11/19/2012

Goji (Godži) ogas


Kas ir Goji ogas?

Godži (Goji, Wolfberries) ogas, Līcija jeb Tibetas bārbele – tie ir brīnišķīgā Tibetas auga nosaukumi. Godži ir nakteņu dzimtas krūmājs, kas aug līdz 3 m augstumam. Tas ir atrodams arī Ķīnā un Mongolijā, kā arī Krievijā (Sibīrijā).


Goji ogas ir atklājums un sensācija Rietumos - leģendāra un gadu tūkstošiem pārbaudīta vērtība Austrumos, kas nodrošina aktīvu, veselīgu un ilgu mūžu, kā arī ir līdzeklis pret  tūkstošiem slimību. Tās tiek dēvētas arī par laimes ogām, kas aizdzen grūtsirdību, uzlabo miegu, garastāvokli un emocionālo labsajūtu. 

Augstā antioksidantu, minerālvielu, vitamīnu, aminoskābju un citu vērtīgu aktīvo vielu satura dēļ Goji ogas dēvē gan par nevīstošas jaunības eliksīru, gan Himalaju iedzīvotāju ilgmūžības noslēpumu.


Godži (Goji, Wolfberries) ogas
Izcelsme 

Visbiežāk sastopamās Eiropā ogas audzētas ĶTR Ningxia provincē, kas ir viens no ievērojamākajiem Godži ogu piegādātājiem Eiropas Savienības, Japānas, DA Āzijas tirgiem. 
Austrumos Godži ogu brīnumainās dziednieciskās īpašības bija zināmas jau pirms daudziem gadu tūkstošiem. Ierakstos, kas ir datējami 650 gadu pirms mūsu ēras, Tibetas bārbeles ogas tiek minētas kā līdzeklis, kas ir spējīgs atjaunināt un attīrīt asinis. Tibetas klosteros, kas ir pazīstami ar dziļām un spēcīgām zināšanām dziedniecībā, Godži tika uzskatīts par augu, kas nodrošina aktīvu, veselīgu un ilgu mūžu, kā arī ir līdzeklis pret tūkstošiem slimību.


Vitamīni, minerālvielas un uzturvērtība 

Ogām piemīt antibiotiskas pretvīrusu un pret appampumu īpašības, un vienlaicīgi tās ir stiprs antioksidants. Tās izvada no organisma toksīnus, attīra asinis, uzlabo nieru darbību un stiprina plaušas. Labvēlīgi ietekmē asins veidošanos un nervu sistēmu.


Savu popularitāti Goji ogas ieguva pateicoties 4 unikālu polisaharīdu saturam (LBP-1, LBP-2, LBP-3, LBP-4), kuri kopā nav sastopami nevienā citā pārtikas produktā. Polisaharīdi ir sarežģīti ogļhidrāti. Tie kalpo par galveno enerģijas avotu, kas izveidojas vielmaiņas rezultātā. Šiem polisaharīdiem piemīt milzīga bioloģiskā aktivitātē: antibiotiskā, pretvīrusu, pret appampumu, kā arī antidotu īpašības.

Bez polisaharīdiem, Godži satur arī 21 minerālu un 18 aminoskābes, no kurām astoņas ir neaizvietojamas (t.i., cilvēka organisms nav spējīgs tās sintezēt, līdz ar to tās ir jāuzņem ar barību). Tādā veidā, ogas kļūst par vērtīgu olbaltumvielu avotu – tā saturs var sasniegt 11,7%. Augsts ir B1, B2, B6 un E vitamīnu saturs. 


C vitamīns Godži ogās ir 500 reizes vairāk, nekā apelsīnos, bet dzelzs – 15 reizēs vairāk, nekā spinātos un beta-karotīna šajās ogās ir vairāk nekā burkānos. 

Otra tāda auga pasaulē nav.

Pateicoties molekulārām saitēm vielās, kas ietilpst Godži ogās, to kopēja uzturvērtība ir ļoti augsta. Cilvēka organisma šūnas polisaharīdu ietekmē funkcionē sabalansēti, un visi aizsardzības mehānismi tiek iesaistīti kopējā darbībā.

Kaltētas Goji ogas


Veselība un dziedniecība 

Austrumu medicīnā Godži ogas tiek rekomendētas anēmijas, muguras sāpju, redzes pavājināšanās un cukura diabēta gadījumos, kā arī muguras un galvas smadzeņu, un limfātisko mezglu stāvokļa uzlabošanai, aizdegunes un mandeļu slimību gadījumos, kā stiprinošu un pret stresa līdzekli visa organisma atjaunināšanas nolūkiem. Godži ogas pazemina cukura un holesterīna līmeni asinīs, stabilizē spiedienu, regulē sirds un galvas smadzeņu darbību.

Tika veikts pētījums, kurā piedalījās cilvēki cienijamā vecumā , kas lietojuši Godži ogas uzturā vienu reizi dienā, triju nedēļu garumā. Tika noskaidrots, ka 67% cilvēku T-šūnu aktivitāte paaugstinājās trīs reizes (T-šūnas atbild par informācijas, agrāk aktīvo antigēnu glabāšanu un sekundāro imunitātes reakcijas veidošanu). 95% cilvēkiem būtiski uzlabojās apetītes un miega kvalitāte, 35% cilvēkiem daļēji atjaunojās seksuālā funkcija.


Godži ogas visos veidos pastiprina gamma-interferona (vielas, kas spēj apturēt vēža pampuma augšanu) izdalīšanos organismā. Pie kam, Godži ogās ir savienojumi, kas bloķē DNS replikāciju vēža šūnās. Tādā veidā, pampumu profilaksei, blakus efektu nivelēšanas nolūkam ķīmiskās un staru terapijas gadījumos un kā palīgprodukts onkoloģisko slimību terapijā Godži ogas var sniegt slimniekam nenovērtējamu labumu.

Lietošana 

Visvienkāršākais ogu lietošanas veids ir to lietošana sausā veidā. Diennakts norma – aptuveni 10-15 gr. Arēji ogas ir ļoti līdzīgas rozīnēm – tās var lietot arī žāvētas, pievienojot jogurtiem, salātiem, gatavojot garnējumus un mērces. Iespējams arī gatavot no tām sulu un dziednieciskās tinktūras.

 
Kāpēc lietot Goji ogas:
  • Tās ir vienas no bagātākajām vitamīna C un antioksidantu augu izcelsmes avotiem uz planētas;
  • Tās aizsargā un stiprina aknas, nieres, redzi;
  • Tās uzlabo seksuālo funkciju (libido) un auglību;
  • Tās uzlabo imūnsistēmu;
  • Tās uzlabo asins cirkulāciju;
  • Tās veicina ilgmūžību – palēlina novecošanās procesus un veicina šunu atjaunošanos;
  • Tās palielina vielmaiņas aktivitāti –  dedzina taukus un labvēlīgi ietekmē gremošanu, tādā veidā veicinot liekā svara samazināšanos;
  • Mononepiesatināto (labo) tauku, šķiedrvielu un fitosterīnu mijiedarbība labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu, un gremošanas trakta veselību;
  • Sauja Goji ogas noderēs, ja jūtat - saaukstēšanās vai gripa ir klāt.

Lietojot Goji ogas, piesardzība būtu jāievēro:
  • Tiem, kam ir ziedputekšņu alerģijas
  • Grūtniecēm
  • Tiem, kas lieto diabēta un asinsspiedienu pazeminošus medikamentus, kā arī zāles, kas šķidrina asinis. Iespējama mijiedarbība.

Interesanti: 
Pusmūža un vecāka gada gājuma ķīnieši ir iecienījuši Goji ogu uzlējumu: 50-100 g kaltētu ogu liek degvīna pudelē un iztur pāris mēnešus. Esot ļoti efektīvs muguras un kāju sāpju gadījumos, kā arī citām kaitēm.

Kur pirkt Goji (Godži) ogas?

Latvijā: garšvielu veikalos, aptiekās utt. (skaitās uztura bagātinātājs)
Ārzemēs var nopirkt lielajos supermārketos un vienmēr Ķiniešu veikalā.

Man patīk:

  •  Interneta veikals "Pirkumiņš" (Ekoloģiska pārtika) skatīt šeit
  •  Interneta veikals "Saules Jums" skatīt šeit

Vidējā cena Ls 4.20 (200g) ražotājs Ķīna


Ieteikums:
GOJI OGU ZUPA
 PRET SAAUKSTĒŠANOS UN GRIPU

Sastāvdaļas:

  • 2 tējk. Izkaltētas ehinācijas saknes 
  • 200 ml ūdens, svaigi uzvārīts 
  • 5 tējkarotes goji ogas, svaigas un žāvētas 
  • 2 litri vistas buljona (mājās gatavota vai no kubiņiem) 
  • 3 vistas stilbi 
  • 2 lieli sīpoli, nomizoti un sagriesti 
  • 12 Šitaki sēnes, plāni sagriestas 
  • 10 cm ingvera saknes, nomizota un sarīvēta 
  • 2 svaigi vidēla lieluma čili, smalki sagriesti 
  • 8 ķiploku daiviņas, sakapātas 
  • Papildus gabaliņi ingvera un čili servēšanai 


 Pagatavošana:
  1.  Kaltēto ehināciju ievieto traukā ar ūdeni un veido vienkāršu novārījumu. Citā traukā ieliek goji ogas un pārlej ar ūdeni un atstāj pievilkties ar ūdeni. Abus traukus atstāj nostāvēties. 
  2.  Ievieto vistas stilbus lielā pannā vai sautējamā katlā. Pievieno sagriestus sīpolus, sēnes, ingveru un čili un saliek blakus vistai. Uz ļoti mazas uguns vārīt 1 1/2 - 2 stundas, vai līdz vista ir maiga un dalās. Noņemt no uguns. 
  3.  Dažas minūtes pirms servēšanas pievieno goji ogas un sakapātu ķiploku. Beigās izspiež ehinācijas novārījumu un pievieno zupai, uzsilda atkārtoti ja nepieciešams. 
  4.  Servē iesmeļot ar kausu traukos un dekorē ar sagriestu ingveru un čili. 


LIETOŠANA: Daudzums pietiekams 4 cilvēkiem. Var ēst kopā ar nūdelēm vai zivīm. 

 Veselību un labu apetīti!

Nav komentāru: