Meža terapija
– lieliska alternatīvās medicīnas metode!
![]() |
Neaizmirsti aiziet uz mežu! |
Uzlabot
veselību un izārstēt dažādas kaites iespējams ne tikai ar tabletēm un kapsulām,
bet arī ar skujām un čiekuriem.
Nepareizi
domāt, ka pastaigas pa meža takām ir saistītas tikai ar skaistiem dabasskatiem.
Mežam piemīt ļoti liela medicīniska vērtība. Zināms, ka meža gaisā ir vairāk
nekā 300 dažādu ķīmisku savienojumu.
Tāpat kā
jebkurš dzīvs organisms, arī mežs elpo. Šajā elpošanas procesā koki uzsūc
kaitīgo ogļskābo gāzi, savukārt mums atdod skābekli – gāzi, kas cilvēkam
nepieciešama elpošanai.
Visaugstākā oksidēšanās spēja ir skujkokiem – eglēm,
priedēm, kadiķiem, dažām liepu, arī bērzu šķirnēm. Koksne uzsūc rūpniecisko
piesārņojumu, ieskaitot putekļus un ogļūdeņražus. Tādejādi meži aktīvi neitralizē
atmosfēras piesārņojumu, īpaši gāzveida, labvēlīgi ietekmējot cilvēka
organismu.
Dažādi
pētījumi parāda arī mežu pozitīvo ietekmi saistībā ar temperatūras svārstībām –
esot mežā, cilvēks neizjūt tik krasas temperatūras maiņas, kā atklātā vietā.
Interesanti, ka vasarā un dienas gaišajā laikā mežā ir vēsāk, savukārt ziemā un
naktī gaiss ir siltāks. Savukārt teritorijās, kur meži tiek iznīcināti, gaiss
kļūst sausāks un netīrāks.
Meži, īpaši
tajos esošās priedes, izdala fitoncīdus – gaistošas vielas ar antibakteriālām
īpašībām, kas nogalina patogēnos mikrobus. Ieelpojot priežu meža aromātu,
labvēlīgi tiek ietekmēta nervu sistēma, uzlabojas vielmaiņa un tiek stimulēta
sirdsdarbība. Fitocīdi ir aktīvi ienaidnieki daudzu infekciju izraisītājiem.
Piemēram, papeles pumpuros esošajiem fitocīdiem ir kaitīga ietekme uz gripas
vīrusu, savukārt ozola zari iznīcina dizentērijas baktērijas. Savukārt mājās
ienests lapegles zariņš par desmit reizēm samazina gaisā esošos mikrobus un
baktērijas.
Lieto mežu
uzturā!
Tomēr ne
tikai meža gaiss ir vērtīgs. Piemēram, arī koku lapas un pumpuri bieži tiek
izmantoti preparātu ražošanā. Aptiekās nopērkami dažādi līdzekļi, kas
pagatavoti, teiksim, no skujkoku bagātībām.
Tas tāpēc, ka
skujas satur daudz hlorofila. Izrādās, ka no bioloģiskā viedokļa hlorofilam un
hemoglobīnam ir līdzīga struktūra. Praktiski tas nozīmē, ka hlorofils atjauno
asins sastāvu, reģenerē audus, rada enerģiju un attīra organismu.
Der zināt, ka
skujkoku vērtīgās īpašības meklējamas ne tikai aptiekās – mājas apstākļos
iespējams pagatavot dažādus novārījumus un tējas.
Piemēram, priežu pumpuru tēja
sekmē augšējo elpceļu sekretorisko darbību un atkrēpošanu. To lieto
dažādu slimību, tostarp bronhīta, pneimonijas, bronhektāzijas, holecistīta,
holangīta, cistīta un pielonefrīta gadījumā. Ziemā, kad priežu skujās ir daudz
C vitamīna, no tām var pagatavot arī tonizējošu vitamīnu dzērienu.
Arī egļu
skuju dzēriens novērš C vitamīna trūkumu organismā un spēcina to. Jauniem egles
zaru dzinumiem un skujām piemīt diurētiska, antiseptiska, spazmolītiska,
žultsdzenoša un sviedrējoša iedarbība.
Savukārt
egles čiekuru izvilkumu izmanto par pretiekaisuma līdzekli elpošanas orgānu
slimību gadījumā. To lieto inhalācijai un rīkles skalošanai angīnas, hroniskā
tonsilīta, laringīta, faringīta, haimorīta, vazomotoriska rinīta, augšējo
elpceļu katara, bronhiālās astmas, hroniskas pneimonijas gadījumā un par
profilaktisku līdzekli pret bērnu infekcijas slimībām.
Interesanti,
ka skujkoku bagātības noder ne tikai novārījumiem un tējām, bet, piemēram, arī
ievārījuma pagatavošanai.
Īpaši atzinīgi vārdi tiek veltīti priežu čiekuru
ievārījumam. Tas ir viens no labākajiem līdzekļiem dažādu plaušu slimību
(klepus, bronhīta) gadījumā.
Peldies meža
vannā!
Skujas un
pumpuri labvēlīgi ietekmē veselību, ja pēc garas darba dienas tos izmanto arī
vannas peldēm.
Priežu peldes
palīdz pret funkcionāliem nervu sistēmas traucējumiem sirds un asinsvadu
sistēmas slimību gadījumā. Savukārt peldes ar jauno egļu skujām ir atzīts
līdzeklis nervozitātes, bezmiega, radikulīta, reimatisma, podagras un rahīta
gadījumā.
Tautas
medicīnas receptēs atrodami dažādi ieteikumi, kā izmantot meža bagātības, tāpēc
meži.lv piedāvā ielūkoties dažās no tām:
Priedes
pumpuru novārījums:
1–2 ēdamkarotes
sasmalcinātu pumpuru aplej ar glāzi verdoša ūdens un noslēgtā traukā uz lēnas
uguns vāra pusstundu. Tad
10 minūtes istabas temperatūrā atdzesē, nokāš, drogu nospiež, iegūto izvilkumu
uzpilda ar novārīto ūdeni līdz sākotnējam (1 glāzes) tilpumam. Lieto pa 1/2–1/3
glāzes 2–3 reizes dienā pēc ēšanas.
Egles čiekuru
novārījums:
1 daļu
sasmalcinātu čiekuru aplej ar 5 daļām ūdens un vāra uz lēnas uguns 45 minūtes,
ik pa brīdi samaisot. Tad
nostādina un nokāš caur marli. Izvilkums ir brūns, ar savelkošu garšu un skuju
smaržu.
Vitamīna
dzēriens:
100g svaigu, tīru skuju aplej ar 2,5 glāzēm ūdens,
pievieno 2 tējkarotes (vai pēc garšas) citronskābes un vāra uz lēnas uguns
pusstundu. Tad dažas
stundas ļauj ievilkties, nokāš. Lieto pa 1/2–1 glāzei dienā. Novārījuma garšas
uzlabošanai var pievienot medu vai cukuru.
Novārījums
peldei: To gatavo, vārot 0,5–1,5 kilogramus jauno dzinumu vai skuju
2–3 litros ūdens.
Priedes čiekuru ievārījums:
2 litrus ūdens sajaucot ar 2 kilogramiem cukura, uzvāra sīrupu. Tajā pašā laikā vārošā ūdenī uz 10 minūtēm iemērc apmēram 2 litrus zaļus čiekurus. Pēc tam vāra 3 stundas, visu laiku noņemot putas. Gatavam ievārījumam ir tumši sarkana nokrāsa. Pildot burciņās, čiekurus nosmeļ.
Avots: mezi.lv
2.recepte: Padalīšos ar ļoti neparastu un noderīgu recepti.
![]() |
Priežu čiekuri |
Priežu
čiekuru pretklepus sīrups
Sastāvdaļas:
- 1 kg čiekuri
- 1.5 litri ūdens
- 1.5 kg cukurs
Pagatavošana:
- Noskalojam čiekurus aukstā tekošā ūdenī,un liekam mērcēties siltā ūdenī, bet pa to laiku gatavojam sīrupu.
- Katliņā lejam 1.5 litri ūdens un pievienojam1.5 kg cukuru, vāram sīrupu ap 10 minūtēm, pēc tam pievienojam 1 kg priežu čiekurus.
- Vāram zem vāka, no burbuļošanas brīža kādas 20 min. pavāram, tad izslēdzam. Ļaujam 1 stundu ievilkties.
- Pēc tam turpinam vārīt.Vāram uz mazas uguns zem vāka, ja ir putas noputojam. Vāram ap 2-3 stundām līdz sīrups kļuvis sārts un čiekuri mainījuši krāsu.
- Lejam burkās ar visiem čiekuriem, vai arī caur sietiņu,lai nav biezumi.
Šāds sīrups ļoti labi noder saaukstēšanas gadījumā, vīrusu, infekciju laikā stiprina imunitāti. Sīrupa garša ir salda,mazliet savelkoša,smaržo pēc sveķiem, bet kopumā ļoti garšīgs un ārstniecisks.
Priežu čiekuri jāvāc no jūnija sākuma līdz Jāņa dienai,kad čiekuri vēl zaļi
un mīksti.
Neaizmirstiet
jūnijā aiziet uz mežu pēc čiekuriem!
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru