Sirds slimības un infarkts ir visizplatītākais nāves
iemesls pasaulē. Kontrolējot tādus galvenos riska faktorus kā neveselīgs
uzturs, fiziska bezdarbība un smēķēšana, ir iespējams novērst sirdslēkmi,
infarktu un palēnināt sirds novecošanu.
Latvijā paaugstināts holesterīns ir aptuveni 70%
cilvēku.
Holesterīnam ir būtiska arī bioloģiskā nozīme, jo no
holesterīna aknās veidojas žultsskābes; no holesterīna olnīcās, un sēkliniekos
veidojas gan vīrišķie, gan sievišķie dzimumhormoni; no holesterīna veidojas
virsnieru garozas daļas hormoni un holesterīns veicina D vitamīna rašanos ādā.
Paaugstināts holesterīna daudzums asinīs palielina
risku saslimt ar aterosklerozes izraisītām slimībām, tajā skaitā ar
stenokardiju, miokarda infarktu, insultu, kas ir viens no biežākajiem mirstības
cēloņiem.
Kas ir
holesterīns?
Holesterīns ir taukiem līdzīga viela, kas ietilpst
praktiski visos organisma audos.
Katrai organisma šūnai ir šūnapvalks, kura sastāvā ir arī holesterīns. Holesterīns nepieciešams šūnu membrānas normālai funkcionēšanai, no holesterīna sintezējas daudzi hormoni organismā – testosterons, progesterons, estrogēni, virsnieru hormoni u.c. – un žultsskābes, ar kuru palīdzību organismā spēj uzsūkties uztura tauki un tiek izvadīti daudzi vielmaiņas blakusprodukti. 80% no holesterīna organisms sintezē pats, bet 20% nonāk organismā ar pārtiku.
Savukārt augsta blīvuma lipoproteīns (ABL) ir „labais” holesterīns. Tas piedalās šūnu uzbūvē, hormonu un D vitamīna sintēzē.
Katrai organisma šūnai ir šūnapvalks, kura sastāvā ir arī holesterīns. Holesterīns nepieciešams šūnu membrānas normālai funkcionēšanai, no holesterīna sintezējas daudzi hormoni organismā – testosterons, progesterons, estrogēni, virsnieru hormoni u.c. – un žultsskābes, ar kuru palīdzību organismā spēj uzsūkties uztura tauki un tiek izvadīti daudzi vielmaiņas blakusprodukti. 80% no holesterīna organisms sintezē pats, bet 20% nonāk organismā ar pārtiku.
Holesterīns ir
lipīds, kas tiek ražots aknās, kā arī nelielā daudzumā nonāk organismā ar
noteiktiem produktiem: trekna gaļa, olas dzeltenums, jūras produkti, sviests,
aknas, nieres, smadzenes u.c. Lipīdi asinīs
neizšķīst, lai nonāktu ar asins plūsmu šūnās, tam vajadzīgs „pārnesējs”.
Pārnesēju lomu pilda lipoproteīni (olbaltumvielu (proteīnu) un tauku
savienojums). Ir augsta un zema blīvuma lipoproteīni.
Uz asinsvadu iekšējām
sieniņām paliek zema blīvuma lipoproteīns (ZBL). Tas ir „sliktais” holesterīns.
Tas veido aterosklerotiskas plātnītes, kuru dēļ asinis arvien sliktāk apgādā
sirds muskuli ar skābekli un barības vielām.
Savukārt augsta blīvuma lipoproteīns (ABL) ir „labais” holesterīns. Tas piedalās šūnu uzbūvē, hormonu un D vitamīna sintēzē.
Aknas no „labā”
holesterīna ražo žultsskābes, kas palīdz tievajās zarnās pārstrādāt taukus. Un
vēl „labais” holesterīns no šūnām izvada slikto holesterīnu. Kopējais
holesterīns ir „labā” un „sliktā” holesterīna summa.
„Sliktā”
holesterīna avots ir dzīvnieku valsts produkti: cūkgaļa, liellopu gaļa, speķis,
vistu šķiņķīši un sacepināta ādiņa, olu dzeltenumi, saldkrējuma sviests,
krējums, cietie sieri, biezpiens, šokolāde. Taču nevajag no tā visa atteikties!
Nepieciešams tikai sekot līdzi, lai nepārsniegtu normu. Dienā mums nepieciešami
ne vairāk kā 300 mg holesterīna.
Normāls „holesterīns”
Diennaktī organismā sintezējas 1,5-2,5 g holesterīna
un pārējais jāuzņem ar pārtiku – normāli būtu uzņemt 350-500 mg holesterīna ar
pārtiku dienā. Normāls kopējais holesterīna līmenis organismā skaitās 5 mmol/l.
Kāpēc ir bīstams paaugstinātais holesterīna
līmenis?
Paaugstinātais holesterīna līmenis veidojas gadījumos,
ja cilvēkam ir nesabalansēta ēdienkarte un tajā prevalē tauki un holesterīns.
Ja uzņemtais holesterīna daudzums pārsniedz 500mg dienā, tad pamazām sāk
uzkrāties liekais holesterīns. Ja holesterīna līmenis ir paaugstināts, asinis
kļūst biezākās, tā saucamas „viskozās asinis,” un liekais holesterīna daudzums
sāk izgulsnēties asinsvados.
Liekais holesterīns, izgulsnējoties uz asinsvadu
sieniņām, sāk veidot aterosklerotiskas pangas (platnītes) asinsvada iekšējā
pusē un ar laiku veidojas sašaurinājums asinsvadā. Šajā gadījumā
asins nespēj pieplūst normāli apasiņojamai zonai un fiziskās slodzes laikā var
attīstīties akūts skābekļa trūkums (skābekļa piegāde nenotiek pilnīgi dēļ sašaurinājuma),
var parādīties žņaudzošas sāpes un pilnīga asinsvada sašaurinājuma gadījumā
rasties arī infarkts. Ja cilvēkam ilgstoša laika periodā ir paaugstināts
holesterīna līmenis asinīs, tad ir ļoti liels risks, ka attīstīsies miokarda
infarkts vai insults. Paaugstinātais holesterīna līmenis sirds slimniekiem
daudz biežāk var radīt sirds-asinsvadu komplikācijas un pat mirstību.
Paaugstinātais holesterīns veseliem cilvēkiem
Paaugstinātais holesterīna līmenis var būt arī
veseliem cilvēkiem. Ja cilvēkam nav nekādu citu riska faktoru (paaugstināts
asinsspiediens, sirds darbības traucējumi, sirds mazspēja, infarkts vai insults
slimības vēsturē, diabēts, svara traucējumi, smēķēšana, mazkustīgs dzīvesveids
u.c.), tad var īpaši neuztraukties par paaugstinātā holesterīna līmeni.
Vienkārši ir jāpavēro sava ēdienkarte, jāuzsāk fiziskās aktivitātes (sevišķi
skriešana) un laika gaitā jāseko savam veselības stāvoklim.
Labais un sliktais holesterīns
Cilvēks piedzimst ar normālu vielmaiņu, kuras obligāta sastāvdaļa ir arī holesterīns – tā ir bioķīmiska viela (lipīds), no kā organisms veido, sintezē hormonus.
Holesterīns ir balta, kristāliska substance, kas kopā ar citiem taukiem patstāvīgi atrodas asinīs.
Katrai organisma šūnai holesterīns ir vajadzīgs, īpaši tas nepieciešams aknām un dzimumhormoniem. Holesterīns piedalās arī D vitamīna sintēzē.
Aptuveni 90% no nepieciešamā holesterīna organisms sintezē pats, bet vidēji 10% tas uzņem ar pārtiku. Ar gadiem holesterīna sintēze organismā izmainās – tas vai nu tiek saražots pārāk daudz vai noārdās pārāk maz, un rezultātā holesterīns uzkrājas. Tieši šī holesterīna uzkrāšanās var radīt nopietnas veselības problēmas – holesterīnam oksidējoties un izgulsnējoties asinsvadu iekšējās sieniņās, sašaurinās asinsvadi.
Izrādās, mūsu asinīs plūst gan labais holesterīns, gan
sliktais. Labais holesterīns ir tas, kas aizvāc prom slikto holesterīnu. Labais
holesterīns ir augsta blīvuma lipoproteīdi jeb saīsināti ABL un sliktais
holesterīns ir zema blīvuma lipoproteīdi ZBL un ļoti zema blīvuma lipoproteīdi
ĻZBL. Savukārt, lipoproteīdi ir savienojums – olbaltumviela ar taukiem. Tikai
pateicoties šim savienojumam (tauki ar olbaltumvielu jeb lipoproteīns) tauki
var pārvietoties asinīs un nonākt organismā šūnās (pašas par sevi tauku
molekulas nevar pārvietoties asinīs).
Labajā holesterīnā šo tauku molekulu ir
maz, un tas var paņemt uz sevi lieko holesterīnu un aizvākt prom (tāpēc ir
labi, kad ir daudz šī labā holesterīna).
Sliktais holesterīns ir jau pilns ar
šīm tauku molekulām jeb holesterīnu un tāpēc sāk nogulsnēties jau uz asinsvadu
sieniņām, attīstot sašaurinājumu asinsvadā.
Bieži vien cilvēkiem ar paaugstināto holesterīna
līmeni ir tā, ka labā holesterīna ir maz, bet sliktā ir daudz. Tāpēc
pretholesterīna terapija vērsta uz sliktā holesterīna skaitļa samazināšanu un
labā holesterīna līmeņa paaugstināšanu.
Ja kopējā holesterīna normāls līmenis
ir zem 5 mmol/l, tad ZBL ir zem 3mmol/l, ABL virs 1 mmol/l.
Pie sliktā holesterīna vēl ir attiecināma cita tauku
grupa – triglicerīdi, kas ir samērā slikta tauku grupa, ko arī terapijas
rezultātā ir grūtāk samazināt. Normāls līmenis triglicerīdiem skaitās zem 2
mmol/l.
Kas veicina holesterīna līmeņa
paaugstināšanu?
Holesterīna līmeņa paaugstināšanu bieži vien izraisa
mūsu garšīgā nesabalansētā ēdienkarte. Visi dzīvnieku tauki veicina holesterīna
paaugstināšanu, olu dzeltenumi, teļa gaļas aknas, sviests, taukainie sieri.
Protams, to visu var ēst, bet ar mēru. Lai zinātu, par kādiem cipariem iet
runa, tad vienā olā holesterīna daudzums ir ap 470mg (praktiski holesterīna
dienas deva), bet 100g olas dzeltenumā ir pat 1400mg, uz 100g aknās 350mg,
sviestā 280mg, desās un sieros 100mg.
Kā var pārbaudīt
holesterīna līmeni?
Pārbaudīt holesterīnu var ar ekspresdiagnostikas
palīdzību, kuru tagad veic ne tikai medicīnas iestādēs, bet arī lielākajā daļā
aptieku ar mikroelektroniskās ierīces palīdzību. Uz testera tik uzpilināts
piliens asiņu un pēc 3 minūtēm aparāts uz etvijas izmēra ekrāna sniedz
rezultātu. Kopējā holesterīna līmenis asinīs nedrīkst pārsniegt 5mmol/l. Ja
skaitļi ir lielāki vēlams papildus veikt lipīdu profila analīzes laboratorijā.
Saskaņā ar Eiropas Kardiologu
asociācijas rekomendācijām lipīdu frakcijām jābūt sekojošam:
Kopējais holesterīns < 5mmol/l
ZBL („sliktais” holesterīns) < 3 mmol/l
Triglicerīdi < 2 mmol/l
ABL („labais” holesterīns) >1,0 mmol/l
Noteikti aptieku
tīkli (Ģimenes aptieka, Euro Aptieka) veic šos ekspresdiagnostikas testus. Ar
nelielu dūrienu pirkstā paņem asins pilienu un dažās minūtēs parādīsies
rezultāts, kas arī parādīs kopējā holesterīna skaitli. Šī procedūra maksā ap
1-2 Ls (citreiz kādas akcijas laikā bezmaksas). Lai noskaidrotu precīzāk visus
holesterīna līmeņus (ZBL, ABL, triglicerīdi), tad ieteicams nodot asins
analīzes laboratorijā. Holesterīna analīzes izmaksās 4.40 Ls.
Jāņem vērā: vairumā gadījumu veselības problēmas
cilvēks rada pats, un tā iemesls ir nepareizs dzīvesveids: neracionāls uzturs,
smēķēšana, mazkustīgs dzīvesveids, bieži stresi.
Nepieciešamas specifiskas analīzes
To, vai holesterīna līmenis ir normas robežās vai paaugstināts,
cilvēkam pašam noteikt būs grūti, to var uzrādīt tikai specifisku bioķīmisku
asinsanalīžu rezultāti, paņemot asinis no vēnas.
Normāls holesterīna līmenis asinīs ir zemāks par 5
mmol/l (milimoli litrā). 5-6 mmol/l ir robežlīmenis un tā kaitīgumu vērtē
individuāli, ņemot vērā arī citas saslimšanas. Ja holesterīna līmenis asinīs ir
augstāks par 6 mmol/l, to jau var uzskatīt par paaugstinātu.
Ja veiktās analīzes uzrāda, ka holesterīns ir normas
robežās, jauniem cilvēkiem nākamās pārbaudes vajag veikt tikai pēc kādiem
pieciem gadiem, jo cilvēka vielmaiņa, īpaši jaunības gados, ir pietiekamiem
inerta un stabila. Savukārt vecākiem cilvēkiem holesterīna līmeni nepieciešams
noteikt biežāk.
Ja holesterīna līmenis asinīs ir ap 6 mmol/l, asinsanalīzes jāveic reizi trīs gados, bet ja virs 7 mmol/l - katru gadu.
Riska faktori
- Holesterīns ir tikai viens no aterosklerozes attīstības riska faktoriem.
- Būtiski riska faktori ir arī:
- cukura diabēts;
- paaugstināts asinsspiediens;
- aptaukošanās;
- smēķēšana;
- vecums (ja cilvēks vecāks par 55 gadiem);
- dzimums (vīrieši slimo biežāk);
- iedzimtība.
Paaugstināts holesterīna daudzums asinīs palielina risku saslimt ar aterosklerozes izraisītām slimībām, tajā skaitā ar stenokardiju, miokarda infarktu, insultu, kas ir viens no biežākajiem mirstības cēloņiem.
Holesterīns ir tikai viens no aterosklerozes attīstības riska faktoriem. Būtiski riska faktori ir arī: cukura diabēts; paaugstināts asinsspiediens; aptaukošanās; smēķēšana; vecums (ja cilvēks vecāks par 55 gadiem); dzimums (vīrieši slimo biežāk); iedzimtība un t.t.
Samazinoties holesterīna līmenim
asinīs, organisms sāk to patērēt no uzkrātām rezervēm, tajā skaitā arī jo
ateroskelrotiskiem sabiezējumiem.
Ārsts
skaidro: ar pareizu uzturu vien paaugstināta holesterīna problēmu nevar
atrisināt.
Lai cik izsmalcināta būtu tava diēta un lai cik ļoti tu censtos ievērot visus veselīga uztura ābeces noteikumus, holesterīna līmeņa normalizēšanai ar to vien var izrādīties par maz. Tas tāpēc, ka holesterīns mūsu organismā lielākoties rodas pats par sevi. Visiem cilvēkiem 85% holesterīna veidojas aknās neatkarīgi no tā, ko viņi ēd vai no kā atturas, un tikai 10–15% lipīdu cilvēks uzņem ar uzturu.
Lai cik izsmalcināta būtu tava diēta un lai cik ļoti tu censtos ievērot visus veselīga uztura ābeces noteikumus, holesterīna līmeņa normalizēšanai ar to vien var izrādīties par maz. Tas tāpēc, ka holesterīns mūsu organismā lielākoties rodas pats par sevi. Visiem cilvēkiem 85% holesterīna veidojas aknās neatkarīgi no tā, ko viņi ēd vai no kā atturas, un tikai 10–15% lipīdu cilvēks uzņem ar uzturu.
Tātad, pat ja uzturā netiek lietoti holesterīnu saturoši produkti, ar
to nepietiek, lai normalizētu holesterīna līmeni asinīs. Holesterīns
nepieciešams nervu apvalku veidošanai, tāpēc, ja ar uzturu to neuzņem, tas tiek
pastiprināti veidots aknās. “Būtiski ir uzturā lietot mazāk produktu, kas satur
daudz holesterīna, tomēr, no tiem atsakoties, holesterīns samazināsies tikai
par 10–15%.
Ar diētu vien holesterīnu samazināt nevar, tāpēc, ja pusgada laikā
neizdodas normalizēt tā līmeni asinīs, jāsāk lietot holesterīnu samazinošus
medikamentus,” skaidro profesors Aivars Lejnieks.
Ir
taisnība, ka holesterīns visbiežāk paaugstinās pēc 40 gadu vecuma, taču šāda
problēma var būt arī jauniem cilvēkiem. Paaugstināts holesterīns nesāp un
neizraisa nekādas izjūtas, bet veicina dažādas asinsvadu pārmaiņas. Ja
holesterīns uzkrājas asinsvados, tie kļūst stīvāki, palielinās arteriālais
spiediens un tādējādi arī insulta risks, tiek veicināta miokarda infarkta,
nieru bojājumu iespējamība.
Savukārt, ja cilvēks smēķē un viņam ir arī
paaugstināts holesterīna līmenis, asinsvadiem tā var būt nāvējoša kombinācija
jebkurā vecumā.
Vīriešiem holesterīna paaugstināšanās lielākoties raksturīga
pēc 40, bet sievietēm – pēc 50 gadiem, jo, kamēr nav iestājies menopauzes
laiks, hormons estrogēns aizsargā sirds un asinsrites sistēmu un mazina sirds
slimību attīstību.
Holesterīna pārbaudei būtu jākļūst par standarta analīzēm, lai vismaz reizi gadā katrs to pārbaudītu, it īpaši vecumā pēc 40 gadiem un paaugstināta asinsspiediena un ķermeņa svara gadījumā.
Cilvēkam kļūstot vecākam, holesterīna sintēze
organismā ar laiku izmainās. Parasti tas vai nu tiek sintezēts pārāk daudz, vai
noārdās pārāk maz, kā rezultātā holesterīns uzkrājas, oksidējoties un
izgulsnējoties asinsvadu iekšējās sieniņās.
“Stress, noslogojums darbā un mazkustīgais dzīvesveids
ir cilvēka sabiedrotie. Rezultātā tiek ne vien pārlieku daudz ēsts, lai
tādējādi mazinātu satraukumu un nemieru, bet arī izmantotas ātrās uzkodas, kas
ļauj “aizlāpīt” kurkstošo vēderu. Tāpēc nav brīnums, ka jau jauniešiem tiek
konstatētas pirmās aterosklerozes pazīmes - pusaudžu asinsvados var ievērot
atsevišķas holesterīna izgulsnēšanās strīpiņas,” saka D.Kovala.
Tu
domā aizrauties ar olu ēšanu nav vēlams.
Ārsts
skaidro: pāris olu par skādi nenāks. Dzīvnieku un piena taukos lipīdu līmenis ir ļoti augsts. Tauki uzsūcas zarnu
traktā un veicina kopējā holesterīna palielināšanos asinīs. Taču par
atsevišķiem produktiem ieteikumi laika gaitā mainās. Piemēram, agrāk apgalvoja:
ja ir paaugstināts holesterīns, nedrīkst ēst olas. Tagad ārsti savas domas ir
mainījuši – olu dzeltenumā ir holesterīns, un rekomendācijās ir apgalvots, ka
3–4 olas nedēļā drīkst apēst.
Vingrošana
vairo labo holesterīnu
Kā raksta zinātniskais izdevums “Journal of Lipid Research”, atkarībā no pacienta rases un dzimuma vingrošana var dažādi ietekmēt holesterīnu.
Kā raksta zinātniskais izdevums “Journal of Lipid Research”, atkarībā no pacienta rases un dzimuma vingrošana var dažādi ietekmēt holesterīnu.
Pētījumā
tika noskaidrots: ja papildus ierastajām aktivitātēm vēl vienu stundu nedēļā
velta vieglas slodzes vingrošanai vai pusstundu – vidējas slodzes fiziskām
nodarbēm, paaugstinās labais holesterīns visās grupās. Taču sliktais
holesterīns un kopējais holesterīna skaitlis pie šādām slodzēm samazinājās
tikai afroamerikānietēm.
Fakti
- - Sirds slimības un infarkts ir visizplatītākais nāves iemesls pasaulē, ik gadu paņemot 17,5 miljonus dzīvību, 80 procentos no tām - valstīs ar zemu un vidēju iedzīvotāju ienākumu līmeni. Turklāt mirušie ir darbspējīgā vecumā.
- - Lai uzturētu sirdi jaunu visas dzīves laikā, liela nozīme ir uzņemto kaloriju samērošanai ar sadedzināto kaloriju daudzumu. Pieaugušajiem tiek ieteikta vismaz 30 minūšu ilga spraiga soļošana katru dienu un sabalansēta diēta, lietojot daudz augļu un dārzeņu, pilngraudu produktus, liesu gaļu, zivis un pākšaugus, zema tauku satura un beztauku produktus.
- - Normāls holesterīna līmenis asinīs cilvēkam ir zemāks par 5 milimoliem litrā. 5 līdz 6 milimoli ir robežlīmenis un tā kaitīgumu vērtē individuāli, ņemot vērā arī citas saslimšanas. Ja holesterīna līmenis asinīs ir augstāks par 6 milimoliem, tas jau ir paaugstināts.
- - Lielāko daļu holesterīna ražo aknas no uzņemtiem trekniem pārtikas produktiem, galvenokārt no treknas gaļas un piena produktiem, tāpēc uzturā daudz jālieto dārzeņu.
Kāpēc rodas
paaugstināts asinsspiediens un infarkts?
Ārstēšana
- Arteriālās hipertensijas ārstēšanas mērķis ir uzturēt normālu asinsspiedienu, un līdz ar to samazināt augstāk minēto slimību attīstības risku. Lai samazinātu asinsspiedienu nepieciešams:
- Sabiezēto asinsvadu var ārstēt ar dēlēm (hirudoterapija) min kurss ir 10 procedūras: 2 reiz/nedēļā;
- samazināt vārāmās sāls daudzumu uzturā. Ir pierādīts, ka vārāmā sālī esošais nātrijs paaugstina asinsspiedienu. Tādēļ uzturā ieteicams lietot ne vairāk kā 4 gramus sāls diennaktī. To var panākt uzturā nelietojot sālītus produktus, ēdienus gatavojot bez sāls pievienošanas;
- pārtraukt smēķēšanu;
- samazināt svaru, ja tas pārsniedz pieļaujamo normu;
- nodarboties ar fiziskām aktivitātēm. Īpaši ieteicama ir peldēšana, riteņbraukšana, iešana ātrā solī vai aerobika;
- atturēties no alkoholisko dzērienu lietošanas, jo jebkura veida spirtotie dzērieni paaugstina asinsspiedienu arī veselam cilvēkam.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru