Vielmaiņa veicina nepārtrauktu šūnu atjaunošanos organismā, nemainot to ķīmisko sastāvu, pārstrādā barības vielas, ko saņemam ar ūdeni un ēdienu, izvada sārņus un toksīnus no organisma.
Vielmaiņas traucējumi notiek nepareizas ēšanas dēļ – pārmērīgas, nepietiekamas vai kvalitatīvi nepilnīgas. Vielmaiņas atjaunošana ir process, kas prasa komplekso piegājienu.
Šīs vienkāršas rekomendācijas palīdzēs jums uzturēt labu veselību un augstu enerģijas līmeni:
♦Ir jāēd bieži (5-6 reizes dienā) un nedaudz. Tas uztur vielmaiņu tonusā, neļaujot uzkrāties tauku rezervēm.
♦Katrā ēdienreizē uzņemt olbaltumvielas saturošus produktus, dārzeņus.
♦Brokastīm ir jābūt pilnvērtīgām. Pirms tām ir jāizdzer glāzi ūdens, lai aktivizētu vielmaiņas procesus. Vakariņas jāēd 3-4 h pirms gulētiešanas.
♦Ir svarīgi uzņemt vismaz 2-3 l ūdens dienā. Tā palīdz iesaistīt taukus vielmaiņas procesos.
♦Fiziskā aktivitāte paātrina vielmaiņu.
♦Masāža uzlabo asinsriti, paātrina metabolismu, palīdz sievietēm atbrīvoties no celulīta.
♦Masāža uzlabo asinsriti, paātrina metabolismu, palīdz sievietēm atbrīvoties no celulīta.
♦Miegam ir jābūt vismaz 8 h diennaktī. Gulēšanas laikā izdalās augšanas hormons, kas paātrina vielmaiņu, atjaunojas šūnas.
♦Sauna un pirts labi uzmundrina organismu. Karsts tvaiks, sasildot ķermeni, atver ādas poras, izdzen ar sviedriem sārņus, atjauno vielmaiņu.
♦Kontrastduša stimulē vielmaiņu.
♦Ir vēlamas ikdienas pastaigas svaigā gaisā un elpošanas vingrinājumi.
Produkti, kas palīdz cīņā ar lieko svaru un paātrina metabolismu:
Ūdens, zaļā tēja, beztauku piena produkti, zivs, liesa gaļa, vistas un tītara gaļa, asi pipari, ingvers, kanēlis, citrusaugļi, produkti, kas satur šķiedrvielas: graudu maize, kliju maize, dārzeņi, augļi, pupiņas, pākšaugi, mandeles.
Nātru uzlējums vielmaiņas atjaunošanai un asins attīrīšanai:
1 tējkaroti nātru apliet ar 250 ml verdoša ūdens, dot nostāvēties zem vāka 40 minūtes. Izkāst un dzert pa 1 ēdamkarotei pusstundu pirms ēšanas, no rīta un vakarā vienu mēnesi.
Dzēriens limfātiskās sistēmas attīrīšanai: 1 kg greipfrūtu, 500 g ābolu, 1 citrons, dilles. Visu izlaist caur sulas spiedi, iegūto sulu dzert pa glāzei starp ēdienreizēm ne mazāk kā 2x dienā.
Pienenes vielmaiņas uzlabošanai: 1 tējkaroti sasmalcinātu pieneņu sakņu apliet ar glāzi verdoša ūdens, dot nostāvēties 30 minūtes, izkāst. Lietot pa ¼ glāzes 3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.
Pelašķi vielmaiņai: svaigu sulu no lapām sajaukt ar medu (pēc garšas) un lietot 3x dienā 20 minūtes pirms ēšanas.
Dzēriens limfātiskās sistēmas attīrīšanai: 1 kg greipfrūtu, 500 g ābolu, 1 citrons, dilles. Visu izlaist caur sulas spiedi, iegūto sulu dzert pa glāzei starp ēdienreizēm ne mazāk kā 2x dienā.
Pienenes vielmaiņas uzlabošanai: 1 tējkaroti sasmalcinātu pieneņu sakņu apliet ar glāzi verdoša ūdens, dot nostāvēties 30 minūtes, izkāst. Lietot pa ¼ glāzes 3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.
Pelašķi vielmaiņai: svaigu sulu no lapām sajaukt ar medu (pēc garšas) un lietot 3x dienā 20 minūtes pirms ēšanas.
Liekais svars ir aktuāla problēma lielākai iedzīvotāju daļai. Cīņā ar to medicīnā ļoti bieži izmanto redukcijas diētu. Tās pamatā ir lieko kaloriju uzņemšanas ierobežošana. Ar šīs diētas palīdzību rezultāts nebūs ātrs un ievērojams, svars kritīsies lēni, bet pastāvīgi. Redukcijas diēta vairāk derēs cilvēkiem, kuri slikti panes izmaiņas savā ierastā ēdienkartē.
Diētas pamatvirzieni: novest līdz normai olbaltumu uzņemšanu ar uzturu vai to paaugstināto daudzumu; samazināt ogļhidrātu, tauku, ūdens un sāls uzņemšanu; pilnīga atteikšanās no produktiem, kas palielina apetīti; ēdienreižu skaita palielināšana.
Olbaltumvielas saturošie produkti, ja nav ogļhidrātu, palīdz pārvarēt izsalkuma sajūtu. Šāda tipa ēdienu pārstrādei organisms tērē krietni vairāk enerģijas. Tieši tādēļ slimošanas laikā ārsti nerekomendē uzņemt olbaltumvielas saturošus produktus, lai organisms var pilnīgi pievērsties cīņai ar infekciju, nepārslēdzoties uz smagās barības sagremošanu. Pie šiem produktiem pieder: jūras veltes (izņemot zivi), gaļa, biezpiens, olu baltumi. Tauku uzņemšana samazinās līdz 80 g, turklāt pusei no tiem jābūt augu izcelsmes. Ūdens arī jāierobežo, lai cik dīvaini tas arī nebūtu.
Tā kā tauku šūna uztur savu eksistenci, pateicoties ūdenim, tāpēc, lai palaistu tauku dedzināšanas režīmu, dienā ir jāizdzer ne vairāk par 1 l tīrā ūdens.
Ideālā variantā sāls būtu jāizslēdz. Organismam pietiek ar to sāli, kas ir jau iekšā produktos. Sāls dienas minimums ir 5-8 g, gadījumā, ja izslēgt to no uztura ir pārāk grūti.
No uztura jāizslēdz arī apetīti uzlabojošos produktus, piemēram, alkohols, kūpinājumi, garšvielas (tai skaitā dārzeņi), buljoni un mērces.
Ēdienreižu skaits ir 5-6, lai organisms neatrastos „izsalkuma stresa” stāvoklī un neglabātu liekos krājumus „melnajai dienai”.
Avots: dievietei.lv
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru