6/08/2013

Aromaterapija: mājas SPA un veselības profilakse


Ēterisko eļļu izmantošanu vannai
 Vanna ir visvienkāršākais veids, kā būt draugos ar aromterapiju. Aromterapijas vannas var taisīt 1-2 reizes nedēļā. Uz vannu jāpilina 5-7 pilieni ēteriskās eļļas. Ūdens vannā nedrīkst būt pārāk karsts, jo tad ir pārāk liela slodze sirdij un arī ādai. Arī eļļas pārāk karstā ūdenī par ātru izgaros.

Ideālā ūdens temperatūra – 37-38 grādi. Ēteriskā eļļa vienmēr jāiejauc kādā emulgatorā – pienā, saldajā krējumā, kefīrā, medū, pat vīnā var. Tas nodrošinās eļļas sajaukšanos ar ūdeni. Ja eļļu pilina pa taisno ūdenī, no ēteriskās eļļas lietošanas nebūs jēgas. 

Ēterisko eļļu vannas ūdenim pievieno tad, kad vanna jau gandrīz pilna. Vienas vannošanās ilgums – 15-20min.

 Guļot vannā, ieteicams elpot izmantojot diafragmālo jeb „vēdera elpošanu”. Šāda elpošana pumpē limfu, masē vēdera orgānus, veicina limfātisko sistēmu, līdz ar to tiek izvadīti toksīni, stimulēta asinsrite un bija vēl visādi labumi šādi elpojot, es vienkārši aizmirsu.
Tāpat arī ieteicams, vannā sēžot, pastaipīties, pamasēt sevi.

SPA  ir veselības profilakse. SPA ļoti labi spēj atbrīvot no stresa, tāpēc ļoti piemērots cilvēkiem, kam ir stresains dzīvesveids vai kuri paši par sevi ir saspringti, stresaini un nervozi.

 Kopumā mājas SPA ir sveces, mūzika, aromterapija- viss, kas nepieciešams relaksācijai. Noteikti jāizslēdz visi ārējie kairinātāji – telefoni, durvju zvans, arī vīrs un bērni.  Ir ļoti svarīgi, lai šis laiks ir tikai priekš sevis un nekā/neviena cita. Lai nekas netraucētu koncentrēties uz sevi un atslābināties.

 Pēc vannas ieteicams miers. Var iedzert tēju, svaigi spiestu sulu vai ko citu pēc vēlēšanās. 
 Miegam vispiemērotākās ēteriskās eļļas ir lavanda, ģerānija, citrusu aromāti un priede (priedi var kombinēt ar lavandu).

Citrusu aromāti pēc nozīmes ir komunikācijas aromāts, un, ja kādam nepatīk citrusu smarža, tas nozīmē, ka šis cilvēks nevēlas komunicēt, ir slēgts. Taču ir eļļas, ar kurām to var atbloķēt. Vispār katrai ēteriskajai eļļai ir sava nozīme. 

 Mazgājoties ik dienas tiek izmantoti mazgāšanās līdzekļi – dušas želeja vai ziepes. Patiesībā mazgāšanās līdzeklis ir jālieto 1-2 reizes nedēļā, bet ikdienā jāmazgājas vienkārši ar tīru ūdeni. Pretējā gadījumā āda kļūs ļoti sausa, nevesela un izžuvusi.




Ļoti interesanta un noderīga lieta ir– ķermeņa kopšanas birste ar dabīgiem sariem.

Ar šādu birsti ieteicams katru rītu pirms dušas noberzt visu ķermeni. Svarīgi ir to lietot pareizi – uz sausas ādas.

Izmantojot šādu birsti, ļoti labi tiek stimulēta ķermeņa āda un limfātiskā sistēma. 

Kustības jāveic virzienā uz sirdi, t.i., uz augšu. Nedrīkst berzēt šurpu turpu, kustībām jābūt vienvirziena. Šāda noberšanās ir ādas treniņš, āda kļūst elastīgāka. Un kas galvenais – tas neprasa daudz laika, vien apmēram 2 min.

Birsti arī ir viegli kopt – pēc katras lietošanas vienkārši to nopūš/nopurina un 1 reizi mēnesī to izskalo ar siltu ziepjūdeni. Gadījumā, ja ir ādas bojājumi (augonis, kāda infekcija vai iekaisums, apdegums), tad tajā(s) vietā(s) gan šo birsti nedrīkst lietot. Tā ir lietojama tikai netraumētai ādai.

Pirts
 Pirts ir viena no labākajām detox procedūrām. Pirtī ieteicams iet 1 reizi nedēļā, bet tā pa īstam – ar visu pēršanos. Neatņemamas pirts sastāvdaļas ir skrubji, medus un pirtsslotas.

 Kā pareizi pirtī lietot ēteriskās eļļas.

Tās nedrīkst pa taisno pilināt uz akmeņiem, jo tad tās vienkārši sadeg un nav nekāda efekta. Pareizi ir iepilināt karstā ūdenī un tad izlaistīt pa sienām un grīdu. Vai otrs variants –  šādā ūdenī mērcēt pirtsslotas.

 Runājot par pirti kā tievēšanas palīgu – noteikti nevajag pēc pēdējās izkarsēšanās iet aukstā ūdenī, jo pirtī ķermenis sakarst un pastiprināti dedzinās tauki, bet aukstumā šis process tiek pārtraukts.

Ja ir sēdošs darbs, noteikti pēc 2h vajag izkustēties. Katru dienu vismaz pusstundu ieteicamas pastaigas. Tāpat arī no rītiem pirms celšanās ieteicams iekustināt ķermeni – gultā vienkārši pastaipīties, paelpot.

  

Nav komentāru: