7/16/2013

Fitoterapija

Fitoterapiju var definēt kā zinātniski pamatotu terapiju ar svaigiem vai kaltētiem ārstnieciskiem augiem vai to daļām.

Iegūstot no tiem sulas, sīrupus vai ūdens, spirta, ūdens spirta, spirta ētera u.c. izvilkumus pēc tehnoloģijām, kas nodrošina lielāko daļu bioloģiski aktīvo un citu vielu saglabāšanos augos.  

Fitoterapija ir zinātniski pierādīta ārstēšana ar augiem un no tiem iegūtajiem galēna preparātiem.

Ārstniecības augi

Aloe Vera - alvejas iedarbība uz organismu ļoti daudzveidīga. Svaigai sulai piemīt stipri izteikta baktericīda iedarbība. Iedarbīga pret aizcietējumiem. To ar panākumiem lieto arīgi apdegumu, trofisku čūlu, mastītu ārstēšanai. 

Tinktūru lieto kompresēm bišu dzēlumu vietās. Ar emulsiju, kas gatavota no aktivētām alveju lapam, rīcineļļas un eikalipta eļļas, ārstē ādas bojājumus pēc staru terapijas, kā arī ekzēmas, psoriāzi, apdegumus. 

Tautas medicīnā bez tam alvejas sulu kopā  ar medu lieto plaušu tuberkulozes un anacīdu gastrītu ārstēšanai.

Apīņu rogas - apiņu augļkopām ir nomierinoša, pretsāpju, antibiotiska iedarbība.Apiņu augļkopu uzlējumu lieto ēstgribas rosināšanai un kā miega līdzekli. Tautas medicīnā lieto arī gastrītu, cistītu ārtēšanai, kā arī  pret nierakmeņiem, galvassāpēm, gastrītu.

Amoliņa laksti - uzlējumu lieto hronisku bronhītu, migrēnas ārstēšanai, paaugstināta asinsspiediena pazemināšanai klimaktērijā. Lakstu sautējumus ieteic kāju un roku locītavu ārstēšanai podagras un reimatisma slimniekiem. Kumarīnu un amoliņa lakstus lieto pārtikas rūpniecībā pārtikas produktu aromatizēšanai. Nedrīkst pārdozēt- lielās devās rada sliktu dūšu un vemšanu.

Auzas sējas - drogu lietošana pamatojas uz visu darbīgo vielu kompleksu.Auzu augļus lieto kā labu diētisku līdzekli uzturā, kā sedzošu un mīkstinošu līdzekli, kuņģa un zarnu trakta iekaisumu un caurejas ārstēšanai. 

Tautas medicīnā auzu augļu uzlējumu  izmanto žults sekrēcijas stimulēšanai, plaši izmanto arī auzu salmu novārījumu un tēju kā sviedrējosu, pretdrudža, diurētisku līdzeklitūsku ārstēšanai, kuru cēlonis ir nieru darbības traucejumi, kā arī meteorisma ārstēšanai. Pret nierakmenu izraisītām sāpēm lieto karstas auzu salmu kompreses nieru rajonā. Svaigu auzu lakstu spirta izvilkumu lieto homeopātijā kā spēcinošu, tonizxējosu līdzekli pret nogurumu, kā arī gremošanas organu sekrēcijas stimulēšanai.

Asinszāle - drogas (ziedus, lakstus) ievāc ziedēšanas laikā. Augs satur krāsvielas, glikozīdus, rutīnu, ēteriskās eļļas, tanīnus, karotīnu, C vitamīnu, organiskās skābes, minerālsāļus. Uzskata, ka asinszāle palīdz novērst 99 vainas. 

Tēju lieto kā savelkošu un antiseptisku līdzekli, ja ir kolīts, caureja, elpošanas ceļu iekaisumi. Kā tonizējošu līdzekli izmanto nervozitātes un vispārējas garīgas depresijas mazināšanai. Piemīt izteikti savelkoša un antibaktericīda iedarbība, kā arī spēja stimulēt audu reģenerāciju. Stimulē sirds darbību, paaugstina arteriālo asinsspiedienu, sašaurina asinsvadus. Uzlabo apetīti, pastiprina gremošanas orgānu sekrēciju. Mazina galvassāpes un seksuālo uzbudinātību, palīdz bezmiega novēršanai, uzlabo redzi un mīkstina ādu, stiprina imunitāti un uzlabo garastāvokli. 

Ārīgi lieto svaigu un inficētu brūču, čūlu, apdegumu dziedināšanai, ja ir mutes dobuma gļotādas un smaganu iekaisumi, kā arī akūtas iesnas. Lielisks profilaktisks līdzeklis. 

Sulai piemīt izteikta sviedrējoša iedarbība. Pārdozēšanas gadījumā var būt uzbudināta nervu sistēma un ādas alerģiski izsitumi. Nevar lietot, ja ir paaugstināts arteriālais asinsspiediens. Augam ir patīkams aromāts un specifiska garša. Sien pirtsslotās. Tējas pagatavošana: 5 g drogu aplej ar 200 ml karsta ūdens un nostādina 10–15 minūtes.

Burkāni -saknes svaigā veida lieto hipovitaminožu un avitaminožu āŗstēšani, kā arī organisma vielmaiņas traucējumu novēršanai. Burkānu sulu kā karotīna avotu iesaka lietot miokarda infarkta slimniekiem. Tautas medicīnā burkānu saknes un sulu izmanto kā diētiskus produktus, žultsakmeņu un nierakmeņu slimību, kā arī mazasinības ārstēšanai un gremošanas veicināšanai.

Baldriāns - saknes satur ēteriskās eļļas, organiskās skābes, alkaloīdus, miecvielas, mikroelementus. Piemīt izteikti nomierinoša iedarbība. Sakneņu novārījumu lieto kā nomierinošu līdzekli sirds un asinsvadu neirozes, vispārējas nervozitātes, vairogdziedzera hiperfunkcijas, hipertoniskās slimības gadījumā, ja cilvēks mokās ar bezmiegu, krampjiem (epilepsija) un gremošanas trakta spazmām, pret klimaksa perioda traucējumiem. 

Preparāti regulējoši iedarbojas uz nervu sistēmu un sirdi, sekmē koronāro asinsvadu paplašināšanos, tiem piemīt spazmolītiska un hipotensīva iedarbība. Tie nedaudz pastiprina zarnu trakta motoriskās funkcijas, nomāc tajā rūgšanas procesus. Baldriāna drogas gatavo no saknēm un sakneņiem, tomēr tautas medicīnā tēju uzlējumu pagatavošanai un vannas peldēm izmanto arī  auga ziedus-galvenokārt kaltētus.Kaltētas baldriāna drogas var uzglabāt līdz pat 3 gadiem.

Bērza lapas - bēŗzu lapām un pumpuriem piemīt organismu attīrošas īpašības. Bērzu lapu tēja noder pret reimatismu, sāļu izgulsnēšanos locītavās. Tāpat to var lietot nieru un urīnpūšļa slimību gadījumā. Bērzu lapu tējai piemīt nierakmeņus šķīdinoša darbība un tie kā smiltis tiek izvadīti .Reimatiskām sāpēm labi noder karsti apliekamie - sautētas karstas bērzu lapas sien ap sāpošajām ceļu, pirkstu locītavām, elkoņiem vai potītēm.
 
Bērzu lapu tēju var lietot arī kā atkrēpojošu un plaušas tīrošu līdzekli klepus gadījumā. Bērzu pumpuri sekmē žults sekrēciju.Pavasarī īpaši domājam par organisma attīrīšanu. Tādu attīrīšanas kūri var izdarīt, ņemot vienādās daļās bērzu lapas, paegļa ogas un kaķpēdiņu tēju. Jādzer pa tasei rītos un vakaros. Ārīgi bērzu pumpuru vai lapu uzlējumu var lietot brūču apmazgāšanai, ekzēmu ārstēšanai (paralēli šajos gadījumos var lietot arī iekšķīgi).
 
Matu stiprināšanai un galvas attīrīšanai no blaugznām var gatavot uzlējumu uz žāvētām bērzu lapām. Tāpat var gatavot vannu. Šiem nolūkiem ņem 4 saujas bērzu lapu, aplej ar 2 litriem ūdens, vāra 10-15 minūtes, 2 stundas ļauj ievilkties. Protams, vērtīgas ir arī bērzu sulas vispārējai organisma spēcināšanai, pret mazasinību, angīnas, furunkulozes ārstēšanai. Bērzu pumpuri satur flavonoīdus, ēterisko eļļu, sveķveida vielas, saponīnus, C vitamīnu u.c. 

Bērzu lapas satur flavonglikozīdus, organiskās skābes, C vitamīnu u.c. Bērzu lapas vislabāk ievākt pirms Jāņiem. Bērzu pumpurus ievāc agri pavasarī- martā, aprīlī. Zarus sasien slotās, izžāvē un sausos pumpurus pēc tam nobrauka ar rokām. Bērza lapu un pumpuru tēja – bērzu pumpuri satur apmēram 5% ēterisko eļļu ar patīkamu balzamisku smaržu. Bērzu lapās ir 0,005% ēterisko eļļu, C vitamīns. Šai tējai piemīt spēcinošs un tonizējošs raksturs.

Citronmētra - tai piemīt izteikts citrona aromāts, jo ēteriskā eļļa satur citrālu un geraniolu, tā bagāta arī ar askorbīnskabi.Tēju kā ārstniecības līdzekli īpaši iesaka sirds slimniekiem, citronmētra noderīga hiperaktīvu bērnu ārstēšanai un kā nomierinošs līdzeklis jebkuram.
Citrusaugi - citrusaugļiem kopīgs ir tas, ka tie pieder pie rūtu ģints Citrus un visās šo augu daļās – lapās, ziedos, augļos ir atrodama smaržīga ēteriskā eļļa. Šīs ģints augļu kokiem  un to augļiem bieži vien ir vienāds nosaukums. Piemēram-citrons, greipfrūts, mandarīns, apelsīns. 

Citrusi ir siltummīļi – to augšanai ir piemēroti tropu un subtropu apgabali. Tos kultivē ASV dienvidos (Kalifornijā, Floridā), Brazīlijā, Argentīnā, Vidusjūras baseina valstīs (Spānijā, Itālijā, Marokā), arī Indijā, Ķīnā, Austrālijā. Pasaules augļu tirgū apmēram 1/3 ir tieši citrusaugļi. Augļos ir daudz citronskābes, C, A, B, P vitamīnu, kā arī augļu mizās 1-2% ēteriskās eļļas.Citrusaugi ļoti labvēlīgi ietekmē gremošanas trakta darbību, augļi tīra asinsvadus, pazemina asinspiedienu, noder aterosklerozes profilaksei un ārstēšanai. 

Citrusaugļu mizas tiek izmantotas par piedevām gan konditorejas izstrādājumu un liķieru ražošanā, gan arī daudzos garšvielu maisījumos. Svaigus citrusaugļus var pievienot dažādiem salātiem.

Ceļmallapas -ceļmallapām piemīt spēja atjaunot bojātās ādas šūnas – vasarā tas ir viens no populārākajiem augu līdzekļiem sasitumam vai ievainojumam, lai brūce ātrāk sadzītu. Ceļmallapas stimulē kolagēna sintēzi audos, tādēļ ir lieliska ādu nostiprinošo un reģenerējošo līdzekļu sastāvdaļa, tai piemīt arī antioksidanta un pretiekaisuma īpašības. Lapu sulu un ekstraktu pa 1 ēdamkarotei x3 dienā lieto pirms ēšanas ja ir pazemināts skabes saturs, gastrīti, akūtas un hroniskas zarnu trakta slimības, čūlas, hroniski zultspūšļa iekaisumi. 

Tautas medicīnā lieto uzlējumus, lapu tēju lieto kā atkrēpošanas līdzekli bronhīta un plausu tuberkulozes, garā klepus, skrelozes ārstēšanai, kā arī pret urinēšanu naktīs. 

Deviņvīru spēks -  ziedu aktīvās vielas darbojas kā mīkstinošs, atkrēpošanu veicinošs, aizsmakumu un augšējo elpošanas ceļu iekaisumu mazinošs līdzeklis.Tautas medicīnā deviņvīruspēku ziedu uzlējumu lieto mutes dobuma, plaušu iekaisumu, bronhīta, astmas, dizentērijas, kuņģa katara, aknu un liesas slimību ārstēšanai. Ārīgi vannām lieto kā  ziedus, tā arī lapas rīkles skalošanai, galvas mazgāšanai, pret plikpaurību.

Fenhelis - jau sen pazīstams kā ārstniecības augs un garšaugs. Fenheļa  augļi satur 2-6% ēterisko  eļļu, 9-12% taukskābju, olbaltumvielas. Raksturīgo smaržu fenhelim piešķir anetols un fenhons.Fenhelim ir spēcīga, saldeni vircota garša  anīsa garša un tā  galvenajām sastāvvielām ir antiseptiskas un antispazmatiskas īpašības. Tautas medicīnā fenheļa augļus plaši pielieto pret vēdera uzpūšanos,  lieto žultsakmeņu un nierakmeņu slimību ārstēšanai.Tam piemīt dezinficējoša un atkrēpošanu veicinoša iedarbība.

Karkāde -tējas ražošanā izmanto tikai kultivēto formu Karkāde. Tējai derīgas ir tikai ziedlapiņas, kuras pēc novākšanas ir fermentētas (karsētas zem sloga, bez gaisa piekļūšanas un tad žāvētas). Šī tēja nesatur mākslīgas krāsvielas, garšas piedevas un aromatizatorus.Pateicoties tam, ka ziedlapiņas satur citronskābi, šī tēja atspirdzina karstumā, palīdz, ja ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, kā arī ir labs antiseptiķis. Pateicoties izteiktajai P vitamīna aktivitātei, antociāni un flavonoīdi stiprina asinsvadu sieniņas un regulē to caurlaidību.. 

Tādā veidā Karkāde dzēriens regulē asinsspiedienu, tam ir spazmolitiska iedarbība, darbojas kā viegls urīndzenošs līdzeklis, uzlabo žults izdalīšanos un aizsargā aknas no nevēlamas iedarbības. Atšķirībā no daudziem citiem augiem Karkāde nesatur skābeņskābi un tāpēc ir nekaitīga nieru slimniekiem. Izsutinātām Karkāde ziedlapām, kuras palikušas pēc tējas uzvārīšanas, piemīt patīkama garša, tās satur 9% olbaltumvielu (to saturā ir 13 aminoskābes, tai skaitā 6 neaizstājamās). Polisaharīdi, ko satur ziedlapas, palīdz attīrīt zarnu traktu no toksīniem un smagajiem metāliem. Tas viss palīdz no organisma izvadīt vielmaiņai nevajadzīgās vielas un uzlabot organisma vispārējo stāvokli.

Kaņepes -kaņepju preparāti un uztura produkti ir lieliski absorbenti, kas pārsteidzoši efektīvi no organisma izvada dažādas toksiskas vielas.Tautas medicīnā izmanto stiebrus, lapas, ziedus, putekšņus, sēklas, eļļu. Tautas medicīnā izmanto augšējo elpceļu saslimšanu, akūtu bronhītu, dzimumorgānu slimību, urīnpūšļa un nieru iekaisumu gadījumos.
Tautas medicīna liecina, ka uzlējumus izmanto kā sāpes mazinošu un miega līdzekli. Kaņepju sēklu uzlējumu lieto kā attīrošu un urīndzenošu, mīkstinošu un organismu vispārstiprinošu līdzekli. To izmanto gremošanas trakta, urīnizvadsistēmas un dzimumorgānu slimību ārstēšanai (gonoreja, urīnpūšļa katars, hemoroīdi). Palīdz arī garīgas pārslodzes gadījumā. 

Sēklas komprešu veidā izmanto mastīta, hroniska reimatisma, apdegumu, izsitumu, nobrāzumu dziedēšanai.  Preparātus, kas iegūti no stiebru masas, izmanto neirastēnijas, impotences, rahīta, diatēzes un mazasinības gadījumos. Kaņepju eļļu izmanto jostasvietas radikulīta, sāpošo vietu ieziešanai. Kaņepju eļļu izmanto apdegumu dziedēšanā, tā  efektīvi mazina grumbas un atjauno ādas šūnas.

Kumelīte - tēja, kumelīšu ziedi satur līdz 1,9% ēteriskās eļļas, organiskās skābes, holīnu, gļotvielas, karotīnus, B un C vitamīnus un citas noderīgas vielas. Šī tēja lieti noder arī saaukstēšanās, bezmiega gadījumā. Šai tējai ir ļoti patīkama, maiga garša un smarža, kas ļoti patīk arī bērniem. Viena glāze kumelīšu tējas, iedzerta pirms gulētiešanas palīdz aizmigt.Tēja, lietota no rīta pirms ēšanas, attīra organismu. Kaltēta auga buntītes ieteicams izmantot vannu peldēm. Regulāri veicot inhalācijas, mazināsies hroniskās iesnas. Mazina paaugstinātu sāpju sajūtu. 

Pirtī karstā tvaika iedarbības rezultātā kumelīšu sastāvā esošās vielas iedarbojas vēl spēcīgāk. Izmanto lāvas paklājiņos, var peramo slotu no visam pusēm aplikt ar kumelīšu ziediem un lakstiem un pārsegt ar linu palagu, līdzēs pie “kaulu sāpēm”. Kā piedeva pie gara uzmetamā augu uzlējuma. Pēc kumelīšu komprešu slotas ādu nevajadzētu skalot. Ļoti labi attīra ādu. 

Tējas pagatavošana: 3–5 g drogu aplej ar 200 ml karsta ūdens un nostādina 10–15 minūtes. 

Ķimenes - tēja,  satur ēteriskās eļļas, kas piešķir šai tējai spēcīgu un patīkamu smaržu un garšu. Tēja var līdzēt arī, piemēram, gremošanas traucējumu gadījumā. Jāatzīmē, ka ķimeņu izmantošana ir ļoti plaša – arī maizes cepšanai, sieriem, dārzeņu un zivju konservēšanai utt.
Bērza lapas - lapu un pumpuru tēja – bērzu pumpuri satur apmēram 5% ēterisko eļļu ar patīkamu balzamisku smaržu. Bērzu lapās ir 0,005% ēterisko eļļu, C vitamīns. Šai tējai piemīt spēcinošs un tonizējošs raksturs, kas lieti noderēs ziemas nogalē. Un ,protams, nevar aizmirst par bērzu sulām pavasarī, kas bagāta ar dažāda veida vitamīniem.

Ķiploki - to  galvenā darbīgā viela ir glikozīds aliīns. Ķiplokus sasmalcinot, atbrīvojas ferments alināze, kas aliīnu sašķeļ par alicīnu. Alicīns ir ēteriska eļļa (ķiplokos 0,2-0,3%) ar specifisku aromātu un izteikti baktericīdu (iznīcina mikroorganismus) iedarbību (aizkavē baktēriju augšanu un attīstību pat tik niecīgā atšķaidījumā kā 1:125000). Ķiploki satur askorbīnskābi (C vitamīns), B grupas vitamīnus, D un PP vitamīnu, kāliju, kalciju, magniju, varu, dzelzi, mangānu kobaltu u.c. vielas. Ķiploki kā augu valsts ārstniecības līdzeklis aprakstīti jau mūsu ēras I gadsimtā. 

Ķiploku ēteriskā eļļa no organisma izdalās caur plaušām kopā ar izelpojamo gaisu un darbojas viegli kairinoši, atkrēpojoši un pret kaitīgo mikrofloru. Tāpēc ķiplokus lietošana pilnīgi attaisnosies, ja ir augšējo elpošanas ceļu saslimšanas.  Ķiploki darbojas urīndzenoši, sviedrējoši, antiseptiski, samazina sāpes, samazina nogurumu pēc smagas fiziskas slodzes, pazemina asinsspiedienu, uzlabo un normalizē sirdsdarbību, sekmē gremošanu, samazina rūgšanas procesus gremošanas traktā, kā arī iznīcina gripas ierosinātājus (ne velti netradicionālās ārstēšanas metodes piedāvā gripas epidēmijas laikā nēsāt  ķiploku „kaklarotu”).

Kliņģerītes - ziedu preperātiem ir izteikta pretiekaisumu, nomierinoša, hipotenzīva un vāji izteikta spazmatiska iedarbība. Tie sekmē kuņģa sulas sekrēciju, palielina skābes daudzumu kuņģa sulā un tās fermentatīvo aktivitāti.No drogas gatavo uzlējumus ,tinktūras, kuru lieto ārīgi brūču dziedināšanai, mutes dobuma un rīkles skalošanai, ārstējot angīnu un smaganu iekaisumus.Iekšķīgi lieto kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas, čūlu, gastrītu, aknu un žults ceļu iekaisumu ārstēšanai, kā arī sirds aritmijas un hipertonijas ārstēšanai.

Tautas medicīnā  novārījumu lieto ārīgi piņņu,augoņu, čūlu, ēdes, brūču, acu iekaisumu ārstēšanai un kārpu iznīcināšanai. Tautas medicīnā arī plaši izmanto kliņģerīšu lakstus, kurus plaši lieto homeopātijā un veterinārijā. No kliņģerīšu ziediem ieģūst karotinoīdus, kurus izmanto dažu siera šķirņu aromatizēšanai un pārtikas produktu krāsošanai.

Lakrica - par lakricu, brīnišķīgu ārstniecības augu, bija zināms vēl senos laikos. Tās sakne tika pielietota skitu karakalpu, slavenu ar savu spēku, veselību un izturību, ārstēšanā. Par plašu izmantošanu skitu medicīnā vēsture ir devusi lakricai vēl vienu nosaukumu - «skitu sakne». Tibetas medicīnā lakricas sakne ir sastāvā 90% visās ārstniecības izlasēs, to uzskata par efektīvu visu organismu atjauninošu līdzekli un pirmkārt rekomendē slimniekiem un sirmgalvjiem. 

Mūsu organisma veselās šūnas ir aizsargātas no infekcijām. Mēs mierīgi eksistējam kopā ar daudziem slimības izraisošiem mikroorganismiem, kamēr organisms ir pilns enerģijas un dzīves spēku. 

Pretmikrobu un antivīrusu iedarbība: apvalda vīrusa šūnu savairošanos asinīs, bloķē hroniskas saslimšanas recidīvus; pretiekaisuma iedarbība: apspiež visas iekaisuma procesa fāzes, bremzē infekcijas progresēšanu; adaptogēnās īpašības: pastiprina organisma pretestību infekcijām, stresiem un nelabvēlīgām ārējām iedarbībām, renovē un nostiprina imunitāti; antisklerotiskā iedarbība: bremzē holesterīna biosintēzi, uzlabo sirds darbu; pretvēža iedarbība: preparāts pārstāv dabiskas izcelsmes aktīvu vielu sarežģīto kompleksu, kuras kavē ļaundabīgu šūnu pārdzimšanu, ir pierādīts, ka glicerizīnskābe nomāc kancerogēno vielu nelabvēlīgo ietekmi; reģenerējošā iedarbība: renovē un uzlabo visu orgānu un sistēmu darbu; tonizējošā darbība: uzlādē organismu ar enerģiju, izved no hroniska noguruma stāvokļa, paaugstina dzīves tonusu; atjauninošā darbība: palēnina novecošanas procesus; sekmē patogēnisku mikrobu, šlaku un toksīnu izvešanu no organisma; enerģētiska iedarbība: renovē enerģētisko balansu organismā.

Lavanda - ļoti sens augs, izmanto tējas un uzlējumu gatavošanai.Lapas un ziedi tiek izmantoti arī  par  garšvielu. Lavandai piemīt urīndzenoša un spazmolītiska iedarbība. Tautas medicīnā lavandas eļļas spirta tinktūru lieto pret migrēnu un sirdsklauvēm. Savu īpašību dēļ lavandu plaši izmanto parfimērijas un farmaceitiskajā rūpniecībā. Taču asās garšas dēļ pie mums kulinārijā to izmanto reti. Lavanda ir populāra garšviela spāņu, franču un itāļu virtuvē. To pievieno dažādām mērcēm, zupām.

Liepu ziedi - ievāc ziedēšanas laikā. Ziedi satur ēteriskās eļļas, karotīnu, C vitamīnu. Tēju lieto kā sviedrējošu un diurētisku līdzekli. Noder pret klepu, iesnām, kuņģa un zarnu spazmām, caureju, nervozitāti, krampjiem. Spēcīgs profilaktisks līdzeklis, aktivizē un mobilizē organisma aizsargspējas. Piemīt antiseptiska, nomierinoša, sāpes mazinoša, temperatūru pazeminoša, diurētiska, žulti dzenoša, sviedrējoša, atkrēpojoša, pretiekaisuma iedarbība. Stimulē kuņģa darbību. Ārīgi - mutes dobuma un kakla skalošanai iekaisumu, angīnas, stomatītu, gingivītu gadījumos. Lapu un ziedu sulā skalo matus, lai novērstu izkrišanu un veicinātu augšanu. Saberztas lapas un mizu lieto apdegumu un brūču dziedināšanai. 

Lapu un ziedu vannas lieto, ja ir depresija, nervozitāte. Ieteicams viegli uzbudināmiem (nervoziem) cilvēkiem regulāri pastaigāties pa liepu alejām. No drogas gatavo uzlējumus, tējas, kuras bieži vien kopā ar citām drogām un medu lieto kā sviedrējošu līdzekli augšējo elpošanas ceļu iekaisumu,  saaukstēšanās ārstēšanai , infekcijas slimību, bezmiega, migrēnas gadījumos, kā pretiekaisuma, spazmolītisku un diurētisku līdzekli, arī kā hipertensijas ārstēšanas palīglīdzekli. 

Tautas medicīnā liepu ziedus izmanto reimatisma, klepus, vēdera sāpju, difterijas, krampju un nierakmeņu ārstēšanai. Sarīvētus pumpurus un lapas liek uz augoņiem un uzpampumiem.Liepu ziedus izmanto ārstnieciskā uzlējuma pagatavošanai mājas apstākļos- 2 tējkarotes ziedu aplej ar 1 glāzi verdoša ūdens, ļauj ievilkties 15 minūtes, izkāš. Dzer siltu pa 1 glāzei 1-2 reizes dienā. Skalošanai lieto pēc vajadzības.

Melisa - tautas medicīnā melisu izmanto kā pretkrampju un nervu sistēmu nomierinošu, pret migrēnu, bezmiegu, kuņģa un zarnu sāpēm, gremošanas traucējumiem.To ieteic arī grūtniecības periodā pret reiboniem un vemšanu.

Malva - meža malvu izmanto pret klepu, un citam elpošanas ceļu slimībām, pret caureju un kuņģa slimībām. Tā satur daudz gļotvielu, kas apklāj iekaisušos  aizdegunes, rīkles un  iekšējo elceļu audus, iedarbojas mīkstinoši un pret iekaisumu.

Mārsils -  tautas medicīnā lieto gremošanas orgānu darbības stimulēšanai, pret sāpēm vēderā, gāzu uzkrāšanos zarnās, nieru slimību ārstēšanai kā diurētisku, nomierinošu un pretdrudža līdzekli, kā arī garā klepus, astmas, hipertonijas un bezmiega ārstēšana. Garšaugs. 

Izmanto svaigas un žāvētas lapas, jauno dzinumu galotnes ar pumpuriem. Pulverī sasmalcinātu mārsilu pievieno dārzeņu un gaļas, zivju zupām, kā arī gatavojot mājas sieru. Svaigas mārsila lapiņas pievieno gurķu un tomātu salātiem, marinētiem gurķiem.

Mārrutks - drogas (saknes) ievāc rudenī. Antibakteriālās vielas pasargā mārrutku saknes no pūšanas, tāpēc tās var viegli uzglabāt un izmantot ziemā svaigā veidā. Saknes satur glikozīdus, ēteriskās eļļas, C vitamīnu, fermentus, minerālvielas, karotīnu. Lapas – C vitamīnu, alkaloīdus. Svaigā veidā lieto pret avitaminozi, kā stimulējošu un diurētisku līdzekli. Piemīt antibakteriāla, atkrēpojoša iedarbība, tāpēc izmanto augšējo elpošanas ceļu saslimšanu gadījumā. 

Lieto, ja ir hronisks hepatīts, kolīts, cistīts, garīga un fiziska pārslodze. Ieteicams lietot profilaktiskiem mērķiem pret gremošanas trakta orgānu saslimšanām, tūsku, reimatismu, ēstgribas veicināšanai, pret vēdera sāpēm. Ārīgi lieto, ja sāp kakls (ierīvē ar sasmalcinātu sakni) un zobi. Sakņu sulu lieto kosmētiskā nolūkā. Svaigas lapas, pieliktas pie sāpošas vietas, remdē sāpes. Lapas vai sulas kompreses liek uz krūtīm asmatiska klepus lēkmju laikā. Mārrutka kompreses stipri kairina ādu, tāpēc jāuzmanās to lietošanas laikā. Izmanto kā garšvielu.

Māllēpe - ziedi satur karotinoīdus, flavonoīdus, fitosterīnus, miecvielas, lapas — gļotvielas, glikozīdus,  karotinoīdus, miecvielas, inulīnu . Tautas medicīnā lieto dažādu krūšu slimību, angīnas, urīnpūšļa, bronhītu, bronhiālās astmas, pneimonijas ārstēšanai, arī kā atkrēpošanas un viegli sviedrējošs līdzeklis.Gatavo tēju un novārījumus. Svaigu lapu sulu pilina degunā pret iesnām un dzer  ar medu  pret tuberkulozi un kā žultsdzinēju līdzekli.

Mātere - piemīt nomierinoša iedarbība uz centrālo nervu sistēmu. Palēlina sirds ritmu, pastiprina sirds savilkšanās spēju, pazemina arteriālo spiedienu. 

Tautas medicīnā lieto pret pavājinātu sirds darbību, tūsku, nervu uzbudinātību, histēriju, pārbīli, kā  arī epilepsijas ārstēšanā.

Nātre - iedarbība ļoti daudzveidīga. Tonizē visa organisma vielmaiņu, palielina hemoglobīna un eritrocītu daudzumu asinīs, sašaurina asinsvadus, sekmē asins recēšanu. Nātrēm ir antiseptiska, sāpes  remdinoša, pretiekaisumu iedarbība. Tās mazina cukura līmeni asinīs. Nātrēs ir vairāk askorbīnskābes nekā upenēs un karotīna vairāk nekā burkānos vai smilšērkšķos. 

Tautas medicīnā nātres lieto pie vispārēja spēku apsīkuma un noguruma, pie mazasinības, aknu, žultsceļu, nieru un urīnpūšļa slimībām, kuņģa kaitēm, hroniskiem vēdera aizcietējumiem un uzpūšanās, pret reimatismu, muskuļu sāpēm, pie neregulārām menstruācijām, stiprām hemoroīdu sāpēm, dažādām iekšējām asiņošanām, kā asins tīrītāju pie dažādiem ādas izsitumiem, kā sirds līdzekli, pie aizdusas, epilepsijas, histērijas, paralīzēm. 

No nātru lietošanas jāatturas cilvēkiem, kam ir pastiprināta asins recēšana, paaugstināts asinsspiediens, ateroskleroze, dzemdes un tās piedēkļu audzēji, cistas, polipi. Ar nātrēm īpaši jāuzmanās tiem, kam ir slimas nieres.

Izmantojamība ārīgi - lapas noder ierīvēšanai pie locītavu reimatisma, krustu sāpēm, neiralģijām, miozītiem: šādā nolūkā peras pirtī ar nātru slotām, kas saplaucētas verdošā ūdenī. Pret ādas slimībām, asiņojošām un strutojošām brūcēm uzkaisa sausu lapu pulveri vai uzliek svaigas lapas, liek sausu lapu uzlējuma apliekamos. 

Matu kopšanai (pret izkrišanu, blaugznām, pie pastiprinātas taukošanās) ar 1 glāzi verdoša ūdens aplej 1 ēdamkaroti sausu lapu, ļauj 1 stundu ievilkties. Pēc izmazgāšanas ar uzlējumu mitrina un viegli masē galvas ādu. Šādam mērķim lieto arī nātru lapu spirta uzlējumu.

Pļavas āboliņš - drogas (ziedus, lakstus) ievāc ziedēšanas sākumā. Ziedi satur miecvielas, flavonoīdus, polisaharīdus, ēteriskās eļļas, organiskās skābes, C un E vitamīnu, karotīnu, lapas – karotīnu, C vitamīnu, kumarīnu. 

Tēju lieto, ja ir saaukstēšanās, atklepošanas veicināšanai bronhīta gadījumā, bronhiālās astmas kompleksajā terapijā, kā arī priekšdziedzera iekaisuma ārstēšanai. Nežāvētu āboliņu ziedu tēja ir ļoti garšīga, un tai ir sviedrējoša iedarbība. 

Var pagatavot arī tēju no svaigiem augiem. 3 ēdamkarotes tējas aplej ar litru karsta ūdens (ar vārošu pat nav ieteicams), ļauj ievilkties 10–12 minūtes. No tikko pļauta āboliņa lakstiem var pagatavot lielisku, smaržīgu lāvas paklājiņu. Arī žāvēta āboliņa lāvas paklājiņš veldzēs gan miesu, gan dvēseli, tikai tas jāsamitrina, lai izdalās ēteriskās eļļas un kumarīns. Lakstus iesien bērza pirtsslotā. Āboliņš palīdzēs tiem, kas meklē savu mīlestību un saglabā uzticību.

 Baltais āboliņš tiek izmantots lāvas paklājiņā, jo slotiņas no tā nevar sasiet. Galvenokārt izmanto vasarā svaigu, bet var arī sažāvēt ziemai. Dod cilvēkam prieku, uzlabo atmiņu, atbrīvo no grūtsirdības, depresijas. Palīdz saglabāt skaistumu, atbrīvoties no sliktiem sapņiem, veicina uzticību. Piemīt enerģētiskā aizsardzība. 

 Sarkano āboliņu izmanto gan paklājiņos, gan slotās kā vasarā, tā ziemā. Ziemas slotās izturīgs, tāpēc var izmantot tīrā veidā vai arī kā pamatu jauktajām slotām. Tonizē, atjauno spēku pēc smagām fiziskām un garīgām slodzēm. Palīdz saglabāt jaunību un skaistumu. Piemīt enerģētiskā aizsardzība. Veicina uzticību, palīdz risināt finanšu problēmas. 

Dzelteno āboliņu galvenokārt izmanto svaigās slotās. Noder nemierīgu bērnu nomierināšanai. Veicina sviedrēšanos.

Piparmētra - piparmētras sastāvā esošajām vielām ir daudzveidīga iedarbība uz cilvēka organismu, nomierinoša, pretsāpju, antiseptiska un asinsriti uzlabojoša.  Piparmētru tēja  satur ēteriskās eļļas, kurās ir atklāti vairāk nekā 40 veselībai noderīgi savienojumi., kā arī karotīnu, betaīnu u.c. 

Piparmētras arī tiek ļoti plaši izmantotas gan parfimērijā, gan kulinārijā, gan medicīnā. Šai tējai ir patīkama garša un smarža, kā arī tajā ietilpstošais mentols lieliski atsvaidzina. Piparmētru tēju lieto kā spēcinošu līdzekli pret spēku izsīkumu, reimatisma, zobu sāpju ārstēšanai.

Plūškoks - tautas medicīnā pielieto pret dažādām slimībām. Ziedu un augļu tēju un  uzlējumus  lieto saauksēšanās, bronhīta, drudža, reimatisma, nierakmeņu ārtēšanai kā sviedrējošu un diurētisku,  pretiekaisumu un vieglu caurejeas līdzekli.Lapu novārījumu ar medu lieto pret vēdera sāpēm un aizcietējumiem. Ārīgi ziedus (bieži kopā ar kumelīšu ziediem) lieto kompresēm un skalojumiem angīnas, mutes gļotādas iekaisumu, acu, ausu sāpju, podagras, reimatisma, hemoroīdu ārstēšanai. 

Melnā plūškoka ziedi- 2tējkarotes melnā plūškoka ziedu aplej ar 1glāzi (200–250ml) verdoša ūdens un atstāj 10minūtes ievilkties. Pagatavoto izvilkumu izdzer visu un tik karstu, cik karstu var iedzert -neapplaucējoties. Dienā vajadzētu izdzert 2–3devas plūškoka ziedu izvilkuma. Šādu melnā plūškoka ziedu uzlējumu ieteicams lietot arī profilaktiski pret saaukstēšanos un gripu.

Raskrēsliņi – raspodiņi, drogas – laksti. Ievāc ziedēšanas laikā. Laksti satur nedaudz ēteriskās eļļas, flavonoīdus, kumarīnu, C vitamīnu. Tēja labi attīra un stiprina organismu (izmanto organisma attīrīšanas kūrēs), uzlabo vielmaiņu. Veicina siekalu, asaru un sviedru dziedzeru darbības aktivizēšanu. 

Lieto caurejas, aptaukošanās, diabēta, ādas, elpošanas ceļu saslimšanu (kā atkrēpošanas līdzekli), anēmijas, ginekoloģisku saslimšanu gadījumā. 

Uzlējumus lieto komprešu, aplikāciju, skalošanas veidā, ja ir acu un deguna iekaisums. Ieteicams skalot seju pusaudžiem, kam radušies vecumam raksturīgi ādas izsitumi. Uzlējumu lieto arī strutainu brūču, mitro ekzēmu skalošanai, mutes dobuma skalošanai. Iesien bērnu pirtsslotiņās vai pirtsslotās kopā ar stingrākiem augiem un koku zariem. Tēja veicinās svīšanu un toksīnu izvadīšanu no organisma. 

Tējas pagatavošana: 5 g drogu aplej ar 200 ml karsta ūdens un nostādina 10–15 minūtes. Labi noderēs arī pirts lāvas paklājiņam. Noteikti izmantojama ķermeņa aplaistīšanai.

Rudzupuķe - ziedi satur glikozīdus, minerālsāļus, C vitamīnu. Cianīns, kam raksturīga zilā krāsa, nodrošina auga ziedu debess zilo krāsu. Flavonoīdus vairāk satur tie augi, kas auguši auzu lauku malās. Tēja mazina iekšējo orgānu gludās muskulatūras spazmas, uzlabo apetīti un gremošanas procesu. 

Lieto, ja ir vēdera sāpes un aizcietējums, klepus, drudzis. Izmanto tējas krāsas skaistināšanai. Ārīgi lieto kompresēm uz iekaisušām acīm. Lieto kā sastāvdaļu komplekso tēju maisījumos, ja ir ādas slimības, asins attīrīšanai. Tējas pagatavošana: 3 g drogu aplej ar 200 ml karsta ūdens un atstāj ievilkties 10–15 minūtes. Tēja pastiprinās svīšanu. Tāpat kā pīpenes, rudzupuķu ziedi ir burvīgi.

Tīruma kosa - drogas (lakstus) ievāc no jūnija līdz septembrim. Laksti satur flavonoīdus, silīcijskābi, mikroelementus, ēteriskās eļļas, C vitamīnu, karotīnu. Lieto komplekso tēju sastāvā, ja ir plaušu, nieru un urīnpūšļa saslimšana, reimatisma sāpju, tūsku mazināšanai, kā arī asins attīrīšanai. Izvada no organisma lieko šķidrumu. Noregulē vielmaiņas procesus. Tēja var izraisīt nieru pastiprinātu kairinājumu, kas dažu slimību gadījumā nav vēlams, tāpēc ieteicams pirms lietošanas konsultēties ar ārstu. Ārīgi lieto brūču dziedēšanai, skalo kaklu un mutes dobumu, pievieno vannu peldēm. 

Auga iedarbība veicina vispārēju organisma nostiprināšanu un dabisko aizsargspēju palielināšanos. Tāpēc ieteicams augu kaltēt un izmantot ziemas periodā, kad organismam ir nepieciešama palīdzība cīņā ar saaukstēšanos, vīrusiem un gripu. Iesien pirtsslotās kopā ar citiem stingrākiem augiem un koku zariem. Izmanto pirts lāvas paklājiņos. Tējas pagatavošana: 5 g drogu aplej ar 200 ml karsta ūdens un nostādina 10–15 minūtes.

Virši - bieži sauc arī par siliem. Savvaļā ļoti bieži aug sausos priežu mežos un izcirtumos, degumos un sūnu purvos. Lapas viršiem īsi lineāras, vienas no vissīkākajām starp Latvijas floras ziedaugiem. Savvaļas pamatformai ziedi bālgani violeti, retāk balti. Zied no jūlija līdz septembrim. 

 Virši ir ne tikai izcils nektāraugs, bet arī ārstniecības augi. Viršos esošajam vielu kompleksam piemīt pretiekaisuma, urīnu dzenoša, pretreimatiska iedarbība, tēja nomierina un uzlabo miega kvalitāti. Viršu tēja – virši satur ļoti daudz mangāna, kā arī citas bioloģiski aktīvās vielas. Tā kā virši ir nektāraugs, tad tējai ir patīkama garša. Un šī tēja lieliski attīra arī ādu, jo viršus mēdz dēvēt par “asinstīrītājiem”.

Vilkābeles ziedi - tautas medicīnā lieto pret urīna nesaturēšanu, lieto kā vāju caurejas, žults sekrēcijas veicinātāju un diurētisku līdzekli. 

Vīgrieze - sviedrējošs, diurētisks, pretiekaisumu, lieto pret saauktēšanos, temperatūru pazeminošs, ādas slimībām, pret uzbudinājumu, bezmiegu.

Vībotne - satur ēterisko eļļu, nedaudz rūgtvielas, flavonoīdus, miecvielas u.c. Gatavo tējas, novārījumus, uzlējumus. Lieto gremošanas orgānu sekrēcijas stimulēšanai bezskābes gastrīta gadījumā, arī par spazmolītisku, nomierinošu līdzekli  neirastēnijas,zarnu spazmu, dispepsija gadījumā. Vībotņu lakstu aktīvās vielas ierosina ēstgribu, darbojas nomierinoši uz centrālo nervu sistēmu, pret krampjiem, mazina sāpes.

 Piemīt antiseptiskas, temperatūru pazeminošas un organismu spēcinošas īpašības.Tautas medicīnā drogu lieto iekšķīgi pret bezmiegu, epilepsiju, neirastēniju, galvassāpēm, zobu sāpēm, bronhiālo astmu, grūtniecības toksikozēm, reimatiskam sāpēm, nierakmeņiem un urīnpūšļa akmeņiem, plaušu tuberkulozi (kopā ar medu). Drogas lietojot ilgstoši vai lielās devās var notikt saindēšanās-nedrīkst pārdozēt. Parasto vībotni lieto arī kā garšvielu pie gaļas ēdieniem.

Uzlējumu lieto siltām kāju peldēm pirms pēršanās. Var pievienot gara uzmešanas ūdenim. Sasmalcinātu augu izkaisa uz pērtuves grīdas. Vībotne ir viens no nepelnīti aizmirstajiem seno latviešu maģiskajiem augiem. Tā ļoti labi tīra cilvēku garīgi enerģētiskajā līmenī. Izmanto pirtī gan svaigās, gan žāvētās slotiņās. Labi aromatizē pirts gaisu. Pēc pēršanās ar vībotnēm cilvēki parasti redz interesantus sapņus. Pastiprina pasaules uztveres spējas. Bagātina iekšējo dzīvi, attīsta prāta spējas un zemapziņu.


Ženšena sakne - lieto plaši medicīnā. Tie ir vieni no labākajiem CNS stimulējošiem un tonizējošiem līdzekļiem.Uz organismu iedarbība ir vispusīga- saponīni tonizē sirdi un asinsvadus, stimulē endokrīno sistēmu, sekmē hormonu producēšanas organismā.Ēteriskā eļļa-panacēns nomierina un mazina sāpes, nervu centros. 

No drogas gatavo arī sakņu  pulveri tabletēs un dražejās, kā arī tinktūru, kura varbūt sarkana vai gandrīz bezkrāsaina.Tinktūru dzer 12...25 pilienus 3 reizes dienā pirms ēšanas pret hipotoniju, fizisku un garīgu nogurumu, pārpūlēšanos, neirastēniju, hronisku gastrītu, impotenci. 

Austrumu tautu medicīnā ženšena sakni lieto kā spēku atjauninātāju un dzīves pagarinātāju līdzekli. Korejā auga lapas lieto kā brūču un čūlu ārstēšanai.


Nav komentāru: