6/08/2013

Aromterapija: Smaržu un to kompozīciju veidošanas principi


Senie grieķi saka: kur labi smaržo, tur uz dzīvi apmetas dievi. Visos laikos dažādu kultūru cilvēki centušies radīt sev apkārt patīkamu smaržu, lai uzburtu labsajūtu un radītu gara un miesas harmoniju.

Ēteriskās eļļas ir dabiskas augu valsts smaržvielas, kuras mēs varam izmantot, lai radītu savus individuālos smaržu maisījumus, kas mūs atšķirtu no masveida produkcijas.  Tā mēs atkal un atkal no jauna atklājam smalko, dzīvīgo, juteklisko un individuālo. 

Visā dabas smaržām ir kopīga pazīme: tās ne vien izraisa hormonālas un funkcionālas pārmaiņas organismā, bet arī skar mūsu dziļāko būtību.

 Ožas maņa ir visproduktīvākā no visām cilvēka maņām, tā vada mūs no pirmajiem elpas vilcieniem. Ar katras elpas vilcienu mēs uztveram smaržas un aromātus gan apzināti, gan neapzināti. 

Smaržas mēs saožam ar degunu, taču tas nav vienīgais orgāns, kurš uztver smaržas.
Mums piemīt ožas maņa, kura ietekmē mūsu garīgo aktivitāti, atmiņas, noskaņojumu, jūtas, hormonālo sistēmu un imūnsistēmu.

Vomeronazālais orgāns uztver smaržas, kuras mēs nevaram saost un noteikt, taču tās var ietekmēt partnera izvēli un pāru attiecības.

Ar sejas trīszaru nervu mēs sajūtam karstu, aukstu, dzelošu, degošu, utt, un tas palīdz mums izdzīvot.

Ar katru elpas vilcienu smaržvielu molekulas nokļūst uz ožas gļotādas, kad tās sasniedz noteiktu koncentrāciju, gļotāda, līdzīgi elektriskajam impulsam, nodod informāciju dažādām smadzeņu daļām: 
  • ožas centram, kurš atpazīst impulsu;
  • talāmam, kurš apzina impulsu. Tā kā talāms veic hipofīzes vadību, tad smaržas ietekmē arī hormonālās sistēmas darbību;
  • limbistiskajai sistēmas, kura nosaka motivāciju, instinktus (bailes, agresiju, seksualitāti) un autonomos dzīvības procesus (gremošanu, vairošanos, sirdsdarbību, asinsspiedienu, elpošanu, vielmaiņu, nogurumu, možumu, ēstgribu utt.);
  • limbistiskajā sistēmā integrētajam jūtu centram - hipotalāmam, kas atbild paremocijām (bailēm, dusmām, prieku, līdzjūtību), harmonijas izjūtu, simpātijām un antipātijām, vispārējo labsajūtu;
  • tad impulss nonāk mūsu atmiņas centrā;
  • visbeidzot smadzeņu garozā.

Viena limbistiskās sistēmas daļa vada visu pārējo smadzeņu daļu darbību un ietekmē koncentrēšanās spējas, loģiski pragmatisko un radoši domājošo smadzeņu pusložu aktivitāti utt.

 Tādēļ smaržas spēj mainīt dažādus mūsu noskaņojumus un sajūtas, to ietekmē mēs esam priecīgi, nedroši, baiļpilni, dusmīgi, aizkaitināti, mīļi, sajūsmināti, garlaikoti vai kaisles pilni.

 Dramatiskais alerģiju pieaugums pret ķīmiskiem, neorganiskiem materiāliem aizvien lielākam skaitam cilvēku liedz būt saskarē ar sintētiskāsm smaržām. Ir zināms, ka sintētiskās smaržas lielās devās izraisa stresu, elpas trūkumu, bēgšanas refleksu.

 Biolauku speciālisti atklājuši un pierādījuši, ka cilvēka enerģētiskais lauks būtiski samazinās vai pat sabrūk, kad tam pieskaras ar sintētiskām smaržeļļām, vai pat tikai iedodot tās paostīt. Kamēr šī smarža ir telpā, tikmēr enerģētiskais lauks rūk.

 Turpretī dabisko smaržu iedarbībā cilvēka enerģētiskai lauks izplešas, cilvēki šo izplešanos novērtē kā patīkamas, pozitīvas izjūtas.
  
 Eļļas smaržas saglabāšanās ilgumu nosaka ēterisko eļļu iedalījums:
Virsnots (galvas nots) – smaržas noturības ilgums ir vismazākais – bergamote, citronzāle, citrusaugi, verbena, piparmētra.

Vidēja nots (sirds nots) – smaržas saglabāšanās laiks ir 2-3 dienas – lavanda, jasmīns, roze, melisa, ģerānija, muskatsalvija.


Pamatnots (bāzes nots) – smarža saglabājas visilgāk – līdz pat vienai nedēļai – sandalkoks, rožkoks, ciedrs, vaniļa, kanēlis, neļķe.

Smaržu kompozīciju veidošanas principi

Tikai dabiski komponenti: Dabisko smaržu pagatavošanā tiek izmantotas tikai dabiskas sastāvdaļas, - bāzes eļļas, spirts, ēteriskās eļļas.

Kompozīcijas smaržai jābūt patīkamai. Tā kā smarža tieši ietekmē cilvēka emocionālo stāvokli, vispirms tiek veikta smaržu testēšana. Ēteriskās eļļas, kuras nav patīkamas pēc smaržas, kompozīcijās neizmanto!

Pirms ēterisko eļļu lietošanas tās jāpārbauda pret alerģiju!
1 pilienu ēteriskas eļļas sajauc ar 2-4 pilieniem bāzes eļļas un uzpilina uz iekšējās elkoņa locītavas. 6-12 h nedrīkst mazgāt, ja vērojamas alerģiskas parādības,- apsārtums, nātrene, nieze un taml., šo ēterisko eļļu lietot nedrīkst.

Ēterisko eļļu saderība
Veidojot kompozīcijas, izmanto 3 – 15 un pat vairākas ēteriskās eļļas. Pie tam, jāņem vērā šo eļļu saderība (sarindotas dilstošā secībā pēc nozīmes),- pēc aromāta, pēc gaistamības, ķīmiskā sastāva, botāniskās sugas, auga daļas, no kuras eļļa iegūta. Pareizi sagatavotai kompozīcijai jābūt vismaz divu veidu saderībām, piemēram, pēc aromāta un gaistamības.

Trauki kompozīciju uzglabāšanai
 Ēterisko eļļu kompozīciju uzglabāšanai piemēroti necaurspīdīga stikla, keramikas un plastikāta taruki. Ūdens-spirta kompozīcijām piemēroti 50-200 ml trauki ar smidzinātāju, spirta kompozīcijām - 5-50 ml blīvi aiztaisāmi tumša stikla flakoniņi.

Ja vēlaties izveidot savu smaržu kompozīciju, iejauciet 100 ml alkohola (70% spirts vai parfimērijas alkohols), apmēram 20-30 ml no jūsu izvēlētās smaržu esences, respektīvi dažādu etērisko eļļu maisījumu (atcerieties, ka ne visas ēteriskās eļļas der smaržu pagatavošanai).

Lai pagatavotu smaržūdeni, uz 100 ml alkohola pievieno 10-15 ml ēteriskās eļļas, tualetes  ūdenim attiecībai jābūt 100 ml pret 10 ml, bet odekolonam 100 ml pret 5-8 ml ēterisko e''lu maisījuma.

Ādai ar noslieci uz sausumu 100% alkohola vietā par pamatu vajadzētu izmantot augu eļļu. Sevišķi patīkama ir Jojobas eļļa, jo tā nebojājas un āda to labi uzsūc.

Ielejiet 10 ml Jojoba eļļas un 2ml sava smaržu maisījuma mazā, tumšā stikla pudelītē un kārtīgi sakratiet maisījumu.

Nepieciešamās koncentrācijas aprēķināšana
Lai aprēķinātu nepieciešamo ēterisko eļļu daudzumu attiecībā pret koncentrācijas procentiem, pieņem, ka vidēji 1 ml ēteriskās eļļas ir 20 pilieni ( biezākām eļļam mazāk, šķidrākām vairāk).

            Aprēķins:
            Kopējais gatavais maisījums, ko vēlamies iegūt ml  - 100%
           
            Ēterisko eļļu daudzums ml - koncentrācija %

Kopējais maisījums ml x koncentrācija % : 100% = nepieciešamais ēterisko eļļu             daudzums ml. No kopējā maisījuma daudzuma ml atskaita iegūto ēterisko eļļu dauzumu ml, iegūst nepieciešamo kompozīcijas bāzes saturu.

Piemērs: 5% ūdens spirta losjons, 100 ml vēlamais tilpums
  
 Ēterisko eļļu daudzums        
 100 ml x 5 /100 = 5 ml = 100 pilieni
 Ūdens, spirta daudzums
100-5= 95 ml (75 ml ūdens, 20 ml spirts)

Lai aprēķinātu spirta vai degvīna daudzumu, nepieciešamo ēterisko eļļu daudzumu reizina ar 4, šajā piemērā tas ir 5 ml x 4 = 20 ml spirts.

Uzglabāšana

Ūdens losjons, aromātiskais ūdens  
 2-4 nedēļas
Ūdens spirta losjoni, tualetes ūdens
 4-6 nedēļas 
Spirta losjons, odekolons 
10% kompozīcija uz degvīna bāzes 6-8
10% kompozīcija uz spirta bāzes 12 mēneši
15-50% kompozīcijai – līdz 1,5 gadam

Eļļas losjons, dabiskās smaržas
5% 5-6 mēneši
10% 10-12 mēneši
20-50 % līdz līdz 1,5 gadam

Smaržas attīsta pilnu aromātu tikai pēc zināmas nogatavināšanās. Uz spirta bāzes veidotās dabiskās smaržas savu patieso aromātu attīsta apmēram pēc 25 dienām, bet uz eļļas bāzes veidotās pēc 14 dienām. Uzglabāt tumšā, vēsā vietā. Smaržu buketes komplekss jums sagādās pārsteigumu un apburs.


Dabisku smaržu pagatavošana mājas apstākļos

Smaržu kompozīciju veidošana ir zinātne un arī māksla, tāpēc iesaku katram pašam eksperimentēt ar dažādiem aromātiem. Kas der vienam, tas neder citam, tas attiecas uz internetā un grāmatās atrodamajām, gatavajām smaržu receptēm. 

Daudzos izstrādājumos, kurus lietojam ikdienā, ir izmantotas sintētiskās smaržas, - zobu pastās, pārtikā, tīrīšanas līdzkļos, apģērbā, utt. Arī sintētiskām smaržeļļām var būt dabiska izcelsme - nafta, taču imitēt auga esenci nav iespējams, turklāt tām nekad nepiemitīs  ēterisko eļļu enerģija un informācija, tām nav dzīvības enerģijas.

 Kopumā smaržu ražošanā izmanto ap 3000 dažādu smaržu komponentu.

Dažas vienkāršas smaržu eļļu maisījumu receptes:

Salds ziedu aromāts

6 pilieni bergamotes, 8 pilieni apelsīna, 6 pilieni vaniļa eļļas,
10 pilieni rožkoka, 8 pilieni jasmīna,8 pilieni ilang-ilanga

Atsvaidzinošs aromāts
6 pilieni apelsīna,8 pilieni rožkoka,8 pilieni petitgraina

Juteklisks aromāts
5 pilieni rozes,4 pilieni kanēļa,6 pilieni apelsīna,5 pilieni muskatsalvijas

Zemes aromāts
10 pilieni ciedras,5 pilieni pačuli,7 pilieni vīraka

Tie ir tikai daži piemēru, bet kādam aromātam dot priekšroku, kādas smaržas savstarpēji kombinēt, katrs izvēlas pats, respektīvi, izmēģina. Par smaržas radīšanas zinātni ir sarakstītas veselas bibliotēkas, taču vēl joprojām daudz kas palicis nepateikts. Slavenu smaržu receptūras tiek glabātas kā vērtīgi noslēpumi.


Vācu izcelsmes zīmola Florascent aromāti


Dabiskas smaržas
Ne vien kosmētika, arī smaržas var būt dabiskas.
Vācu izcelsmes zīmola Florascent aromātus ražo tikai no dabiskām izejvielām, proti, augu esencēm un ēteriskajām eļļām, un pēc tradicionālām metodēm, kādas, gatavojot parfīmus aristokrātiem, izmantoja 17. gs. Francijā. To sastāvā nav ftalātu, sintētisku vielu (tostarp arī sintētisku fiksatoru) un dzīvnieku izcelsmes vielu.

Latvijā šobrīd pieejami deviņi dažādi aromāti – romantiskais Pivoine, kaislīgais Tango, austrumnieciskie Santal, Medina un Ksar, atsvaidzinošais Thé Vert, karaliskais Jasmine un vīrišķīgais Vetyver. Cenas: Ls 49 – 56 (60 ml), nopērkams Biotēkā.




Nav komentāru: