Mūža mežus nedrīkstot iznīcināt arī tāpēc, ka tajos slēpjas
zāles pret daudzām cilvēces slimībām. Taču arī tepat Latvijas zaļumos var
atrast zālītes, kas, īstajā laikā plūktas, pareizi izkaltētas, pēcāk var kalpot
par lielisku līdzekli veselības stiprināšanai. Zāļu tēju medībās jāņem līdzi
arī no senseniem laikiem pārņemta zināšanu bagāža.
Skaidro, Latvijas zāļu tēju speciālisti!
Imunitātei un pret iesnām
Neaizstājamas bruņas pret slimībām ir stipra imunitāte
– pie tās var palīdzēt tikt ūdens piparmētru, asinszāļu, kā arī nātru tēja,
stāsta ārsts, fitoterapeits Artūrs Tereško.
Nātru tēju var lietot tikai kādas
desmit dienas, jo tā pastiprina asins recēšanu. „Kumelītes ir bagātas ar
minerāliem, vitamīniem. Noder pret iekaisumiem un alerģijām,” zināšanās dalās
arī Farma Balt fitoterapeite Argentīna Fandejeva, mudinot būt
piesardzīgiem – dažkārt kumelīšu tēja tieši stimulē alerģiju.
Ganu plikstiņas,
pēc A. Tereško stāstītā, augot teju visās dārza mājiņās kā parastas nezālītes,
ir vitamīniem bagātīgas un spēj novērst smaganu asiņošanu. Arī vienkāršās
ceļmallapās ir daudz vitamīnu.
Daudzu sirdsslimību veicinātāju augsto
asinsspiedienu var pazemināt ar upeņu lapu tēju. Tai ir arī patīkama garša un
krietna deva C vitamīnu. Savukārt pret saaukstēšanos var cīnīties ar aveņu zaru
un lapu tēju – tai ir sviedrējoša, temperatūru pazeminoša, sāpju remdējoša
iedarbība.
Pelašķu tēja derēs iekšējo elpošanas ceļu apaukstēšanās gadījumā,
arī tad, ja ir gremošanas traucējumi. „Pelašķu tēja ir labs līdzeklis pret
nelabuma sajūtu pirmajos grūtniecības mēnešos,” citu aspektu atklāj A.
Fandejeva, kas ilgus gadus strādājusi arī par ginekoloģi.
Mieram un pret paģirām
Mieram un pret paģirām
Pierādīts
veselības gandētājs ir stress. Piparmētrām, kumelītēm, zaķpēdiņām,
raudenēm un ugunspuķēm – tām visām ir nomierinoša iedarbība.
Turpretim
uzmundrinošas spējas ir tādām tējām kā citronmelisai, kaķu mētrai, kalmju
saknēm, kuras gan nevajadzētu lietot vairāk kā cukurgrauda lielumā, tās
paaugstina asinsspiedienu. Ja nu nākamajā rītā pēc lielas vakara uzdzīves ar
spirtotajiem dzērieniem tomēr uznāk kāre pēc veselīgāka dzīvesveida, paģiru
simptomus palīdzēs noņemt salvijas un mārsila tēja.
“Ak, jā! Nevajag paiet
garām arī sarkanajam āboltiņam – tā ir lieliska vitamīntēja,” ieteic A.
Tereško. Kazrozēm, kas zied mežmalā esot laba garša un tās var lietot veselības
profilaksei, kā arī pret priekšdziedzera palielināšanos vīriešim. Strutenes ir
nebaltai dienai, piemēram, angīnas gadījumā labs skalojamais līdzeklis.
Lasīt laukos, kaltēt ēnā
Puķu īstais plūkšanas laiks zāļu tējām ir tā plaukšanas
brīdī, turklāt labi, ja trāpās jauns mēness, stāsta A. Tereško. Zāļu tēju
lasīšanai der tikai no pilsētas smoga tālas vietas. Abi fitoterapeiti ir
vienprātis, ka zāles nevajag kaltēt tiešā saules iedarbībā, bet gan ēnainā
vietā. sakņu kaltēšanai gan vajag kādu saulainu placi.
Zālītes sasmalcināt
pirms kaltēšanas vai pēc – šajā jautājumā aptaujātajiem fitoterapeitiem uzskati
atšķiras. “Zālītes ir jāsasmalcina pirms kaltēšanas, citādi tās turpina
cīnīties par savu dzīvību un vīst, nevis kalst. Tas ir tāpat kā dzīvnieku
uzreiz nogalināt vai atstāt viņu lēnā mokošā nāvē,” stāsta A. Tereško,
uzsvērdams, ka labās vielas ir ieslēgtas augu šūnās un zudumā neiet.
“Zālītes
ir jāsagriež pēc kaltēšanas. Ja tās sagriež svaigas, tad viss labums aiziet
zudumā,” citādi uzskata A. Fandejeva.
Ne ilgāk kā mēnesi
Ne ilgāk kā mēnesi
“Jau Hipokrāts zināja visu šo zāļu labvēlīgo
iedarbību. Sintezētās ķīmijas izejvielas taču arī ņem no dabas,” paskaidro
dakteris, uzskatot, ka medicīnai ir jāiet Hipokrāta, nevis Galēna ceļš. Antīkās
medicīnas pārstāvis Galēns uzskatījis, ka medicīnā jāizmanto tikai augu aktīvās
vielas, savukārt Hipokrāts – ka nepieciešams viss augs.
“Galvenais princips –
nevajag vienu tēju lietot ilgāk par četrām nedēļām. Citādi var iedzīvoties
nepatikšanās. Ārstēt ar pašu lasītām zāļu tējām var tikai vieglus traucējumus,
bet, ja 2-3 dienu laikā tie nepāriet, tad jādodas pie ārsta. Pretējā gadījumā
pastāv risks ielaist kādu slimību,” skaidro Latvijas Homeopātu asociācijas
pārstāvis Normunds Limba.
Bērniem jāliek tējkarote zāļu tējas uz glāzi ūdens,
pieaugušiem – ēdamkarote. Tomēr ieteicamās devas zāļu tējām mēdz atšķirties.
Karstajā ūdenī, kuram nekādā gadījumā nevajag būt vārošam, tējas pagatavošanai
zālītēm jāmirkst 5 – 20 minūtes. Tieši cik ilgi – tas ir atkarīgs no tējas,
struktūras, biezuma. Bet vidēji karstā ūdenī tur 15 minūtes, tad nokāš. Dzer
glāzi no rīta, glāzi vakarā.
Ja ir kāda zināma hroniska slimība, tad var lietot zāļu
tējas stāvokļa uzlabošanai, protams, izrunājot to ar ārstu. “Arī tad, ja zināt,
ka tēvs un vecaistēvs ir slimojuši ar gastrītu, tad var dzert zāļu tējas, kas
regulē kuņģa darbību profilaksei,” paskaidroja N. Limba. Par nepieciešamību pie
ārsta noskaidrot zāļu tēju mijiedarbību ar medikamentiem atgādināta Latvijas
ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide.
Artura
Tereško ieteiktā vasaras svaigā vitamīntēja:
Saplūc svaigu asinszāli, pelašķus, nātri, kliņģerītes – pa
druskai no katra samet krūzītē un svaigus aplej ar karstu ūdeni. Pēc pāris
minūtēm nokāš un dzer. Nav garšīga, bet lieliski attīra organismu. To vasarā
var dzert katru rītu.
Argentīnas Fandejevas ieteiktā kaltētā tēja enerģijai
un imūnsistēmas stiprināšanai:
2 daļas upeņu lapu, 1 d. ceļmallapa, 1 d. viršu, 2 d. aveņu
lapas, 0,5 d. piparmētras. 1 ēdamkarote uz glāzi karsta ūdens. No rīta un
vakarā pirms ēšanas vienu mēnesi.
No
dabas ņemtais Tavam
spēkam un izturībai
Farmācijas
profesore VIJA ENIŅA dara TĀ:
*Pati
izaudzē dārzeņus. Darbs dārzā ne vien lieliski izvēdina galvu un palīdz
atbrīvoties no kreņķiem un stresa, bet arī piespiež kārtīgi izkustēties!
* Jau septiņus gadus katru rītu spiež dārzeņu sulu. Viņasprāt, pats labākais kokteilis sanāk no dažādām saknēm, tāpēc ņem burkānus, ķirbja vai kabača šķēli, nedaudz galda bietes, kādu no dārzeņiem, kas satur sēra savienojumus – kāposta, rutka vai kolrābja gabaliņu, dažus redīsus (pavasarī redīsu ar visām lapiņām!). Pievieno kādu garšaugu – selerijas vai pētersīļa lapiņas, ziemā - selerijas saknes gabaliņu. Lai uzlabotu sulas garšu, tai pievieno arī ābolu no pašu dārza, bet, kad tie beidzas, veikalā nopērk Polijā audzēto. Sastāvdaļas ņem ar tādu aprēķinu, lai vairāk ir burkāni un ķirbis.
* Kad sula
izspiesta, to ielej glāzē – divas trešdaļas vai pilnu. Sulu dzer tūlīt
pēc izspiešanas – no rīta tukšā dūšā. Bet pamazām, pa malciņam apmēram 15
minūšu laikā.
* Svaigi
spiestās sulas kokteilis ir enerģija visai dienai! Jo tā satur visus
vitamīnus un mikroelementus, kas cilvēkam vajadzīgi. Regulāri dzerot sulu,
imūnsistēma stabilizējas, kļūst izturīgāka un stiprāka. Kopš profesore ar šo
rituālu iesāk dienu, viņa ziemās vairs neslimo.
Protams, tas nav viegli – jāsagādā dārzeņi, nepieciešams
laiks un piespiešanās, lai katru rītu sāktu ar svaigi spiestu sulas glāzi. Bet
– kad pie tā pierod, bez sulas iztikt vairs nespējot!
Fitoterapeits,
ģimenes ārsts ARTURS TEREŠKO dara TĀ:
*Salasa un izžāvē mežrozīšu augļus. Starp citu, augļus
lieliski var izžāvēt uz centrālās apkures radiatoriem vai uz krāsnsaugšas.
*Vakarā paņem sauju – apmēram desmit – mežrozīšu augļus un
ieliek termosā, kura tilpums viens litrs. Uzlej karstu ūdeni un aizver termosa
vāciņu. Uz nakti atstāj ievilkties.
*No rīta izdzer krūzi mežrozīšu augļu tējas.
Šis ir ļoti vērtīgs dzēriens, jo satur daudz un dažādus
vitamīnus: C, kas stiprina imunitāti, PP – padara elastīgus asinsvadus, A –
ietekmē redzi un nervus, K – uzlabo asins recēšanu un uztur kārtībā asins
viskozitāti, neļaujot aizsērēties asins vadiem, kā arī satur vielas, kas
stimulē aknu tīrīšanu.
Starp citu, regulāra rožu augļu tējas dzeršana īpaši
ieteicama bērniem, kuri kārtīgi neēd!
Ko darīt, ja nosali vai saliji un jūti, ka tūlīt
saslimsi?
*Ar karstu ūdeni aplej salvijas tēju, kas ir diezgan ātrs dakterētājs,
jo spēj tikt galā arvīrusiem! Vispirms mierīgi caur nāsīm ieelpo
garaiņus. Tas tāpēc, ka sākumā mikrobi vairojas nāsīs, mēģinot iekļūt tālāk
organismā. Šāda inhalācijas tiem nepatīk! Kad tēja padzisusi, to lēnām izdzer.
Vīrusiem ļoti nepatīk arī eikaliptu tēja, kas ir ļoti bagātīga ar fitoncīdiem
un ēteriskām eļļām. Taču to izmanto tikai inhalācijām – kārtīgi saelpojies, bet
nedzer.
*Ja pēc tējas un inhalācijas vēl nepāriet sajūta, ka esi
nosalis, ieej karstā vannā. Šī ir tā reize, kad ūdenim vajag pievienot skuju
ekstraktu. Tas satur terpēnus, kas paplašina ādas kapilārus un veicina svīšanu.
Kādai jābūt ūdens temperatūrai? Vislabāk - līdz 38 grādiem.
Jo karstais ūdens sekmē organisma uzsilšanu. Ķermeņa temperatūra paaugstinās,
bet liela daļa vīrusu jau aiziet bojā 38 grādu siltumā. Tāpēc paaugstināta
temperatūra ir aizsardzības mehānisms. Turpretim ja paaugstināto ķermeņa
temperatūru nosit ar zālēm (kā arī bieži dara), cilvēks riskē, ka
slimos ilgāk – nīks nedēļu un pat ilgāk.
*Iedarbīga ir arī cita metode, ko personīgās sarunās iesaka
pat ārsti. Pēc nejaukas pārsalšanas jāuzsilda upeņu sula, tai jāpievieno nedaudz
melnā balzama. Šis dzēriens uzreiz aktivizē asinsriti, organisms sasilst un
temperatūras kāpums rada nelabvēlīgu vidi organisma ienaidniekam. *Starp citu,
ja imūnsistēma stipra, tad pēc pārsalšanas cilvēks nesaslims. Daba tā
iekārtojusi, ka mūsu organismam ir liela amplitūda, kurā tas spēj pats sevi
aizsargāt, un – jo imūnsistēma spēcīgāka, jo amplitūda lielāka.
Kas trenē imūno sistēmu?
Tie galvenokārt ir ārējie vides faktori. Tāpēc ikdienā vajag
ievērot dažus vienkāršus, bet ļoti svarīgus principus.
*Netuntulēties par daudz! Vairums cilvēku saģērbjas par
siltu un pieradina organismu pie „siltumnīcas apstākļiem”.
*Regulāri iet laukā un kustēties svaigā gaisā!
*Ēst veselīgi. Patiess ir teiciens „Tu esi tas, ko tu ēd!”
*Priecāties par dzīvi un cilvēkiem. Novērtēt to, kas tev ir,
un nemitīgi nekreņķēties par to, kā nav.
Neaizmirsti par ķiplokiem!
Nekas labāks par ķiploku vēl nav izdomāts! Tā daiviņa ir
milzīga aktīvo vielu noliktava, kas spēcina cilvēku. Tāpēc prātīgi rīkojas tie,
kuri ķiplokus ēd regulāri!
Kā tikt vaļā no ķiploka specifiskā aromāta? Vislabāk to
neitralizē biezpiens. Tāpēc sasmalcinātu ķiploku var iejaukt biezpienā. Piena
produkti mazina arī risku, ka ķiploks varētu kairināt kuņģa gļotādu.
Raizējoties par ķiploka spēcīgo smaržu, prātīgāk ir to ēst vakarā, kad vairs
nav jāiet ārpus mājas.
Kaut arī daļa ķiploka spēka zudīs vārot vai cepot, tomēr to
var un vajag pievienot arī siltajiem ēdieniem, piemēram, zupai. Tad to var
vieglāk sagremot. Starp citu, ķiploks darbojas arī kā konservants un nodrošina,
ka ēdiens ilgāk nesabojājas.
Vērtīgās dzērvenes
Dzērvenes ir tik stipras, ka baciļi mūk! Tā kā dzērvenes
satur fitoncīdus, C, B grupas un PP vitamīnus, kā arī kāliju, jodu un magniju,
tās lieliski noder, ja sāp kakls un ir biežas saaukstēšanās, kā arī palielina
organisma imunitāti. Taču dzērvenes nevajadzētu ēst tiem, kam ir kuņģa
iekaisums vai palielināts skābes daudzums kuņģī.
Ja dzērvenes vāra, to vērtība strauji samazinās, vispirms –
aiziet bojā C vitamīns.
Pagatavo arī sev!
Imunitāti spēcinošu maisījumu izgatavot ir vienkārši!
Vienādā daudzumā ņem dzērvenes un medu, bet krietni mazāk - ķiplokus. Samal
dzērvenes un ķiplokus, tad tos samaisi kopā ar medu. Masu ieliec stikla burciņā
un glabā ledusskapī. Katru dienu apēd divas, trīs tējkarotes maisījuma.
Vienkārši,
bet iedarbīgi
Neesi
slinks! Par sevi ir jārūpējas regulāri – katru dienu! Nostrādā arī
tas, ka cilvēks zina – jā, es izturēšu slapjdraņķi, salu, vīrusu sezonu, mani
slimības neskars, jo es taču par sevi rūpējos.
Mazāk cukura. Pavērtē,vai nelieto par daudz cukura –
gan tīrā veidā, gan saldumu un citu našķu veidā. Cukurs nomāc imunitāti un
padara uzņēmīgāku pret slimībām. Nevajag no cukura atteikties pavisam, tomēr –
varbūt vērts to apēst mazliet mazāk?
Izgulies. Miega badsnovājina organismu, tāpēc
regulāri vajag izgulēties. Ideāli, ja diennakti vari sadalīt trīs līdzīgās
daļās. Astoņas stundas atvēli darbam, astoņas – citām nodarbēm un atpūtai,
astoņas – miegam.
Pievērsies tējai! Ja cilvēks nolemj regulāri
dzert tējas, tad var teikt, ka viņš jau ar vienu kāju ir nostājies uz veselīga
dzīvesveida takas. Jo tas nozīmē, ka viņš ir sācis domāt, ka vajadzētu kaut ko
darīt sevis labā. Tas ir pats grūtākais – diendienā kaut ko darīt sevis labā!
Taču arī apziņai, ka par sevi rūpējies, ir liels spēks.
Veselības stiprināšanai lieti noder pelašķu ziedu tēja, ko
dzer divreiz dienā. Pirmo reizi pusglāzi izdzer no rīta, bet otro – vakarā,
pāris stundas pirms gulētiešanas mierīgā garā, bez steigas. Pelašķos ir
pietiekami daudz ķīmisko vielu, kas palīdz pretoties slimību izraisītājiem.
Katram augam ir sava nozīme, tāpēc nevajag ilgstoši dzert
vienu tēju. Piemēram, piparmētra uzlabo garastāvokli, bet dzerot to ilgstoši –
divus, trīs mēnešus katru dienu, iedarbība ir pretēja.
Taču neceri, ka tējas iedarbība veselības stiprināšanā būs
tūlītēja. Nē, tā ir jālieto ilgstoši. Jābūt pacietīgam. Vislabāk – ja tējas
dzeršanas kļūst par ikdienas neatņemamu sastāvdaļu.
Starp citu, fitoterapeits var ieteikt katram cilvēkam
individuālu – atbilstošu viņa raksturam, acu un matu krāsai, ķermeņa
konstitūcijai u.tml. – tējas maisījumu.
Kādai jābūt tējai?
Tējai labi jāizskatās, labi jāsmaržo un jābūt ar patīkamu
garšu.
Tavai sirdij
Kāds asinsspiediens ir normāls?
Arī veselam cilvēkam asinsspiedienu vajadzētu izmērīt ik pēc
diviem gadiem. Par normālu asinsspiedienu uzskata, ja tā augšējais rādītājs ir
mazāks par 140 un apakšējais – par 90 mm Hg.
Būtiski ir tas, kā asinsspiedienu izmēra. Pusstundu pirms
asinsspiediena pārbaudes nedrīkst dzert kafiju un smēķēt, kā arī nevajag
fiziski piepūlēties un satraukties. Ja asinsspiediens ir paaugstināts pēc
vienas reizes pārbaudes, satraukumam nav pamata. Jo pastāv „baltā uzsvārča
sindroms” – asinsspiediens uztraukumā paaugstinās.
Tāpēc pie ārsta
asinsspiedienu vajadzētu mērīt atkārtoti vai arī to darīt ierastā vidē,
piemēram, iemācīties to veikt pašam mājās.
Un atkal – ķiploks!
Ķiploka specifiskais ķīmiskais sastāvs palīdz novērst
asinsvadu pārkaļķošanos. Tāpēc, regulāri ēdot ķiplokus, mēs palīdzam
asinsvadiem būt tīriem un elastīgiem, nodrošinot normālu asinsriti. Līdz ar to
izzūd vai pat nerodas liela daļa problēmu.
Papildināts spēcinošais maisījums
Lai stiprinātu asinsvadus, lieliski noder jau iepriekšējā
lappusē ieteiktais ķiploku, dzērveņu un medus maisījums. Ja vajadzīgs to
piemērot sirdslietām, maisījumam vēl var pievienot samaltas žāvētas
aprikozes, kas ir labs kālija avots. Savukārt kālijs ir vajadzīgs normālai
sirdsdarbībai un palīdz nodrošināt to, ka organismā neuzkrājas lieks šķidrums.
Maisījumu vēl var spēcināt ar valriekstiem, kas ir lielisks enerģijas avots.
Turklāt valrieksti maisījumu padara sātīgāku. Dienā jāizēd vismaz divas
ēdamkarotes maisījuma, īpaši, ja ir biežas galvassāpes.
Dzērveņu spēks arī sirdij
Dzērvenes noder arī asinsspiediena pazemināšanai. Kaut gan
tām piemīt urīndzenošas īpašības, vienlaikus šīs ogas neizvada no organisma
kāliju. To svarīgi zināt, ja ir sirds mazspējas radītās tūskas (tad kālijs ir
vajadzīgs) vai arī hroniska nieru mazspēja (tad kālijs nav vajadzīgs, jo tā
organismā jau ir par daudz).
Lai dzērveņu vērtība nesamazinātos, tās nevajadzētu vārīt.
Vai arī jārīkojas ļoti apdomīgi. Piemēram, gatavojot ķīseli, vispirms vajag
izspiest dzērveņu sulu un to nolikt malā. Tad ūdenī, pievienojot cukuru un
cieti, vārīt vienīgi ogu mizas. Un, tikai pēc tam, kad uzvārītais šķidrums ir
atdzisis, tajā iemaisīt pieliet dzērveņu sulu. Šāds dzēriens samazina
holesterīna līmeni asinīs un tas nozīmē – palīdz pret artēriju sklerozi un tās
radītajām sekām, piemēram, atmiņas pasliktināšanos un paaugstinātu
asinsspiedienu.
Dilles, mātere un vilkābele
Ļoti labs augsta asinsspiediena pazeminātājs ir dilles.
Tāpēc sezonas laikā tās var ēst saujām. Ziemā izlīdzies ar sasaldētām dillēm,
ko pievieno ēdienam.
Māteres lakstos ir vielas, kas normalizē un stabilizē
sirdsdarbību. Turklāt mātere arī nomierina nervu sistēmu, bet bieži vien tieši
stress un pārdzīvojumi negatīvi ietekmē sirdsdarbību. Un lai nebiedē tas, ka
māteres lakstu tējai raksturīgs rūgtums, jo visi taču zinām, ka labākās ir
tieši rūgtās zāles!
Ja zini, kur aug vilkābele, tu esi ieguvis palīgu
sirdsdarbības stabilizēšanai un asinsspiediena pazemināšanai! Vilkābeļu augļus
var lietot svaigā veidā – noplūkt un ēst. Lai augļus varētu izmantot ilgāk,
tos izkaltē un tad visu ziemu dzer tēju. Ja grib tēju dzert jau drīz pēc
tās gatavošanas, vispirms jāsasmalcina kaltētie vilkābeļu augļi un tikai tad
jāaplej ar karstu ūdeni. Ja augļus izmanto nesasmalcinātus, tad tēja jāgatavo
termosā, aplejot ar karstu ūdeni un nogaidīt vismaz pāris stundu, lai ūdens izvilktu vajadzīgās
vielas.
Tēju iespējams gatavot arī no vilkābeļu ziediem, ko jāsalasa
pavasarī. Tiem ir spēcīgāka darbība nekā augļiem! Tiesa, vilkābeļu ziedus
savākt ir sarežģīti, jo tie ātri nozied. Taču vilkābeļu tēju, tinktūru un
ekstraktu var nopirkt arī aptiekās.
Uzmanīgi izlasi etiķeti!
Pērkot sirds veselības tējas aptiekās, jāzina, kādam mērķim
tā nepieciešama, kā arī vērīgi jāizlasa etiķete. Jo ir divu veidu tējas –
tādas, kas sirds darbības biežumu samazina, un tādas, kuras to paātrina. LĪDZ
AR TO! Tējas, kuru sastāvā ir augi, kas samazina sirds darbības amplitūdu,
veicinās arī asinsspiediena samazināšanos. Savukārt, ja ir sirds mazspēja, tad
jādzer tēja, kura satur augus, kas veicina sirds spēku.
Pazemināts asinsspiediens
Šāda situācija ir samērā reti, pārsvarā – kā citu slimību
simptoms, piemēram, smagas infekciju slimības, alerģiskas reakcijas, spēcīga
asiņošana, šoks. Ja asinsspiediens ir zemāks par 100 un 60 mm Ph, cilvēks ir
miegains un jūt nespēku. Klasisks līdzeklis, kā kļūt mundrākam, ir dzert kafiju
vai tēju. Vēl palīdz vēsa duša un norīvēšanās ar dvieli, kā arī žeņšeņa un
zeltsaknes preparāti.
Taču rudeņos ir vēl kāda recepte – ēst ābolus!
Āboliem ir
asinsspiedienu nedaudz paaugstinoša ietekme. Ja asinsspiediens ir augsts, tad
ābolu ēšana to neietekmē, bet ja zems – ābolu ēšana nedaudz palīdz to
paaugstināt.
Ja ābolus negribas ēst, tad var izspiest ābolu sulu. Tai pievienot
nedaudz medu un dzert pa pusglāzei divas, trīs reizes dienā. Taču tā vajadzētu darīt
vismaz mēnesi.
Starp citu, grūtāk tikt galā ar zemu, nevis augstu
asinsspiedienu. Vienkārši, bet grūti
*Bieži ir tā: normalizē nervu sistēmu, un tas pats notiek
arī ar asinsspiedienu.
*Novāc sālstrauciņu no galda. Pietiks ar to sāli, kas pievienots
ēdienam, to gatavojot, lai nav vēlme vēl piebērt sāli.
*Vairāk ēd dārzeņus – burkānus, kāļus, kāpostus, zirņus,
rutkus, pupas, kolrābjus. Arī augļus, bet neizvēlies tos, kas satur daudz
cukura, piemēram, vīnogas un banānus.
*Samazini ēdienkartē taukus un taukus saturošus produktus.
Ja gribas treknu ēdienu, tad izvēlies treknas jūras zivis, piemēram, skumbriju,
siļķi, mencu.
* Ēd lēnāk, bez steigas, kārtīgi sakošļājot.
*Regulāras ēdienreizes, neēdot vēlu vakarā.
*Mūža otrajā pusē jācenšas ēst mazāk. Tikai drusku mazāk ēst
nekā nepieciešams ir daudz veselīgāk nekā ēst vairāk nekā nepieciešams.
Taviem kauliem
Sāpju mazināšanai
Ja sāp kauli, bieži vien notiek tā: cilvēks dzer pretsāpju
zāles, kas noņem tikai sāpes, bet īsto vainu nemeklē un neārstē. Arī tautas
līdzekļi spēj noņemt sāpju sajūtu, toties nebojā kuņģa gļotādu un nieres.
*Kad sāp kauli vai locītavas, var noderēt ārīgas kompreses.
Taču tā nav ārstēšana un problēmu neatrisinās. Dažādie polisaharīdi, kas ir
augos, nespēj saglabāt un atjaunot, piemēram, kaulu locītavu struktūru.
*Ja ir locītavu sāpes, tīri labi palīdz kāpostu lapas, ko
piesien pie sāpošās vietas, piemēram, uz nakti.
*Vaivariņu lakstu kompreses. Vaivariņus aplej ar verdošu
ūdeni, nedaudz patur, lai ievelkas un nav par karstu. Tad masu ieliek linu
audekla vai marles maisiņā un piesaitē sāpošajai vietai.
* Ja tas ir tikai nervu iekaisums, muguras sāpes var novērst
ar pāris reizes uzliktām siltām kompresēm, kas uzlabo asinsriti, palīdz aizvākt no
sāpīgās vietas iekaisuma procesā radušos atkritumus un piegādā barības vielas.
*Lai uzlabotu locītavu stāvokli un neļautu skrimslim dilt
vēl vairāk, izmanto viršu lakstu novārījumu. Gatavo diezgan koncentrētu
novārījumu: ēdamkaroti sasmalcinātu, izžāvētu viršu aplej ar glāzi verdoša
ūdens, minūtes desmit pavāra un atstāj ievilkties. Kad gļotainais novārījums ir
remdens, to liek uz sāpošās vietas.
*Kastaņa augļu mizas aplej ar degvīnu un vairākas dienas
ļauj ievilkties. Šķidrumu izmanto kompresēm, ko liek uz sāpošajām vietām un
locītavām. Jo īpaši tās palīdz pie vēnu iekaisuma. Drošāk kastaņa augļu mizas
ir apliet ar degvīnu, bet ne spirtu. Jo spirts var apdedzināt ādu.
Starp
citu, ja moka kaulu sāpes, tad...
- ...ne vienmēr pie vainas ir kauli. Iespējams, slima ir, piemēram, sirds, tikai sāpes atstarojas citviet ķermenī.
- ... jāpārdomā, ko ēd! Veselīgs uzturs un dzīvesveids novērš vai mazina daudzas veselības problēmas.
- ...noņemot tikai sāpes, bieži vien kaiti iedzenam dziļumā. Aizej pie uzticama ārsta!
Iesaka
tautas ticējumi.* Mīts vai patiesība?
*Kad
kauli sāp, tad vajag pirtī uz lāvas pērties ar sīvām nātrām, lai vairs
nesāpētu.
-TAISNĪBA, tas var mazināt sāpes. Jo nātres kairina ādu un
uzlabojas asinsrite.
*Kaulu
sāpes var izdziedēt ar skudrēm. Jāsagrābj skudres ar pūli kādā maisiņā,
tas jāieliek baļļā un jālej vārīts ūdens virsū. Šai ūdenī nu jātura slimie
locekļi, cik karsti vien var paciest. Tad tūliņ jāiet gultā un labi jāsasedzas.
-PATIESĪBA, tas var līdzēt. Ne velti skudrskābi izmanto arī
tradicionālajā medicīnā. Te gan ieteikts arī otrs līdzeklis – siltums. Pie
nervu iekaisuma tas lieliski palīdz.
*Kaulu sāpju dziedēšanai dzer brūkleņu mētru
novārījumu.
-JĀ, jo brūklenēs ir dažādi fenola savienojumi, tāpēc tām ir
antibakteriāla, dezinficējoša un pretiekaisuma iedarbība. Veselīgi ik dienas
apēst pa saujai brūkleņu ogu. Tās palīdz no organisma izvadīt nevajadzīgās
vielas.
*Pret kaulu sāpēm vajaga sakasīt vītola mizas,
sasutināt un pielikt slimai vietai.
-JĀ, sāpju sajūta mazināsies – ne velti vītola mizu uzskata
par dabisko aspirīnu. Vītola miza satur salicilskābi, bet aspirīns ir tā
atvasinājums. Vītola mizai ir ļoti izteikta, spēcīga pretiekaisuma iedarbība.
Ja ir vienīgi nervu iekaisums vai apsaldējums, tad šī recepte palīdzēs, taču ja
vaina ir pašai locītavai, nāksies iet pie ārsta, lai ārstētos nopietnāk.
*Kam kauli sāp, tas lai ejot uz kapsētu, lai tur paņemot
mirona kaulu un lai ar to strīķējot to vietu, kur sāp.
-NĒ! Bez komentāriem...
*Ticējumi
ņemti no profesora P.Šmita apkopotajiem «Latviešu tautas ticējumiem»
Trūkst
kalcija?
Ne vienmēr, tomēr kauli var sāpēt arī tāpēc, ka organismam
trūkst kalcija. Tas veicina osteoporozi – kauli kļūst poraini un trausli. Lai
osteoporozi aizkavētu vai mazinātu, nepietiek tikai ar diētu. Pat izvēloties
tikai ar kalciju bagātu ēdienu, piemēram, piena produktus, to izdarīt ir grūti.
Piemēram, cilvēkam dienā nepieciešamā kalcija norma ir kilogramā biezpiena vai
pusotrā litrā piena! Tāpēc prātīgāk ( jo īpaši cilvēkiem pēc 65 gadiem) ir
lietot kādu kalcija preparātu.
To izvēloties, vajadzētu pievērst uzmanību pāris
būtiskām lietām.
- Vai tā sastāvā ir arī D3 vitamīns? Tas vajadzīgs, lai kalcijs uzsūktos. Turklāt daudziem šis vitamīns trūkst.
- Cik daudz tīrā kalcija ir vienā tabletē? Tā kā kalcijs uzsūcas tikai noteiktā daudzumā – līdz 300 (vislielākais 500 miligramiem), nav jēgas dienā apēst tableti, kurā tā ir vairāk. Virs «normas» uzņemtais tāpat «izies cauri». Kalcija preparāti jādzer regulāri un ilgstoši!
Konsultēja:
Rīgas Stradiņa universitātes Farmācijas fakultātes dekāne, asociētā profesore
VIJA ENIŅA, ģimenes ārsts, fitoterapeits ARTURS TEREŠKO
Raksta
autore: Ilze Nagle, speciāli Dienai. 27. jūlijs (2007)
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru