3/30/2016

Simptomi kas liecina par vitamīnu trūkumu organismā

Kā apgalvo grāmatas "The Immune System Recovery Plan" autore un uztura speciāliste Sūzena Blūma (Susan Blum), par organismam būtiskāko vitamīnu trūkumu liecina noteikti simptomi, un, tiem pievēršot uzmanību, ir itin viegli iespējams noteikt, kādu produktu īpatsvaru ikdienas ēdienkartē vajadzētu palielināt. 



1.Saplaisājuši lūpu kaktiņi
Vitamīni un minerālvielas, kuru trūkst: dzelzs, cinks un B grupas, jo īpaši B3, B2 un B12, vitamīni. Bieži vien to trūkums novērots veģetāriešiem un cilvēkiem, kuri ikdienā ievēro diētu, uzņemot pārāk maz olbaltumvielu.

Produkti, ko ēst: Lai problēmu novērstu, iekļauj ēdienkartē mājputnu gaļu, lasi, tunci, olas, austeres, gliemenes, saulē kaltētus tomātus, tahini, zemesriekstus un pākšaugus, piemēram, lēcas. Lai nodrošinātu dzelzs uzsūkšanos asinīs, papildini šos produktus ar C vitamīnu, ēdot brokoļus, papriku, kale kāpostus, ziedkāpostus un dažādus zaļumus. 


2.Sarkani izsitumi uz sejas un citviet un matu izkrišana
Vitamīni un minerālvielas, kuru trūkst: B7 vitamīns. Tas pazīstams arī kā biotīns un ir viens no nozīmīgākajiem vitamīniem ādas un matu veselības nodrošināšanā. Ja organismam piemīt spēja uzkrāt taukos šķīstošos A, D, E un K vitamīnus, tad B grupas vitamīni, kas ir ūdenī šķīstoši, netiek noglabāti rezervēs.

Produkti, ko ēst: Lai veicinātu B7 vitamīna uzsūkšanos, ēd vārītas vai ceptas olas, lasi, avokado, sēnes, ziedkāpostus, sojas produktus, riekstus, avenes un banānus! 


3.Aknei līdzīgi izsitumi uz vaigiem, roku augšdelmiem, augšstilbiem un sēžamvietas
Vitamīni un minerālvielas, kuru trūkst: Ja esi fiksējusi šādus simptomus, organismam, visticamāk, trūkst nepiesātināto taukskābju un A, un D vitamīnu.

Produkti, ko ēst: Lai problēmu novērstu, izslēdz no ēdienkartes produktus, kas satur piesātinātās un transtaukskābes, palielinot to ēdienu īpatsvaru, kas bagāti ar nepiesātinātajām taukskābēm. Ēd lasi un citas treknas zivis, riekstus, piemēram, mandeles un valriekstus, kā arī dažādas sēklas.

Lai vairotu A vitamīna daudzumu organismā, ēd tumši zaļos lapu salātus un krāsainos dārzeņus – burkānus, saldos kartupeļus, sarkano papriku. To sastāvā ir betakarotīns, kas nepieciešams A vitamīna sintezēšanai. Savukārt D vitamīnu vairo, pēc iespējas biežāk uzturoties saulē, kā arī lietojot piena produktus un uzņemot A un K vitamīnus, kas nepieciešami D vitamīna uzsūkšanās procesam. 


4.Roku un pēdu tirpšana un nejutīgums
Vitamīni un minerālvielas, kuru trūkst: B grupas vitamīni, īpaši B9, B6 un B12. To trūkums pasliktina perifērās nervu sistēmas darbību, minētos simptomus papildinot arī depresijai, aizkaitinātībai, nogurumam un hormonālā līmeņa izmaiņām.

Produkti, ko ēst: Spināti, sparģeļi, bietes, pākšaugi, olas, mīdijas, gliemenes, austeres un mājputnu gaļa.


5.Muskuļu krampji un sāpes pirkstos, locītavās un kāju augšstilbu aizmugurē
Vitamīni un minerālvielas, kuru trūkst: Magnijs, kalcijs un kālijs. Konkrētie simptomi bieži tiek novēroti cilvēkiem ar augstu fizisko slodzi, jo treniņu laikā līdz ar sviedriem no organisma izdalās tam vajadzīgās minerālvielas.

Produkti, ko ēst: Banāni, mandeles, lazdu rieksti, ķirši, āboli, greipfrūti, brokoļi, tumši zaļie lapu salāti, kale kāposts, spināti, rukola. 

Informācija no Gq.ru, Health.com un webmd.com.


Nav komentāru: