5/22/2013

Kā tikt pie skaista iedeguma


Vislabākā atpūta vasarā ir diena, kas pavadīta pludmalē. Gaišas ādas īpašniekiem vienmēr ir bijis aktuāls jautājums, kā tikt pie skaista iedeguma, neapdegot. Galvenā kļūda – piemirst to, ka visam ir jānotiek pakāpeniski. Mēs visi gribam iesnausties saulītē un pamosties jau brūni.
Saules gaisma ir ļoti svarīga mūsu organismam, jo saules ietekmē ādā tiek sintezēts D vitamīns.
Atrašanās ilgums saulē  ir atkarīgs no ādas tipa. Ja ir ļoti gaiša āda (I-II ādas tips), kas praktiski neiedeg un pārsvarā apdeg, saulē vispār nebūtu vēlams uzturēties bez aizsargkrēma. Šajā gadījumā jālieto saules aizsargkrēms ar augstu aizsargfiltru – SPF 50+. Lietojot aizsargkrēmus, ievērot to uzklāšanas biežumu, atkarībā no SPF faktora.
Šā tipa ādas īpašniekiem vajadzētu izvairīties atrasties atklātā saulē laika posmā no 11.00 līdz 16.00
Noturīgākam iedegumam iesaku lietot beta karotīna tabletes. Tie ir vitamīni, kuri ādu pasargā un sagatavo pirms sauļošanās, padarot pigmentu noturīgāku.

Lieto sauļošanās aizsargkrēmu SPF 30.
Īpaši pirmās piecas sauļošanās dienas ir svarīgi ādu arī aizsargāt. Sauļojies pusstundu laikā no 8:00 līdz 10.00 – tad saule nav vēl tik karsta.
Lieto sauļošanās aizsargkrēmu SPF 15.
Nedrīkst aizmirst par aizsargkrēmiem, kuri pasargā no kaitīgajiem ultravioletajiem stariem un pāragras ādas novecošanās. Uz sejas vienmēr klājiet aizsargkrēmu ar saules aizsardzības faktoru 15. Jo gaišāka tipa āda, jo lielāka cipara aizsargkrēmu jāizvēlas.
Nākamajās 3-5 dienas pamazām samazini lietotā aizsargkrēma stiprumu. SPF 15 ļauj vairāk saules stariem piekļūt ādai.  Sauļojies laika posmā no 8:00 līdz 10.00, bet nu jau 45 minūtes. 
Lieto sauļošanās krēmu.
Pēc 10 dienām jau ir parādījies neliels pamatiedegums. Tagad var pāriet uz sauļošanās krēmu, kas nedaudz veicina iedegumu, bet tai pat laikā satur arī SPF. Šādi sauļojies nākamās divas nedēļas un ne vairāk par 45 minūtēm vienā reizē.Sāc lietot sauļošanās eļļas un citus sauļošanās paātrinātājus.
Mitrini ādu. Nekad nepārtrauc lietot mitrinošus losjonus un krēmus, neļauj ādai izžūt.
Drīz būs ienākušies jaunie burkāniņi. Šo dārzeņu sulu iesaku dzert, jo tā ir ne tikai veselīga, bet arī paspilgtina iedegumu. Ar burkānu vai smiltsērkšķu eļļu var iesmērēt ādu, lai tā iegūtu dabisku nokrāsu.
  Ko darīt, ja gadījies apdegt saulē?
Sauļošanās sezonas sākumā cilvēki ļaujas ilgi gaidītajām saules peldēm, neievērojot mēru un nedomājot par aizsardzību. Rezultātā prieks pārvēršas ciešanās un patīkamā nodarbe ir jāaizmirst uz ilgāku laiku.
Jaunākie pētījumi pasaulē pierāda, ka saules apdegumi bērnībā un pārmērīga sauļošanās var provocēt viena no ļaundabīgākajiem ādas audzējiem - melanomas rašanos. Protams, UV starojums negatīvi ietekmē arī mūsu ādas kolagēnās šķiedras, tās sagraujot, tādējādi veicinot ādas novecošanās procesus.
Pārspīlēta sauļošanās ir vairāk kaitīga nekā veselīga.
Ja, ilgstoši atrodoties saulē, neesat spējis sevi pasargāt un ir radies ādas apdegums, tomēr nevajadzētu nodarboties ar pašārstēšanos un izvairīties no tādām vecmāmiņas metodēm, kā apdegušo ādas laukumu smērēšana ar pārtikas eļļu vai krējumu, ja vien jūsu mērķis nav ar vecas, sastāvējušās krējuma pakas smaku aizbiedēt savu vīrieti un izbrīvēt vakaru vienatnē.
 Šajā gadījumā būtiski lietot mitrinošus krēmus vairākas reizes dienā. Efektīvāki būs krēmi, smēres un citi līdzekļi, kas satur dekspantenolu, piemēram, Bepanthen ziede. 
Ja apdegums ir smags un radušās čūlas, par terapijas taktiku būtu jākonsultējas ar dermatologu.

Nav komentāru: