Mūsdienu pētījumu un atklājumu rezultātā zaļā tēja jau ir
kļuvusi gandrīz vai par sinonīmu tādiem jēdzieniem kā veselīgs dzīvesveids un
svara zaudēšana. Zaļā tēja tiek lietota arī diētas tablešu un uztura
bagātinātāju veidā, turklāt uzskatāma par nekaitīgu.
Āzijā zaļā tēja tiek lietota jau vairāk kā četrtūkstoš gadus
gan slaida auguma iegūšanai, gan kā medicīnisks palīglīdzeklis. Zaļās tējas
diēta atšķiras no citām tēju diētām – zaļās tējas ekstrakts tiek iegūts nevis
oksidācijas veidā, bet gan iztvaikošanas veidā no Camellia sinensis auga daļām.
Līdz ar to ekstrakts saglabā daudz vairāk vērtīgo antioksidantu, ko mēs savukārt
varam izmantot.
Zaļā tēja satur īpaši daudz spēcīgu polikatehīnu polifenolu,
kas iedarbojas uz brīvajiem radikāļiem, bet brīvie radikāļi, kā zināms veicina
organisma šūnu bojājumu un novecošanos.
Epigallokatehīna gallāts jeb EGCG – cita viela, kas atrodama
zaļajā tējā – tiek pētīta kā pretvēža līdzeklis, kas ne tikai nogalina
ļaundabīgās šūnas, bet arī saudzē veselās šūnas.
Zaļā tēja pavisam nelielā daudzumā satur arī kofeīnu, taču
ar tā saturu pietiek, lai organismā veicinātu termoģenēzi jeb siltuma izdali.
Tas ir svarīgi notievēšanas procesā, jo, vienkārši runājot, radot siltumu, tiek
sadedzinātas kalorijas.
Zaļajai tējai piemīt vielmaiņu stimulējoša iedarbība.
Pētījumā konstatēts, ka zaļās tējas lietošana palielina diennakts vielu maiņu
par četriem procentiem. Tā uzlabo arī tauku un ogļhidrātu vielu maiņu, pazemina
insulīna līmeni, neļauj uzņemtajiem cukuriem uzkrāties tauku veidā, bet – tieši
otrādi – paātrina to izmantošanu muskuļu darbā. Tāpat zaļās tējas ekstrakti
pazemina holesterīna līmeni asinīs un regulāra tās lietošana ir aterosklerozes
efektīva profilakse.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru