![]() |
Chia sēklas |
Jau pirms tūkstošiem gadu Chia sēklas bija acteku un maiju uztura sastāvdaļa un pamata izdzīvošanas produkts acteku karavīriem. Acteku leģenda vēsta, ka senos laikos apēsta sauja mītisko sēklu uzturēja kareivjus cīņās 24 stundas.
Mūsdienu zinātne apliecina Chia sēklu spēcinošo iedarbību cilvēka organismā, tās ir viens no spēcīgākajiem, funkcionālākajiem, un barojošākajiem «Superfoods» produktiem pasaulē!
Chia jeb Spānijas salvija ir lūpziežu dzimtas stiebraugs, kas aug Centrālās un Dienvidamerikas reģionos. Chia sēklas ir bagātas ar augstvērtīgām olbaltumvielām, aminoskābēm, omega taukskābēm, vitamīniem, minerālvielām (kālijs, kalcijs, magnijs, cinks, selēns, bors, varš, fosfors u.c.), antioksidantiem, šķiedrvielām, nesatur glutēnu, holesterīnu. Tām ir viegla riekstu garša.
Ieteicams lietot 1-2 ēdamkarotes dienā. 1 ēdamkarotē sēklu ir aptuveni 40 kcal. Pateicoties augstajam antioksidantu līmenim, tās nezaudē savu uzturvērtību un kvalitāti, uzglabājot pat 2 -3 gadus.
Pievienojot tikai 2 ēdamkarotes Chia sēklu ikdienas uzturam, tās dos jums apmēram 7 gramus šķiedrvielu, 4 gramus olbaltumvielu, 205 miligramus kalcija un 5 gramus Omega-3.
Kāpēc būtu jālieto Chia sēklas:
1. Chia sēklas ir ar augstu uzturvērtību
Chia sēklas ir lielisks šķiedrvielu avots, bagātas ar antioksidantiem, olbaltumvielām, kalciju, vitamīniem, minerālvielām, omega 3, 6 un 9 taukskābēm. Tās ir Omega-3 taukskābēm bagātākais dabas produkts.
2. Chia sēklas rada ilgstošu sāta sajūtu
Chia sēklām ir spēja uzņemt 9 reizes vairāk šķidruma, nekā tās sver, veidojot ap sevi želejveida apvalku, kas, nonākot gremošanas sistēmā, rada apjomu – pilnuma sajūtu, sātu un fizisku barjeru starp ogļhidrātiem un gremošanas fermentiem, kas tos sašķeļ, tādējādi paildzinot šo procesu. Tās satur gan šķīstošās (vairāk nekā 5%), gan nešķīstošās šķiedrvielas.
3. Chia sēklas līdzsvaro cukura līmeni asinīs
Pateicoties Chia sēklu unikālajam šķīstošo un nešķīstošo šķiedrvielu sastāvam un spējai veidot želejveida apvalku, tās lēnām atbrīvo uzņemto ogļhidrātu enerģiju asinsritē, tādējādi uzturot ilgstoši vienmērīgu cukura līmeni asinīs un saglabājot darbaspējas visas dienas garumā.
4. Chia sēklas ir enerģiju radošas
Chia sēklas ir bagātas ar pilnvērtīgām augu valsts olbaltumvielām, kuras kopā ar vitamīniem, minerālvielām un cukura līmeni līdzsvarojošo gelu aktivizē organismu, palielina tā izturību un dod ilgstošu enerģiju.
5. Chia sēklas – ideāls organismam nepieciešamo uzturvielu avots veģetāriešiem un vegāniem
Īpaši pilnvērtīgo olbaltumvielu (tādas kā gaļā) un Omega-3 taukskābju avots.
6. Chia sēklas ir ērti lietojamas un universālas
Jūs varat ēst Chia sēklas tāpat, varat tās sajaukt ar savu iecienītāko dzērienu vai ūdeni, pievienot tās savām graudaugu brokastīm vai salātiem, jogurtam, mērcēm, putrām vai jebkam citam. Pievienot mīklai, cepot cepumus, kēksus, mafinus, smalkmaizītes, pankūkas, maizi, sacepumus. Tās nemaina pamatprodukta garšu, bet papildina ēdienu ar organismam nepieciešamām, vērtīgām uzturvielām.
Atšķirībā no linsēklām, kuras pirms lietošanas uzturā ieteicams samalt, Chia sēklas var lietot veselas. Organismā tās viegli pārstrādājas.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru