4/07/2013

Meža terapija


Meža terapija – lieliska alternatīvās medicīnas metode!

Neaizmirsti aiziet uz mežu!
Uzlabot veselību un izārstēt dažādas kaites iespējams ne tikai ar tabletēm un kapsulām, bet arī ar skujām un čiekuriem.

Nepareizi domāt, ka pastaigas pa meža takām ir saistītas tikai ar skaistiem dabasskatiem. Mežam piemīt ļoti liela medicīniska vērtība. Zināms, ka meža gaisā ir vairāk nekā 300 dažādu ķīmisku savienojumu.

Tāpat kā jebkurš dzīvs organisms, arī mežs elpo. Šajā elpošanas procesā koki uzsūc kaitīgo ogļskābo gāzi, savukārt mums atdod skābekli – gāzi, kas cilvēkam nepieciešama elpošanai. 

Visaugstākā oksidēšanās spēja ir skujkokiem – eglēm, priedēm, kadiķiem, dažām liepu, arī bērzu šķirnēm. Koksne uzsūc rūpniecisko piesārņojumu, ieskaitot putekļus un ogļūdeņražus. Tādejādi meži aktīvi neitralizē atmosfēras piesārņojumu, īpaši gāzveida, labvēlīgi ietekmējot cilvēka organismu.

Dažādi pētījumi parāda arī mežu pozitīvo ietekmi saistībā ar temperatūras svārstībām – esot mežā, cilvēks neizjūt tik krasas temperatūras maiņas, kā atklātā vietā. Interesanti, ka vasarā un dienas gaišajā laikā mežā ir vēsāk, savukārt ziemā un naktī gaiss ir siltāks. Savukārt teritorijās, kur meži tiek iznīcināti, gaiss kļūst sausāks un netīrāks.

Meži, īpaši tajos esošās priedes, izdala fitoncīdus – gaistošas vielas ar antibakteriālām īpašībām, kas nogalina patogēnos mikrobus. Ieelpojot priežu meža aromātu, labvēlīgi tiek ietekmēta nervu sistēma, uzlabojas vielmaiņa un tiek stimulēta sirdsdarbība. Fitocīdi ir aktīvi ienaidnieki daudzu infekciju izraisītājiem. Piemēram, papeles pumpuros esošajiem fitocīdiem ir kaitīga ietekme uz gripas vīrusu, savukārt ozola zari iznīcina dizentērijas baktērijas. Savukārt mājās ienests lapegles zariņš par desmit reizēm samazina gaisā esošos mikrobus un baktērijas.

Lieto mežu uzturā!
Tomēr ne tikai meža gaiss ir vērtīgs. Piemēram, arī koku lapas un pumpuri bieži tiek izmantoti preparātu ražošanā. Aptiekās nopērkami dažādi līdzekļi, kas pagatavoti, teiksim, no skujkoku bagātībām.

Tas tāpēc, ka skujas satur daudz hlorofila. Izrādās, ka no bioloģiskā viedokļa hlorofilam un hemoglobīnam ir līdzīga struktūra. Praktiski tas nozīmē, ka hlorofils atjauno asins sastāvu, reģenerē audus, rada enerģiju un attīra organismu.

Der zināt, ka skujkoku vērtīgās īpašības meklējamas ne tikai aptiekās – mājas apstākļos iespējams pagatavot dažādus novārījumus un tējas.

Piemēram, priežu pumpuru tēja sekmē augšējo elpceļu sekretorisko darbību un atkrēpošanu.  To lieto dažādu slimību, tostarp bronhīta, pneimonijas, bronhektāzijas, holecistīta, holangīta, cistīta un pielonefrīta gadījumā. Ziemā, kad priežu skujās ir daudz C vitamīna, no tām var pagatavot arī tonizējošu vitamīnu dzērienu.

Arī egļu skuju dzēriens novērš C vitamīna trūkumu organismā un spēcina to. Jauniem egles zaru dzinumiem un skujām piemīt diurētiska, antiseptiska, spazmolītiska, žultsdzenoša un  sviedrējoša iedarbība.

Savukārt egles čiekuru izvilkumu izmanto par pretiekaisuma līdzekli elpošanas orgānu slimību gadījumā. To lieto inhalācijai un rīkles skalošanai angīnas, hroniskā tonsilīta, laringīta, faringīta, haimorīta, vazomotoriska rinīta, augšējo elpceļu katara, bronhiālās astmas, hroniskas pneimonijas gadījumā un par profilaktisku līdzekli pret bērnu infekcijas slimībām.
Interesanti, ka skujkoku bagātības noder ne tikai novārījumiem un tējām, bet, piemēram, arī ievārījuma pagatavošanai.

Īpaši atzinīgi vārdi tiek veltīti priežu čiekuru ievārījumam. Tas ir viens no labākajiem līdzekļiem dažādu plaušu slimību (klepus, bronhīta) gadījumā.

Peldies meža vannā!
Skujas un pumpuri labvēlīgi ietekmē veselību, ja pēc garas darba dienas tos izmanto arī vannas peldēm.

Priežu peldes palīdz pret funkcionāliem nervu sistēmas traucējumiem sirds un asinsvadu sistēmas slimību gadījumā. Savukārt peldes ar jauno egļu skujām ir atzīts līdzeklis nervozitātes, bezmiega, radikulīta, reimatisma, podagras un rahīta gadījumā.

Tautas medicīnas receptēs atrodami dažādi ieteikumi, kā izmantot meža bagātības, tāpēc meži.lv piedāvā ielūkoties dažās no tām:

Priedes pumpuru novārījums:
 1–2 ēdamkarotes sasmalcinātu pumpuru aplej ar glāzi verdoša ūdens un noslēgtā traukā uz lēnas uguns vāra pusstundu. Tad 10 minūtes istabas temperatūrā atdzesē, nokāš, drogu nospiež, iegūto izvilkumu uzpilda ar novārīto ūdeni līdz sākotnējam (1 glāzes) tilpumam. Lieto pa 1/2–1/3 glāzes 2–3 reizes dienā pēc ēšanas.

Egles čiekuru novārījums:
1 daļu sasmalcinātu čiekuru aplej ar 5 daļām ūdens un vāra uz lēnas uguns 45 minūtes, ik pa brīdi samaisot. Tad nostādina un nokāš caur marli. Izvilkums ir brūns, ar savelkošu garšu un skuju smaržu.

Vitamīna dzēriens: 
100g svaigu, tīru skuju aplej ar 2,5 glāzēm ūdens, pievieno 2 tējkarotes (vai pēc garšas) citronskābes un vāra uz lēnas uguns pusstundu. Tad dažas stundas ļauj ievilkties, nokāš. Lieto pa 1/2–1 glāzei dienā. Novārījuma garšas uzlabošanai var pievienot medu vai cukuru.

Novārījums peldei: To gatavo, vārot 0,5–1,5 kilogramus jauno dzinumu vai skuju 2–3 litros ūdens.

Priedes čiekuru ievārījums:
 2 litrus ūdens sajaucot ar 2 kilogramiem cukura, uzvāra sīrupu. Tajā pašā laikā vārošā ūdenī uz 10 minūtēm iemērc apmēram 2 litrus zaļus čiekurus. Pēc tam vāra 3 stundas, visu laiku noņemot putas. Gatavam ievārījumam ir tumši sarkana nokrāsa. Pildot burciņās, čiekurus nosmeļ.

Avots: mezi.lv

2.recepte: Padalīšos ar ļoti neparastu un noderīgu recepti.

Priežu čiekuri
Priežu čiekuru pretklepus sīrups


Sastāvdaļas:
  • 1 kg čiekuri
  • 1.5 litri ūdens
  • 1.5 kg cukurs

Pagatavošana:
  • Noskalojam čiekurus aukstā tekošā ūdenī,un liekam mērcēties siltā ūdenī, bet pa to laiku gatavojam sīrupu.
  • Katliņā lejam 1.5 litri ūdens un pievienojam1.5 kg cukuru, vāram sīrupu ap 10 minūtēm, pēc tam pievienojam 1 kg priežu čiekurus.
  • Vāram zem vāka, no burbuļošanas brīža kādas 20 min. pavāram, tad izslēdzam. Ļaujam 1 stundu ievilkties.
  • Pēc tam turpinam vārīt.Vāram uz mazas uguns zem vāka, ja ir putas noputojam. Vāram ap 2-3 stundām līdz sīrups kļuvis sārts un čiekuri mainījuši krāsu.
  • Lejam burkās ar visiem čiekuriem, vai arī caur sietiņu,lai nav biezumi.

 
  

Šāds sīrups ļoti labi noder saaukstēšanas gadījumā, vīrusu, infekciju laikā stiprina imunitāti. Sīrupa garša ir salda,mazliet savelkoša,smaržo pēc sveķiem, bet kopumā ļoti garšīgs un ārstniecisks.

Priežu čiekuri jāvāc no jūnija sākuma līdz Jāņa dienai,kad čiekuri vēl zaļi un mīksti.

Neaizmirstiet  jūnijā aiziet uz mežu pēc čiekuriem!



Nav komentāru: