8/14/2016

Ārstniecības augu horoskops


Zinot savu zodiaka zīmi un planētu, kas to pārvalda, varam atrast sev piemērotākos ārstniecības augus.

Auns (21.03. – 20.04.)
Uguns stihijas zīme, kas atrodas kareivīguma planētas Marsa pārvaldījumā. Šīs zīmes augi palīdz piekļūt rezervēm, kas nepieciešamas organisma stiprināšanai, īpaši pēc pārciestas slimības. Ja Uguns spēks organismā mazinājies, der karstie un asie garšaugi – sīpolloki, puravi, kinza, mārrutki, dilles, ķiploki, pētersīļi, redīsi, rutki, sinepes, lakši, ingvers, pastinaks, selerija. Novājinātu organismu stimulē gan durstīgie alveja, žeņšeņs, citronliāna, dadzis, nātre, kazene, gan vitamīniem bagātīgās bārbeles, kadiķa un mežrozīšu ogas, gan nomierinošie un vienlaikus uzmundrinošie augi – piparmētra, melisa, baldriāna sakne, mārsils.

Vērsis (21.04. – 20.05.)
Zemes stihijas zīme, kuras valdniece ir skaistuma un harmonijas planēta Venēra, tāpēc uz Vēršiem īpaši labvēlīgi iedarbojas smaržīgo puķu – hiacinšu, īrisu, lefkoju, maijpuķīšu, narcišu, rožu, rezēdu, vijolīšu aromāts. Zīmei piemērotie augi noder gan veselības profilaksei, gan ogļhidrātu apmaiņas traucējumu novēršanai un kakla slimību ārstēšanai. Daudzu dziednieciskās īpašības meklējamas arī sēklās. Vērša zīmei atbilst gan savvaļas augi salvija, pelašķis, strutene, skābene, trejkrāsu vijolīte, māllēpe, ceļmallapa, gan dārza kultūraugi, kam noderīgā daļa zemē. Mūsu senči zināja: lai neslimotu ar angīnu, jāēd kāļus un rāceņus. Stāties pretī stresam un mikrobu uzbrukumam palīdz piparmētra, alteja, mārsils, melisa, saaukstēšanās simptomus mazina priežu pumpuri, asinszāle, gremošanu uzlabo majorāns, anīss, rozmarīns.

Dvīņi (21.05. – 21.06.)
Gaisa stihijas zīme, kas atrodas Merkura – elastīgumu un savstarpējo saistību nodrošinošās planētas – aizbildnībā. Šai grupai piederīgos augus lieto elpceļu, ādas kaišu un nervu traucējumu novēršanai. To vidū ir gan ložņājoši vīteņaugi, piemēram, vīteņi, vīnogulāji, gan amoliņš, alteja, ālante, asinszāle, apinis, baldriāns, biškrēsliņš, deviņvīru spēks, mātere, mārsils, lakrica, kosa, kumelīte, neaizmirstulīte, raudene, zemais retējs, salvija, trejkrāsu vijolīte, vilkābele.

Vēzis (22.06. – 22.07.)
Ūdens stihijas zīme, ko pārvalda Mēness, piešķirot augiem maigu sievišķo enerģētiku, kas ietekmē ar auglību saistīto orgānu veselību – piena dziedzerus, olnīcas, dzemdi. Arī gremošanas sistēmu. Vēža zīmes augi tāpat palīdz atbrīvoties no emocionālu pārdzīvojumu sekām un dažādām fobijām. Tiem bieži ir sulīga lapotne un maigi dzeltenīgi vai balti ziedi: ceļteka, irbene, īriss, ģerānija, jasmīns, kalme, lakrica, piparmētra, pelašķis, rozmarīns, salvija, plūškoka un liepas ziedi. Ja moka sāpes kuņģī, palīdz asinszāle un nātru lapas. Iekaisušam žultspūslim der salmeņu un pieneņu ziedi, kukurūzas drīksnas, ķirbju ziedi. Viens no iedarbīgākajiem Vēža augiem – salvija.

 Lauva (23.07. – 23.08.)
Uguns stihijas zīme, ko pārvalda Saule. Šīs grupas augiem iedarbīgākā ir virszemes daļa. Tos izmanto, lai turētos pretī nespēkam, uzlabotu miegu, dziedinātu sirds un asinsvadu, aknu vai kuņģa kaites. Lauvas augi: ālante, arnika, biškrēsliņš, irbene, margrietiņa, māllēpe, kliņģerīte, kumelīte, rūta, dižzirdzene, gundega, saulespuķe. Favorīta vieta – asinszālei, ko lieto ādas iekaisumu, aknu, sirds, urīnpūšļa un gremošanas trakta problēmu mazināšanai, kā arī brūču dziedināšanai un ginekoloģisko kaišu ārstēšanai.

Jaunava (24.08. – 23.09.)
Zemes stihijas zīme, kas, tāpat kā Dvīņi, atrodas Merkura aizbildnībā. Augiem raksturīgi vijīgi stublāji. Augļi un sēklas der aknu, tievās zarnas un aizkuņģa dziedzera problēmu novēršanai. Šim mērķim izmantojami ne vien savvaļas ārstniecības augi – baldriāns, dārza pupumētra, lavanda, melisa, kumelīte, piparmētra, pelašķis, salvija, bet arī kultivētie graudaugi un pākšaugi. Lai vielas, ko tie satur, iedarbotos labāk, Jaunavām vairāk jālieto dārzeņus – bietes, burkānus, baklažānus, gurķus, kabačus, ziedkāpostus.

Svari (24.09. – 23.10.)
Zīmes stihija – Gaiss, valdniece – Venēra, tāpēc šos augus var izmantot ne vien veselības stiprināšanā, bet arī skaistumkopšanā. Iedarbība veicina saprātīgu enerģijas sadalījumu organismā, līdzsvarojot spēcīgākās vietas ar vājākajām. Svaru zīmes augi – kuplas, smaržīgas zāles vai arī koki un krūmi ar spilgtiem, ēdamiem skābenas garšas augļiem: āboli, bumbieri, avenes, brūklenes, dzērvenes, jāņogas, mellenes, kazenes, ķirši, mežrozītes, rabarberi, pīlādži, plūmes, zilenes. Sarkanās pīlādžu ogas, ievas mizas novārījums, irbeņu sula un tās novārījums regulē vielmaiņu, uzlabo žultspūšļa darbību, iedarbojas urīndzenoši un sviedrējoši. Timiāna un asinszāles novārījums vienlaikus ar vielmaiņas veicināšanu palīdz izvadīt organismā uzkrājušās kaitīgās vielas.

Skorpions (24.10. – 22.11.)
Ūdens stihijas zīme, kuras valdnieks – galējību planēta Plutons – piešķir augiem noslēpumainību, pat bīstamību, jo daži no tiem ir indīgi. Galvenā Skorpiona augu vērtība – spēja uzsūkt, sadalīt un padarīt nekaitīgas negatīvās enerģijas, tāpēc ar tiem jārīkojas uzmanīgi. Tautas dziedniecībā vairāk lieto apini, jasmīnu, ķiploku, melno plūškoku, vērmeli, balto āmuli, Īslandes ķērpi, apsi.

 Strēlnieks (23.11. – 21.12.)
Uguns stihijas zīme, kas atrodas Jupitera – neierobežotu ambīciju un godkāres planētas – pārvaldījumā. Šie augi ir kupli, bieži ziliem ziediem, resnu stiebru vai slaidu stumbru. Lietojami veselības profilaksei un asins, kā arī asinsvadu tīrīšanai: diždadža sakne, citronmelisa, gurķumētra, lauku vārpata, lavanda, meža zemenes lapas, kadiķa augļi, salvija, mārsils, mātere, raspodiņš, sarkanais āboliņš, svaigi žāvēta nātre, trejkrāsu vijolīte. Žultspūšļa veselībai ieteicami svaigi kāposti.

Mežāzis (22.12. – 20.01.)
Zemes stihijas zīme, kas atrodas Saturna – stingrības un izturības planētas – aizbildnībā. Šiem augiem ir stingrs stiebrs, neuzkrītoša krāsa, rūgtenas sēklas un augļi. To ārstnieciskās īpašības saistītas ar minerālvielu apmaiņas traucējumu novēršanu, kas izpaužas sāļu nogulsnējumos organismā. Pie Mežāža zīmes augiem pieder baldriāns, deviņvīru spēks, ceļteka, melisa, mellene, lakrica, lavanda, melnais plūškoks, salvija, strutene, sausserdis, raudene, upene, vērmele, vaivariņš. Īpaša vieta ierādāma skalbes saknei – tās preparāti uzlabo redzi un dzirdi, lietojami pret reimatismu, ginekoloģiskām kaitēm, aknu un kuņģa vainām.

Ūdensvīrs (21.01. – 20.02.)
Gaisa stihijas zīme, kas atrodas Urāna – sadraudzības un vienotības stiprinātājplanētas – ietekmē. Tai piederīgie augi ir mitri un gaisīgi, patīkami smaržo. Izmatojami alerģisku reakciju mazināšanai, hormonālo un endokrīno traucējumu gadījumos, taisnās zarnas un žultspūšļa darbības uzlabošanai: diždadzis, avene, dille, baltais amoliņš, ķiploks, brūklene, arnika, apinis, asinszāle, baldriāns, bērza pumpuri, biškrēsliņš, lavanda, lakrica, liepziedi, melisa, kliņģerīte, piparmētra, pelašķis, raudene, stāvais retējs, salvija, vērmele, tīruma kosa, virsis, upenes lapas.

Zivis (21.02. – 20.03.)
Ūdens stihijas zīme, kas atrodas Neptūna – paaugstināta jūtīguma un pieķeršanās planētas – pārvaldījumā. Zivīm atbilstīgie augi palīdz dziedināt nervu kaites, mazināt slieksmi uz nelāgiem ieradumiem, veicina kaitīgo vielu izvadi no organisma.
Šai grupai pieder anīss, apinis, baldriāns, baziliks, bērza piepe, brūklenes lapas, dadzis, dzelzene, savvaļas cigoriņš, ingvers, jasmīns, mārrutks, meža zemene, mātere, nātre, kastanis, kliņģerīte, ķimene, salvija, strutene, vaivariņš.


* Šie astroloģiskie ieteikumi rāda tikai Saules enerģētikas kopējo iedarbību uz katru zodiaka zīmi un nav uzskatāmi par vienīgo kritēriju individuālai augu izvēlei. Šim nolūkam jāapzina arī pārējā – astroloģiskā un medicīniskā – ietekme, ko var noskaidrot pēc personiskā horoskopa vai precizēt konsultācijā pie ģimenes ārsta.
* Atšķirīgā planētu izvietojuma dēļ pa individuālā horoskopa mājām viena un tā paša auga dziednieciskās īpašības var izpausties dažādi ne tikai atšķirīgu horoskopa zīmju piederīgajiem, bet pat vienas zīmes ietvaros (papildu informācija – www.kosmopulss.lv).
* Augu lietošanā nedrīkst vadīties pēc principa jo vairāk laba, jo labāk. Rūpīgi jānoskaidro konkrētai problēmai nepieciešamo devu un lietošanas kūres ilgumu.
* Galvenais kritērijs par izvēlētā auga vai vairāku augu salikuma piemērotību – ieklausīšanās savā organismā un paustajos der vai neder vērtējumos.

Autors: Selga Amata (la.lv.)

Nav komentāru: