Asinsgrupas |
Amerikāņu ārsts Pīters D’Adamo
atklāja universālu ceļu uz veselību — diētu pēc asinsgrupas. Šo sistēmu
izstrādāt sāka jau 1957. gadā Pītera tēvs — Džeims D’Adamo.
Novērojot Eiropas
dziednīcu pacientus, Džeims atklāja, ka veģetārās diētas un dažādas fiziskās
slodzes ne uz visiem pacientiem iedarbojas labvēlīgi, bet daudziem pat
pasliktinās veselības stāvoklis. Atminējuma atslēga bija — asinsgrupa. Džeimsa
dēls turpināja tēva zinātniskos pētījumus, un “dienas gaismu” ieraudzīja jauna
sensacionāla atveseļošanās sistēma: katram cilvēkam jābūt savam ēšanas tipam un
metodei cīņā ar lieko svar. Izrādās, ka cilvēka organisms uzturu asimilē
dažādi, un tas ir saistīts ar viņa asinsgrupu.
Cilvēka asinis un izmantojamās
uzturvielas pastāvīgi veido ķīmisku reakciju. Uzturvielas lielā daudzumā satur
lektīnus, Bar savu līmējošo īpašību (aglutinācija) iedarbojas tieši uz asinīm
(eritrocītiem). Kad jūs ēdat kādu produktu un tā olbaltumvielu lektīns nesader
ar jūsu asinsgrupas antigēnu, tad lektīni sāk grupēties ap kādu no jūsu
orgāniem un aglutinēt (salipinat) asins šūnas (eritrocītus) šajā rajonā. Tā
tiek traucēta visa organisma normāla darbība; aizkavējas insulīna izstrāde,
mainās hormonālā balanse un vielmaiņas procesi, Tomēr tas nenozīmē, ka būtu
jābaidās no jūsu uzturā lietojamiem produktiem, tā kā lektīnus satur visi
produkti. Galvenais uzturā ir mazāk lietot produktus, kuru lektini iedarbojas
tieši uz jūsu asinīm. Piemēram, vistas gaļa lieliski der cilvēkiem ar pirmo un
otro asinsgrupu, bet satur lektīnus, kas aglutinē ar trešās un ceturtās
asinsgrupas eritrocītiem. Ja uzturā lietosiet vairāk sevišķi jūsu asinsgrupai
saderīgus produktus, atsakoties no nederīgajiem, varēsiet pilnībā sabalansēt
savu imūno un gremošanas sistēmu.
Pīters D’Adamo izvirzīja teoriju,
ka cilvēka asinsgrupa mainījās evolūcijas procesa laikā. “Visvecākā” — pirmā —
“izveidojās” cilvēces rītausmā, kad uzturu ieguva, tikai nomedījot kādu
dzīvnieku.
Otrā grupa parādījās manāmi vēlāk — tās “nēsātāji” kļuva par
pirmajiem zemkopjiem, kuru uzturu bagātināja graudzāles un mājas dzīvnieku
piens.
Trešā asinsgrupa — migrāciju un masveida pārcelšanās rezultāts, kad
izdzīvot varēja tikai tie, kas pielāgojās jaunajam klimatam un uzturam.
Ceturtā asinsgrupa —
“visjaunākā”. Tās “‘vecums” aptuveni 1000 gadi. Tā sastopama samērā reti un
apvieno sevī otrās un trešās asins grupu īpašības. Saskaņā ar D’ Adamo teoriju
– asinsgrupa ir precīzs cilvēka ģenētiskais spiedogs, kas viņu identificē tikpat
precīzi kā DNK Viņu raksturo indivīda uzņēmību pret slimībām, uzturu, kuru
cilvēks lieto. No asins grupas atkarīgs, cik ātri sadeg kalorijas cilvēka
organismā, cik aktīvs un emocionāls viņš ir, kā reaģē uz stresa situācijām un
kā tiek galā ar tām. Pat cilvēka raksturs atkarīgs no viņa asinsgrupas.
Maksimāli pietuvojoties uztura racionam, dzīvesveidam un fiziskajai slodzei
atbilstoši savai asinsgrupai, var uzlabot ne tikai veselību, ideālu svaru, bet
arī attālināt novecošanu.
Veselības atslēga
Nosacīti visus produktus, kurus
cilvēks lieto uzturā, var iedalīt trīs grupās: derīgos, kaitīgos un neitrālos.
Kaitīgie produkti pasliktina gremošanas procesu, aizkavē kaloriju-
sadedzināšanu, nomāc vairogdziedzera hormonu sekrēciju, tāpēc pazeminās
organisma aizsargfunkcijas un parādās liekie kilogrami. Derīgie iedarbojas
labvēlīgi — nostiprina un atjauno imunitāti, normalizē vielmaiņu, palīdz
atbrīvoties no hroniskām saslimšanām. Lai panāktu maksimālu efektu,
nepieciešams no uztura raciona pilnībā izslēgt ar jūsu asinsgrupu nesaderīgos
produktus.
Asinsgrupa un slimības Pīters D’Adamo atklāja vēl
vienu interesantu likumsakarību: asinsgrupa nosaka cilvēka uzņēmību vienai vai
citai slimībai:
I grupa: asins recēšanas traucējumi, iekaisuma slimības
(artrīti, kolīti, Krona slimība), vairogdziedzera disfunkcija (hipotireoze),
kuņģa un zarnu trakta čūlas, alerģijas.
II grupa: vēzis, anēmija, aknu un žultspūšļa slimības,
diabēts, sirds un asinsvadu slimības.
III grupa: hronisks
noguruma sindroms, vilkēde, izkaisītā ateroskleroze.
IV grupa: vēzis, anēmija, sirds un asinsvadu slimības.
No kā sākt?
Pirmkārt, konsultējieties ar ārstu, uzziniet savu
asinsgrupu. Vismaz divas nedēļas mēģiniet ieturēt diētu pēc savas asinsgrupas.
Vēlreiz konsultējieties ar ārstu. Ja jūsu veselības rādītāji uzlabojušies un
spēks atjaunojies, varat pakāpeniski pāriet uz ilgstošu diētas ievērošanu pēc
savas asinsgrupas.
Uzmanību! Diētu pēc asinsgrupas neiesaka bērniem, grūtniecēm,
kā arī hronisku slimību paasinājumu laikā.
Japānā tic tam, ka cilvēka
individualitāti nosaka pēc viņa asinsgrupas.
I grupa — stiprs, pašpārliecināts cilvēks, līderis. Viņš ir
nelabojams optimists ar lieliski attīstītu intuīciju.
II grupa — sabiedrisks, komunikabls, ar asu prātu un
attapību apveltīts cilvēks, ievēro likumus un kārtību.
III grupa — līdzsvarots, diplomāts un izgudrotājs. Spēj
sadzīvot mierā ar visiem un iedzīvoties jebkurā sabiedrībā.
IV grupa — apburošs, noslēpumains, piemīt ekstrasensa
dotības. Pēc kādas hipotēzes ceturtā asinsgrupa bijusi arī Jēzum Kristum (par
to liecina slavenā Turīnas līķauta analīze).
(O) jeb I asinsgrupa
Cilvēkiem ar 0 vai 1 asinsgrupu ir ieteicama
intensīva fiziska slodze un dzīvnieku olbaltumvielas. Mūsdienu diētās parasti neiesaka lietot pārāk daudz dzīvnieku
olbaltumvielu, jo ir pierādīts, ka piesātinātie tauki ir sirds slimību un vēža
riska faktors. Mūsdienās lietotā gaļa satur daudz tauku un ir sabojāta
nekritiskas hormonu un antibiotiku lietošanas rezultātā. Lai 0 asinsgrupai
ieteiktā diēta būtu efektīva,jālieto liesa, ķīmiskas vielas nesaturoša gaļa,
mājputni un zivis.
Piena produkti un graudi
cilvēkiem ar 0 asinsgrupu nav tik piemēroti kā citām asinsgrupām, jo viņu
gremošanas sistēma joprojām nav pilnībā pielāgojusies šādam uzturam.
Faktori, kas samazina svaru
Ievērojot 0 asinsgrupai
atbilstošu diētu, sākumā jūs zaudēsiet svaru, samazinot graudu, maizes,
pākšaugu un pupu patēriņu.
Galvenais svara pieauguma faktors 0 asinsgrupas
diētā ir glutēns, kas sastopams kviešu asnos un kviešu pilngraudu produktos.
Tas iedarbojas uz jūsu vielmaiņu, lai radītu stāvokli, kas ir pretējs ketozei.
Tā vietā, lai saglabātu slaidumu un augstu enerģijas līmeni, glutēna lektīni
nomāc insulīna metabolismu, traucējot kaloriju efektīvu izmantošanu enerģijas
iegūšanai. Ēdot glutēnus, notiek tas pats, kas uzpildot mašīnu ar nepareizu
degvielu – tā nevis darbina motoru, bet gan traucē tam darboties.
Svara pieaugumu cilvēkiem ar 0
asinsgrupu ietekmē arī citi faktori. Noteikti pupu un pākšaugu veidi, sevišķi
lēcas un parastās pupas, satur lektīnus, kas nogulsnējas muskuļu audos, padarottos sārmainākus un mazāk spējīgus fiziskai slodzei. Cilvēki
ar 0 asinsgrupu kļūst slaidāki, ja viņu muskuļu audi ir vieglas metaboliskas
acidozes stāvoklī. Šajā stāvoklī organisms ātrāk izmanto kalorijas.
Trešais faktors, kas ietekmē svara pieaugumu 0 asinsgrupai, ir saistīts ar
vairogdziedzeri. Cilvēkiem ar 0 asinsgrupu ir nosliece uz zemu vairogdziedzera
hormonu līmeni. Šāds stāvoklis, ko sauc par hipotireoīdismu, attīstās tādēļ, ka
0 asinsgrupas pārstāvjiem bieži vien ir nepietiekams joda daudzums
organismā. Hipotireoīdisma simptomi ir svara pieaugums, šķidruma aizture,
muskuļu masas zudums un nogurums.
Lai pēc iespējas labāk kontrolētu
svaru, cilvēkiem ar 0 asinsgrupu jāsamazina uztura porcijas un jāizvēlas
liesāka gaļa, turklāt priekšroka jādod pārtikas produktiem, kas labvēlīgi
iedarbojas uz organismu, un jāizvairās no produktiem, kam ir kaitīga ietekme.
Produkti, kas veicina svara pieagumu: kviešu
glutēns, kukurūza, parastās pupas, lēcas, kāposti, briseles kāposti,
ziedkāposti, sinepju lapas.
Produkti, kas veicina svara samazināšanos: brūnaļģes,
jūras veltes, sāls ar joda piedevu, aknas, jēra un liellopu gaļa, lapu kāposti,
spināti, brokoļi.
Liesu liellopa gaļu, jēra, tītara
un vistas gaļu, kā arī ieteicamās zivis var ēst, cik vien bieži un daudz vēlas.
Jo vairāk stresa sagādā darbs un jo intensīvāka ir fiziskā aktivitāte, jo
lielākam jābūt proteīna daudzumam uzturā. Jāizvairās ir no bekona, zoss gaļas,
šķiņķa un cūkgaļas.
Lieliski piemērots ir eļļu bagātīgi saturošās
auksto ūdeņu zivis, piemēram, mencas, siļķes un skumbrijas.
Jāizvairās ir no tādām zivīm, kā barakuda, sams, kaviārs, marinēta siļķe,
kūpināts lasis un astoņkājis. Pārējās zivis var lietot uzturā.
Uzturā stingri jāierobežo piena produkti. To vielmaiņa organismā nenoris pareizei, tādēļ šai asinsgrupai piena
produkti nav piemēroti. Šīs asinsgrupas cilvēkiem vislabāk ir lietot sojas
pienu un sojas sieru. Tomēr, papildus uzturā vajadzētu lietot kalcija tabletes.
Eļļas ir piemērotas 0 asinsgrupai. Tās var būt vērtīgs uzturvielu avots un palīdz attīrīt organismu.
Organismam vērtīgākas ir nepiesātinātās eļļas, piemēram, olīveļļa un linsēklu
eļļa. Šīs eļļas labvēlīgi ietekmē sirdi un artērijas un palīdz pazemināt
holesterīna līmeni.
Labs augu olbaltumvielu papildinājums var būt
dažādi rieksti un sēklas. Tomēr šie produkti nekādā
gadījumā nevar aizvietot gaļu, kas satur daudz olbaltumvielu. Šie produkti
noteikti ir nepieciešami, tomēr izvēlieties tos uzmanīgi, jo tie satur daudz
tauku. Ja cenšaties samazināt svaru, jums no šiem produktiem jāizvairās. Īpaši
ieteicami ir valrieksti un ķirbju sēklas. Izvairīties vajag no brazīlijas
riekstu, indijas riekstu, zemesriekstu, pistāciju un magoņu sēklu lietošanas
uzturā.
Noteikti jāizvairās ir no graudu un makaronu
izstrādājumiem. Gandrīz visu veidu makaroni ir izgatavoti no
kviešu miltiem. 0 asinsgrupas pārstāvji var lietot makaronus, kas ir izgatavoti
no griķu, Jeruzalemes artišoku vai rīsu miltiem.
Īpaši daudz var lietot dažādus augļus, kas ir lieliska alternatīva maizei un makaroniem. Jāizvairās lietot
apelsīnus, mandarīnus, melones, rabarberus, mandarīnus un zemenes. Var ēst
lielāko daļu ogu, izņemot kazenes, kuras satur lektīnus. Tāpat nav ieteicams
lietot kokosriekstus un produktus, kuru sastāvā ir kokosrieksti. Īpaši
ietiecamas ir vīģes un dažādas plūmes.
Ietiecams ir lietot uzturā dārzeņu sulas nevis
augļu sulas, jo tās ir sārmainas. No augļu sulām izvēlieties
tās, kas satur mazāk cukura. Sevišķi ieteicams ir lietot tumšo ķiršu, ananāsu
un plūmju sulu. Izvairīties vajadzētu no ābolu, kāpostu un apelsīnu sulas.
0 asinsgrupai ir ieteicami tikai
daži dzērieni. Izvēle aprobežojas ar zelteri, sodas ūdeni un tēju.
Alu var dzert mērenā daudzumā, bet tas nav ieteicams, ja grib samazināt svaru.
Varat iedzert nedaudz vīna, bet tas nedrīkst pārvērsties par ikdienas rituālu.
Kā aizvietotāju citiem kofeīnu saturošiem dzērieniem ir atļauts lietot zaļo
tēju. Ja jūs dzerat kafiju, mēģiniet katru dienu samazināt tā patēriņu, jo tā
pastiprina kuņģa skābes līmeni, kas 0 asinsgrupai jau tā ir augsts.
(A) jeb II asinsgrupa
Cilvēkiem ar A vai 2 asinsgrupu vispiemērotākais ir
veģetārs uzturs. Iespējams, ka jums liksies grūti pāriet no
tipiskā gaļas un kartupeļu uztura uz sojas olbaltumvielām, graudiem un
dārzeņiem. Tikpat grūti varētu būt atteikties no apstrādātiem un rafinētiem produktiem, jo mūsu
civilizētie produkti satur arvien vairāk ērti lietojamu toksīnu spilgtos
iesaiņojumos. Toties cilvēkiem ar A asinsgrupu ir īpaši svarīgi lietot produktus
pēc iespējas dabiskā stāvoklī – svaigus, tīrus un neapstrādātus.
Faktori, kas samazina svaru. Ievērojot A asinsgrupai atbilstošu diētu, jūs dabiskā veidā
samazināsiet svaru. Ja esat pieradis ēst gaļu, svars sāks samazināties uzreiz,
līdzko jūs izslēgsiet no uztura toksiskos produktus.
A asnisgrupas vielmaiņa daudzos
aspektos ir pilnīgi pretēja 0 asinsgrupai. Ja 0 asinsgrupai dzīvnieku izcelsmes
produkti paātrina vielmaiņu un padara to efektīvāku, tad cilvēkus ar A
asinsgrupu tie ietekmē pilnīgi pretēji. A asinsgrupas īpašnieku organismā gaļa
uzkrājas tauku veidā, jo organismā ir mazs kuņģa skābes līmenis, kas neveicina
gaļas sagremošanos.
Cilvēkiem ar A asinsgrupu ir grūti sagremot arī
piena produktus, un tie izraisa insulīna rekacijas – vēl viens
faktors, kas palēnina vielmaiņu. Turklāt piena produkti satur ļoti daudz
piesātināto tauku, kas var kaitīgi ietekmēt sirdi un iazraisīt aptaukošanos un
diabētu. Lai uzturs būtu dažāds un veselīgs, ieteicams lietot produktus ar zemu
tauku saturu un sabalansētus graudu un dārzeņu ēdienus.
Produkti, kas veicina svara pieaugumu: gaļa, piena
produkti, parastās pupas, kvieši.
Produkti, kas veicina svara samazināšanos: augu eļļas,
sojas produkti, dārzeņi.
Vislabāk būtu, ja no jūsu
ēdienkartes tiktu izslēgta jebkura veida gaļa. Sāciet ar to, ka vairākas reizes nedēļā gaļu aizvietojiet ar
zivi. Ja jūs tomēr ēdat gaļu, izvēlieties visliesākos gabaliņus. Dodiet priekšroku putnu gaļai, nevis liellopa vai jēra
gaļai. Ēdiet grilētu vai vārītu gaļu. Pilnībā jāatsakās no pārstrādātas gaļas,
piemēram, šķiņķa, cīsiņiem un aukstajām gaļas uzkodām. Šie produkti satur
nitrītus, kas veicina kuņģa vēža rašanos cilvēkiem ar zemu kuņģa skābes līmeni,
kas ir raksturīgs A asinsgrupai.
Trīs reizes nedēļā drīkst nelielā daudzumā ēst
jūras produktus. Jūras produktus var cept, grilēt vai vārīt, lai
saglabātu uzturvērtību. Ieteicams ir lietot mencas, jūras asarus, skumbrijas,
līdaku, foreli, lasi, sardīnes. Jāizvairās no anšoviem, samiem, kaviāriem,
krabjiem, vēžiem, zušiem, butēm, marinētām siļķēm, omāriem, kūpināta laša,
austerēm, garnelēm, kalmāriem.
Uzturā jāierobežo olu lietošana. Jāizvēlas jogurts, kefīrs, skābais krējums ar zemu tauku saturu un
probiotiķus saturoši piena produkti. Pilnpienu lieliski aizvieto kazas piens,
sojas piens un sojas siers.
Uzturā var lietot tikai divu veidu eļļas – linsēklu
eļļu un olīveļļu. Pārējās eļļas izraisa gremošanas traucējumus.
Labs papildinājums diētai ir ķirbju un saulespuķu
sēklas, mandeles un valrieksti. Tās ir
ieteicams lietot, jo satur daudz olbaltumvielu. Visieteicamākie ir
zemesrieksti.
Ieteicams ir lietot graudaugu produktus un graudus. Smalka maluma miltu un apstrādātu graudu vietā labāk izvēlēties
pilngraudu produktus. Iekļaujiet savā ēdienkartē prosu, sojas miltus, kukurūzas
miltus un auzu pārslas.
A asinsgrupas diētā dārzeņi ir vitāli svarīgi, jo tajos ir minerālvielas, enzīmi un antioksidanti. Pēc iespējas
vairāk ir jālieto svaigi dārzeņi, lai pilnībā saglabātu to uzturvērtību.
Tomēr ir arī dārzeņi, kurus
nevajadzētu lietot, kā piemēram, piparus un olīvas, jo tā satur pelējuma
sēnītes, kas kairina A asinsgrupu pārstāvju kuņģus. Tāpat jāizvairās no
kartupeļu un kāpostu lietošanas. Nekādā gadījumā nedrīkst lietot tomātus.
Ļoti ieteicams lietot ir
brokoļus, burkānus, lapu kāpostus, ķirbjus un spinātus.
Trīs reizes dienā ieteicams ēst augļus. Atļauts lietot lielāko daļu augļu, tomēr vairāk ieteicami sārmaināki,
piemērem, ogas un plūmes, kas palīdz līdzsvarot graudus, kas veido skābes jūsu
muskuļu audos. Nav ieteicams lietot tropiskos augļus, kā mango un papaija.
Noteikti jāizvairās no banāniem, kokosriekstiem, melonēm, apelsīniem, papaijas,
rabarberiem un mandarīniem. Ieteicams lietot aprikozes, kazenes, mellenes,
brūklenes, ķiršus, dzērvenes, vīģes, greipfrūtus, citronus, ananāsus un dažādas
plūmes.
Ieteicams lietot sarkanvīnu, jo tas labvēlīgi ietekmē kardiovaskulāro sistēmu.
Ļoti ieteicama ir arī kafijas
lietošana. Tā paaugstina kuņģa skābes līmeni. No visiem pārējiem dzērieniem
ieteicams izvairīties.
(B) jeb 3 asinsgrupa
B asinsgrupas diēta ir sabalansēta un veselīga, jo
tajā iekļauti ļoti dažādi produkti.
Galvenie produkti, kas rada svara pieaugumu ir kukurūza,
griķi, lēcas, zemesrieksti un sezama sēklas. Visiem šiem produktiem ir
atšķirīgi lektīni, tomēr tie visi kavē efektīvus vielmaiņas procesus, radot
nogurumu, šķidruma aizturi un hipoglikēmiju – izteiktu cukura līmeņa
pazemināšanos asinīs pēc ēšanas.
Produkti, kas veicina svara samazināšanos- zaļie lapu dārzeņi, gaļa, aknas, olas, piena produkti ar zemu tauku
saturu, lakricas tēja.
B asinsgrupas pārstāvjiem ieteicams vairākas reizes
nedēļā ēst jēra, aitas vai truša gaļu, nevis
liellopa vai tītara gaļu. Nav ieteicams lietot vistas gaļu, jo tajās esošais
aglutinējošais lektīns uzbrūk asinīm un var izraisīt insultu un imunitātes
traucējumus. Jāizvairās no cāļa gaļas, pīles gaļas, zoss gaļas, šķiņķa, sirds,
irbes gaļas, cūkgaļas, paipalas gaļas.
Lieliski piemēroti diētai ir jūras produkti, it sevišķi dziļjūras zivis. Sevišķi ieteicams lietot mencu, buti,
jūras asari, heku, āti, skumbriju, līdaku, sardīnes, jūras foreli, siļķes,
kaviāru. Jāizvairās no anšoviem, beluga, barakudas, zilžaunu asara, gliemežiem,
krabjiem, vēžiem, zutīm, vardēm, omāriem, kūpināta laša, mīdijām, astoņkājiem,
austerēm, garnelēm, bruņurupučiem.
B asinsgrupa ir vienīgā, kuras pārstāvji var
pilnībā baudīt visdažādākos piena produktus. Ja jums ir
laktozes nepanesamība, sāciet lietot laktozes enzīmu preparātus, kas palīdzēs
sagremot piena produktus. Pēc tam, kad jūs vairākas nedēļas būsiet ievērojuši
diētu,pakāpeniski iekļaujiet
tajā piena produktus, sākot ar kultūras saturošiem un skābpiena produktiem.
Sevišķi ietiecams lietot biezpienu, sieru, kefīru, vājpienu, jogurtu.
Jāizvairās no zilajiem sieriem, saldējuma, sietajiem sieriem.
Iekļaujiet savā uzturā olīveļļu, jo tā veicina pareizu gremošanu un veselīgu izvadīšanas procesu.
Lietojiet vismaz vienu karoti katru dienu. Izvairieties no rapšu eļļas,
kukurūzas eļļas, zemesriekstu eļļas, sezama eļļas un saulespuķu eļļas.
B asinsgrupas pārstāvjiem nav
ieteicams lietot riekstus un sēklas.
B asinsgrupaiieteicams ēst
dažādus graudus un to produktus. Sevišķi ieteicams lietot prosu, auzu
klijas, auzu miltus, rīsus, rīsu klijas, kviešus.
Bieži uzturā var lietot dažādus dārzeņus, kas satur augstvērtīgas barības vielas, un tie ir jāēd vismaz trīs
reizes dienā. Ir tikai daži dārzeņi, no kuriem jāizvairās. Pilnībā jāizslēdz no
diētas tomāti. Tie rada kuņģa gļotādas kairinājumu. Nav ieteicama arī kukurūza,
jo satur lektīnus. Nelietojiet olīvas, jo tajās esošās pelējuma sēnītes var
izraisīt alerģiskas reakcijas.
Ir ļoti maz augļu, kas nav
ieteicami diētai. Turklāt tie ir reti sastopami. Ananāsi var būt noderīgi, jo
ir jutīgi pretvēdera uzpūšanos. Tajos esošais enzīms palīdz labāk
sagremot uzturu. Katru dienu ieteicams apēst vismaz 2 augļus.
Sevišķi
ieteicams lietot banānus, dzērvenes, vīnogas, papaiju, ananasus, plūmes.
Jāizvairās no kokosriekstiem, hurmas, granātāboliem, rabarberiem, karambolas.
Jāizvairās no tomātu sulas
lietošanas. Bet sevišķi ieteicamas ir kāpostu sula, dzērveņu sula, vīnogu sula,
papaijas sula un ananāsu sula.
Dzērienu izvēle jāierobežo ar zaļo tēju, augļu
tējām, ūdeni un sulu. Ja labprāt dzerat kofeīnu saturošu kafiju vai
tēju, mēģiniet aizvietot šos dzērienus ar zaļo tēju.
(AB) jeb 4 asinsgrupa
Faktori, kas samazina svaru. Uzturā ir jāierobežo gaļas lietošana līdz nelielam daudzumam, ko var
papildināt ar dārzeņiem un tofu.
Produkti, kas veicina svara pieaugumu. Liesa
gaļa, parastās pupas, lima pupas, sēklas, kukurūza, griķi, kvieši.
Produkti, kas veicina svara samazināšanos. Tofu, jūras produkti, piena produkti, zaļie lapu produkti, brūnaļģes,
ananasi.
AB asinsgrupas pārstāvjiem kuņģa
skābes sekrēcija ir nepietiekama, lai efektīvi sagremotu lielu daudzumu
dzīvnieku olbaltumvielu. No gaļām ieteicams lietot jēra gaļu, aitas gaļu, truša
gaļu un tītara gaļu. Jāizvairās no bekona, liellopu gaļas,vistas gaļas, pīles gaļas, irbes gaļas un cūkgaļas.
Uzturā jālieto daudz jūras produktu, kas ir lielisks olbaltumvielu avots. Gremošanas traucējumus izraisa
lektīni, ko satur bute un paltuss. Sevišķi ieteicamas tādas zivis kā tuncis,
menca, jūras asaris, heks, skumbrija, mahimahi, līdaka, forele, sardīne,
gliemeži, store. Jāizvairās no anšoviem, gliemežiem, krabjiem, vēžiem, butes,
zutīm, omāriem, austerēm, garnelēm.
Lielisks olbaltumvielu avots ir olas kā arī
kultūras saturoši un skābie piena produkti– jogurts,
kefīrs un skābais krējums ar zemu tauku saturu, jo tie ir vieglāk sagremojami.
No piena produktiem ieteicams
lietot biezpienu, mājas sieru, fetaki sieru, kazas sieru, kazas pienu, kefīru,
mozzarella sieru, jogurtu, skābo krējumu. Jāizvairās no amerikāņu siera,
zilajiem sieriem, brī siera, sviesta, paniņām, kamambēra siera, saldējuma,
parmezana siera, pilnpiena.
Cilvēkiem ar AB asinsgrupu labāk ieteicams lietot
olīveļļu, nevis dzīvnieku taukus, hidrogenētas augu eļļas
vai citas augu eļļas. Ēdienu gatavošanai var lietot arī pusšķidru, dzidrinātu
sviestu.
AB asinsgrupai ieteicamie rieksti
un sēklas ir ļoti dažādas. Tos var ēst nedaudz un ļoti piesardzīgi. Kaut gan
tās var būt labs olbaltumvielu avots, visas sēklas satur lektīnus. Sevišķi
ieteicams lietot kastaņus, zemesriekstus, zemesriekstu sviestu, valriekstus.
Jāizvairās no lazdu riekstiem, magoņu sēklām, ķirbju sēklām, sezama sviesta un
sēklām, saulpuķu sviesta un sēklām.
No pupām sevišķi ieteicams lietot
raibās pupas, sarkanās pupas, sojas pupas, zaļās lēcas. Jāizvairās no
pelēkajiem zirņiem, lima pupām, kāršu pupām, aunazirņiem, melnajām pupām.
Uzturā jāierobežo diedzētu kviešu graudu un kliju
lietošana līdz vienai reizei nedēļā. Ieteicamie
graudu produkti ir auzu milti, sojas pārslas, prosa, manna, rīsi un sojas
granulas, bet jāizvairās no griķiem un kukurūzas.
AB asinsgrupai labākpiemērots
ir uzturs, kas satur daudz rīsa, nevis makaronu izstrādājumu, tomēr vienu
vai divas reizes nedēļā var lietot semolina vai spinātu makaronus. Jāizvairās
no kukurūzas un griķiem, priekšroku dodot auzām un rudziem.
Vairākas reizes dienā būtu
jāēd dārzeņi. Sevišķi bietes, biešu lapas, brokoļi,
ziedkāposti, gurķi, pienenes, baklažāni, ķiploki, pētersīļi, pastinaki, saldie
kartupeļi. Jāizvairās no artišokiem, avokado, kukurūzas, olīvām, paprikas,
redīsiem.
Uzturā jālieto vairāk sārmainie augļi, piemēram, vīnogas, plūmes un ogas, kas līdzsvaro graudu radīto
aciditāti muskuļu audos. Nav īpaši ieteicams lietot tropiskos augļus, sevišķi
mango un guavu. Toties ananasi ir ļoti noderīgi gremošanas sistēmai. Jāizvairās
lietot arī apelsīnus, jo tie kairina kuņģi, kā arī traucē svarīgu minerālvielu
uzsūkšanos. Lieliski piemēroti ir citroni, kas uzlabo greošanu un izvada gļotas
no organisma. Sevišķi ieteicams lietot ķiršus, dzērvenes, vīģes, ērkšķogas,
vīnogas, greipfrūtus, kivi, citronus, avenes, kazenes, ananasus, plūmes.
Jāizvairās no banāniem, kokosriekstiem, guava, mango, apelsīniem, hurmas,
granātāboliem, bumbieriem, rabarberiem, karambolas.
Katru rītu jāizder neliela glāze silta ūdens, kurā iespiesta puscitrona sula. Tas palīdz samazināt gļotas, kas pa
nakti uzkrājušās organismā. Citronūdens veicina arī normālus izvadīšanas
procesus. Pēc tam var izdzert glāzi atšķaidītas greipfrūtu vai papaijas sulas.
Uzsvars jāliek uz izteikti sārmainām augļu sulām, piemēram, kāpostu sulām,
burkānu sulām, seleriju sulām, ķiršu sulām, dzērveņu sulām, vīnogu sulām un
papaijas sulām. Jāizvairās no apelsīnu sulas.
Sāli jāaizvieto ar jūras sāli un brūnaļģēm. Tajās ir zems nātrija saturs. Jāizvairās lietot jebkura veida piparus
un etiķi, jo tie ir skābi. Dārzeņiem un salātiem etiķa vietā izmantot var
citrona sulu ar eļļu. Jāizvairās no visām marinētajām piedevām, un kečupa.
No dzērieniem īpaši ieteicams lietot sarkanvīnu,
parastās vai bezkofeīna kafijas. Jāizvairās
no destilēta ūdens lietošanas un melnās tējas.
Katras asinsgrupas produktu grupa, ko labāk neēst
0(1) Jāizvairās no: zoss gaļas, speķa, cūkgaļas, kūpināta laša, ikriem, marinētas siļķes, kartupeļiem, baklažāniem, kukurūzas, jogurta, kefīra, krējuma, paniņām, govs piena, apelsīņiem, zemenēm, mandarīniem uc.
Savukārt ieteicami: jēra, liellopa gaļa, jūras kāposti, lociņi, paprika, ķirbis, spināti, ananasu sula u.c.
A(2) Jāizvairās no: austerēm, vēžiem, siļķes, paprikas, mango, melones, manna, krējuma, biezpiena, saldējuma, sviesta, ķīnas kāposta, tomātiem u.c.
Savukārt ieteicams: tītars, vista, visu veidu lasis, ķiploki, spināti, kazenes, ķirši, dzērvenes, citrons, mellenes, griķi, kafija, zaļā tēja u.c.
B(3) Jāizvairās no: cūkgaļas, vistas, zoss, vēža, kūpināta laša, avokādo, tomātiem, olīvām, griķiem, kausētaiem sieriem, saldējuma, tomātu sulas u.c.
Savukārt ieteicams: jēra, truša gaļa, pikša, heks, bietes, sardīnes, rīsi, jogurts, burkāni, dzērvenes, vīnogas, kefīrs, dzērveņu sula u.c.
AB (4) Jāizvairās no: lielopu gaļs, zoss, pīles un teļa gaļas, avokādo, hurmas, banāniem, griķiem, zilā siera, saldējuma, apelsīnu sulas u.c.
Savukārt ieteicams: jēra, truša, zaķa gaļa, jūrasvelns, tuncis, heks, baklažāni, selerija, citrons, prosa, kefīrs, zemesrieksti, zaļā tēja, burkānu sula u.c.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru