Selerijas
Lietojot uzturā selerijas, tavs organisms, tās sagremojot
patērēs vairāk kaloriju nekā ir pašā garšaugā, turklāt selerijas satur lielu
daudzumu ūdens. Tāpat selerijas satur virkni organismam vērtīgu vitamīnu un
minerālvielu, kas uzlabos tavu veselību kopumā.
Zaļā tēja
Zaļā tēja ne tikai satur virkni vērtīgu vielu, kas
nodrošina labāku veselību, pievilcīgāku ārieni un ilgāku mūžu, bet tā arī
paātrina vielmaiņas darbību. Tā kā gardais dzēriens satur kofeīnu (turklāt tas
ļauj mundrumu saglabāt krietni ilgāk nekā tase kafijas), atturies no tā
baudīšanas vakaros. Savukārt no rītiem dzer to ierastās kafijas vietā un tā
izdari pakalpojumu savam organismam!
Zaļā tēja |
Omega-3 taukskābes
Ir zinātniski pierādīts, ka Omega-3 taukskābēm bagāti
produkti regulē vielmaiņu, uzlabojot tās darbību. Tāpat veselīgās taukskābes ir
nepieciešamas normālai smadzeņu un sirds darbībai, kā arī tās satur vielas, kas
paātrina tauku šūnu šķelšanu un izvadīšanu no organisma.
Omega 6 taukskābes ir nepieciešamas normālai smadzeņu
darbībai, sirds un artēriju veselībai, vielmaiņai, reproduktīvai sistēmai un
matu un nagu augšanai, tomēr lielākā daļa cilvēku uzturā iekļauj par daudz
omega 6, tādējādi neveicinot normālu organisma darbību. Labs balanss starp
omega 6 un omega 3 taukskābēm ir 2:1, bet palielināta omega 6 uzņemšana var
novest pie iekaisuma reakcijām. Pētījumi rāda, ka mūsdienās šī attiecība
vairumam cilvēku ir aptuveni 15:1!
Omega 6 avoti ir gaļa, zivis, rieksti un augu eļļas:
- Visvairāk omega 6 taukskābes (vairāk kā 50%) ir vīnogu kauliņu eļļā, kukurūzas eļļā, kokvilnas sēklu eļļā, valriekstos un sojas eļļā. Viena tējkarote vīnogu kauliņu eļļas satur aptuveni 9.4 mg omega 6 taukskābju.
- Tāpat daudz omega 6 taukskābju (10-50%) ir sezama eļļā, margarīnā, pekanriekstos, zemesriekstu sviestā, pistācijās, mandelēs, vistu taukos, linsēklu un rapšu eļļās, indijas riekstos un pīļu taukos.
- Vidēji omega 6 taukskābju avoti (2-10%) ir olīveļļa, zosu tauki, avokado, vista ar ādu, olīves, olas, popkorns, auzu pārslas, kukurūza, vistu aknas, saulespuķu eļļa, sviests, kakao sviests, makadamijas riekstu eļļa.
- Ļoti maz omega 6 taukskābes (mazāk kā 2%) satur kokosriekstu eļļa, pilnpiens, makadamijas rieksti, vistas fileja, siers, kokosriekstu piens, palmu kodolu eļļa, lasis, garneles, krabis, tuncis.
- Čia sēklās un linsēklās omega 3 proporcionāli ir vairāk nekā omega 6 taukskābes
Čia sēklas |
Kaņepju eļļa |
Omega 3 taukskābes palīdz veidot elastīgas šūnu sieniņas, ir
nepieciešamas labai acu veselībai un smadzeņu darbībai. Daudz pētījumu tiek
veikti, lai noskaidrotu šo taukskābju labvēlīgo ietekmi uz organismu. Daži no
atklājumiem ir: palielinās enerģijas daudzums, uzlabojas garstāvoklis, labāka
smadzeņu darbība, tiek panākts hormonu līdzsvars, palīdz pie svara regulēšanas,
samazinās muskuļu un locītavu sāpes, nostabilizējas cukura līmenis un tiek
aizkavēta demence, insults un vēža attīstība.
Linsēklas |
Labi omega 3 taukskābju avoti ir :
- zivis un zivju eļļa,
- maltas linsēklas,
- linsēklu eļļa,
- čia sēklas,
- valrieksti un valriekstu eļļa.
Augu
produkti satur alfalinolēnskābi, kas organismam ir jāpārveido par
nepieciešamajām omega 3 taukskābēm (EPA un DHA), bet zivīs un zivju eļļā
nepieciešamās taukskābes ir jau gatavā veidā.
Puse no mūsu smadzeņu audiem un liela daļa nervu ir veidoti
no taukiem, tāpat arī visu šūnu sieniņas satur taukus. Tauki cilvēkam ir
nepieciešami, tikai jāseko līdzi to veidam un daudzumam uzturā.
Lai samazinātu
sirds slimību risku, pietiks ar zivju iekļaušanu uzturā 2 reizes nedēļā. Tas
nodrošinās organismu ar nepieciešamo omega 3 taukskābju daudzumu.
Ja tiek
lietoti uztura bagātinātāji, tad omega 3 devai būtu jābūt 800 -1000mg/dienā.
Omega 3 taukskābju dienas deva ir 3 g.
Ja uzņemat pārāk daudz omega 6
taukskābes, tad jāpalielina arī uzņemtais omega 3 taukskābju daudzums.
Kafija
Lai gan iepriekš ieteicām kafijas vietā baudīt zaļo tēju,
arī šis aromātiskais dzēriens mērenās devās ir veselībai un tavai figūrai
draudzīgs. Kofeīns stimulē asinsriti, kā arī skābekļa piegādi organisma šūnām,
tā paātrinot kaloriju degšanu. Tiesa, atceries, ka kafiju ieteicams baudīt bez
bagātīgas cukura un piena vai pat putukrējuma pievienošanas, ja vēlies iegūt
slaidākas formas!
Avokado
Avokado satur nepiesātinātās taukskābes,
kas paātrina vielmaiņas darbību un pasargā organisma šūnas no brīvo radikāļu
nodarītā kaitējuma. Tāpat avokado mazina paaugstinātu holesterīna līmeni,
samazina sirds slimību risku un uzlabo acu un matu veselību, kā arī pat
paātrina brūču dzīšanu.
Asas garšvielas
Asas garšvielas padara ēdiena garšu izteiksmīgāku,
saturot maz kaloriju un tā nekaitējot mūsu figūrai, bet gan tieši paātrinot
liekā svara zudumu.
Tāpat ir pierādīts, ka asi ēdieni rada ātrāku sāta sajūtu
un likumsakarīgi pastiprina mūsu vēlmi pēc šķidruma, lai remdētu sāpes, kas, kā
zināms, arī uzlabo fiziskās formas.
Ingvera sakne |
Kurkuma (Turmelic) |
Kanēlis |
Čia sēklas
Čia sēklas satur olbaltumvielas, šķiedrvielas un Omega-3
taukskābes, kas, kā jau minēts, paātrina vielmaiņu, mazina apetīti un veicina
tauku šūnu un arī uzņemto kaloriju degšanu. Apēd pāris čia sēklu pirms maltītes
ieturēšanas un pēc 15 minūtēm tās būs palielinājušās izmērā pat par 10 reizēm,
tā radot sāta sajūtu un mazinot tavu tieksmi pārēsties.
Pilngraudu produkti
Pilngraudu produktos ir liels šķiedrvielu
daudzums, kā rezultātā tie nodrošina sāta sajūtu ilgāk, kā arī šie ēdieni
organismam liek patērēt vairāk enerģijas, lai tos sagremotu.
Turklāt pilngraudu produktos ir krietni vairāk vitamīnu
un minerālvielu, kā arī organismam nepieciešamie saliktie ogļhidrāti, kas
nodrošina vajadzīgo enerģiju, nekaitējot figūrai.
Lēcas (Dali) |
Gardais citrusauglis paātrinās tavu vielmaiņu un ļaus
sadedzināt vairāk kaloriju, kā arī nodrošinās ilgstošāku sāta sajūtu. Tāpat
šķiedrvielām bagātais auglis stabilizēs cukura līmeni organismā un paātrinās
tauku šūnu šķelšanu, tās efektīvāk izvadot no organisma
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru