3/29/2013

Dievu dzēriens-bērzu un kļavu sula

Šī gada ziema ir neparasti ievilkusies, bet tas nozīmē ka ir joprojām īstais laiks vēl sagatavoties sulu tecināšanai, lai nav par vēlu. Laikam tikai retais nezina par šī dzīvības eliksīra labvēlīgo ietekmi uz cilvēka organismu.Kamēr vēl mūsu zeme bagāta bērziem un bērzu birzēm, pie mums bērzu sulas tecina vairāk nekā kļavu sulas. Bērzu sulu dzeršana - tā jau izsenis ir riktīga latviešu padarīšana. Eiropas savienībai to nesaprast! Un paši vainīgi. Viņi noteikti daudz ko ir zaudējuši.


Bērzu sulas labi pazīst Japānā, Ķīnā, Korejā, kur tas skaitoties Dievu dzēriens. 
Bērzu sulu iegūst valstīs, kur ir kārtīga ziema ar lieliem mīnusiem, jo tad kokā esošā ciete pārvēršas cukuros. Intereses pēc urbts arī liepā un citos kokos, bet tur pat pilīte netek, savukārt kļavu Latvijā ir samērā maz. «Bērzs tomēr ir latvisks un izplatīts.»
Bērzu sulu labvēlīgā ietekme uz mūsu veselību
Bērzu sula ir kā slota - ar tās palīdzību var veikt lielo pavasara tīrīšanu organismā.
Bērza sulas lieliski attīra organismu, uzlabo vielmaiņu un baro ķermeņa šūnas ar organiskajām skābēm. To sastāvā esošās minerālvielas un citas aktīvās vielas stimulē dažādu sārņu, sāļu un nogulšņu izvadīšanu no organisma - urīnu dzenošais efekts un organismu attīrošā iedarbība bērzu sulām ir lielāka nekā ūdenim.
Bērzu sula ir bioaktīvs dzēriens, kas tīra nieres, locītavas no sāļu nogulsnējumiem, asinis — no liekvielām. Organiskās skābes, kas ir skābajā sulā, reaģē ar neorganiskajām skābēm asinīs, kas veidojas no cukura, sāls, gaļas, bīdelētiem miltiem, kā arī ar neorganisko kaļķi uz asinsvadu sieniņām. 
Tā kā bērzu sulā ir daudz organismam tik vajadzīga mikroelementa kālija, tā ir īpaši ieteicama sirds un asinsvadu slimniekiem: pietiekams kālija daudzums organismā un tā pārsvars pār nātriju veicina sirdsdarbību un šūnu normālu funkcionēšanu.
Bērzu sulas ir jādzer svaigas, vēlams - dažas stundas pēc iztecināšanas, kad tās vēl satur bioloģiski aktīvo ūdeni. 
Bērzu sulas iesaka dzert, lai uzlabotu imunitāti, atvieglotu podagras, reimatisma un radikulīta radītās sāpes, kā arī paātrinātu brūču dzīšanu. Tās palīdz pret artrītu, nieru slimībām, insultu, infarktu un urīnpūšļu slimībām.

Sulas var izmantot skaistumkopšanai. 
Sulā var mazgāt seju, jo tajās esošās vielas uzlabo ādas elastību un sejas krāsu, pasargā ādu no pavasara saules staru kaitīgās ietekmes. 
 Bērzu sulā var skalot matus— tā palīdzot atbrīvoties no blaugznām, mati ātrāk aug un ir kuplāki. Kad bērzu sulas ieraudzētas, daudzas no to labajām īpašībām iet zudumā, tomēr ir veselīgākas par avota ūdeni. Arī raudzētās sulās saglabājas organiskās skābes, mikroelementi, dabiskie cukuri un vitamīni. 

Vai sulas tecināšanai derēs jebkurš bērzs?
Lai iegūtu augstvērtīgu bērzu sulu, jāizvēlas kārpainais bērzs, kas aug smilšainā augsnē sausā vietā. Pūkainajam bērzam sula nav tik garšīga un veselīga. Tas aug purvainā, mitrā vietā.Sulīgāki būs tie bērzi, kuri aug saulainā vietā, kā arī - atkarībā no bērza vecuma. 
No viena cērtamā vecuma bērza (jau „pieaudzis" koks) pavasarī var iegūt līdz pat 200 litriem sulas (aptuveni 20-30 litrus sulas diennaktī).
Bērza urbšanai un sulas tecināšanas procesa uzraudzīšanai piemērotāki būs lauki un ciemati, taču, lai iegūtu tīru, veselīgu un kvalitatīvu bērzu sulu, bērzam nav obligāti jāaug civilizācijas neskartākajās vietās.

Linards Liberts piedāvā Jums saudzīgo bērza sulas urbšanas komplektu

Bērzu sula satur glikozi un fruktozi, bet kļavu sula – pārsvarā sukrozi. Bērzu sula ir mazāk koncentrēta nekā kļavu sula. Bērzu un kļavu sulas satur daudz dabisko cukuru un mikroelementu, ko organisms viegli asimilē, tāpēc tām ir spēcinoša iedarbība. 

Kļavu sula un sīrups
Sulas iegūšanai noderīgas visas kļavu sugas, it sevišķi tā sauktā cukura kļava. 
Sulu tecināšanu var iesākt jau aprīļa mēnesī un pat agrāk, ja zeme jau izkususi un temperatūra pacēlusies virs nulles. Šim nolūkam kļavām pirms pumpuru izplaukšanas apmēram l metru virs zemes ar svārpstu ieurbj 5 – 10 centimetru dziļu caurumu, kurā sulas notecināšanai iesit sulu mēli, t. i. 25 – 30 cm garu alkšņa renīti vai šim nolūkam speciāli izgatavotu metāla caurulīti. Zem sulu mēles gala novieto trauku sulas uzkrāšanai. Viena pieaugusi kļava, pilnīgi izmantojot pavasara sulas tecēšanas laiku, var dot ap 100 litru kļavas sulas, kuru var lietot kā veselīgu dzērienu svaigā veidā vai arī ieraudzētu vasaras lietošanai.
Kļavu sulu vārot (iztvaicējot), var iegūt ļoti garšīgu kļavu sīrupu. 
Uzglabāšanai sulu iepilda pudelēs, aiztaisa ar aizbāžņi, pārsien ar aukliņu un tad aizsveķo un glabā vēsā pagrabā. Ja sulas grib ieskābēt, tad tām pieliek rudzu maizes garozas un ļauj ieskābt. Kad sulas jau ieskābušas, tad tās izkāš caur linu drēbi un sapilda stiprās pudelēs. Katrā pudelē ieliek 3 – 5 žāvētas upeņu, ķiršu vai dārza korinšu ogas, kā arī žāvētu ābolu gabaliņus un dažas žāvētas piparmētru lapiņas. Piparmētru vietā var likt arī upenāju kātu gabaliņus. 
Pudeles aizbāž ar aizbāžņi, pārsien ar aukliņu, aizsveķo un novieto pagrabā. Sulas iegūšanai kļavas var ieurbt ik gadus, pie kam tādu ieurbšanu kļavas iztur daudz gadu no vietas un pa lielākai daļai piedzīvo savu normālo ciršanas vecumu. Parka kļavām, kurām vēlams sevišķi ilgs mūžs, ar sulu ieurbšanu jārīkojas saudzīgi. Sulu tecēšanai izbeidzoties, sulu mēlīti izņem un caurumā iedzen alkšņa vai cita lapu koka tapu.
Kad jāpārtrauc sulas tecināšana?
Sulu no bērza vai kļavas pavasarī var iegūt tikai īsu laiku – aptuveni četras nedēļas.Šis laika posms sākas, kad ir nokusis sniegs un dienas ir siltas, bet naktīs temperatūra joprojām nokrītas zem nulles. Sulu tecēšana izsīkst, tiklīdz kokiem sāk plaukt lapas. Sulas tecēšanas laiks ilgst aptuveni mēnesi. Kad sulas tecēšana sāk apsīkt un sula kļūst duļķaina, tecināšana jāpārtrauc.
Nereti bērzu sulas kļūst duļķainas jau agrāk - tādā gadījumā jāpievērš uzmanība tecināšanas tapiņai. Bērzs, kā jau dzīvs organisms, reaģē uz „brūci", veidojot recinošas vielas, kuras mēdz aizsprostot tapiņu un apgrūtināt sulas brīvu tecēšanu. Šīs vielas, nokļūstot sulā, rada tajā duļķus.
Bērzu sulu pareiza uzglabāšana
Svaigu bērzu sulu ir grūti uzglabāt ilgāk par vienu dienu - tajā var attīstīties baktērijas, kuras noārda cukurus, brīvās aminoskābes, fermentus un citas bioloģiski aktīvas vielas. Tāpēc sulu, kuru nevarēsiet izdzert svaigā veidā, būs nepieciešams sagatavot ilgākai glabāšanai.
Atspirdzinošu ietekmi atstāj tāda sula, kas satur ogļskābo gāzi. Ogļskābā gāze turklāt pasargā sulu no etiķskābes baktēriju veidošanās, kas sulā mēdz radīt nevēlamas duļķes un gļotas. Lai tās neveidotos, bērzu sulai jāsatur 5 g ogļskābās gāzes (CO2) 1 litrā sulas.
Vienā litrā dabīgās bērzu sulas ir apmēram 5 g cukura. Lai saražotu tajā vajadzīgo daudzumu ogļskābās gāzes, sulā jāizšķīdina vēl aptuveni 5 g cukura uz 1 litru sulas. Ja kopējais cukura daudzums sulā ir 1% uz litru, tad tā ir pilnīgi pietiekami, lai saražotu uzglabāšanai vajadzīgo daudzumu ogļskābās gāzes.
Sulas rūgšanu var ierosināt arī ar tādām vielām un materiāliem, kuri satur rauga sēnīti, piemēram, ar rozīnēm, jaunajiem upeņu dzinumiem, rupjmaizi un rudzu miltiem. Labu sulas rūgšanu nodrošina arī vīna rauga tīrkultūras pievienošana sulai.
Sulas garšas uzlabošanai mēdz izmantot citronu, citronskābi, krustnagliņas un citas garšvielas. Taču pārmērīga garšvielu klātbūtne sulā nomāc tās dabisko garšu. Novērojumi rāda, ka šāda sula arī sliktāk uzglabājas.


Sulu izmantošana

Receptes dzirkstošām bērzu sulām:
Vasaras lietošanai bērza sulas ielej iztīrītā un izsautētā koka vai māla traukā. Skatoties, pēc vairuma, sulām pieliek rupjas maizes garozas un ļauj ieskābt.
Kad sulas ieskābušas, tās izkāš caur drānu un iepilda pudelēs, kur garšas uzlabošanai ieliek žāvētas piparmētru lapiņas vai upenāju kātu gabaliņus, vai arī smalki sagrieztu žāvētu ābolu gabaliņus, žāvētas ķiršu vai upeņu ogas. Pēc tam pudeles aiztaisa, pārsien ar aukliņu, aizsveķo un noglabā pagrabā. Lauku vajadzībām sulas lielākos vairumos var ieskābēt, kā augstāk minēts, mucās vai koka baļļās. 
Ja pieejams cukurs vai medus, tad katrai sulu pudelei var pielikt l – 2 tējkarotes cukura vai medus. 

1. Recepte.
Nepieciešams: 25 l bērzu sulas, 300 g cukura, 1-2 citroni, 100 g rozīņu
Sagatavošanas process:
Tīrā traukā salej izkāstu bērzu sulas, pieliek cukuru, nomazgātas rozīnes, šķēlēs sagrieztus citronus (bez sēklām), samaisa un salej burkās. Aizvākotas burkas novieto istabas temperatūrā (18 grādu) uz 3-5 dienām, lai sula nedaudz ieskābst. Tad sulas novieto nedaudz vēsākā vietā (5-10 grādu temperatūrā). Jo zemākā temperatūrā uzglabā, jo sula ir labāka un rūgšana notiek lēnāk. 5 grādu temperatūrā sula ierūgst aptuveni 14-20 dienu laikā.

2. Recepte.
Nepieciešams: 30 l bērzu sulas, 100 g rudzu miltu, 150 g cukura
Sagatavošanas process:
Bērzu sulai pievieno rudzu miltu mīklu (iepriekš nelielā daudzumā viendabīgi sajauktu rudzu miltu un bērzu sulas masu), cukuru un ļauj rūgt 18 grādu temperatūrā, pēc tam pārvieto vēsākā vietā (5-10 grādu temperatūrā).

3. Recepte.
Nepieciešams: 20 l bērzu sulas, 200 g rupjmaizes, 4 gab. jauno upeņu dzinumu, 100 g cukura
Sagatavošanas process: 
Bērzu sulai pieliek apgrauzdētu (pacietu, pakaltušu) rupjmaizi, upeņu jaunos dzinumus, cukuru un 3 dienas ļauj lēni parūgt 15 grādu temperatūrā. Tad sulu pilda burkās vai pudelēs, uz katru pudeli pieliekot pus tējkaroti cukura. Traukus ar sulu aizvāko un novieto ledusskapī vai pagrabā (būtiski - 4 grādu temperatūrā). Pēc senajām metodēm, pudeles var ierakt arī zemē. 

4. Recepte.
Sagatavošanas process:
Svaigas bērzu sulas pilda pudelēs, katrā pudelē ieber 1 tējkaroti cukura, ieliek šķēlīti citrona, 5 noskalotas rozīnes, un naža galu citronskābes. Pudeles aiztaisa, ļauj 3-4 dienas pastāvēt istabas temperatūrā (18 grādos). Tad pārvieto vēsākā vietā (4-10 grādos).

5. Recepte: Dzirkstošais bērzu sulas vīns
Nepieciešams: 40 l bērzu sulas, 200 g cukura, 1 l savairota vīna rauga tīrkultūras (ierauga)
Sagatavošanas process:
Svaigai bērzu sulai pievieno cukuru, savairotu vīna rauga tīrkultūru (ieraugu).

Tīrkultūru sagatavo jau laikus: vīna rauga sēnītes pārlej ar 4 l līdz 90 grādu temperatūrai uzkarsētas un pēc tam līdz 20 grādu temperatūrai atdzesētas bērzu sulas. Trauku pārsedz ar marli un ļauj 6-10 stundas stāvēt siltā vietā (20 grādu temperatūrā).
Pēc ierauga pievienošanas bērzu sulai, sulu pilda traukos - stikla balonos, burkās vai pudelēs, ko cieši noslēdz. Lai rūgstot, pudelēm neizspiestu korķus, tos nosien ar auklu.
Pildītos traukus 3-4 dienas patur istabas temperatūrā (18 grādos), tad pārvieto pagrabā vai ierok zemē.
Pēc 20 dienām sula jau būs gatava dzeršanai. Šāda sula ir ar patīkami atspridzinošu, skābenu garšu un dzirkstoša.
Ievēro! Raudzēšanai sagatavoto bērzu sulu uzglabāšanas temperatūrai ir liela nozīme. Ja bērzu sulas uzglabāsiet +16 grādos un augstākā temperatūrā, tad sula ātri pārskābs un tai būs asa garša.

Latvietis no bērzu sulas gatavo dzirkstošo vīnu
Libertu bērzu sulu produkti ir tikuši pie ES atzīta BIO sertifikāta, tas nozīmē, ka visi 2012.gada produkti - sulas, sīrupi, vīni un dzirkstošie vīni būs ar skaisto zaļo lapiņu, kas garantē dabīgu un veselīgu produkta izcelsmi!


Kāpēc vismaz reizi gadā, vēlot daudz laimes dzimšanas dienā savai Latvijai, mēs franču vīnogu šampanieša vietā glāzēs nevaram liet pašmāju dzirkstošo dzērienu? It īpaši tāpēc, ka tas nācis no mūsu zemes, ar Latvijas spēku un enerģiju plūdis cauri koka saknēm, stumbru un zariem. Tā vaicā vīndaris Linards Liberts, kurš 2011.gadā valsts svētkiem radījis šampanieti no bērzu sulas.

Noderīga informācija:
Visiem kuriem interesē urbt bērza sulas saudzīgi, iesaku noskatīties šo video un atnākt uz Kalnciema ielas tirdziņu 30. martā - Lieldienās. Linards Liberts tirgos šos te komplektus. Ja nepaspēsiet uz tirdziņu, tad zvaniet Linardam (T. 29297469) un urbšanas komplektus dabūsiet!
SIA "Sula" ražotos bērza sulu produktus var iegādaties: Info Linarda Liberta mājas lapā šeit

Bērzu sulas labi var izmantot kulinārijā. 26.marta raidījumā "Kas var būt labāks par šo?" Mārtiņš Rītiņš rāda, kā no bērzu sulām pagatavot mohito, kā bērzu sulās izcept stori un kā dabūt gatavus bērzu sulās karamelizētus bumbierus.
Skaties video šeit

Nav komentāru: