Tiem ir mazāks blakusparādību risks. 

Dabiskie līdzekļi ir labi gadījumos, ja holesterīna līmenis nav pārāk liels.

 Ja tas tomēr ir liels un 3 mēnešu laikā neizdodas to samazināt ar dabisko līdzekļu un diētas palīdzību, ārsts var nozīmēt Jums lietot speciālus medikamentus pret holesterīnu.


Ja analīžu rezultāti uzrāda paaugstināto holesterīna skaitli,  uzreiz konsultēties ar ārstu. Tikai ārsts varēs izvērtēt Jūsu veselības stāvokli, gan holesterīna līmeni, gan kardioloģiskos riskus un tikai tad attiecīgi rekomendēs holesterīnu pazeminošu terapiju. 

Parasti sākumā šī terapija sastāv no dzīvesveida un ēdienkartes korekcijas un dabisko līdzekļu lietošanas. Ja tas neizdodas un holesterīna līmenis ir pārāk augsts, tad nozīmē pretholesterīna medikamentus.


Pretholesterīna medikamenti

Preparāti, kas jālieto, lai samazinātu holesterīna līmeni
  •   Statīni Zacor, atorvastatīns u.c. (skaitās labākie, samazina holesterīna līmeni par 25-45%);
  •   Smol-sekvestrantīni (holestiramīns, kolestipol);
  •   Nikotīnskābe un tās atvasinājumi (niacīns, enduracīns), samazinājums par 30-40%
  •   Var lietot fibrātus (fenofibrāts, gemfibrozils)

Medikamentu pret holesterīnu ir daudz, bet visplašāk pielieto tā saucamo statīnu grupu – atorvastatīns (Sortis), simvastatīns (Zocor), rozuvastatīns (Crestor), lovastatīns vai pravastatīns. Šie preparāti parastās devās samazina holesterīnu par 20-40%. 

Tie ir jau efektīvi medikamenti, kas mazina gan holesterīna līmeni asinīs, gan nodrošina arī daudzus citus efektus (stabilizē nestabīlas aterosklerotiskas pangas, mazina mikroiekaisumus asinsvadu sieniņās, kas palīdz samazināt jaunu pangu veidošanos, mazina trombocītu agregāciju, paplašina asinsvadus, antiaritmiskais efekts u.c.).

 Šo efektu kopsumma ļauj ārstēt sirds slimniekus ļoti efektīvi un ievērojami samazināt riskus daudzām sirds-asinsvadu komplikācijām, kā arī mirstību no sirds-asinsvadu slimībām. Lai sasniegtu gaidāmo efektu no šo medikamentu lietošanas, tie ir jālieto ilgstoši un zem ārsta uzraudzības. Šo medikamentu grupa ir apmaksājamā ar valsts naudu, un pēdējā laikā ir palikusi krietni lētāka, nekā bija agrāk.


Zinātniskie pētījumi ir pierādījuši, ka statīni ne vien samazina holesterīnu asinīs, bet arī atvieglo slimību, ko izraisījusi ateroskleroze, gaitu, samazina mirstību no sirds asinsvadu slimībām un kopējo mirstību.

Kardiologi visā pasaulē uzskata, ka katram cilvēkam, kurš ir vecāks par 20 gadiem, ir jāzina savs holesterīna līmenis – jāveic asins analīzes. Ja holesterīns ir paaugstināts, tas ir bīstams faktors, kas veicina aterosklerozes un smagu sirds asinsvadu slimību attīstību.

 Medikamenti un aknas
Lietojot pretholesterīna medikamentus, ir regulāri jāpārbauda aknu stāvoklis. Šie medikamenti ir samērā spēcīgi un aknas var noslogot diezgan. Tāpēc ieteicams sekot savu aknu veselībai, kā arī nāks par labu palietot periodiski aknu darbību veicinošos preparātus, par kuriem var palasīt šeit. Tā pati kombinācija zivju eļļa ar lecitīnu jau stiprina aknas, palīdz atjaunot aknu šūnas un uzlabot aknu darbību.


Saudzējiet savu organismu un kontrolējiet savu holesterīna skaitli savlaicīgi!

Izrevidēsim savu ēdienkarti
Cilvēki, kas seko līdzi savam holesterīna līmenim asinīs, dažādas sirds kaites sastopamas par 40% retāk. Būtiska nozīme veselības saglabāšanai ir izvēlētajiem pārtikas produktiem. Lielāko daļu holesterīna ražo aknas no uzņemtiem trekniem pārtikas produktiem, galvenokārt no treknas gaļas un piena produktiem.

Holesterīna saturs 100 gramos produkta:
  • olas dzeltenums (viens dzeltenums ir ap 300 mg) – 1400 mg;
  • paipalu olas – 600 mg;
  • sieri ar 45% tauku saturu – 100 mg;
  • aknas - 340 mg;
  • nieres – 365 mg;
  • sviests – 240 mg;
  • liellopu, cūkas, aitas gaļa – 70 mg;
  • biezpiens – 40-60 mg (atkarībā no tauku satura);
  • menca – 30 mg.
  • Veselīga uztura ieteikumi
  • Gaļu vēlams lietot uzturā ne biežāk kā divas reizes nedēļā, labāk izvēlēties liesu gaļu. Ieteicama putnu gaļa, kurai noņemta āda.
  • Jāizvairās no desām, šķiņķa.
  • Uzturā nav ieteicams lietot subproduktus.
  • Gaļas vietā labāk izvēlēties zivis, īpaši treknās.
  • No piena produktiem jāizvēlas tikai vājpiens un tā izstrādājumi – piena tauki ir neveselīgāki par dzīvnieku izcelsmes taukiem.
  • Jāatsakās no sviesta.
  • Pērkot sieru, jāizvēlas siers ar pēc iespējas zemāku – 10-15% tauku -  saturu.
  • Baltmaizes vietā labāk ēst kliju maizi.
  • Ēdienkartē priekšroka jādod dārzeņiem un augļiem.


Rekomendējamie, ierobežojamie un nevēlamie produkti holesterīna līmeņa normalizēšanai

Produktu veids
Ieteicamie produkti
Mēreni lietojamie
Produkti, no kuriem jāizvairās
Graudu produkti
Graudu maize, rudzu maize, graudu produkti: griķi, rīsi, auzu pārslas, grūbas (gatavoti bez taukiem, eļļas, pilnpiena). Produkti ar klijām
Mannā, baltmaize, makaroni
Smalkmaizītes, siera radziņi
Piena produkti
Vājpiens, zema (10-15%) tauku satura siers, biezpiena siers, vājpiena biezpiens, pēc iespējas zemāka tauku satura jogurts, vājpiena kefīrs, paniņas
Pilnpiens, siers ar samazinātu tauku saturu (ķimeņu siers). Jogurts, kefīrs ar samazinātu tauku saturu
Trekns piens, kondensētais piens, krējums, sviests. Trekns jogurts, trekns biezpiens, treknie saldie biezpiena sieriņi
Zupas
Stiprs buljons, dārzeņu zupas

Treknas zupas, krējuma zupas
Zivis
Visas liesās un treknās zivis (vārītas, sautētas, ceptas uz grila) minimāli 2-3 reizes nedēļā. Izvairīties no zivs ādas
Eļļā ceptas zivis. Krabji, garneles
Ikri. Treknas ceptas zivis. Kalmāri
Gaļa
Tītars, netrekna vista, cālis (bez ādas), teļa gaļa, medījumi, truša gaļa
Liesa vērša gaļa, cūkgaļa, jaunlopa, jēra gaļa (ne vairāk kā 150g dienā 1-3 reizes nedēļā). Teļa vai cāļa gaļas desa. Aknas ne biežāk kā 3 reizes mēnesī
Pīles, zosis, vistas treknā gaļa, desas, putnu ādas. Subprodukti: smadzenes, nieres, aknas, sirds.

Tauki
Olīvu eļļa
Augu eļļas: saulespuķu, kukurūzas, rapšu. Margarīns, kas satur šīs eļļas
Dzīvnieku tauki. Sviests. Taukos caurmircis ēdiens. Cietais margarīns.
Olas
Olu baltums
Ne vairāk kā 2 olas nedēļā (ieskaitot tās, ko lieto barības gatavošanai)
Olu dzeltenums
Saldie ēdieni. Konditorejas izstrādājumi
Želejas, pudiņi no vājpiena un ar mazu cukura piedevu. Augļu salāti
Netreknie cepumi bez cukura. Marcipāns. Halva. Bezē kūkas
Saldējums, pudiņi, klimpas, mērces ar krējuma sviestu. Treknie cepumi. Šokolāde, konfektes. Ievārījumi, džemi. Treknas, saldas kūkas, tortes
Rieksti
Valrieksti, mandeles
Zemesrieksti, pistācijas
Kokosrieksti, sālīti rieksti
Augļi, dārzeņi
Visi svaigi un saldēti dārzeņi, pākšaugi: pupas, zaļie zirnīši, kukurūza, ar mizu vārīti kartupeļi. Visi svaigie un žāvētie augļi. Bez cukura konservēti augļi
Eļļā cepti kartupeļi. Augļu kompoti ar nelielu cukura piedevu
Taukos cepti kartupeļi un dārzeņi. Sālīti un ļoti saldi konservēti augļi
Dzērieni
Tēja. Filtrēta un šķīstošā kafija bez cukura. Minerālūdens. Nesaldinātas sulas
Alkoholu ne vairāk kā 20 g (pārrēķinot tīrā etilspirtā dienā)
Šokolādes dzēriens. Vārīta kafija. Saldi dzērieni
Piedevas, garšvielas
Pipari. Sinepes. Garšvielas. Mārrutki
Piedevas, kas satur daudz tauku
Sāls. Piedevas salātiem ar krējumu, majonēze



Kas ir holesterīns? Lasīt šeit 

1 komentārs:

pitchux teica...

Vienreizēji... Šitik labs, izsmeļošs raksts bez komentāriem...