6/02/2013

Dziedinošā ingvera tēja

Ingvera sakne
Dīvainais garšaugs ingvers pasaulē ir pazīstams jau diezgan sen. Par tā dzimteni uzskata Centrālo un Dienvidāziju, taču šobrīd to audzē visur, kur valda tropu klimats. Augs zied ar skaistiem ziediem, taču par pašu vērtīgāko tiek uzskatīta šī auga sakne. To lieto uzturā, enerģijas uzturēšanai un veselības uzlabošanai.

 Šī karstā tēja sasilda visu organismu, kā rezultātā normalizējas vielmaiņa un uzlabojas asinsrite. 

Ingvera sastāvā esošās ēteriskās eļļas dod spēcīgu triecienu visam organismam, liekot sākt pareizi darboties katram orgānam.

 Ingvers uzturā

Ingveru kulinārijā lieto gan pamatēdienos, gan saldajos ēdienos. Šis garšaugs tiek lietots gan svaigs, gan marinēts, gan kaltēts, gan arī sasmalcināts pulverī. Jāatceras, ka svaigam ingveram nebūs tik izteikta garša kā kaltētam. Kaltētam ingveram vārīšanās laikā garša kļūs intensīvāka, savukārt svaigam – gandrīz nemanāma.

Ingvers lieliski noder cūkgaļas, liellopu gaļas un vistas gaļas marinādēm, zupu, salātu mērču, sēņu ēdienu, sautējumu, rīsu ēdienu, saldo ēdienu un dažādu alkoholisko un bezalkoholisko dzērienu pagatavošanā.

Etiķī marinēts ingvers lieliski garšo ar suši, turklāt tas veicina gremošanu. Savukārt cukurā marinēta ingvera sakne lieliski iederēsies dažādu saldo ēdienu – kūku, cepumu un krēmu pagatavošanā.

Ingvera uzglabāšana

 Kaltētu ingveru var uzglabāt apmēram gadu – savu aromātu tas nezaudēs, savukārt svaigu to labāk uzglabāt ledusskapī, kur tas var stāvēt pat 4 nedēļas. 

Svaigu ingvera sakni var uzglabāt arī alkoholā – to nomizo un ieliek gaišajā rumā, patur pāris nedēļas ledusskapī un var lietot. Svaigu ingveru var arī iemarinēt – sakni nomizo, sagriež šķēlītēs, ieliek traukā un pārber ar šeriju, rīsu vīnu vai medu. Marinādei var arī pievienot nedaudz cukuru.

Ingvers – garšaugs veselībai
Ingvers ir unikāls ar to, ka tas ne tikai palīdz gandrīz pret visām kaitēm – nelabumu, reiboņiem, kaulu sāpēm, drudzi, gremošanas traucējumiem, sasitumiem, depresiju, klepu, saaukstēšanos u.c., bet arī ir lielisks līdzeklis organisma attīrīšanai un mūža ilguma pagarināšanai. 

Jāatceras, ka pirms gulētiešanas gan nebūtu ieteicams uzturā lietot šo garšaugu, jo tas rada možumu un vairo enerģiju.

Dienā nepieciešams izdzert aptuveni 2 litrus ingvera tējas. Tēju varat pagatavot no rīta un uzglabāt to termosā. Ingvera tēju varat dzert 20-30 minūtes pirms ēdienreizes, mazināsies izsalkuma sajūta.

Pret saaukstēšanos lieliski noder ingvera piens – glāzi piena uzvāra kopā ar tējkaroti rīvēta ingvera, pievieno medu un dzer karstu. Šāds dzēriens lieliski attīrīs elpceļus un palīdzēs izveseļoties.

Šī tēja ir viens no līdzekļiem, kā sasildīties pēc garas pastaigas aukstā ziemas dienā vai citā dienā, vai kad iekšā tirda nemiers par iespējamo saaukstēšanās tuvošanos. Ingvers ir lielisks līdzeklis, kas palīdz gan pret sliktu dūšu, gan pret nelielu saaukstēšanās sajūtu un pret daudzām citām, īpaši – ziemas kaitēm. Ja tev nav aktuāls neviens no iepriekšējiem simptomiem, tad tik un tā to uzvāri, jo ingvera tēja tevi uzmundrinās un radīs iekšēju siltuma sajūtu. 

Ingvers palīdz novājēt
Ingvera ārstnieciskās īpašības tika atklātas Indijā. Šajā tālajā valstī tas ir ļoti populārs to cilvēku vidū, kuri vēlas novājēt. Ingveram piemīt unikālas īpašības, kuras diezgan īsā laikā palīdz samazināt svaru, bez tam ingvera lietošanas laikā lieliski tiek atjaunots un atveseļots viss organisms. 

Lai novājētu, jādzer ingvera tēju.
Lai pagatavotu aptuveni 2 litrus tējas ar verdošu ūdeni pārliesim 3 tējkarotes sasmalcināta ingvera. 

Garšas uzlabošanai pievienosim tējkaroti medus un pāris citrona šķēlīšu. Ingvera sakne satur ēterisko eļļu, kuras komponenti (gingerols, saogals) piešķir tai īpaši asu piegaršu. Abas šīs vielas organismā stimulē asinsriti, kā rezultātā tiek veicināta vielmaiņa organismā. Ingverā esošās vielas veicinās arī dažādu toksīnu izvadīšanu no organisma.

Ingveru novājēšanas nolūkos var izmantot visdažādākos variantos, pastāv ļoti daudzas receptes, no kurām bez pūlēm katrs var izvēlēties sev vispiemērotāko, lai pēc tam dzertu ingvera tēju un katru dienu tievētu. Visām receptēm ir viens noteikums: to nedrīkst dzert pirms gulētiešanas, jo tā ir ļoti uzmundrinoša, tāpēc pēc šīs tējas dzeršanas praktiski nebūs iespējams noskaņoties uz gulēšanu. Šī iemesla dēļ nedzeriet ingvera tēju vakarā.

Recepte Nr.1.Paņemiet vienu ingvera daļu, vienu ķiploka daiviņu, divdesmit daļas ūdens. Samaisiet visas daļas termosā, ļaujiet ievilkties 15 minūtes. Pēc tam izkāsiet un lietojiet nelielās devās visas dienas garumā. Šī recepte palīdzēs Jums tikt vaļā no liekā svara.

Recepte Nr.2.Sasmalciniet sīkās daļiņās ingvera sakni, pēc tam ieberiet iegūto masu termosā un uzlejiet pa virsu verdošu ūdeni. Ļaujiet ievilkties pusstundu, pēc tam dzeriet šo uzlējumu 30 minūtes pirms ēšanas.

Recepte Nr.3.Sasmalciniet ingvera sakni, pēc tam pievienojiet citrona gabaliņu un tējkaroti medus. Iegūto masu aplejiet ar verdošu ūdeni un ļaujiet ievilkties. Dzeriet tēju visas dienas garumā pirms ēšanas, jo tā uzmundrina organismu un mazina ēstgribu, tāpēc maltītes laikā Jūs apēdīsiet daudz mazāk, nekā parasti.

Recepte Nr.4.Uzvāriet parastu zaļo tēju, pievienojiet tai šķipsniņu sausā ingvera. Tas ļaus Jums iegūt aromātisku un savdabīgu dzērienu, kurš palīdzēs tikt vaļā no liekajiem kilogramiem.

Daudzām no Jums varētu nepatikt ingvera garša un smarža, tādā gadījumā Jūs varat izveidot savu individuālo recepti, mazliet palielinot vai samazinot ingredientu proporcijas, lai padarītu maigāku un patīkamāku garšu. Tomēr nevajadzētu pilnībā atteikties no ingvera, jo tas ir ļoti lielisks un praktiski neaizvietojams novājēšanas, organisma stāvokļa uzlabošanas un tonusa paaugstināšanas līdzeklis.

Notievēšanas efekta pastiprināšanai varat izmantot ķiploku.Ingvera tēju gatavojiet kā ierasts, bet noslēgumā pievienojiet 1-2 ķiploka daiviņu Kad novārījums ievilcies, tad izfiltrējiet to. Ingvera tēju varat lietot visas dienas garumā.
            
Sastāvdaļas:
  • 20 g nomizotas ingvera saknes, sagriezta strēmelītēs
  • 1 apelsīna miziņa, sagriezta neregulāros gabaliņos, bez baltuma
  • medus pēc garšas
  • kanēlis pēc garšas
  • 1 litrs ūdens
Ingvera tējas lietošana:
Ingvera tēju var lietot pastāvīgi, ne tikai aktīvās tievēšanas dienās. Gatavo to ar zaļo vai melno tēju. Ingvers jāgriež plānās šķēlītēs. Uz 2 litriem ūdens ņem ingveru apmēram nelielas plūmes lielumā. 
  • Vienas citrona šķēlītes uz vienu tasi tējas pilnīgi pietiek.
  • Ja dzer tēju ar medu - medu vajag atšķaidīt siltā uzlējumā vai piekost klāt.
  • Pēc ingvera tējas pagatavošanas to ir jāizkāš, pretējā gadījumā tā būs pārāk spēcīga.
  • Pagatavojot ingveru tējai - to jāgriež pēc iespējas plānāk, var izmantot kartupeļu nazi.
  • Ja tēju dzert pirms ēdienreizes, samazināsies bada izjūta.
  • Rekomendējamais tējas daudzums notievēšanai - 2 l dienā. 
  • Vislabāk tēju pagatavot termosā no rīta un dzert pa tasītei visas dienas garumā. 


Nav komentāru: